Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СВЕ ВЕЋИ БРОЈ КАРЦИНОМА ПОВЕЗАН СА ГОЈАЗНОШЋУ! Нова шок студија: Половина смрти од рака могла је да буде спречена

21.08.2022. 17:48
Пише:
Србија Данас
Hirurzi, bolnica, operacija
Хирурзи, болница, операција / Извор: Профимедиа/илустрација

Скоро половина смртних случајева од рака широм света може се приписати факторима ризика који се могу спречити, показује нова студија. Најчешћи ризици су пушење, прекомерна конзумација алкохола и висок индекс телесне масе.

Истраживање објављено у четвртак у "The Ланцет"-у показало је да се 44,4% свих смртних случајева од рака и 42% здравих година изгубљених у 2019. може приписати овим факторима ризика који се могу спречити.

- Према нашим сазнањима, ова студија представља највећи напор до сада да се одреди глобални терет рака који се може приписати факторима ризика. Придоноси све већем броју доказа усмерених на процену оптерећења које се може приписати ризику за одређене врсте рака на националној, међународној и глобално - написали су у студији др. Крис Мурај, директор Института за мерење и процену здравља на Универзитету Вашингтон и његове колеге.

РУСКИ АГЕНТИ НАПАЛИ АЛБАНСКЕ ВОЈНИКЕ? Покушај диверзије у фабрици оружја код Елбасана, тајне службе на ногама

РУСКИ АГЕНТИ НАПАЛИ АЛБАНСКЕ ВОЈНИКЕ? Покушај диверзије у фабрици оружја код Елбасана, тајне службе на ногама

ПАС ИЗУЈЕДАО ДЕВОЈЧИЦУ ПО ЛИЦУ! Задобила опасне повреде - њена мајка све гледала

ПАС ИЗУЈЕДАО ДЕВОЈЧИЦУ ПО ЛИЦУ! Задобила опасне повреде - њена мајка све гледала

КРВАВА ТЕЛА ЛЕЖАЛА НА СВЕ СТРАНЕ! Црни биланс стравичне несреће у Турској (ФОТО)

КРВАВА ТЕЛА ЛЕЖАЛА НА СВЕ СТРАНЕ! Црни биланс стравичне несреће у Турској (ФОТО)

Најсмртоноснији рак душника, бронхија и плућа

Пројекат прикупља и анализира глобалне податке о смртима и инвалидности. Муреј и његове колеге усредсредили су се на смртност и инвалидитет од рака од 2010. до 2019. у 204 земље, испитујући 23 врсте рака и 34 фактора ризика.

Истраживачи су открили да су водећи карциноми у смислу смртности које се могу приписати ризику на глобалном нивоу 2019. године били рак душника, бронхија и плућа и то за мушкарце и за жене. Подаци су такође показали да је смртност од рака која се може приписати ризику у порасту, те се у целом свету повећала за 20,4% од 2010. до 2019. Глобално гледано, у 2019. пет водећих регија у погледу стопе смртности која се може приписати ризику биле су средишња Европа, источна Азија, северна Америка, јужна Латинска Америка и западна Европа.

- Ова открића наглашавају да значајан удео терета рака на глобалном нивоу има потенцијал за превенцију кроз интервенције усмерене на смањење изложености познатим факторима ризика од рака, али такође да се велики удео терета рака можда неће моћи да избегне контролом тренутно процењених фактора ризика - написали су истраживачи.

Иако је употреба дувана у Сједињеним Државама мања него у другим земљама, смрти од рака повезане с пушењем и даље су велики проблем и неразмерно утичу на одређене државе.

ljudi u restoranu
људи у ресторану / Извор: Профимедиа

Посебна студија, објављена раније овог месеца у "Интернатионал Јоурнал оф Цанцер", открила је да је процењени удео смртних случајева од рака у 2019. који се могу приписати пушењу цигарета међу одраслим особама старости од 25 до 79 година био у распону од 16,5% у Јути до 37,8% у Кентакију. Процењена укупна изгубљена зарада од смрти од рака узрокованих пушењем кретала се од 32,2 милиона долара у Вајомингу до 1,6 милијарди долара у Калифорнији.

Промена начина живота могла би да уштеди милионе

У свом раду фокусирали су се и на гојазност и повећан индекс телесне масе.

- Нова студија јасно истиче важност примарне превенције рака и све већи број карцинома повезаних са гојазношћу јасно захтева нашу пажњу. Промена понашања могла би да доведе до милиона спасених живота, далеко надмашујући утицај било ког лека икада одобреног. Осим тога, није тајна да ће употреба алкохола, као и драматично повећање просечног БМИ, довести до значајног броја смртних случајева од рака који се могу спречити – рекао је др Вилијам Дахут за Си-Ен-Ен, који није био укључен у нову студију.

Сиромаштво је један од ризика

У уводнику који прати студију у The Ланцет-у, др Диана Сарфати и Џејсон Гурнеи из Агенције за контролу рака на Новом Зеланду написали су да су фактори ризика који се могу спречити повезани са раком обично обликовани сиромаштвом.

- Сиромаштво утиче на средине у којима људи живе, а та окружења обликују животне одлуке које људи могу да донесу. Акција за превенцију рака захтева усаглашене напоре унутар и изван здравственог сектора. Ова акција укључује специфичне политике које имају за циљ смањење изложености факторима ризика који изазивају рак, као што су употреба дувана и алкохола, и приступ вакцинацији која спречава инфекције које изазивају рак, укључујући хепатитис Б и ХПВ - написали су Сарфати и Гурнеи.