Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

"СВИ ПРИЧАЈУ О НАПАДУ РУСИЈЕ" Крагујевчанка из Кијева: Већ смо пронашли склоништа, уплашени смо, шта да радимо ако се ОГЛАСЕ СИРЕНЕ

30.01.2022. 08:47
Пише:
Србија данас/Н1 инфо
Ukrajina
Украјина / Извор: Фото: Shutterstock

Скоро осам година, након што је Русија заузела Крим и подржала сепаратистичке борце у Донбасу на истоку Украјине, бивша совјетска република постала је жариште потенцијално најопаснијег сукоба између Истока и Запада од Хладног рата.

"Пронашли смо већ једно склониште у близини наше зграде", овим речима Тетјана Федосејева-Милетић описује атмосферу у главном граду Украјине.

ИСПАЛА ГОДИНЕ: Распитала где је најлакше положити вожњу, ПУТОВАЛА ДЕСЕТ САТИ до тамо и - ПАЛА!

ИСПАЛА ГОДИНЕ: Распитала где је најлакше положити вожњу, ПУТОВАЛА ДЕСЕТ САТИ до тамо и - ПАЛА!

Парламентарни избори данас у Португалији: Укинута корона ограничења, гласају и заражени

Парламентарни избори данас у Португалији: Укинута корона ограничења, гласају и заражени

БЕЧ У ЈЕКУ ПОБУНЕ: Полиција користила бибер спреј и приводила учеснике - народ неће ригорозне ковид мере које Аустрија намеће

БЕЧ У ЈЕКУ ПОБУНЕ: Полиција користила бибер спреј и приводила учеснике - народ неће ригорозне ковид мере које Аустрија намеће

Скоро осам година, након што је Русија заузела Крим и подржала сепаратистичке борце у Донбасу на истоку Украјине, бивша совјетска република постала је жариште потенцијално најопаснијег сукоба између Истока и Запада од Хладног рата.

Русија је, према западним обавештајним подацима, преместила више од 100.000 војника у близини границе са Украјином и одржава низ војних вежби на копну и на мору, негирајући планове за инвазију.

Западни савезници су запретили економским санкцијама Русији ако нападне Украјину, а Сједињене Државе разговарају са великим земљама и компанијама које производе енергију широм света о потенцијалном преусмеравању снабдевања Европе ако Русија нападне Украјину, пише Радио Слободна Европа (РСЕ).

Тетјана Федосејева-Милетић (36), преводитељка из Украјине која са породицом живи у Крагујевцу у централној Србији, тренутно се налази у Кијеву у посети својим родитељима.

Како је рекла за РСЕ, када је са дететом и мужем дошла у Кијев, планирала је да остане до пролећа, али због претње од руске агресије на Украјину, вероватно ће боравак у родном граду скратити.

Тетјана је дипломирала на Кијевском националном универзитету Тарас Шевченко, на Одсеку за српски језик и књижевност, те ради од куће за инострану фирму као преводитељка и као менаџерка техничке подршке у ИТ компанији, која производи игрице са седиштем у Украјини.

У Србију је долазила од 2004. године, док је студирала српски језик, а 2012. године се удала за држављанина Србије.

- На први поглед, ситуација у Кијеву је доста мирна, живот уобичајено тече, али са друге стране из разговора са родитељима, пријатељима, комшијама примећујем да међу њима влада паника. Овде сви прате вести на телевизији или их читају на интернету и сви су свесни да ситуација није нимало наивна. Сви осећају немир у души и свуда се прича о нападу Русије, великом нападу, о војној техници која се гомила на граници - рекла је.

Додаје да се она и њена породица не осећају безбедно зато што им није речено шта да раде у случају да се огласе сирене за опасност.

- Информације о томе тражимо самостално, на интернету да, ако се догоди тако нешто, знамо где да бежимо, где да се склонимо. Пронашли смо већ једно склониште у близини наше зграде, а и родитељи су нашли место где могу да се склоне, пошто нисмо у истом стану и живимо на различитим адресама - објаснила је.

Vojnici
Војници / Извор: Профимедиа/илустрација

Како каже, власт стално поручује грађанима да је све под контролом и да не треба да брину, а несташица хране и друге робе за сада нема.

- Пажљиво пратимо преговоре који се воде, али нисмо сигурни да они могу да дају неке резултате, с обзиром да на истоку Украјине рат траје већ осам година и никакви преговори нису били од помоћи. Ипак, ми се надамо да Русија неће покренути нову агресију, пре свега, због подршке коју Украјина добија из Европе и Америке - рекла је.

"Народ је попут куване жабе"

Психотерапеуткиња Маја Вучковић која живи у Украјини, каже, описујући ситуацију у тој земљи, да су људи прилично смирени и да ситуација није ни приближно тако драматична.

- Прилично је опуштено, како је и раније било пре ове кризе и ескалације. Постоји бојазан (од рата), мислим да све ово сувише дуго траје, народ је попут куване жабе после седам година колико је ова земља заиста у рату, ово доживљавају као заоштравање. Не постоји паника ни претерана тензија ни припреме које би могле да указују да је ово нешто драматичније него иначе. Ово се доживљава као једна мало озбиљнија ситуација од онога што се дешавало раније - рекла је она.

Каже да извештавање о тренутној ситуцији зависи од тога који медиј пратите.

- Не бих рекла да медији шаљу поруку да је драматична ситуација и да уводе људе у стрес и панику. Ми углавном пратимо стране медије - рекла је.

Додаје да грађани очекују да ће се све брзо стишати и завршити.

- Још једна криза која је изазвала мало више напетости ће да прође као и све претходне. У разговору са локалним становништвом, чујем да су неки од њих потражили где се налази најближе склониште, спаковали су најважније ствари. Став већине је да ће остати колико год је то могуће и да ће помоћи док трају сукоби, јер су ту њихове породице. Тешко је организовати да оду из земље, има оних који су у могућности да се повлаче у села, где је мирније, где би могли бити мирнији, далеко од градске атмосфере и целе "фрке" - казала је Вучковић.