Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ТАЈВАНСКИ МОРЕУЗ - АЗИЈСКО БУРЕ БАРУТА: Војни аналитичар тврди, један метак може да покрене сукоб великих размера

06.04.2021. 20:03
Пише:
Србија Данас/Курир
Kineska vojska
Кинеска војска / Извор: Профимедиа

Напетости и даље расту у региону

Тајвански мореуз је "буре барута" који има потенцијал да покрене светски рат, рекао је у уторак војни аналитичар као панел стручњака окупљених да разговара о америчкој спољној политици из тајванске перспективе.

Вакциниши се и добијаш ПОКЛОН ПИЋЕ по избору!

Вакциниши се и добијаш ПОКЛОН ПИЋЕ по избору!

АНКАРА ХИТНО ПОЗВАЛА КИНЕСКОГ АМБАСАДОРА НА РАЗГОВОР: Коментар на Твитеру прст у око Турској

АНКАРА ХИТНО ПОЗВАЛА КИНЕСКОГ АМБАСАДОРА НА РАЗГОВОР: Коментар на Твитеру прст у око Турској

НАТО ОБЕЋАО ПОМОЋ УКРАЈИНИ: Црвени аларм у Донбасу, мирише на рат великих размера

НАТО ОБЕЋАО ПОМОЋ УКРАЈИНИ: Црвени аларм у Донбасу, мирише на рат великих размера

Кинеска оперативна група носача авиона коју предводи Лиаонинг тренутно спроводи оно што је Пекинг назвао "рутинском" борбеном вежбом источно од Тајвана, док америчка војска надгледа вежбу на Тихом океану и распоређује ударну групу теодора Рузвелта у Јужнокинеско море.

То су знакови да су САД, Кина и Тајван упале у "зачарани круг", док напетости и даље расту у региону, према Ма Чен-кун-у, професору на постдипломском институту за кинеска војна питања на Универзитету за националну одбрану у Таоиуан на североистоку Тајвана.

Tajvan - zastava Republike Kine (NR Kina je ne priznaje)
Тајван - застава Републике Кине (НР Кина је не признаје) / Извор: Профимедиа

Ма је коментарисала док се појављивала на панелу од четири особе чији је домаћин Проспект фондација, истраживачки центар са седиштем у Тајпеју који истражује међусобне пролазе и саветује владу, известила је тајванска Централна новинска агенција.

Тајвански мореуз сада подсећа на Балкан пре избијања Првог светског рата, додао је Ма, рекавши да је "прозор за мир" - ненасилно решавање односа између Кине и Тајвана - постајао све мањи.

- Иако ниједна земља не намерава да покрене рат, бурад барута раширене су широм Тајванског теснаца и околине - рекао је он.

Његове примедбе уследиле су оног дана када је тајванско министарство одбране известило четири налета авиона Народне ослободилачке војске у острвску идентификациону зону ПВО (АДИЗ), самопроглашену тамферу која није регулисана међународним правом. У понедељак, док су Лиаонинг и пет пратећих кинеских ратних бродова ушли у западни Пацифик, ПЛА је улетео 10 борбених авиона и извиђачких авиона у АДИЗ.

kineska vojska
кинеска војска / Извор: Профимедиа

Кинески ратни авиони видели су се на тајварским радарима ПВО укупно 18 дана у марту и до сада су то чинили четири узастопна дана у априлу, наводи се на веб страници министарства одбране.

У панелу од уторка, који је разматрао посете државног секретара Антонија Блинкена Азији и Европи, био је Ли Ших-хуи, професор на Националном универзитету Chengchi (NCCU) у Тајпеју.

Блинкенове посете иностранству Токију, Сеулу и Бриселу - први дипломатски потези нове администрације - показале су спољнополитичку стратегију председника Бајдена о поновном успостављању заједничких интереса Американаца и његових савезника, рекао је Ли.

Дајући приоритет својој конкуренцији са Пекингом и чинећи то из перспективе људских права и безбедности, администрација Бајдена створила је контраст између САД-а и Кине, истичући претњу потоње регионалном поретку у Азији, додао је професор.

Стратешки значај Тајвана ставио се на дневни ред у разговорима између Вашингтона и Токија, рекао је Ли, који је у програму Јапанских студија NCCU-a. Повећана видљивост острва на међународној сцени био је „дипломатски пробој“, додао је он, али је рекао да је Тајван увукао у већу америчко-кинеску битку за превласт.

Kina
Кина / Извор: Профимедиа

Упркос подршци коју је добио за свој технолошки напредак и достигнућа у области људских права, Тајван је требао бити окретан и флексибилан како би могао да изађе на крај са стратешким изазовима, закључио је Ли.

Усред упозорења из Пекинга, јапански премијер Иосхихиде Суга у недељу је нагласио значај тајванског мира и стабилности за регион. Рекао је да се нада да ће сарађивати са председником Бајденом на смањењу напетости међу мореузима.

„Важно је да Јапан и Сједињене Државе сарађују и користе одвраћање да створе окружење у којем Тајван и Кина могу наћи мирно решење“, рекао је он у телевизијском интервјуу.

Суга и Бајден треба да одрже самит у Вашингтону 16. априла, саопштила је Бела кућа.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Двојица лидера ће наводно поменути мир широм Тајванског мореуза као заједничку забринутост у заједничкој изјави објављеној након прве личне посете страног лидера Бајденовој администрацији.