Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ИНТИМНИМ ОДНОСИМА ИМИТИРАО СВЕТО ТРОЈСТВО: Свештеник силовао 20 часних сесрата

21.02.2024. 16:48
Пише:
Србија Данас/Телеграф
Sveštenik heroj
Свештеник херој / Извор: Профимедиа/илустрација

Свештеник или силоватељ?

Мирјам Ковач и Глориа Бранћиани, бивше чланице Заједнице Лојола, тврде да су жртве предаторског бившег исусовца Марка Ивана Рупника, јавља 24сата.хр. Оне су се данас први пут појавиле у јавности на конференцији за новинаре у Риму.

УЖАСНА ТРАГЕДИЈА: Деца копала рупу, песак се урушио и убио девојчицу (5) - брату (7) се боре за животPolicija

УЖАСНА ТРАГЕДИЈА: Деца копала рупу, песак се урушио и убио девојчицу (5) - брату (7) се боре за живот

НОВА ТЕОРИЈА О СМРТИ НАВАЉНОГ: Руски опозиционар убијен добро познатом техником КГБ-а?Aleksej Navaljni

НОВА ТЕОРИЈА О СМРТИ НАВАЉНОГ: Руски опозиционар убијен добро познатом техником КГБ-а?

"САМО ЈЕ ПЉУСНУЛА, ТИК ПОРЕД ЊИХ" Узбуна код обала Америке, пао нуклеарни пројектил, ВЕЛИКИ СКАНДАЛ потреса британску морнарицу!Trident 2

"САМО ЈЕ ПЉУСНУЛА, ТИК ПОРЕД ЊИХ" Узбуна код обала Америке, пао нуклеарни пројектил, ВЕЛИКИ СКАНДАЛ потреса британску морнарицу!

- Упознале смо се у заједници, све смо биле младе дјевојке, пуне идеала, али су ти идеали, заједно с нашом обуком послушности, искоришћавани за разне врсте злостављања; свести, моћи, духовне, психичке, физичке и много пута чак и сексуалне - рекла је у првом јавном обраћању Мирјам Ковач, једна од многих часних сестара које тврде да их је годинама злостављао бивши исусовац Марко Рупник.

Оптужбе су пре неколико месеци изнеле анонимно, али сада су одлучиле да проговоре јавно, именом и презименом, на пету годишњицу самита о злостављању деце који је сазвао сам папа Фрањо, јер нису задовољне начином на који Ватикан решава "случај Рупник".

Дружба Исусова објавила је, иначе, још 15. јуна 2023. саопштење у ком наводи да је уметник Марко Иван Рупник смењен декретом "због тврдоглавог одбијања одржавања завета послушности". До јавних оптужби за злостављање Рупник је уредио више од двесто литургијских простора широм света, укључујући Лурдс, Фатиму и Ватикан, али и нову солинску базилику, те је осмислио и Крижни пут у цркви Свете Марије Краљице Мира у Сиску. Тамошњи бискуп Владо Кошић дао је да се исклеше према Рупниковим нацртима.

Након што се сазнало да ће Рупник бити премештен у словенску копарску бискупију, папа Фрањо је у октобру најавио нову истрагу. Неколико је жена тад анонимно оптужило свештеника и уметника да је искористио свој ауторитет и сексуално их злостављао. Оптужен је да је две часне сестре покушао да наговори на секс утроје, упоређујући га са Светим Тројством. Једна га часна оптужује да јој је сломио прст и притом рекао да је то учинио из љубави, додавши - Сада имате вечни печат Дружбе Исусове -

Мирјам Ковач и Глориа Бранћиани, прва Словенка а друга Италијанка, бивше су чланице Заједнице Игназио ди Loyola и испричале су данас у Риму своју причу.

Као млада студенткиња медицине у Риму, Глориа је, каже, упознала Рупника који је већ тада сматран духовним оцем.

- У почетку сам се осећала дезоријентисано, збуњено јер је Рупник ушао у мој духовни свет, искрививши и мој однос с Господом, ушао је с ауторитетом духовника, исповедника и као гарант харизме свете заједнице која се рађа - почела је причу Глориа, како преносе талијански медији, па наставила:

- Имала сам 21 годину и била сам врло наивна (...) Рупник је у стању да манипулише многим људима око себе стварајући врло велику мрежу. Заједницу Игназио ди Loyola напустила сам 1993. Побегла сам због дубоког осећаја тескобе који сам осећала. Нисам више желела да осећам бол и осћај губитка идентитета. Злостављане смо физички, психички и сексуално. То су три аспекта злоупотребе савести, интимног простора у којем настаје наш свет. Злостављање у овом простору је поразно. Рупник је ушао у мој духовни свет и изобличио мој однос с Господом. Тражим истину и правду, без личне освете. Опростила сам себи и опростила сам Рупнику. Али инсистирам на транспарентности и јавном признању свог зла које смо претрпели у заједници Игнација Лојолског, чији смо биле део.

- Жеља нам је да се призна истина, неправда коју смо претрпели. Нас је много, али од нас траже ћутање , да нестанемо на неки начин, дискредитују нас и то више није прихватљиво. У Заједници је годинама злостављано двадесетак редовница од укупно 40 чланица - рекла је Глориа Бранћиани.

- За насиље над часним сестрама нема цензуса - рекла је адвокатица Лаура Сгро:

- Жртве не смеју да изгубе веру у правду, не смеју да изгубе наду да ће пронаћи истину и не смеју се ограничити на то да оду да моле бискупа или поглавара за помоћ. Морају отићи и то пријавити државним телима. Идите у полицију! Идите код адвоката, идите у тужилаштво, јер ко год учини оно што су урадили Глорији, мора ићи у затвор. Мора отићи тамо. Дакле, морате имати храбрости пријавити. Овај вео мора апсолутно бити поцепан - рекла је адвокатица.