Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЕРДОГАН ПРЕТИО ГРЧКОЈ, САДА ПОТПИСУЈУ СПОРАЗУМЕ: Ево свих детаља са састанка турског председника и грчког премијера

10.12.2023. 11:11
Пише:
Србија Danas/Deutsche Welle
Foto: Profimedia
Фото: Профимедиа / Извор: Профимедиа

"Доћи ћемо једно вече изненада"

Грчки премијер Мицотакис и турски председник Ердоган деловали су помирљиво на састанку у Атини, наводи Дојче веле (DW) и додаје да они о разликама желе да преговарају касније – за сада плове „мирним водама“.

ОТОПЉАВАЊЕ ОДНОСА АТИНЕ И АНКАРЕ: Грчка и Турска потписале Декларацију о добросуседским односимаRedžep Tajip Erdogan i Kirjakos Micotakis

ОТОПЉАВАЊЕ ОДНОСА АТИНЕ И АНКАРЕ: Грчка и Турска потписале Декларацију о добросуседским односима

"ЗАПАД НАС НЕЋЕ СЛОМИТИ" Путин на свечаности поводом Дана хероја државе поручио: Доћи ће време, ништа нећемо заборавити...Vladimir Putin

"ЗАПАД НАС НЕЋЕ СЛОМИТИ" Путин на свечаности поводом Дана хероја државе поручио: Доћи ће време, ништа нећемо заборавити...

СВЕТ БЕСАН ЗБОГ АМЕРИЧКЕ ОДЛУКЕ! Све више земаља тражи да им се укине право ВЕТАsad

СВЕТ БЕСАН ЗБОГ АМЕРИЧКЕ ОДЛУКЕ! Све више земаља тражи да им се укине право ВЕТА

Позитивна изненађења су тренутно ретка у међународној политици. Још више када долазе од некога попут Реџепа Тајипа Ердогана. Пре скоро годину и по дана турски председник је запретио Грчкој инвазијом – „доћи ћемо једно вече изненада”, најавио је тада. Али крајем седмице (7. 12. 2023.) он се појавио у Атини као миран комшија који говори о „новој ери" у турско-грчким односима.

Била је то прва Ердоганова посета Атини после шест година. Дошао је са половином свог кабинета на 5. састанак Врховног савета за сарадњу - билатералног форума за грчко-турску сарадњу који је основан 2010. али се годинама није састајао.

Дуго очекивана изјава пријатељства

Врхунац посете било је потписивање Декларације о пријатељству две земље, о чему донедавно није могло ни да се сања. Пре три деценије, 1992. тадашњи грчки премијер Константинос Мицотакис, отац актуелног премијера Киријакоса, безуспешно је покушавао да убеди тадашњег турског председника Сулејмана Демирела да склопе пакт о пријатељству. Након много тензија, сада је то остварено.

Овом Декларацијом о пријатељству, Грчка и Турска се обавезују да ће се ангажовати у сталним конструктивним консултацијама и да ће се уздржати од било какве изјаве или акције која би могла да угрози одржавање мира и стабилности. Ово је само изјава намере и није обавезујућа по међународном праву, међутим, то указује да ће се мирна клима у билатералним односима наставити.

Једнако обећавајући је био и Ердоганов позив Мицотакису да посети Анкару следећег пролећа.

Ердоган је добио потврду грчког премијера Киријакоса Мицотакиса да ће турски држављани који желе да посете острва у источном Егеју добијати визе на годину дана. И обећање: да ће се Грчка залагати у ЕУ како би турски пословни људи и научници лакше добијали визе.

О тешким питањима поморских граница није се разговарало. „Када се стекну услови, можемо да приступимо дефинисању епиконтиненталног појаса и Ексклузивне економске зоне (ЕЕЗ)", рекао је грчки премијер. У овом тренутку, закључак је да услови нису сазрели.

Foto: Profimedia
Фото: Профимедиа / Извор: Профимедиа

Let's до business (Хајде да послујемо)

Две земље желе да економски ближе сарађују. Мицотакис и Ердоган су поновили циљ да се обим билатералне трговине удвостручи са садашњих 5,5 милијарди долара на 10 милијарди долара за пет година.

У оквиру Врховног савета за сарадњу потписано је укупно 15 споразума и заједничких декларација у областима трговине, инвестиција, извоза, културе, спорта,туризма, науке и царина.

Избеглице - узајамно слање официра за везу

Атина и Анкара желе блиско да сарађују и по питања избеглица. Ради ограничавања илегалне имиграције из Турске у Грчку - на грчко острво Лезбос и у Измир у Турској биће послати официри за везу који би требало да координишу мере.

Грчки премијер је донедавно говорио о „хибридном рату" од стране Турске - сада се чини да је уверен у Ердоганову спремност да сарађује по питању избеглица.

Мирне воде

Ердоган се осмехивао свим својим саговорницима, што је за њега необично, и поред Киријакоса Мицотакиса говорио о „проблемима које браћа могу имати међу собом" и који се могу решити уз мало добре воље на обе стране. Ердоган се трудио да не каже ништа што би могло да узнемири његовог домаћина.

Жеља да се избегне свака могућност скандала током ове посете била је толика да су Ердоган и Мицотакис на конференцији за штампу само дали изјаве - питања нису била дозвољена. Уосталом, ставови двојице шефова држава и влада о кипарском питању, али и о ратовима у Украјини и посебно у Гази, су дијаметрално супротни.

Киријакос Мицотакис описао је тај дан као „посебан". Рекао је да је његова „историјска обавеза" да изгради везе две земље. Он се са турским председником договорио да две земље поведу „мирним путем". „Ако наше разлике не можемо да премостимо, онда те разлике бар не би требало да изазову кризе", рекао је он.

Ердоган је говорио, помало лирски, о „мирним водама" и о Егејском мору, које „желимо да претворимо у море мира и сарадње".

За Ердогана је важно да покаже да је способан да одржи добре односе са барем једним суседом. Са своје стране, Мицотакис жели да смири тензије у Егејском мору до те мере да се грчка јавност више не плаши свог тешког суседа.