Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ТЕРОРИСТИ КОЈИ СУ ПОБЕДИЛИ АМЕРИКУ! Суровији од талибана и претеча Ал Каиде, а сада су лидери Кабула

30.08.2021. 13:48
Пише:
СрбијаДанас/Адванце.хр
teroristi
терористи / Извор: Профимедиа/илустрација

Некада велики сарадници САД-а, "борци за слободу", и пионири самоубилачких напада

Америчка војска изводи нападе у Кабулу и околини тврдећи како циљају Исламску државу, која планира нове нападе на простору ваздушне луке у главном граду - након напада дроном у округу близу пакистанске границе, источно од Кабула изведен је удар на, како тврде из Пентагона, возило којиме је управљао бомбаш самоубица, те је имао намјеру разнијети се испред аеродрома.

ТАЛИБАНИ СУТРА ЗАУЗИМАЈУ АЕРОДРОМ: Америма истекао рок, избиће крвопролиће ако се не повуку

ТАЛИБАНИ СУТРА ЗАУЗИМАЈУ АЕРОДРОМ: Америма истекао рок, избиће крвопролиће ако се не повуку

АВГАНИСТАНЦИ ЗНАЈУ ГДЕ ЈЕ ВОЂА ТАЛИБАНА? Ускоро ће се појавити и обратити јавности!

АВГАНИСТАНЦИ ЗНАЈУ ГДЕ ЈЕ ВОЂА ТАЛИБАНА? Ускоро ће се појавити и обратити јавности!

ХОЋЕ ЛИ ТАЛИБАНИ ЗАБРАНИТИ ОПИЈУМ? Авганистанска економија пред колапсом, један погрешан корак и све је готово

ХОЋЕ ЛИ ТАЛИБАНИ ЗАБРАНИТИ ОПИЈУМ? Авганистанска економија пред колапсом, један погрешан корак и све је готово

Чини се да је то био ваздушни напад, али судећи по задњим информацијама догодио се још један велики пропуст - извори с терена наводе како је измежу осталог погођена једна кућа при чему је дошло до смрти цивила, а међу убијенима је и једно дете.

Је ли овај удар изведен у координацији с талибанима, није познато. Познато је пак да постоји одређена размена обавештајних информацијама између америчке војске и талибана, а наводно - према речима америчких званичника - сами талибани већ су спречили неколико потенцијалних терористичких напада на простору ваздушне луке.

Та сарадња, ако заиста постоји, мора да је крајње комплексна пошто је нови шеф сигурности за Кабул човек по имену Халил Хакани. Ко је он? У питању је лидер групе под називом Хакани мрежа, а иста је од стране САД-а категорисана као терористичка организација и то једна од опаснијих. На америчком попису терористичких организација Хакани мрежа налази се од 2011. године, а њихов лидер, данашњи шеф сигурности у Кабулу, на америчкој је потерници, на оној најтраженијих терориста, а награда је пет милиона долара за информацију која би довела до њега.

Тај исти Хакани дочекан је у Кабулу као велики херој. У специјалној пратњи талибанских командоса доведен је до највеће џамије у срцу града. За њега је осигурано место у првом реду. Тамо је сео, а уз себе је држао нову М4 јуришну пушку америчке производње. Након молитве се обратио великом броју окупљених.

-Наш први приоритет у Афганистану је сигурност. Ако нема сигурности нема ни живота. Ми ћемо дати сигурност, након тога ћемо дати економију, трговину, образовање и за мушкарце и за жене. Неће бити дискриминације - поручио је након чега се џамијом проломило гласно клицање окупљених.

Човек с потернице најопаснијих терориста, ушетао је у Кабул као победник, а САД, ако жели сарадњу с новим режимом у Авганистану мораће сарађивати пре свега и с Хаканијем, а тих пет милиона распоредити негде другде.

Хакани је рођен 1.јануара 1966., но саму организацију која носи назив Хакани мрежа основао је његов знатно старији брат Џалалудин Хакани рођен 1939. (преминуо је 2018. године након чега Кхалил преузима организацију). Хакани мрежа, иако се повезује с талибанима, настала је пуно пре талибана, још 1978. године и била је једна од кључних група у борби против советске инвазије на Авганистан. Штавише, Хакани мрежа била је једна од главних гупа с којом је ЦИА интензивно сарађивала тих година, али и пакистански ИСИ.

Џалалудин је био један од најважнијих људи за америчку ЦИА-у, а тадашњи амерички председник Роналд Реаган назвао га је "борцем за слободу".

Хаканијевци су од почетка "комбиновали" религију и национализам, а то је САД-у одговарало у борби против Совјета. Како то да су онда касније завршили на попису терористичких организација? Један од разлога је тај да је Хакани мрежа била блиска с Ал Каидом још од самог оснивања. (Ал Каида је основана 1988. године од стране Осаме бин Ладена).

Талибани су пак, како и знамо, појавили се касније (1994. године), тек након совјетског пораза те су за време грађанског рата у Авганистану преузели власт (1996. године). Односи између талибана и Хакани мреже били су присни од почетка, а током година две групе постале су испреплетене на начин да се може рећи да су данас припадници Хакани мреже најчешће заправо талибани.

Дакле, без обзира на хронологију, Хакани мрежа у данашњем контексту представља нешто као фракцију талибана, жешћу и радикалнију фракцију. Колико их има тешко је рећи, но њихова снага се процењује на око 10.000 до 15.000 бораца.

У самој "мрежи" је неколико истакнутих чланова једне те исте утицајне паштунске породице Хакани. С водством талибана данас су измешани па је тако заменик лидера талибана Сирахудин Хакани, а он је пак нећак Халила за којим се нуди награда од пет милиона долара.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Колико су Хаканијевци заправо битни у овој целој причи? Јако су битни. Штавише, чак би се могло рећи да су управо они довели САД до овог катастрофалног пораза којег ових дана пратимо. Наиме, Хакани мрежа била је инструментална у одржавању и вођењу софистициране мреже међународног прикупљања новца за своје и талибанске активности. Они су били ти који нису Американцима "дали мира", нису им дали да се опусте и прогласе Авганистан својим етаблираним сателитом у овом делу света.

Гледајући уназад, да није било Хакани мреже, можда би још Обама повлачио војску из Авганистана (што је и најављивао за време предсједничке кампање), уместо тога био је присиљен не само остати него још и знатно повећати број војника у Авганистану.

Јесу ли Хакани мрежа терористи? Да, без икакве сумње. Штавише, управо је Хакани мрежа била "пионир" самоубилачких терористичких напада на простору Авганистана. Сами талибани се баш и нису бавили тиме, али Хаканијевци свакако јесу. 

Хакани мрежа је притом често доводила бомбаше самоубице из других земаља да "одраде посао". У многим земљама циркулисао је и њихов "приручник" за стварање терористичких ћелија, а у истом се наводи како религија одобрава самоубилачке нападе и одрубљивање глава.

Теком година извели су више великих терористичких напада. Задњи већи напад изведен је 2017. у Кабулу, у близини њемачке амбасаде, гдје је убијено преко 150 особа.

Дакле, нема дилеме, Халил Хакани је терористички шеф, а није само на америчком попису већ и на УН-овом.

Лидере Хакани мреже Американци су покушавали елиминисати деценијама, али није им пошло за руком. Када су пак у Авганистану ловили Осаму бин Ладена верује се да су лидера Ал Каиде управо припадници Хакани мреже спасили када се нашао у окружењу на Тора Бори 2001. године.

Данас су пак Хаканијевци лице новог афганистанског режима. Чак и док су се водили преговори у Катару тамо је био један од њих, Анас Хакани, још један Халилијев нећак.

Подсетимо и на то како талибани никад нису од стране САД-а проглашени терористичком организацијом, али зато јест Хакани мрежа.

Прича може брзо постати комплексна с толико група. Покушајмо поједноставнити то још мало - Хакани мрежа и талибани данас су испреплетени, али ако говоримо о тактици, начину дјеловања, па вероватно и по другим ставовима, Хакани мрежа је најближа Ал Каиди.

А ИСИС? Конкретно ИСИС-К? Ту пак имамо жестоко ривалство, а не би чудило да су ови "терористички ратови" блиске будућности заправо одраз разних страних интереса који ће се сада борити за утицај на Авганистаном.

Занимљиво, али лидер скупине ИСИС-К, Шахаб ал-Мухађир, наводно је бивши припадник Хакани мреже, што не би изненадило. Немојмо заборавити да су Хаканијевци овде још од краја 70-их те су у неку руку "терористички ветерани" према којима су и нове групе настајале.

У сваком случају то је постојеће стање, свидјело се то некоме или не, а многима неће. Тешко да ће Американци моћи пронаћи "заједнички језик" с Хаканијевцима, без обзира што је покојни Џалалудин Хакани некоћ био "њихов човјек" - али тада је било лако, тада су били савезници против Совјета. Овај пак 20-годишњи рат је свакако оставио трага. Реално гледајући терористичка преетња према САД-у данас је зато још и већа, но једино како је могу смањити је повлачењем.

Чак и главни аргумент деловања Ал-Каиде против САД-а био је жеља за потпуним америчким повлачењем из исламских земаља.

Кхалил Haqqani спреман је, чини се, оставити све то у прошлости те се фокусирати на вођење Авганистана, као и лидери талибана. Тврди да му је сигурност на првом мјесту, а ових дана дао је интервју за Ал Жазиру те је притом рекао: "Ако можемо поразити суперсиле онда дефинитивно можемо осигурати и сигурност за народ Авганистана".

Вести о дешавањима у Авганистану можете прочитати ОВДЕ