Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ТАЈНЕ МУМИЈА ЕГИПАТСКИХ КРАЉИЦА: Археолози дошли до спектакуларних открића, како је Клеопатра задобила љубав свог народа

26.01.2021. 13:41
Пише:
Србија Danas/Nationalgeographic.rs
Otkriće sarkofaga egipatske kraljice Hatšepsut
Откриће саркофага египатске краљице Хатшепсут / Извор: Профимедиа

У политичкој историји света, а нарочито Египта, познат је велики број жена које су активно утицале на политику, водиле своје државе и одлучивале о судбини својих поданика

Другог фебруара 1925. године, фотограф из Харвард-Бостон археолошке експедиције постављао је камеру на сталак недалеко од Велике пирамиде, на Гиза платоу. Пошто је имао проблема да постави ноге стакла тако да камера не буде крива, одвалио је нешто за шта је претпоставио да је мали део кречњака. Међутим, ближом инспекцијом откривено је да је то део гипса који се у древним временима користио за печаћење улаза у гробницу.

КРВАВИ НАПАД У НЕМАЧКОЈ: Мушкарац у Франкфурту ножем нападао људе код железничке станице

КРВАВИ НАПАД У НЕМАЧКОЈ: Мушкарац у Франкфурту ножем нападао људе код железничке станице

НАПАДНУТА ЦРКВА У ЉУБЉАНИ: Учињено језиво варварско дело, верници бесни, траже хитну акцију

НАПАДНУТА ЦРКВА У ЉУБЉАНИ: Учињено језиво варварско дело, верници бесни, траже хитну акцију

ЕВРОПА НА ИВИЦИ ПУЦАЊА! Све строжији "локдаун", становници кипте од беса (ФОТО/ВИДЕО)

ЕВРОПА НА ИВИЦИ ПУЦАЊА! Све строжији "локдаун", становници кипте од беса (ФОТО/ВИДЕО)

Исти археолошки тим је већ начинио серију спектакуларних открића у Гизи током протеклих 20 година, од чега је најпознатија група великих статуа фараона Микерена, градитеља треће пирамиде у Гизи, тако да је ново откриће било толико неочекивано да је директор ископина Џорџ Рајзнер још увек био у Сједињеним Америчким Државама.

Kraljica Hatšepsut
Краљица Хатшепсут / Извор: Профимедиа

Задатак отварања гробнице припао је британском помоћнику Алану Роуву и његовом египатском предраднику Саид Ахмед Саиду. Они су уклонили гипс који је заклањао 30 метара вертикално окно уклесано у кречњачки бедрок, испуњено кречњачким блоковима и додатним гипсом. Тек након месец дана, када је све то уклоњено, било је могуће да се археолози спусте до дна окна како би дошли до прага, обележеног званичним печатом фараона Куфуа (Кеопса), градитеља Велике пирамиде.

Egipat
Египат / Извор: Профимедиа

Иако је у стени уклесана коцкаста одаја иза прага била широка само 4,5 и дугачка само 2,5 метара, археолози су били "заслепљени златом" гледајући кроз малу пукотину на улазу. Такође су успели да виде да је одаја препуна предивних предмета чији су натписи, прочитани помоћу двогледа, а касније и изблиза, открили да њихов садржај припада Кеопсовој мајци, краљици Хетеферес (око 2600. пре наше ере). Имајући статус краљице мајке, што је у оно време значило да је "прва дама" државе, већег значаја од фараонове жене, краљица је сигурно била најважнија женска особа свом сину Кеопсу, будући да је прва гробница коју је саградио у Гизи била намењена њој и лоцирана на најважнијем месту сопственог гробља.

Њен краљевски статус је сигурно истакнут многим спектакуларним предметима који су били постављени у њену гробницу, од којих је можда најимперсивнија њена носиљка од злата и слоноваче, коју јој је поклонио син. Ту је такође био намештај из палате, дизајниран како су га археолози описали као "преносива соба која се може поставити за само 15 минута" и која је имала облик позлаћене надстрешнице за завесом и златним креветом, позлаћеним столицама и изузетним дрвеним ковчезима за складиштење тканине, накита и осталих драгоцености.

Piramide u Kairu, Egipat
Пирамиде у Каиру, Египат / Извор: Профимедиа

Археолози су такође открили светлуцави златни тоалетни сет, тачније чиније и шоље за прање, бријач и штапић за нокте, као и тегле хидратантних и мирисних уља и њену живописну зелену шминку за очи, што је највернији израз стила у доба пирамида.

Други ковчег, од алабастера, откривен је временом у дну зида гробнице. Унутра су се налазили унутрашњи органи краљице уклоњени током процеса мумификације. Обично описани као најранији пример евискерације којом су органи одговорни за почетак распада тела уклоњени и засебно сахрањени, органи Хетеферес су и даље били у оригиналној течности за презервацију, раствору натритне соли коју су Египћани обилато користили хиљадама година касније за "производњу" најбоље очуваних краљевских мумија током династије Тутанкамона.

Kraljica Hatšepsut
Краљица Хатшепсут / Извор: Профимедиа

Када је у питању мумифицирано тело краљице, Рајзнер је могао само да гледа у њен саркофаг оф алабастера док се остатак гробнице полако бележио и рашчишћавао. Међутим, 3. марта 1927. године пред малом и одабраном публиком, он је коначно подигао камени поклопац, али је могао само кратко да извести: "Жалим, али краљица Нетеферес не прима госте." Њен саркофаг је био потпуно празан. Претпостављајући да је мумија највероватније уништена од стране пљачкаша и да нико није имао петљу да њеном сину каже да је не знајући то сахранио празан ковчег, мистерија Хетефересине нестале мумије наставља да заокупља пажњу археолога и других научника.

Друге нестале мумије краљица

Другој мумији која је откривена 1903. године, тек након 63 године предложено је да припада жени фараону Хатшепсут, због чега и даље спада у контроверзне. Када је у питању гробница треће мумије краљице Нефертари у Долини краљица, она је тако детаљно опљачкана у древним временима да је Нефертари сведена на пар мумифицираних колена.

Mumija
Мумија / Извор: Профимедиа

Иако научна истраживања чак и тако минималних остатака могу открити много о животу жене Рамзеса ИИ, тако нешто није могуће за краљицу Арсиноју ИИ, чије је македонско порекло значило државну кремацију у јулу 268. године пре наше ере. Ипак, након три генерације, њена династија Птоломејских фараона, на врхунцу са Клеопатром лично, прешла је на традиционално египатско мумифицирање као вид добијања подршке египатског народа, како би се одржала на власти - свим могућим средствима.

Наравно, у политичкој историји света, а нарочито Египта, познат је велики број жена које су активно утицале на политику, водиле своје државе и одлучивале о судбини својих поданика. Самим тим ове "изгубљене краљице" заслужују далеко веће признање, од симболичног историјског сећања.