Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ТАЈНИ ПЛАН АМЕРИЧКЕ ВЛАДЕ: Како преживети нуклеарни напад!

16.04.2017. 08:11
Пише:
Србија Данас / Јутарњи.хр
Tramp
Трамп / Извор: Профимедиа

Документи ЦИА откривају ко би како владао у случају апокалипсе

Када је Доналд Трумп постао председник, наследио је изразито ужарену геополитичку ситуацију у Украјини, Северној Кореји, Сирији, Афганистану и на Балтику, те је добио у руке најмоћни војни строј који постоји на свету - Оружане снаге Сједињених Америчких Држава и њихов арсенал нуклеарних бојевих глава.

БРИТАНСКИ ГАРДИЈАН: Постоје информације о контактима Трампових људи и руских агената!

ТРАМПОВА ПОЛИТИЧКА МОЧВАРА: Седам ГРЕХОВА шефа Беле куће, колико коштају ЛАЖНА ОБЕЋАЊА?

Напад на аеродром сиријске војске, за којег се сумња како је био исходиште хемијског напада на цивиле, показао је како се Трумп не либи употребити силу када му се то учини потребним, а његово размештање ракетних разарача и носача ваздухоплова у близини Северне Кореје ново је отварање фронте која би могла завршити кобно по читав свет.

Tenk
Тенк / Извор: Профимедиа

Што би учинио Трамп?

Када би, у најцрњем сценарију, међународни односи спали на најнижу точку и када би у смеру САД-а почели летети интерконтинентални балистички пројектили с нуклеарним бојевим главама из смера Русије или Кине, што би учинио Трумп и америчка влада?

НЕ ОБАЗИРЕ СЕ НА ОПАСНОСТИ: Трамп тражи да га краљица у златној кочији провезе Лондоном

У сталној претњи од нуклеарног напада за време Хладног рата, САД годинама није имао изводљиви  план 'како осигурати деловање извршне власти у случају напада', пише угледни часопис Фореигн Policy.

Тек је амерички predsednik Jimmy Цартер у касним 70-им годинама прошлог века приметио како нигде у службеним процедурама не постоје одговори на нека од кључних питања: ако извршна власт може преживети нуклеарни рат, што би тачно радила након? Како идентификовати преживелог наследника председничке позиције? Ко би га идентификовао? Како би испунили три главне функције председника: бити челник извршне власти, челник државе и врховни заповедник оружаних снага?

Američki avioni
Амерички авиони / Извор: Профимедиа/илустрација

Сваком свој бункер

Прије него што се Цартер примио стварања нових планова, с којих је ових дана скинута ознака тајности, ситуација је била доста забрињавајућа. Од сваке федералне агенције очекивало се да изгради властити подземни бункер у којем би њени дужници могли бити заштићени од нуклеарног рата, но агенције ту обавезу нису преозбиљно схватиле.

ДА ЛИ ЋЕ ДОЋИ ДО РАТА ИЗМЕЂУ СЕВЕРНЕ КОРЕЈЕ И САД?! Оштра реторика и демонстрација војне моћи светских сила!

У случају напада, челници здруженог стожера наредили би 60 дужносника извршне власти премештање на једну од неколико сигурних локација, од којих је примарна била смештена на планини Моунт Weather у савезној држави Виргинији. Но војска и ваздухоповство су имали довољно додељених хеликоптера само за превести трећину тог броја званичника.

Ruske rakete na Kubi
Руске ракете на Куби / Извор: Профимедиа

Нова агенција

Нуклеарна склоништа - изграђена током 50-их година - требало је редом обновити. Нису постојале никакве процедуре за евакуацију већег дела популације. Војне вежбе игнорисале су могући сценариј нуклеарног напада. Цартер је наредио обједињавање националног програма цивилне заштите, с циљем да се осигура преживљавање 80 посто становника у случају напада.

РЕГРУТОВАЛИ ТЕРОРИСТЕ? У Русији ухапшене две особе које су повезане са нападом у Санкт Петербургу

У 1979. години основао је Савезну агенцију за изванредне ситуације (ФЕМА). Нова агенција преузела је одговорност за надгледање цивилне заштите, сигурних локација за пресељење и стварање нужних залиха за случај рата. Истовремено, Цартер је преузео и најтежи изазов - разраду механизма који би осигурао наследницима предедника издавање наредби за нуклеарни рат, за време и након нуклеарног напада.

Кодна имена наследника

Према првом плану, Одговорни за војску Биеле куће доделио је свим званичницима у реду наслеђивања председничких власти имена, која су требали изрећи преживелим званичницима Пентагона. Убрзо су проблеми с овим планом постали болно очити - у случају да совјетски пројектили лете према САД-у, нико се не би трудио темељно проверити идентитет особа које се јављају. А што би се догодило ако би удар погодио сам Пентагон?

Vojska Saudijske Arabije
Војска Саудијске Арабије / Извор: Профимедиа

Следећи је план био осмишљен како би пружио флексибилнији и децентрализирани начин за очување извршне власти. Припремити пет 'међуагенцијских тимова' од по 50 људи сваки, који би у случају изванредних ситуација били размештени на неку од сигурних локација, којих би било неколико стотина, гдје би могли обављати све функције извршне власти.

Њихова први задатак била би пронаћи правог председника - највише рангираног преживелог државног званичника. Детаљи су и данас тајна, али укључују употребу чипова за праћење, чије би сигнале пратила ФЕМА и Национални центар војног заповедништва.

Немачки председник УПОЗОРАВА французе да НЕ ГЛАСАЈУ за Марин ле Пен

Вођење нуклеарног рата

Сваки тим имао би довољно тренираног особља које би пружило актуалном председнику подршку у извршавању све три кључне задатке председника: врховни заповедник, челник државе, челник владе. Комуницирали би с другим тимовима и с преживелим елементима Пентагона, како би извршавали планове за нуклеарни рат. Примали би обавештајне податке и извештаје о размерама уништавања. Били би у контакту с државним и локалним властима.

Nuklearna bomba
Нуклеарна бомба / Извор: Профимедиа

Сваки од тимова и локација осмишљен је тако да може деловати пуних шест месеци без околне подршке. У Цартеровим плановима налазе се и упутства како поновно оформити Конгрес, како мобилисати све националне ресурсе, те како успоставити став цивилних резервиста. Већина Цартерових планова данас је још увек под ознаком тајности, али многе је детаље могуће потврдити из повезаних извора.

Сателити за комуникације

НИЈЕ УСПЕЛО ЛАНСИРАЊЕ: ПРОПАО ракетни програм Северне Кореје

Фореигн Policy подсећа како је ЦИА убрзо након доношења Цартерових планова основала тајни Уред за обавештајну подршку у изванредним ситуацијама, који припрема трочлане тимове за слање на сигурне локације.

Из прорачунских докумената видљиво је како су и друге савезне агенције повећале прорачуне како би обучиле и опремиле тимове за подршку председничким наследницима. Пентагон је тестирао мобилне заповедне центре. Ратно ваздухопловства је доделило комуникацијске способности новијим сателитима намењене само за осигурање наставка рада владе.

Američke trupe napuštaju Avganistan
Америчке трупе напуштају Авганистан / Извор: Профимедиа

Познато је и да је предедник Роналд Реаган био незадовољан Цартеровим плановима, јер је веровао да није могуће осигурати преживљавање Уреда председника. Један од његових најближих savetnika, Thomas Реед, уверио га је да не напусти Цартеров сустав, већ да га доради.

Планови су сигурно напредовали од тада до данас, но држе се у најстрожој тајности, из јасних разлога. У случају нуклеарног напада на Сједињене Државе, готово је сигурно да би се осигурао континуитет владавине и Уреда председника. Једино је питање би ли било могуће осигурати и преживљавање самог Доналда Трумпа.