Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

МИЛИЈАРДЕРИ ПОКРЕЋУ НОВУ "СВЕМИРСКУ ТРКУ" Тројица богаташа спремили огромне пројекте, цена права ситница

07.07.2021. 08:32
Пише:
Србија Данас/Курир
bogataši u svemiru
богаташи у свемиру / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/CNBC Телевисион

Освајање свемира је поново актуелно

Трка за свемир била је некада есенција Хладног рата у којој су се највеће светске силе бориле за надмоћ и "освајање" још неподељеног дела света.

СКАЧЕ БРОЈ ОБОЛЕЛИХ ОД КОРОНЕ У КИНИ: Од краја јануара највиши дневни биланс новозаражених, уводи се локдаун

СКАЧЕ БРОЈ ОБОЛЕЛИХ ОД КОРОНЕ У КИНИ: Од краја јануара највиши дневни биланс новозаражених, уводи се локдаун

Девојке су стале да помиришу прелепо жуто цвеће, а затим доживеле ЈЕЗИВУ НОЋ! Шокирале су се кад су сазнале са чиме су се среле

Девојке су стале да помиришу прелепо жуто цвеће, а затим доживеле ЈЕЗИВУ НОЋ! Шокирале су се кад су сазнале са чиме су се среле

"МОЛИМ ВАС, ВАКЦИНИШИТЕ СЕ, БОРБА ЈОШ НИЈЕ ГОТОВА!" Бајденов драматични апел дигао Америку на ноге

"МОЛИМ ВАС, ВАКЦИНИШИТЕ СЕ, БОРБА ЈОШ НИЈЕ ГОТОВА!" Бајденов драматични апел дигао Америку на ноге

Неколико деценија касније битка за свемир се преселила у домен ега најбогатијих људи на свету у којој не жале милијарде долара за инвестиције али се надају и још већој заради ако буду први који ће комерцијализовати путовање ван наше планете.

Како се свемир из домена националног интереса и безбедности као тема преселио у домен профита и прстижа, тако су хладноратовске методе заменила јавна препуцавања по друштвеним мрежама и отимање клијената.

Astronaut
Астронаут / Извор: Профимедиа/илустрација

Поред Илона Маска и Џефа Безоса, у трку се укључио се британски милијардер Ричард Брансон који ће према најавама ипак први одлетети у космос. Своје путовање најавио је за 11. јул и тако решио да претекне оснивача Амазона Џефа Безоса који је путовање својом летелицом Блу Ориџин најавио за 20. јул.

Ричард Брансон

старост: 70 година
богатство: 5.8 милијарди долара
компанија: Виргин Галацтиц
полетање: 11. јули

Ričard Branson
Ричард Брансон / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/TODAY

- Мајка ме је научила дасе никад не предајем и да могу да досегнем звезде - рекао је Брансон најављујући да ће његова компанија међу првима покренути летове у свемир.

VSS Јунити је летелица која ће се лансирати из унутрашњости носача авиона са око 15 километара висине на око 80 километара, ањегови путници ће оћи да посматрају закривљеност Земље и буду у бестежинсом стању око 6 минута. Међутим, Брансонов проблем је у томе што ФАИ (Интернационална аеронаутичка федерација) дефинише границу Земљине атмосфере и свемнира, такозвану Карманову линију, на 100 километара надморске висине, што је 20 километара даље од онога где ће његова летелица стићи.

Ипак, Брансон "на својој страни" има Америчко ратно ваздухопловство и НАСА који границу свемира постављају на 80 километра надморске висине. Било како било, компанији Виргин Галацтиц је добро кренуло у свемирском туризму јер за сада има више од 600 закупљених карата за ову дестинацију, од 250.000 долара а међу путницима су Леонардо Дикаприо и Џастин Бибер.

Џеф Безос

старост: 67 година
богатство: 198 милијарди долара
компанија Блуе Оригин
полетање: 20 јули

Džef Bezos
Џеф Безос / Извор: Фото: Профимедиа

- Сањам путовање у свемир још од своје пете године. 20. јула ћу кренути на тај пут заједно са својим братом - рекао је Безор најављујући свој лет.

Његова Њу Шепард ракета је доказано у стању да достигне висину од 100 километар анадморске висине али тек ћемо видети до колико ће догурати са своја четири путника.

Та четворица ће бити Џеф Безос, његов брат Марк, мистериозни путник који је ово задовољство платио 28 МИЛИОНА долара, и 82-годишња Мери Волис "воли" Фанк. Ова путница је за своје свемирско путовање тренирала још од 1960-их година али јој је оно било ускраћено због тога што је женско.

Иако је Брансон претекао Безоса по датуму првог полетања, оснивач Амазона је "добио" једну рунду тако што је баку Воли, жртву родне неправде, приволео на своју страну иако је прво капарисала лет са Брансоновом компанијом.

Предвиђено је да ће бити потребно око 3 минута да летелица доведе путнике до жељене висине, потом још око 3 минута у скоро бестежинсом стању када ће моћи да откопчају појасеве и лебде, као и да посматрају линију закривљености Земље крос прозор капсуле.Након нешто више од 10 минута од лансирања, следи повратак на Земљу.

Датум 20. јул одабран је и као годишњица слетанај на Месец 1969. године, али за разлику од мисије Аполо, људи неће пилотирати модулима. Уместо тога, летелица Њу Шепард је потпуно аутономна и пратиће испрограмирани ток мисије пре него што падобраном падне назад на Земљу.

Илон Маск

старост: 50 година
богатство: 167 милијарди долара
компанија: Space X
полетање: непознат датум

Ilon Mask
Илон Маск / Извор: Профимедиа

- Желим да умрем на Марсу али да преживим слетање - рекао је Маск једном приликом, не најављујући своју конкретну намеру да путује у свемир.

Међутим, за разлику од Безоза и Брансона, Маск са својом компанијом већ има Спејс Екс има дуго и успешно искуство лансирања терета прилично даље од границе од 100 километара.

Његова компанија је најавила цивилну мисију у орбиту до краја године, при чему је планирано да путници круже око планете Земље око 4 дана пре повратка на Земљу.

Места за сва четири путника на мисији је платио пилот и милијардер Џаред Ајзакман, оснивач Shift4 Payments, који је одбио да открије који је то износ. Илон Меск ниеј најавио да ће он бити међу путницима првог лета.

Ипак, још 2016. године, Маск је изнео своју визију о изградњи колоније на Марсу "још током наших живота".