Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ДА ЛИ СУ СЕ ТАЛИБАНИ ПРОМЕНИЛИ ИЛИ ИМАЈУ БОЉИ ПР? Твитују, држе конференције и користе интернет али калашњиков остаје (ФОТО/ВИДЕО)

29.08.2021. 18:31
Пише:
SrbijaDanas/Euronews.rs
talibani
талибани / Извор: Реутерс

Талибани су прешли на нови ниво комуникације

Два дана након пада Кабула, тренутка када су после 20 година талибани поново дошли на чело Авганистана, гледаоци су на авганистанској телевизији имали прилику да виде сцену која је била незамислива за време бившег талибанског режима. Водитељка канала "Толо" Бехешта Арганд интервјуисала је једног талибанског званичника, а емитовање је уследило након што су талибански званичници показали помирљив тон. 

НИКОЛ ЏИ (21) ЈЕ БИЛА МАРИНАЦ И ПОГИНУЛА ЈЕ У КАБУЛУ: Њене последње објаве пре погибије кидају срце (ФОТО)

НИКОЛ ЏИ (21) ЈЕ БИЛА МАРИНАЦ И ПОГИНУЛА ЈЕ У КАБУЛУ: Њене последње објаве пре погибије кидају срце (ФОТО)

СВИ СТРАХУЈУ ДА ЋЕ ТАЛИБАНИ ВРАТИТИ АВГАНИСТАН У СРЕДЊИ ВЕК: Прва мера је већ ту и тиче се образовања жена!

СВИ СТРАХУЈУ ДА ЋЕ ТАЛИБАНИ ВРАТИТИ АВГАНИСТАН У СРЕДЊИ ВЕК: Прва мера је већ ту и тиче се образовања жена!

ЗВЕР ИДА УДАРИЛА СВОМ СИЛИНОМ У ЊУ ОРЛЕАНС: Улице разносе бујице, да ли ће ово бити најгори ураган у историји? (ФОТО/ВИДЕО)

ЗВЕР ИДА УДАРИЛА СВОМ СИЛИНОМ У ЊУ ОРЛЕАНС: Улице разносе бујице, да ли ће ово бити најгори ураган у историји? (ФОТО/ВИДЕО)

Талибани су 15. августа заузели престоницу Авганистана. Њихов напредак ка Кабулу ишао је веома брзо, а престоница је преузета без борби од којих су многи и страховали. Талибани од тада инсистирају на томе да се неће враћати бруталној владавини која је обележила режим од 1996. до 2001. године, обећавајући амнестију за све.

Ова "нова верзија" талибана и даље је, ипак, многима сумњива. Сумња је још јача у јеку извештаја са терена који показују да насиља на улицама Авганистана има, а неки су чак сигурни у то да је реч о ПР кампањи и да је све што талибанима тренутно треба међународно признање.

"Желе да забораве прошлост"

На конференцији за новинаре одржаној 17. августа, портпарол талибана Забихулах Муџахид показао је помирљив тон према непријатељима, обећавши амнестију за бивше припаднике авганистанске војске и полиције. Рекао је, такође, да ће женама да буде дозвољено да раде и уче, као и да буду активне у друштву, али у "оквирима ислама".

 

Када су талибани владали Авганистаном у периоду од 1996. до 2001. године, женама је било забрањено да преузимају већину послова, а образовање девојчица је било ограничено на основну школу. Гледање телевизије и слушање музике је било забрањено, а одрасли су чак могли да буду каменовани на смрт.

У интервјуу за "Њујорк тајмс" Муџахид је рекао да талибани желе да "граде будућност и забораве оно што се догодило у прошлости.

У свом првом званичном саопштењу током пада Кабула, талибанско политичко вођство навело је да ће прави тест бити "служење нацији и осигуравање безбедноси и удобности живота", пише Франце 24. Побуњеничка група је тако сигнализирала да је спремна да изврши низ промена како би побољшала животе становништва, уместо једноставно да наметне забране надахнуте идеологијом.

Ова "промена" слике, већ је, према тврдњама неких аналитичара олакшала талибанима освајање Авганистана. Било је само неколико извештаја о противљењу према њиховом напретку, а Кабул је пао без крвопролића ког су се многи плашили. 

 

- Талибани су изградили нарацију која се веома разликује од приче о банди која је харала Авганистаном између 1996. и 2001. Они кажу: ослободили смо вас од Американаца и зликоваца, корумпираних Авганистанаца који су побегли у Абу Даби и другде, новцем који је требало да стабилизује државу. Они се могу представити као ослободиоци, а не само као људи који ће закључати Авганистанце - наводи Себастијен Бусоа, истраживач са Слободног универзитета у Бриселу (УЛБ).

"Политико" пише да талибани овог пута, осим калашњиковима, своје противнике покушавају да добију и преко Твитера.

- Велика је ствар затражити од озлоглашених бораца познатих по садистичким егзекуцијама на фудбалским стадионима да представе себе као легитимну владу, али научили су мудре дипломатске трикове у последње две деценије. Сада наоружани софистицираним медијским операцијама, талибани су ту да представе нову слику себе као бранилаца права жена и религијских мањина, те оних који пружају амнестију за своје непријатеље - наводи се у тексту.

Експерткиња Мина ал Лами за НПР је објаснила да су талибани покренули врло "софистицирану, проактивну и паметну ПР кампању", која се односи и рад с медијима на мрежи, на више платформи и на више језика.

- То се догодило и пре заузимања Кабула, тако да је ова медијска операција ишла под руку са војном операцијом. Сви снимци на њиховим налозима било су како их људи дочекују и како се авганистанска војска предаје или мења страну - навела је она.

Поруке се углавном тичу "планова изградње стабилне земље за све". Ипак, према њеним речима оне звуче "превише добро да би биле истините".

Још у тексту "Вашингтон пота" из 2019. године, у јеку преговора Американаца и талибана у Катару објављено је да се талибани "јесу променили - много су бољи у ПР-у".

"Идеологија остаје иста"


Према тврдњама неких критичара, амнестија је обећана и 1996. године, те ово представљање о "љубазнијим" талибанима не може у потпуности да прође.

"Талибанска суштинска идеологија остаје иста. Они и даље желе да наметну неку врсту шеријата, екстремну и ригорознију верзију исламског закона", рекао је Бусоа.

Томе иду у прилог и извештаји са терена. Према писању медија, талибани су већ убили познатог песника и рођака новинара "Дојче велеа". Пуцали су на демонстране у градовима Џалалабад и Асадабад, а на неким снимцима се виде претучени људи на улицама.Такође, BBC је известио да група иде од врата до врата у намери да нађу особе са листе тражених.

Франце 24 пише да талибански милитанти жуде за међународним признањем јер су на тежи начин научили да је међународна парија која угошћује терористе сигиран начин за привлачење стране војне интервенције.

Лидери покрета добро знају да су САД напале Авганистан након што су одбиле да предају организатора напада 11. септембра 2001. Осаму бин Ладена, а не због кршења људских права које се дешавало годинама радније.

- Талибани су дефинитивно јачи него што су били деведесетих година. Они имају више војног и политичког искуства. То их не чини отворенијим, али неће ризиковати да их свргну други пут због провокације Ал Каиде - наводи он.

"Траже међународно признање"

Иако су први талибански режим признале само три земље, Пакистан, Саудијска Арабија и УАЕ, он сада разговара са већином својих суседа. 

Мина ал Лами објашњава да оно што талибани желе је међународно признање, а да би то добили, морају да покажу да су флексибилни и прагматични.

- Рекли су да ће жене радити раме уз раме са мушкарцима, али у оквиру шеријата. Постоје различита тумачења шеријата, па које тумачење шеријата ће они спровести? И мислим да засад намерно то држе нејасно јер желе подршку у овом тренутку од људи унутар Авганистана и из иностранства - рекла је она.

Ипак, додаје да чак ни земље које су донекле наклоњене талибанима нису отишле толико далеко да признају ову групацију као легитимну власт.

- И то с добрим разлогом јер покушавају да процене колико су талибани аутентични када обећавају да ће штитити слободе, локално становништво, станце - навела је она.

"Политико" подсећа да је "ПР талибана већ показао неке знаке у страним престоницама".

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

 

Руско министарство спољних послова саопштило је: "Талибани су почели да примењују јавни ред и потврдили своје гаранције за локално становништво и страна дипломатска представништва".

"Политико" пише да су чак и западне силе уместо оптужујући талибане с обзиром на prethidna дешавања, дали им свежу шансу да се покажу.

- О овом режиму ћемо судити на основу избора које доноси и на основу његових поступака, радије него на основу његових речи, ставу према тероризму, криминалу и наркорицима, као и хуманитарног приступа и права девојчица на образовање - рекао је британски премијер Борис Џонсон.

Министар спољних послова Француске Жан Ив Ле Дријан рекао је да је охрабрен талибанском опредељеношћу за очување људских права, с тим "што то морају да демонстрирају".

У оба случаја, Лондон и Париз талибанима дају другу шансу. За разлику од њих, канадски премијер Џастин Трудо одбио је да призна талибане

- Они су силом преузели и заменили прописно изабрану владу. Они су према канадском закону терористичка организација - рекао је он.

Како преноси Франце 24, појава групације Исламске државе у Авганистану навела је неколико земаља да се ослоне на талибане у спречавању ове џихадистичке претње.

- Уколико талибани спрече ИС да се шире на Централну Азију, Руси су срећни. Уколико спрече Ујгуре да се придруже ИС групи, Кинези су срећни. Уколико не буде више напада Ал Каиде планираних из Авганистана, Американци су срећни - наводи Наср.

Упркос константној бризи у вези са кршењем људских права, ова нова верзија "Талибани 2.0" је можда пронашла карту за "међународну заједницу", закључује Франце 24.

Вести о дешавањима у Авганистану можете прочитати ОВДЕ.