Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СВЕ САНКЦИЈЕ РУСИЈИ НА ЈЕДНОМ МЕСТУ! ЕУ на овај начин покушава да заустави Путина - црна листа све дужа

26.02.2023. 08:54
Пише:
Србија Данас
sankcije
санкције / Извор: Фото: Shutterstock

Све санкције Русији на једном месту.

Земље ЕУ у суботу су званично одобриле наредни - 10. ове године - пакет санкција Русији. Укључује 83 физичка и 33 правна лица из Руске Федерације, као и забрану транзита робе двоструке намене преко руске територије, испоруку робе попут антена и дизалица у Москву и увоз битумена и синтетичке гуме...

Нове мере, темпиране да се поклопе са годишњицом почетка рата у Украјини, нису могле да буду одобрене неколико дана, упркос жељи Брисела да их уведе до 24. фебруара.

ШОЛЦ О КИНЕСКОМ ПРЕДЛОГУ ЗА МИР У УКРАЈИНИ: Не помиње повлачење руских трупа

ШОЛЦ О КИНЕСКОМ ПРЕДЛОГУ ЗА МИР У УКРАЈИНИ: Не помиње повлачење руских трупа

ДРАМА НЕ ЈЕЊАВА! Регистрован нови снажни земљотрес у Русији

ДРАМА НЕ ЈЕЊАВА! Регистрован нови снажни земљотрес у Русији

ПОЗНАТИ АМЕРИЧКИ ВОДИТЕЉ УДАРИО ЖЕСТОКО НА БАЈДЕНА: "Америка ратује против Русије и Кине, изгубићемо овај рат" (ВИДЕО)

ПОЗНАТИ АМЕРИЧКИ ВОДИТЕЉ УДАРИО ЖЕСТОКО НА БАЈДЕНА: "Америка ратује против Русије и Кине, изгубићемо овај рат" (ВИДЕО)

TASS је прикупио главне параметре пакета европских санкција.

Како и колико?

Укупно 10 европских пакета санкција ставља на црну црну листу 1.275 Руса и изриче 435 мера против руских правних лица. Истовремено, антируска ограничења укључују не само Русе или руске компаније – на пример, 10. пакет је додао четири иранска држављана на црну листу.

Први од ових пакета ЕУ је усвојила два дана пре почетка сукоба у Украјини због чињенице да је Русија признала независност Доњецке и Луганске Народне Републике. Сви остали су уведени директно због сукоба.

Најрестриктивније мере ЕУ је увела у пролеће 2022. године – од краја фебруара до почетка јуна усвојено је пет пакета санкција. Брже од осталих – за само један дан – договорили су се за трећи.

eu
еу / Извор: Профимедиа

Шести пакет, који је укључивао одложену забрану куповине руске нафте испоручене морем, захтевао је дуготрајна одобрења и четири пута је уложен вето.

Први

Европска унија је крајем јануара 2022. најавила припрему "драконског" пакета санкција, који су, како је пренела агенција ДПА, спровеле Немачка и САД. Мере су предузете једногласно 22. фебруара 2022. године – пре почетка рата, али након што је Русија признала независност република Донбаса.

Под ограничења су потпала 383 физичка и 4 правна лица, уведено је и више од 160 секторских ограничења.

На црној листи су посланици Државне думе који су донели одлуку да признају ДНР и ЛНР, руски министар одбране Сергеј Шојгу, шеф ВТБ Андреј Костин, портпарол руског министарства спољних послова Марија Захарова, главна уредница телевизијског канала РТ Маргарита Симоњан. Међу правним лицима били су Rossiia Банк, Промсвиазбанк и ВТБ. Санкције су обухватиле све комерцијалне пројекте везане за Донбас и пласман руских хартија од вредности на европским финансијским тржиштима.

Други

Одмах након почетка сукоба, ЕУ је обећала да ће увести "најтежи" пакет санкција осмишљен да "ослаби економску базу Русије и њену способност да се модернизује". Мере одобрене 25. фебруара погодиле су 99 лица и 76 предузећа и организација.

Европска унија је забранила продају авиона и резервних делова Руској Федерацији, лизинг и осигурање авиона. За руску авијацију затворене су зоне летења изнад Европе. Осим тога, нашли су се под забраном испоруке производа двоструке намене.

Санкције су погодиле Министарство одбране, Спољну обавештајну службу Русије и Администрацију председника Руске Федерације. Под њима су, посебно, били концерн Алмаз-Антеј, Камаз, државна корпорација Ростец и неке од њених подружница (на пример, Руски хеликоптери), Уједињена бродоградитељска корпорација, Руске железнице, Севмаш и Совкомфлот.

Трећи

ЕУ је 26. фебруара одобрила трећи пакет санкција, који је највише погодио транспортни сектор и привреду.

Заједница је замрзнула резерве Банке Русије, а четири руске банке - ВТБ, Откритие, Совкомбанка и Промсвјазбанка - искључене су из међународног платног система СВИФТ. За руске компаније затворен је ваздушни простор Европске уније. Одвојене санкције односиле су се на визне привилегије за пословне људе и дипломате.

Осим тога, проширене су црне листе - за 186 физичких и 10 правних лица.

Четврти

Лидери ЕУ су очекивали да ће пакет, који је ступио на снагу 15. марта, бити "применљивији" од претходних. Укључује 675 секторских санкција, као и ограничења против 102 правна лица и 15 физичких лица.

Заједница је увела забрану увоза руских производа од челика и извоза "луксузних предмета" у вредности већој од 300 евра у Руску Федерацију. Такође, потпуно су забрањене било какве трансакције са неким државним предузећима повезаним са војно-индустријским комплексом.

Пети

Париз је крајем марта саопштио да Француска и Немачка раде на новим ограничењима која су ступила на снагу у априлу усред ситуације око Буче.

Пети пакет обухвата 219 физичких и 18 правних лица, као и 789 секторских мера. Конкретно, ЕУ је забранила улазак камиона из Русије на своју територију и улазак руских бродова у своје луке (уз неке изузетке), увела забрану увоза угља, поташног ђубрива, цемента, кавијара и вотке. Забрањено је испоручивање опреме за производњу течног гаса Русији.

Gasprom
Гаспром / Извор: Профимедиа/илустрација

Шести

Идеја да се у нови пакет санкција уврсти забрана куповине руске нафте изазвала је полемику у ЕУ, тако да је заједница тек из петог покушаја 3. јуна 2022. успела да се договори о санкцијама.

Црне листе су проширене за 65 људи и 123 компаније и организације. Конкретно, проширене су личне санкције против бизнисмена (укључујући оснивача Иандек-а Аркадија Воложа), спортисткиње Алине Кабаеве и Татјане Навке (супруге секретара за штампу председника Руске Федерације) и њихове деце подлежу ограничењима. Истовремено, ЕУ није могла да стави на црну листу патријарха московског и целе Русије Кирила због става Мађарске.

Patrijarh moskovski Kiril
Патријарх московски Кирил / Извор: Профимедиа

Под санкције је потпао Национални депозитар за поравнање, велике кредитне организације попут Сбербанке и Rosselhozbanke остале су без СВИФТ-а, а Европска унија је забранила емитовање ТВ канала ВГТРК и ТВ Центар на својој територији.

Кључна мера била је одложена забрана увоза руске нафте морским путем (истовремено није забрањена цевоводна испорука нафте).

Седми

Седми пакет је проширио црну листу ЕУ за још 54 имена, укључујући чланове владе, шефове региона и актере. Под ограничењима су били први потпредседник Владе Андреј Белоусов, гувернер Кемеровске области Сергеј Цивилев, шеф Ростека Сергеј Чемезов, градоначелник Москве Сергеј Собјанин, дечији омбудсман Марија Лвова-Белова, глумци Владимир Машков, Сергеј Безруков.

Уведена је забрана куповине и транспорта руског злата, хемикалија и инжењерских производа. Санкције на храну из Русије, напротив, требало је да буду ублажене у оквиру црноморског житног договора, али због дејства индиректних забрана то није успело.

Пакетом је разјашњена "процедура за примену раније одобрених финансијских и економских санкција" како би се, посебно, отклонила питања везана за транзит робе у Калињинградску област преко територије Литваније.

Осми

Европска комисија је до краја августа почела да прихвата предлоге чланова заједнице за нове санкције, које су уведене убрзо након референдума о придруживању руској области Донбас, Запорожја и Херсонска.

Нови пакет укључује горњу границу цена руске нафте и нафтних деривата, санкције против 30 физичких и 7 правних лица, укупно 224 секторска ограничења. Русима је забрањено да поседују крипто новчанике у ЕУ, а уведена је и одговорност за заобилажење санкција.

Пољска и балтичке републике предложиле су оштрије мере – забрану продаје руских дијаманата, поништење виза и конфискацију замрзнуте имовине. Међутим, ови предлози нису спроведени (иако су ограничења утицала на Алросу).

Упркос томе што ЕУ није признала резултате септембарских референдума, проширила је санкције на четири нова региона Русије.

Девети

Девети и коначни пакет европских санкција за 2022. одобрен је 16. децембра, упркос противљењу неколико земаља, укључујући Мађарску.

Пакет укључује 133 секторске санкције, док су црне листе повећане за 141 физичко и 49 правних лица. Европска унија је увела мере против свих руских парламентарних партија, Врховног суда и свих чланова Уставног суда Руске Федерације, културних личности (на пример Григорија Лепса и Никите Михалкова), ћерки шефа Чеченије Рамзана Кадирова. На територији ЕУ забрањено је емитовање свих главних руских ТВ канала.

Десети

ЕУ је одобрила десети пакет санкција 25. фебруара 2023. године – касније него што је планирано. Укључује 83 физичка и 33 правна лица из Русије.

На црној листи су, посебно, Алфа-Банк, Росбанк и Tinkoff банка, Фонд националног благостања, Сверуски народни фронт, ФСУЕ Атомфлот и МИА Rossiia Сегодниа. Поред тога, на листу санкција ЕУ уврштени су комесар за људска права у Руској Федерацији Татјана Москалкова, шеф ХРЦ-а Валериј Фадејев и шеф Rossotrudničestva Јевгениј Примаков.

ЕУ је забранила извоз у Русију одређене робе која се, према Европској комисији, "могла лако преусмерити за подршку војним операцијама", укључујући двогледе и компасе, као и увоз руског битумена и синтетичке гуме. Поред тога, сада су забрањене не само испоруке, већ и транзит преко руске територије робе двоструке намене.