Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ТРАМП је 2018. објавио више од 3.200 твитова: Погледајте кога је све УВРЕДИО

01.01.2019. 14:16
Пише:
Србија Данас/Телеграф
Donald Tramp
Доналд Трамп / Извор: Профимедиа

Председник САД је имао изузетно бурну годину, а сваки свој потез је јавно објављивао на Твитеру

Амерички председник Доналд Трамп важи за непредвидивог лидера који воли да своје мишљење износи на друштвеним мрежама. Омиљен му је управо Твитер, па често своје важне одлуке око државних послова објављује управо овде, уместо да прво обавести јавност путем медија.

Његови твитови могу да буду и увредљиви, а супруга Меланија је рекла да некада мора да прибегне ултимативним средствима како би спречила мужа да твитује.

Ове године је Трамп био и више него вредан, па се на Твитеру оглашавао и по питању спољашњих и унутрашњих послова.

До 25. децембра ове године је објавио чак 3.275 твита, а речи које је најчешће споменио су: демократе (226 пута), лажне вести (153), лов на вештице (117), Обама (102), Клинтон (71), Милер (63), CNN (38), паметан (37), најгори (29), Путин (19), Сторми Данијелс (1).

Земље о којима је најчешће твитовао до јула ове године су Канада (34 твита), Кина (88), Француска (28), Немачка (21), Јапан (27), Мексико (40), Северна Кореја (123), Русија (193).

Ово су његови најупечатљивији твитови за 2018. годину:

Трамп није пропустио прилику да објави да државни секретар Мајк Помпео ради одличан посао и да је веома поносан на њега. Такође је у том твиту извређао његовог претходника Рекса Тилерсона, који је на положају био 14 месеци и којег је до тог тренутка непрестано хвалио.

Такође је у том твиту извређао његовог претходника Рекса Тилерсона, који је на положају био 14 месеци и којег је до тог тренутка непрестано хвалио.

Јавно је запретио председник Ирана Хасану Роханију. Великим словима је написао твит где истиче да никада више не сме да запрети САД, јер ће претрпети последице какве је мало ко у историји претрпео.

Извређао је и доделу Оскара у марту ове године, када је истакао да Америка више нема велике звезде, што се наравно не односи њега.

У једном твиту је исмејао вести које се објављују о њему у медијима и написао је да просто не може да победи лажне вести.

Пожелео је срећан Божић чак и медијима које пласирају лажне вести. Истакао је да њихова земља одлично стоји, јер су осигурали своје границе, нове трговинске уговоре, а да своје трупе враћају кући. Назначио је да су коначно ставили Америку на прво место.

Не сме се заобићини ни твит где севернокорејском лидеру Ким Џонг Уну поручује да је његово нуклеарно дугме много веће, моћније и да заиста ради.

Након сусрета са Ким Џонг Уном се поново огласио преко твитера, где је написао да више Северна Кореја не представља нукларну претњу и да сви могу да буду мирни сада када он управља Америком. Навео је да је сусрет са председником Северне Кореје било позитивно искуство.

Осврнуо се и на то да је Америка требала да ухвати Бин Ладена много пре него што је убијен. Истакао је да га је он означио као мету још пре напада на Светски трговински центар.

Честитао је Француској на освајању Светског првенства у фудбалу, док је Русији и Путину честитао на одличној организацији такмичења.

Иронично је честитао Америци на највећем како је рекао "лову на вештице" у историји. На ово се осврнуо због тога што га медији већ другу годину његовог мандата помно прате шта он ради, међутим, чини се да му се не свиђа начин на који извештавају о томе.

Јавно је извређао Џоа Бајдена, бившег потпредседника САД, па му је чак и запретио и упозорио га да не прети другима.

Скоро је иронично написао како "он јадан сасвим сам у Белој кући" и да чека да се Демократе врате на власт и постигну договор о безбедности на граници.

На Бадњи дан је на неки начин похвао само себе, јер је написао да је Америка поново поштована.

НАЈПОЗНАТИЈЕ ТРАМПОВЕ УВРЕДЕ

Подсећамо, да је Трамп преко Твитера често вређао светске лидере и своје политичке противнике. Најпознатија особа која је константно мета Трампових критика и увреда на Твитеру је лидер Северне Кореје Ким Џонг Ун. У периоду када су њих двојица били у изузетно лошим односима, Трамп је користио сваку прилику да "доскочи" Киму и да га увреди. Па је тако познато да га је називао "малим ракеташем" и "да је мали и дебео".

Donald Tramp i Kim Džong Un
Доналд Трамп и Ким Џонг Ун / Извор: Профимедиа

Што се тиче његове противнице у председничкој трци, Хилари Клинтон, ни ту Трамп није "остао дужан". За њу је рекао да "може само себе да криви што је изгубила изборе" и "да воли да лаже". Такође је истакао да је дволична и лицемерна.

Њеног мужа била је назвао глупаном и губитником. Навео је и да је изгубљен случај, али и да је изгубио кредибилитет. Једном приликом је брачни пар Клинтон назвао правим предаторима.

ЈЕДИНСТВЕНА ТРАМПОВА ЧЕСТИТКА: Док ја радим, ви се забављате, али не кривим вас! СРЕЋНА НОВА ГОДИНА (ВИДЕО)

Bil i Hilari Klinton
Бил и Хилари Клинтон / Извор: Профимедиа

На Твитеру је писао заиста увредљеве стари што се тиче наводног хемијског напада на Сирију. Целу ситуацију је назвао болесном и подмуклом, иако није било доказа да се тај напад и догодио.

Умео је да оплете и по Бараку Обами, па је тако својевремено истицао на Твитеру да "Обама нема хемију са Путином", да је лош момак и потпуна катастрофа, али да није урадио ништа по питању Русије. Напоменуо је да није фан Обамине администрације, а критике су пљуштале на рачун Обамакера.

Државу Мексико је почео да вређа још током председничке кампање. Стално је претио да ће изградити зид на граници са том државом и да ће забранити улаз мигрантима у САД. Више пута је истакао да ће чак натерати Мексико да сам плати тај зид на граници.