Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"СМЕЈУ СЕ АМЕРИЦИ, МИСЛЕ ДА СМО ГЛУПИ" Трамп још јаче запретио НАТО-у, није бирао речи "МОРАЈУ ДА ПЛАТЕ"

15.02.2024. 22:35
Пише:
Србија Данас/Блиц
Donald Tramp
Доналд Трамп / Извор: Профимедиа

Јасно им је све објаснио

Доналд Трамп је данас "удвостручио" своју раније изнету претњу да ће саботирати НАТО, понављајући да неће заштитити земље за које верује да не плаћају довољно да одрже Алијансу и тврдећи да се такве нације "смеју" САД.

КРВАВА ПАРАДА У КАНЗАС СИТИЈУ: Убили мајку, па пуцали на децу, МОТИВ ПУЦЊАВЕ БИЗАРАНKanzas siti pucnjava na paradi

КРВАВА ПАРАДА У КАНЗАС СИТИЈУ: Убили мајку, па пуцали на децу, МОТИВ ПУЦЊАВЕ БИЗАРАН

ХОРОР КАО ИЗ РОМАНА СТИВЕНА КИНГА: На 10.000 метара путницима у авиону на главу почели да падају црви, ПИЛОТ НИЈЕ ИМАО ИЗБОРАavion

ХОРОР КАО ИЗ РОМАНА СТИВЕНА КИНГА: На 10.000 метара путницима у авиону на главу почели да падају црви, ПИЛОТ НИЈЕ ИМАО ИЗБОРА

"СПАВАЛА САМ СА ПОЛУБРАТОМ! ТАЈ МОНСТРУМ ЈЕ ОПЛОДИО И МОЈУ МАМУ!" Језива судбина жене која је упала у пакао инцеста, а све због ЈЕДНОГ ЛЕКАРА (ВИДЕО) devojka

"СПАВАЛА САМ СА ПОЛУБРАТОМ! ТАЈ МОНСТРУМ ЈЕ ОПЛОДИО И МОЈУ МАМУ!" Језива судбина жене која је упала у пакао инцеста, а све због ЈЕДНОГ ЛЕКАРА (ВИДЕО)

- Гледај, ако они неће да плате, ми нећемо да их заштитимо, ОК? И Бајден који је рекао 'О, ово је тако лоше. Ово је толико страшно што је рекао'. Не … нико неће да плаћа њихове рачуне. Један од шефова земаља је рекао: ’Да ли то значи да ако не платимо рачуне, да нас нећете заштитити?‘ То је управо значи то. Нећу те заштитити - рекао је Трамп у среду увече, на митингу у Јужној Каролини.

Следећег дана, бивши председник и вероватни републикански кандидат разговарао је са новинарима испред суда у Њујорку, где је присуствовао саслушању током суђења против њега по оптужбама за тајне исплате новца једној филмској звезди за одрасле.

"Морају да плате своје рачуне"

- Земље НАТО морају да плате. Они морају да плате своје рачуне. Сједињене Државе дају 200 милијарди долара, а они дају 25 милијарди долара. Њихова економија, када … саберете земље које чине НАТО, она је отприлике исте величине као и наша економија. Дакле, ми смо за 200 милијарди долара, они за 25 милијарди долара и то је за њих много важније јер ми имамо океан између нас и Русије - изјавио је тада Трамп.

Извор Трампових цифара није одмах био јасан. Чланице НАТО су се обавезале да ће сваке године плаћати најмање 2 одсто БДП-а за одбрану. Процене НАТО-а кажу да Пољска највише троши, са 3,9 одсто, а САД на другом месту са 3,5 одсто.

"Мисле да смо глупи"

- Дакле, земље НАТО-а морају да плате. Они не плаћају, не плаћају оно што би требало и смеју се глупости Сједињених Америчких Држава, где имамо типа (Бајдена) који даје 60 милијарди долара сваки пут када неко дође и затражи. Не би требало то да радимо. Смеју нам се. Они мисле да смо ми глупа земља због нашег вођства - наставио је Трамп.

Džo Bajden
Џо Бајден / Извор: Еван Vucci (СТФ)

Амерички Сенат је ове недеље одобрио помоћ од 60 милијарди долара Украјини (која није чланица НАТО) у њеној борби против руске специјалне војне операције, што је Бајден поздравио. Али републиканци који контролишу Дом САД вероватно неће одобрити закон.

Трамп је прошле недеље изазвао огорчење и узбуну када је рекао да ће охрабрити Русију да нападне чланице НАТО-а за које сматра да су финансијски деликвентне.

Бајден му одговорио на претње

- Можете ли да замислите да бивши председник Сједињених Држава то каже? Цео свет је то чуо. Најгоре је што он то мисли. Ниједан други председник у нашој историји се никада није поклонио руском диктатору. Дозволите ми да кажем ово што јасније могу - никад нећу. Забога, то је глупо, срамно, опасно. То је неамеричко. Када Америка да своју реч то нешто значи, па када се обавежемо, ми је држимо. А НАТО је света обавеза - Бајден је изразио огорчење, рекавши новинарима у Белој кући у уторак.

Огласио се и Столтенберг

"Блумберг Њуз" је известио да су Трампови савезници који се припремају за могући други мандат "у суштини разговарали о двослојном НАТО савезу, где би се члан 5 – који захтева заједничку одбрану сваке чланице која је нападнута – применио само на нације које постигну циљеве потрошње на одбрану".

У Бриселу, Јенс Столтенберг, генерални секретар НАТО, рекао је да је Трамп запретио да ће "поткопати кредибилитет НАТО-овог одвраћања". Столтенберг је у четвртак рекао новинарима да су инвестиције у одбрану међу земљама чланицама "на добром путу".

- Ми смо 31 демократска држава са обе стране Атлантика. И докле год постоји овај савез, било је различитих погледа и дискусија. Уверен сам да ће НАТО остати најјачи и најуспешнији савез у историји. Очекујем да ће Сједињене Државе и даље бити чврст савезник - изјавио је Столтенберг.

Србија Данас/Блиц/Аутор: Марија Сушић/Пренела: А.З.