Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

БРЗО ЋЕТЕ ЗАБОРАВИТИ КАРАБАХ: Кланица траје месец дана, цео регион срља у нови беспоштедни рат

07.12.2020. 18:16
Пише:
Србија Danas/South Фронт
Raketa
Ракета / Извор: Профимедиа/илустрација

Требаће много година да се ствари врате у нормалу

Снаге премијера Аби Ахмеда саопштиле су да су борбе надомак краја након недељу дана откако су владине трупе заузеле главни град регије Тиграј - Мекеле. Изборили су се за контролу са борцима Народно-ослободилачког фронта Тиграја (ТПЛФ).

Прелазак на online трговину – једина нада за вашу фирму?

Прелазак на online трговину – једина нада за вашу фирму?

ДА ЛИ ЈЕ АМЕРИКА ЗНАЛА ЗА ПЛАН НАПАДА НА ПЕРЛ ХАРБУР? Како је Јапан запалио Пацифик и донео рат? (ВИДЕО/ФОТО)

ДА ЛИ ЈЕ АМЕРИКА ЗНАЛА ЗА ПЛАН НАПАДА НА ПЕРЛ ХАРБУР? Како је Јапан запалио Пацифик и донео рат? (ВИДЕО/ФОТО)

РУСИЈА УЗЕЛА СТВАР У СВОЈЕ РУКЕ: Лавров открио шта ће се од сада дешавати у Карабаху и на јужном Кавказу

РУСИЈА УЗЕЛА СТВАР У СВОЈЕ РУКЕ: Лавров открио шта ће се од сада дешавати у Карабаху и на јужном Кавказу

Борбе сада трају више од месец дана, почевши од 4. новембра, а процењује се да је убијено на хиљаде људи и да је из земље отишло око 46.000 избеглица у суседни Судан.

Централна влада тврди да су борбе при крају, док лидер ТПЛФ-а Дебретсион Gebremichael тврди за Ројтерс да су борбе ван града још увек у току.

Рекао је да су савезне снаге бомбардовале град Аби Ади 4. децембра, не наводећи детаље, док је портпарол ТПЛФ оптужио владине трупе за пљачку у Мекелеу.

Etiopija, Tigraj, rat, Afrika
Етиопија, Тиграј, рат, Африка / Извор: Фото: Southfront.org

- Пљачкају цивилну имовину, хотеле и уништавају фабрике након пљачке - рекао је портпарол Getachev Реда за ТВ станицу у власништву ТПЛФ-а.

Већина комуникација у Тиграју је забрањена, а приступ подручју је озбиљно ограничен, што отежава верификацију изјава било које стране.
Централна влада такође није дала било какав облик коментара.

Такође, 4. децембра, пуковник војске Схамбел Беиене рекао је да су владине снаге удаљене 10 км од шуме у области Горе где се сматра да се крију Дебретсион, Getachev и други припадници ТПЛФ.

- Требаће нам само неколико дана да дођемо до њих - рекао је.

Абијева влада је саопштила да ће заштитити цивиле у северном региону и обезбедити да њихове потребе буду задовољене.

- Радови на обнови Тиграја започели су са тимовима који су преузели поправке и обнављање услуга - рекао је премијер.

Судан се бори са кризом коју су изазвале етиопске избеглице које су прешле на његову територију. 24. новембра, званични представник Високог комесаријата Уједињених нација за избеглице (УНХЦР) Бабар Baloch рекао је да је више од 40.000 избеглица пребегло у Судан.

- Само прошлог викенда, више од 5.000 избеглица из Етиопије прешло је источну границу Судана - пренео је Ројтерс.

С друге стране, Висока комесарка УН за људска права Michelle Bachelet позвала је стране у сукобу у Тиграју да своје акције спроводе "у складу са међународним законима".

Нови сукоб у Етиопији на суданској граници, сматрају неки стручњаци, прети хибридном цивилно-војном руководству земље погоршаним унутрашњим споровима и повећаним мешањем страних држава у ионако крхку демократску транзицију.

Суданом данас управља технократска влада коју води војно-цивилно управно тело познато као Суверено веће, које ће предводити прелаз на демократску цивилну владу до 2022. године.

После националних протеста против 30-годишње владавине, председника Омара ал-Башира збацила је војска у априлу 2019. године, а заменило га је Прелазно војно веће.

Даљи протести који захтевају окончање војне владавине и масакри у којима је убијено више од 100 демонстраната у Картуму довели су до споразума о транзицији у трајању од 39 месеци између Прелазног војног савета и цивилног савеза Снаге слободе и промене 5. јула 2019. године.

Тренутни раскол и политичка неизвесност у земљи подстакли су покушаје регионалних и великих безбедносних служби да Судан претворе у средиште својих контраобавештајних и обавештајних напора, што већ бележе локалне специјалне службе.

У ствари, Судан је на челу оштре конкуренције између УАЕ и Саудијске Арабије, с једне стране, и Катара и Турске, с друге стране. Такође постоји још једна напетост између Египта и Етиопије, који користе Судан у међусобном рату.

Поред тога, Судан је већ мета агресивне међународне интервенције због сукоба интереса регионалних снага, уз конкуренцију између Сједињених Држава и ЕУ, с једне стране и Кине и Русије, с друге стране.

Бивши амерички дипломата и старији кадар у Атлантском савету, Камерон Хадсон, рекао је да се Судан бори да одржи независност над својим регионалним положајима док моћне државе врше притисак на нову владу.

- Судан се већ неко време бори да управља својим спољном политиком са већим и моћнијим државама које су све заинтересоване за крајњи политички исход у Судану. Ово видимо у случају УАЕ који помаже у постизању израелског споразума о нормализацији. Ово видимо у Египту како унапређује своје ставове о преговорима о Ренесансној брани  - рекао је Хадсон, који је такође бивши шеф кабинета америчког специјалног изасланика за Судан у америчком Стејт департменту.

Етиопија, Судан и Египат нашли су се у сукобу у спору око пуњења и рада етиопске велике Ренесансне бране, која остаје нерешено питање, иако је резервоар иза бране почео да се пуни још у јулу.

Etiopija
Етиопија / Извор: Профимедиа

Преговори између страна су у ћорсокаку, а Египат и Судан инсистирају да су потребни обавезујући споразуми како би се осигурали њихови будући интереси и сигурност воде, о чему се мора преговарати пре него што започне процес пуњења.

Поред тога, новонастали сукоб у етиопској регији Тиграј, која се граничи са већ проблематичним Источним Суданом, отворио је нови фронт напетости за земљу. Судански званичници очекују да до 200.000 избеглица напусти подручје сукоба и оде у Судан.

Судански политички аналитичар Абдул Галил Сулејман упозорио је да борбе у Тиграју не угрожавају само Судан, већ и читав регион, укључујући Етиопију, Еритреју и Јужни Судан.

- Борбе се воде у стратешки важном граду Хумра, који се налази на средини границе између Етиопије, Судана и Еритреје. Главна племена Тиграја заправо живе у три земље, тако да је овај рат већ регионалне природе ако погледамо демографију региона, али је такође политички повезан са интересима три земље и шире - рекао је.

konferencija predstavnika Etiopije, Egipta i Sudana
конференција представника Етиопије, Египта и Судана / Извор: Профимедиа

Овај сукоб такође види као потенцијалну претњу стабилности на целом Рогу Африке. Стога би тренутне борбе у етиопском региону Тиграј могле имати значајан утицај на политичку ситуацију у Судану.

- Сада видимо потенцијалну кризу у суседној Етиопији, која би могла озбиљно погоршати тренутну нестабилност у источним деловима Судана - рекао је Хадсон.

И сам Источни Судан недавно је био поприште масовних протеста, када су демонстранти блокирали највећу луку у земљи, Порт Судан, и позвали на независност од Картума, док су се домородачка племена успротивила мировном споразуму којим је посредовала влада, за који су рекли да искључује њихове гласове. Поред тога, постоји озбиљна конкуренција између војне и цивилне компоненте прелазне владе.

Према два суданска извора, египатски и судански генерали настоје да изврше притисак на Етиопију, која одржава народну компоненту предвођену премијером Хамдоком, да утиче на преговоре о брани. Војни део предводи командант оружаних снага генерал-потпуковник Абдел Фатах ал-Бурхан.

- Постоји снажан скривени раскол између војске и народа у Судану због сукоба у Етиопији и наводне умешаности Египта и Еритреје у недавне напетости у Тиграју - саопштили су анонимни извори.

Као део ове праксе, Египћани су недавно отворили своју базу у Картуму.

- Очигледно је да Египат подржава ал-Бурхана, а Етиопија Хамдока, али то је мотивисано и другим интересима Етиопије и Египта у Судану, као и сукобом око бране, јер обе земље желе Судан на својој страни у овим тешким преговорима.

Ситуација је таква да етиопска централна влада мора брзо да се избори са ситуацијом и поврати привид нормалности и прекине непријатељства, јер то не само да угрожава равнотежу у земљи, већ такође снажно утиче на Судан, а потенцијално и на читав регион.

Судан је поље у којем се сукобљавају различити интереси и они следе своје циљеве, а политичко и војно руководство делује у некој врсти дисфункционалне симбиозе.

Само ово пружа могућност за поприличан хаос, без додавања избеглица, позива на независност од Источног Судана и још много тога.