Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Свет у Србији, Београд ПОНОВО у фокусу: Коме је Србија 2017. била на ЛИСТИ ПРИОРИТЕТА

31.12.2017. 23:15
Пише:
Србија Данас/ М. Момић
Svetski lideri u Beogradu
Светски лидери у Београду / Извор: СД/илустрација

Висока имена светске политике у посети Београду

Да је Србија полако кренула да се позиционира на спољнополитичкој мапи, а самим тим и полако гради свој кредибилитет у међународним односима, показује број европских и светских државника који су 2017. године посетили Србију. Државе, чији су највиши представници посетили Србију претходне године, ставили су заправо до знања Београду колико им је Србија важна у њиховом спољно-политичком деловању.

Земља са којом Србија има најтешње везе, у политичко-економском, безбедносном и културолошком смислу, јесте Руска Федерација те стога није изненађујуће зашто су Србију претходне године посетили Дмитриј Рогозин – потпредседник владе Руске Федерације, Сергеј Шојгу – министар одбране Русије, и Валентина Матвијенко – председница Савета Федерације горњег дома Федералне скупштине Русије. Безбедносна питања, Косово, економска сарадња, и изнад свега заједничка историја само су неки од разлога који су довеле највише руске званичнике у Београд.

Rusija
Русија / Извор: Фото: СД/Инфографик

Да и Вашингтон несумњиво има своје интересе у Србији показала је и посета високог званичника америчке администрације - Брајана Хојт Јиа, који је недавно изабран за америчког амбасадора у Македонији. Хојти Ји је, гостујући на Српском економском форуму у Београду у октобру, својом изјавом да се „не може седети на две столице“, алудирајући тиме на Београд, изазвао лавину негативних коментара у Србији. Када је посетио Србију Хојт Ји је обављао дужност заменика помоћника америчког државног секретара. Гледајући из угла „важности“ функције могло би се закључити да Србија за америчку администрацију није баш на листи приоритета, ипак, не треба се прерано радовати јер су амерички интереси у Србији и на Балкану и те како присутни.

Надолазећа олуја: Хојт Ји рекао да САД не желе да се намећу, али да ће ОСТАТИ НА БАЛКАНУ

Brajan Hojt Ji
Брајан Хојт Ји / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Сарадња са Кином, једном од највећих светских сила у политичком, економском и војном смислу, последњих година је на изузетно високом нивоу. Подсетићемо, председник Кине Си Ђинпинг посетио је Србију 2016. годоине а посета високих кинеских званичника Србији наставаљена је и 2017. године. Тако је Србију у јулу посетио председник сталног Комитета свекинеског народног конгреса НР Кине – Џанг Деђианг, који важи за једног од најмоћнијих људи у Кини. Џанг се приликом посете састао са највишим државним врхом Србије истичући да су билатерални односи две земље подигнути на ниво стратешког партнерства.

Јачање веза са арапским земљама

Од арапских држава несумњиво најјаче односе Србија има са Уједињеним Арапским Емиратима. Односи две земље у фази су успона последњих година а настављени су и 2017. године посетом престолонаследника УАЕ - Мухамеда бин Зајед ал Нахјана. Принц престолонаследник је важна политичка фигура у Емиратима а више од три деценије је играо активну улогу у развоју емирата Абу Дабија. Приликом посете Београду, јуна 2017. година, шеика је лично дочекао председник Вучић.

Стигао први гост: Престолонаследник Уједињених Арапских Емирата допутовао на Вучићеву инаугурацију (ФОТО)

Muhamed bin Zajed
Мухамед бин Зајед / Извор: Фото: Танјуг/Раде Прелић

Европски државници у посети Србији

Од високих европских званичника који су посетили Србију 2017. године треба споменути Себастијана Курца, новоизабраног премијера Аустрије, који је приликом посете Београду фебруара 2017. обављао дужност министра спољних послова Аустрије. Да је за Аустрију Србија важан спољно-политички партнер на Балкану и да Беч има интересе на овим просторима, показало је и присуство тадашњег аустријског премијера Кристијана Керна на инаугурацији председника Вучића. Посета два висока аустријска званичника Србији током 2017. године показује да је Бечу Србија битна.

БЕЗ ЊЕГА СЕ НЕ МОЖЕ: Курц је најмлађи председник владе у Европи

Измеђуосталог, на листи високих светских званичника који су 2017. године посетили Београд и Србију налазе се мађарски премијер Виктор Орбан и немачки бивши канцелар Герхард Шредер. Орбан и Шредер присуствовали су инаугурацији председника Вучића, поред осталих високих званичника из света. 

Sebastijan Kurc
Себастијан Курц / Извор: Профимедиа

Од високих званичника Европске уније Београд су 2017. године посетили Федерика Могерини, висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност и Јоханес Хан, европски комесар за суседску политику и проширење. 

Највише посета из региона

Од политичара из региона који су посетили Србију 2017. године треба споменути највише политичке представнике Босне и Херцеговине, председника Грчке - Прокиписа Павлопулоса, Словеније - Борута Пахора, Македоније - Ђорђета Иванова, Црне Горе - Филипа Вујановића председницу Хрватске Колинду Грабар Китаровић али и премијера Грчке - Алексиса Ципраса,  Бугарске - Бојка Борисова и Румуније - Михаија Тудосеа. 

Свечаност у вили "Мир": Председник Вучић приредио вечеру за премијере Бугарске, Румуније и Грчке (ФОТО)

Političari regiona u Srbiji
Политичари региона у Србији / Извор: Фото: СД/Инфографик

Од светских политичара који су посетили Србију 2017. највећу пажњу домаћих медија привукла је посета турског председника Реџепа Тајип Ердогана. Односи Београда и Анкаре побољшали су се последњих година а основни фокус посете турског председника била је економија тачније економски односи две земље. Доласком у Београд турски председник је довео са собом 185 привредника заинтересованих да улажу у Србију. Током посете потписано је 16 споразума, највише из области економске сарадње. 

Односи Србије и Турске ушли у ново доба: Они су Александар Карађорђевић и Кемал Ататурк XXI века

REDZEP-TAJIP-ERDOGAN,-ALEKSANDAR-VUCIC
РЕДЗЕП-ТАЈИП-ЕРДОГАН,-АЛЕКСАНДАР-ВУЦИЦ / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Ако погледамо имена светских државника који су 2017. године посетили Србију можемо закључити да је убедљиво највише посета било из региона што је, са једне стране, и разумљиво јер је Србија за државе из суседства и оне мало даље, попут Турске, важан партнер на економском али и спољнополитичком плану. Уколико у обзир узмемо најављене посете светских државника Србији (амерички председник Доналд Трамп и француски председник Емануел Макрон прихватили су позиве да посете Србију) чини се да ће нова 2018. бити још успешнија када су у питању посете светких лидера.