Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ТИНЕЈЏЕР КАЈЛ РИТЕНХАУС ПОДЕЛИО АМЕРИКУ: За једне херој, за друге убица, подржао га и Трамп! (ВИДЕО)

20.11.2021. 21:01
Пише:
Србија Danas/Blic.rs
Kajl Ritenhaus
Кајл Ритенхаус / Извор: Профимедиа

Десничари га желе за председника, левичари би га убили да могу

Кајл Ритенхаус је имао 17 година када је убио две особе и ранио трећу током немира у Кеноши у Висконсину прошлог августа. Он је у петак проглашен невиним за првостепено намерно убиство и четири друге оптужбе у вези са смртоносном пуцњавом.

ПУЦЊАВА НА АЕРОДРОМУ! Људи беже, скачу на под, траже заклон, нападач отворио ватру, чује се - ЛЕЗИ ДОЛЕ! (ВИДЕО)

ПУЦЊАВА НА АЕРОДРОМУ! Људи беже, скачу на под, траже заклон, нападач отворио ватру, чује се - ЛЕЗИ ДОЛЕ! (ВИДЕО)

ЈЕВРЕЈСКЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ ОШТРО ОСУДИЛЕ МАЈКЛА ФЛИНА: Бивши генерал и Трампов сарадник одржао "увредљив" говор у цркви!

ЈЕВРЕЈСКЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ ОШТРО ОСУДИЛЕ МАЈКЛА ФЛИНА: Бивши генерал и Трампов сарадник одржао "увредљив" говор у цркви!

ПОСТОЈЕ ЉУДИ КОЈИ СУ ОТПОРНИ НА КОРОНУ: Нова истраживања показала - ево у чему је њихова тајна

ПОСТОЈЕ ЉУДИ КОЈИ СУ ОТПОРНИ НА КОРОНУ: Нова истраживања показала - ево у чему је њихова тајна

Ослобађајућа пресуда покренула бурне реакције у Америци, и даље подељеној око таласа антирасних протеста који је захватио земљу прошле године. Хиљаде демонстаната изашло је прошле ноћи на улице бројних градова, од Потланда до Њујорка, док су десничари на друштвеним мрежама славили одлуку суда.

Са пушком на протесте

Убиство Џејкоба Блејка 23. августа 2020, свега три месеца након убиства Џорџа Флојда, запалило је и поделило Америку, уследили су масовни протести против расизма и бруталности полиције. Два дана касније, тада 17-годишњи Кајл Ритенхаус из Антиока у Илиноису узео је медицински прибор и пушку у стилу АР-15 и прикључио се групи других наоружаних људи у Кеноши.

Снимак Кајла Ритенхауса како иде са пушком међу људе на протесту обишао је свет. Са пушком на грудима пролази поред полиције, чак и разговара са њима, али он тада није приведен. Он је кобног дана у Кеноши виђен како чува локалну ауто-продавницу са групом наоружаних припадника милиције.

Нешто касније Ритенхаус је усмртио две особе, Џозефа Розенбаума (36) и Ентонија Хјубера (26), а ранио Гејџа Гроскројца (27). Розенбаум је био у групи која је појурила тинејџера, који је рекао да је дошао у Кеношу да "заштити радње од вандала и пружи медицинску помоћ".

Ритенахус је пуцао на Розенбаума четири пута након што је овај бацио кесу на њега, а потом покушао да побегне. И даље праћен гомилом, Ритенхаус је фатално упуцао Хјубера који га је једном ударио скејтбордом у груди. И Розенбаум и Хјубер су били ненаоружани, док је рањени Гроскројц имао пиштољ.

Тинејџер је ухапшен тек следећег дана у Илиноису, кад се сам предао полицији, а после је изручен у Кеношу и оптужен је за пет прекршаја – првостепено убиство, првостепено убиство из немара, покушај првостепеног убиства и две тачке оптужнице за немарно угрожавање безбедности.

"Трамповац" који се диви полицији

Убрзо након хапшења појавиле су се фотографије и видео снимци који указују да се тинејџер веома диви полицији, а велики део његових друштвених медија садржи референце на "Блуе Ливес Matter" - покрет који подржава полицију. Иначе, он се представља и као велики обожавалац Доналда Трампа, а такође је једном учествовао у омладинском кадетском програму за јавну безбедност, према постовима на друштвеним медијима

Ритенхаус је чак примећен у првом реду на Трамповом скупу на Универзитету Дрејк у Де Мојну, у Ајови, у јануару прошле године. Сада избрисани ТикТок налог, за који се верује да је припадао тинејџеру, приказивао је видео снимак који је снимио на том догађају. Непосредно пре него што је почео да пуца по демонстрантима, Ритенхаус је дао изјаву новинарима десничарског листа "Дејли Колер".

 

Наоружан пушком пребаченом преко тела, тинејџер је рекао новинару да је сертификовани медицински техничар за хитне ситуације и објаснио је да патролира улицама Кеноше да пружи медицинску помоћ свима којима је потребна и помаже у заштити локалних предузећа од пљачкаша и нереда.

- Људи бивају повређени. Наш посао је да заштитимо локална предузећа и део мог посла је такође да помогнем људима. Ако неко буде повређен, ја идем право тамо. Зато имам пушку, очигледно да бих могао да се заштитим. Такође имам свој комплет за прву помоћ - рекао је Ритенхаус.

Такође је тврдио да је "дескалирао“ потенцијално насилну ситуацију раније током ноћи, када које је заједно са остатком своје "групе осветника" наредио демонстрантима да напусте цркву коју су циљали. Закључио је да "грађани морају да помажу једни другима".

Donald Tramp
Доналд Трамп / Извор: Профимедиа

Сузе на суђењу

Дванаесточлана порота је у петак ушла у четрвти дан већања на суђењу Ритенхаусу, којем је за тешке оптужбе претила доживотна робија. Истог дана порота је једногласно закључила да Ритенхаус није крив на основу две тачке оптужнице за убиство, једну за покушај убиства и две тачке за несмотрено угрожавање јавне безбедности за време уличних протеста.

Ритенхаус је после пресуде почео да јеца и спустио се на под, након чега су му помогли да седне. Више пута се расплакао и током суђења, тврдећи да није крив и да је пуцао у самоодбрани.

- Нисам урадио ништа лоше, бранио сам се. Јурио ме је, био сам сам, претио је раније те ноћи да ће ме убити. Нисам желео да пуцам у њега. Уперио сам оружје у њега јер је трчао за мном, а нисам желео да ме јури - рекао је. Рекао је да се плашио да ће Розенбаум узети његово оружје и убијати људе.

- Да сам допустио да Розенбаум узме моју пушку од мене, он би је употребио и убио ме њоме, а вероватно би убио још више људи да сам пустио да узме моју пушку – испричао је.

Порота је током суђења саслушала сасвим супротне наративе одбране и тужилаштва, који су сликали веома различиту слику понашања оптуженог тинејџера током ноћи нереда.

"Кајл за председника"

Одбрана је тврдила да је Ритнехаус више пута нападнут и да је упуцао мушкарце из страха за сопствени живот. Представили су га као тинејџера заинтересованог за своју заједницу, који је дошао у Кеношу да брани приватну својину после неколико ноћи нереда у граду јужно од Милвокија.

Тужиоци су Ритенхауса приказали као несмотреног "осветника" који је провоцирао насилне ситуације и није показао никакво саосећање према мушкарцима које је упуцао својом пушком АР-15. Суђење је уживо преношено на националним ТВ каналима, уз опширне анализе и коментаре.

- Порота је донела исправну пресуду. Самоодбрана није противзаконита. И верујем да су донели исправну пресуду и драго ми је да је све добро прошло - рекао је Ритенхаус након ослобођења.

Пресуду су са огорчењем дочекали амерички левичари, док су је поздравиле присталице права на ношење оружја, десничари, чак и бивши председник Трамп лично.

- Ако то није самоодбрана, ништа није! - рекао је Трамп.

Чланови екстремно десничарских форума познатих по расистичкој реторици и величању беле расе брзо су прославили ослобађајућу пресуду Ритенхаусу, а многи су чак сугерисали да би 18-годишњак требало да се кандидује за председника у будућности, преноси "Инсајдер".

Корисници на форумима крајње деснице рекли су да ће Ритенхаус "живети у слави". Првих 18 постова једног таквог форума у ​​петак поподне су биле позитивне реакције на ослобађајућу пресуду Ритенхауса, а главне теме су прикупиле по више од 2.500 лајкова.

Други на истом маргиналном форуму, као и платформи Габ која је популарна међу десничарима, позвали су Ритенхауса да се кандидује за председника, пишући коментаре попут "Кајл за председника“ и "Ритенхаус 2028“.