Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПУТИН СУТРА СЛАВИ ВЕЛИКУ ПОБЕДУ?! Западни лидери падају један за другим, општи хаос тресе Европу!

19.07.2022. 12:06
Пише:
Србија Данас
Vladimir Putin
Владимир Путин / Извор: Профимедиа

Наратив о растућем бунту народа против западних санкција Русији свакако се добро уклапа у средишњи Путинов наратив у којем су време и економија на његовој страни.

Очајнички напори Италије да по сваку цену спрече пад владе Марија Драгија тек је последњи у низу политичких изазова које је Владимир Путин ставио пред Запад, пише Патрик Винтур, британски новинар и један од уредника Гуардиана.

МУЧИ ВАС ЗАПУШЕН НОС? Др Вујовић, ОРЛ специјалиста открива како то да спречите!

МУЧИ ВАС ЗАПУШЕН НОС? Др Вујовић, ОРЛ специјалиста открива како то да спречите!

"СНОСИЋЕТЕ ПОСЛЕДИЦЕ АКО ТО УРАДИТЕ" Кина жестоко одговорила на најновију провокацију Вашингтона

"СНОСИЋЕТЕ ПОСЛЕДИЦЕ АКО ТО УРАДИТЕ" Кина жестоко одговорила на најновију провокацију Вашингтона

НАЈНОВИЈА МЕРА КИНЕСКИХ ВЛАСТИ! Да ли нам се коронавирус ВРАЋА? Уводе се строги карантини ШИРОМ земље

НАЈНОВИЈА МЕРА КИНЕСКИХ ВЛАСТИ! Да ли нам се коронавирус ВРАЋА? Уводе се строги карантини ШИРОМ земље

Драгијев министар спољних послова, Луиђи ди Мајо, сугерисао је да ће, ако Драги не преживи гласање о поверењу у парламенту у среду, Путин бити тај који ће заправо славити.

- Наратив о растућем бунту народа против западних санкција Русији свакако се добро уклапа у средишњи Путинов наратив у којем су време и економија на његовој страни, и где санкције више штете европским потрошачима него руским. Руски председник очигледно сматра како је раст цена горива најсмртоноснији могући макроекономски шок за политичаре јер подстиче инфлацију док истовремено успорава економски раст - сматра Винтур.

Vladimir Putin
Владимир Путин / Извор: Профимедиа

У Француској је Емануел Макрон ослабљен губитком парламентарне већине у корист странака које су ранијих година фаворизирале Путина.

У Шпанији су, пак, социјалисти изгубили своју базу у Андалузији и то пре избора следеће године.

Истовремено, Народна странка десног центра постигла је нови рекорд од 36,3% гласова у последњој анкети, што је уједно њен најбољи резултат од априла 2017. Ако се слично понови на изборима, то би био најбољи резултат за ту странку од 2011. године.

Путинови противници се једва "чупају"

У Естонији, Каја Калас, изразито антипутиновски настројена премијерка, једва је политички преживела прошлу седмицу.

Након што је претходна коалициона влада пала због највише стопе инфлације у целој еврозони (19%), Калас је вешто реконструисала нову владу, али уз одређену цену за естонски буџет и сопствени кредибилитет.

Ако се економија не поправи до парламентарних избора следећег марта, Калас би могла бити у невољи.

У Варшави, ПиС се већ брине да би могао да изгуби изборе следеће године, чак и ако опозиција настави по сваку цену да подржава Украјину, а у Бугарској је већ пала прозападна влада.

Viktor Orban
Виктор Орбан / Извор: Профимедиа

Политичар који је у последње време најбоље прошао на изборима вероватно је Виктор Орбан, Путинов највећи савезник у Европи.

Винтур напомиње како је лако могуће да ће ствари по Стари континент ускоро постати још горе.

У среду ће, осим питања опстанка Марија Драгија за Италију, ЕУ морати да одлучи може ли се договорити о механизму солидарности и ако ове зиме не буде руског гаса.

Путинове намере постаће јасне у четвртак када ће руски Газпром одлучити хоће ли наставити снабдевање Европе након годишње планиране паузе за одржавање гасовода Северни ток 1.

Међутим, знакови по Европу нису превише обећавајући. Газпром је у писму купцима гаса већ поручио да им не може гарантовати снабдевање гасом и активирао је клаузулу о "вишој сили" како би се заштитио од плаћања одштете за смањене испоруке појединим клијентима у Европи од 14. јуна, тврдећи да уговорне обавезе није испунио због "ванредних" околности, према документу од 14. јула.

Мобилизација против Путина

Немачки политичари не скривају од бирача могуће размере катастрофе, што је свакако и део њиховог плана да грађане активирају против Путина, сматра Винтур.

Тако је немачки министар економије Роберт Хабек описао Путинову тактику као напад на Немачку који може да изазове катастрофу.

Клаус Милер, први човек немачког енергетског регулатора, рекао је да би се цене гаса за потрошаче могле утростручити до 2023. и како је "апсолутно реално" да ће купци који тренутно плаћају 1.500 евра годишње за гас морати да плате 4.500 евра или више у будућности.

- Ако дође до ескалације, вероватно улазимо у највећу економску кризу коју је Немачка доживела од краја Другог светског рата - рекао је за BBC Tomas Матусек, бивши немачки велепосланик у Лондону, преноси Јутарњи.

EU
ЕУ / Извор: Профимедиа

Упркос тренутном топлотном таласу у Европи, Матусек је био у праву када је рекао да зима већ долази, а главно питање биће ниво европских резерви гаса за надолазећу зиму.

Путин ће постићи свој циљ ако током зиме успе да држи Немце у неизвесности, сматра британски новинар.

За разлику од прошлог рутинског одржавања Северног тока 1, Газпром овај пут није повећао снабдевање гасом кроз украјинске гасоводе, тако да је извоз руског гаса у Европу тренутно око четвртине уобичајеног. То може значити и до "борбе титана" између Немачке и Русије, упозорава Винтур.

Неке земље ЕУ су ипак боље заштићене. Италија је, на пример, напунила далеко више од 65% својих капацитета за складиштење гаса и на путу је да постигне свој циљ да у октобру досегне нивое складиштења од 90%, објаснио је Роберто Синголани, министар еколошке транзиције.

Ни Путин не жели да рескира

Русија је обуставила снабдевање гасом Пољској, Бугарској, Финској и Холандији, а ограничила је снабдевање још осам земаља. Међутим, из шпанске енергетске компаније Енагас казали су како Шпанци нема чега да се боје јер могу  да добију гас и из других извора.

- Ту лежи ризик за Русију. Путин ће имати само један покушај да изазове велику кризу у ЕУ. Ако у томе не успе, а европске резерве буду довољно велике да издрже до следећег лета, Запад ће бити врло близу ослобађања од зависности о руском гасу. Путин би тиме можда и заувек поништио главни руски извор прихода и остао без највећег тржишта на које извози гас - сматра Винтур који подсећа и на изјаву бивше званичнице Беле куће и стручњакиње за руску администрацију Фионе Хил.

Vladimir Putin
Владимир Путин / Извор: Профимедиа

- Игра са гасом велики је ризик и за Путина. Он жели да оконча овај сукоб и 2024. продужи свој мандат. Жели да ми будемо ти који осећамо да немамо времена, али сат једнако откуцава и њему - рекла је Хил.

Патрик Винтур тако заправо утврђује како однос Путина и ЕУ можемо схватити као игру кукавице, где оба аутомобила јуре један према другоме и чекају ко ће први да узмакне. Ипак, у овом случају нити једна страна није спремна да умре за победу.