Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СВЕ ШТО НИСМО ЗНАЛИ О КОРОНИ! Др Дидије ПОНОВО ШОКИРА: "Вирус нестаје за ДВЕ НЕДЕЉЕ, другог таласа НЕЋЕ БИТИ"

01.05.2020. 09:21
Пише:
Србија Данас/Новости
Didije Raul
Дидије Раул / Извор: Фото: YoutubePrintscreen/IHU Méditerranée-Infection

Проговорио и о свом неконвенционалном изгледу.

Највећи део виралних епидемија има банални облик звона и ми смо на крају те кривуље. Тим речима обратио се у четвртак увече јавности чувени француски доктор Раулт, који на Медитеранској инфектолошкој клиници у Марсељу, на чијем челу се налази, чини чуда за време епидемије вируса корона, третманом хидроксихлорокином и азитромицином, али и великим бројем тестова, чиме се на време откривају позитивни случајеви.

СВАКА ЧАСТ: Они су помогли српским лекарима на Инфективној клиници - ЕВО И КАКО

СВАКА ЧАСТ: Они су помогли српским лекарима на Инфективној клиници - ЕВО И КАКО

ПО ПРВИ ПУТ ИЗЛАЗИ ИЗ БЕЛЕ КУЋЕ: Трамп напушта карантин после више од месец дана

ПО ПРВИ ПУТ ИЗЛАЗИ ИЗ БЕЛЕ КУЋЕ: Трамп напушта карантин после више од месец дана

ШВЕЂАНИ ПРИЗНАЛИ: Направили смо грешку, али сада нема назад!

ШВЕЂАНИ ПРИЗНАЛИ: Направили смо грешку, али сада нема назад!

После дужег времена, Раулт је пристао на интервју, који је дао информативној телевизији БФМ, током ког је потанко објашњавао домете третмана, али и интезитет епидемије, могућност другог таласа и однос савременог света према овој болести.

Од почетка ове епидемије, његови ставови изазивају полемику. На тврдњу да делује сигурно у то што говори, сам се ограђује да нема лекара и истраживача који не сумњају, и да он није врач, већ лекар, али и додаје да воли да анализира реалне и опипљиве податке, да би могао да ради и види како ствари функционишу.

Један од највећих инфектолога на свету стао је у одбрану свог третмана хлорокином, истичући да је то "најбаналнији лек на свету", да је у највише преписан после аспирина и да његово коришћење не представља ризик.

- То је лек који постоји 80 година. Преписан је до сада, можда, трећини човечанства. У Француској се продаје 36 милиона доза годишње. И одједном, власти та третирају као криминални лек. То је несхватљиво – каже.

francuska
француска / Извор: Профимедиа/илустрација

Истиче да има три пута мање мртвих захваљујући његовом третману. Наглашава да га лекари користе, и поред тога што су француске власти заузеле дистанцу према хлорокину. Наводи да га у свету преписује 57 одсто лекара када је реч о ковиду 19, и да земље које су га користиле имају мање смртних случајева.

- Ми смо одлучили да га у Француској не користимо. Сви они који су се одлучили за третман, имају морталитет мањи од нашег. Постоји јасна подела у свету. Спектакуларно је то што је по први пут у најбогатијим земљама смртност већа – сматра Раулт.

Истакао је да је то случај с петанестак земаља, на западу Европе и у САД, а да је међу њима Иран, као изузетак, али да се тамо ситуација поправила чим су почели да користе хлорокин.

Ту сумњичавост западног света објашњава чињеницом да се још у 19. веку створила логика сталне трке напред и да се сматра да су нови лекови увек бољи од оних које већ имамо, да се стално тражи нешто ново, иако имамо шта нам треба.

- Имамо изузетан капитал у већ постојећим лековима – рекао је Раулт и објаснио да је технолошки модел који се тренутно развија уједно постао и економски модел.

Dirije Rault
Дирије Раулт / Извор: Фото: YoutubePrintscreen/BFMTV

Није се сложио с констатацијом да је можда "продавац снова", и то поткрепио податком да је на његовом институту смртност од короне свега 0,3 до 0,5 одсто, што је окарактисао као најбоље резултате на свету.

Истакао је да су и Кинези потврдили ефикасност хлорокина и нагласио да је импресиониран организацијом и развијеним научним системом у тој земљи. Такође је изразио и сумњу у тврдње оних који сматрају да је овај вирус могао да настане у лабораторији.

Став француских власти о хлорокину није променила ни посета председника Емануела Макрона, који се са њим, у лабораторији, задржао у разговору дужем од три сата. Раулт каже да то разуме, да су политичке одлуке компликоване и тешке и да на њих многи покушавају да врше утицаје.

Ако је Макрон био код њега у Марсељу, Раулт је с друге стране изашао из Научног савета и није присуствовао састанку у Јелисејској палати, а то је објаснио чињеницом да то није његов "еко-свет".

Осврнуо се и на третман леком "тоцилизумаб" који је недавно као "охрабрујућу вест" представило Министарство здравља. Истакао је да највећи део људи у свету користи хлорокин, нарочито у раној фази, а да овај други лек може да помогне у другој фази у имунском одговору спречавања упале, али да то може да уради и хлорокин, нарочито ако се давао и на почетку.

korona virus
корона вирус / Извор: СД/илустрација

Говорећи о интезитету ове епидемије, професор Раулт је нагласио да је вирус корона усмртио људи колико и грип 2017. године и поручио да овај вирус није нарочито заразан. То је поткрепио подацима да оболели од вариоле или морбила може да зарази од 12 до 20 особа, а заражен короном свега две до две и по.

Такође је рекао да ова епидемија нема никакве везе с колективним имунитетом, да се у принципу не зна зашто се овакве заразе појављују и зашто нестају, и да се тренутно налазимо на њеном крају.

Када је реч о карантину, наглашава да људска интервенција може да промени висину врхунца, али не и динамику епидемије. Другим речима, број оболелих и жртава може да буде другачији, али кривуља почетка и краја епидемије остаје иста.

Не верује у други талас и сматра да је то "фантазија".

- То је чиста научна фантастика! Респираторне инфекције немају други талас, не видим зашто би ова имала – истрајава Раулт у својој теорији.

Нагласио је да се предвиђања о другом таласу заснивају на искуству шпанског грипа, током кога је, како је истакао, 97 одсто људи преминуло од бактеријских инфекција које су уследиле, а није било антибиотика.

korona virus
корона вирус / Извор: Реутерс

Говорећи о томе што је тренутно читава планета стала, Раулт наглашава да западне земље дуго нису биле у великом рату и да не подносе ризик, односно да је њихов праг страха много нижи од људи који су прошли кроз конфликте, и да се читав овај застој сада дешава због тога. Истиче зато да је ово више "криза нерава" него "вирусна криза".

Када је реч о могућој вакцини, Раулт је нагласио да је компликовано израдити је и да то треба урадити коректно, али и рекао да не значи да ће болест следеће године и даље бити ту, када и ако вакцине буде било.

- Могуће је да ће овај вирус нестати за неколико недеља – сматра Раулт.

Што се тиче појављивања деце са симтпомима сличним вирусу корона у последње време, марсељски професор наглашава да миокардитис, генерално, нажалост, постоји, али да је грип усмртио више малишана него овај вирус.

Раулт сматра да су они који су имали вирус корона имунизовани, али се брине за последице, истичући да се лезије на плућима појављују и код оних који нису показали симптоме и да овај феномен свакако треба пратити у будућности.

Када је реч о најављеном постепеном повратку малих Француза у школе, већ од 11. маја, Раулт истиче да то није нелогична одлука, имајући у виду да су сингапурски истраживачи предвидели да ће до тог периода, уколико се настави овим темпом епидемилошког развоја, 97 до 99 одсто вируса проћи.

Одговарајући на новинарско питање о свом неконвенционалном изгледу, с дугом косом и брадом, због чега личи на "рокера", Раулт каже да је најважније да се то свиђа његовој супрузи и да су браде у моди. Прстен у облику мртвачке главе носи, каже, као подсећање да су сви људи смртни.

Доктор Раулт је у Француској у исто време обожаван и криткован. Испред Медитеранске инфектолошке клинике формира се ред аутомобила, таксија, чак и камиона за одношење смећа, који му дугим сиренама одају почаст. На интернету његов лик представљају у облику иконе, свеца, краља. Неки су у његову славу испевали и песме. На зградама, истичу пароле с његовим именом.

Дидије Раулт је, на неки начин, поделио Француску, на елиту и антиестаблишмент, направио ров између престонице и унутрашњости, уздигао на пиједестал локалпатриотизам. Неки у њему виде гуруа и друида, други легенду. Кажу да је ауторитативан на послу, његова истраживања прате контроверзе, неке колеге критикују његов третман, подсећају га и да није на време схватио да долази ова епидемија. Он сам каже да на ове критике не хаје. С друге стране, пажњу му посвећују француски председници. У сваком случају, успео је да у свету прослави себе, свој третман и институт.

ТРАМП ШОКИРАО: "Видео сам доказ да је вирус потекао из лабораторије у Вухану"

ТРАМП ШОКИРАО: "Видео сам доказ да је вирус потекао из лабораторије у Вухану"

КОРОНА ВИРУС У РУСИЈИ: Москва пријавила више од 100.000 заражених, број жртава премашио 1.000

КОРОНА ВИРУС У РУСИЈИ: Москва пријавила више од 100.000 заражених, број жртава премашио 1.000

ЗАСТРАШУЈУЋИ ИЗАЗОВ: Неколико хиљада људи у Њујорку у потрази за зараженима од КОРОНЕ

ЗАСТРАШУЈУЋИ ИЗАЗОВ: Неколико хиљада људи у Њујорку у потрази за зараженима од КОРОНЕ

НАСА снимила ДВЕ ЏИНОВСКЕ ЦРНЕ РУПЕ: Њихов "плес" светлији је од сјаја БИЛИОН ЗВЕЗДА (ВИДЕО)

НАСА снимила ДВЕ ЏИНОВСКЕ ЦРНЕ РУПЕ: Њихов "плес" светлији је од сјаја БИЛИОН ЗВЕЗДА (ВИДЕО)

Мушкарац (43) описао ПЕТОНЕДЕЉНУ борбу са короном: "Имао сам осећај да на плућима имам опекотине"

Мушкарац (43) описао ПЕТОНЕДЕЉНУ борбу са короном: "Имао сам осећај да на плућима имам опекотине"