Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ТРАМП НЕ ЖЕЛИ РАТ У ИРАНУ, АЛИ ГА ЖЕЛЕ ЊЕГОВИ "ЈАСТРЕБОВИ": Уколико САД ослабе притисак, могуће спуштање тензија

19.05.2019. 13:22
Пише:
Србија Данас/Телеграф
Donald Tramp
Доналд Трамп / Извор: Профимедиа

Пораст тензија између САД и Ирана истакао је разилажења у погледима администрације председника Доналда Трампа и европских савезника, док и у самом Вашингтону расту сумње у наводе о озбиљности претњи из Ирана по америчке трупе.

Савезници Сједињених Држава почињу да се противе војном одговору Трампове администрације на оно што она назива "кредибилним претњама" од стране Ирана према америчким трупама на Блиском истоку, јер навиру страхови да Сједињене Државе крећу у још један несмотрени сукоб у региону.

Замерка савезничког званичника, британског генерала Криса Гајка да не види "повећану претњу" од снага које подржава Иран, као и хладан пријем америчког државног секретара Мајка Помпеа у Европи током његове недавне посете, те одлука Шпаније да опозове фрегату из групе америчке морнарице која се налази у Персијском заливу, према оцени стручњака, одражавају растућу напетост између Сједињених Држава и њених савезника око тврдог става администрације против Техерана, те наглашавају раскол са Европом у вези са Трамповом одлуком да се повуче из нуклеарног споразума из 2015. године.

Напад исламиста на нафтно поље у Либији: Војник убијен, четири особе киднаповане

Напад исламиста на нафтно поље у Либији: Војник убијен, четири особе киднаповане

ЗА ЊИХ ЗАКОН НЕ ВАЖИ! Амерички КОЉАЧИ неће стати пред ЛИЦЕ ПРАВДЕ, Трамп донео ШОКАНТНУ ОДЛУКУ

ЗА ЊИХ ЗАКОН НЕ ВАЖИ! Амерички КОЉАЧИ неће стати пред ЛИЦЕ ПРАВДЕ, Трамп донео ШОКАНТНУ ОДЛУКУ

НОВА ЕВРОПА против "ОКУПАЦИЈЕ БРИСЕЛА"! Салвини, Ле Пенова и Вилдерс позвали на супротстављање ИЗДАЈИ (ВИДЕО)

НОВА ЕВРОПА против "ОКУПАЦИЈЕ БРИСЕЛА"! Салвини, Ле Пенова и Вилдерс позвали на супротстављање ИЗДАЈИ (ВИДЕО)

Џим Таунсенд, бивши високи званичник Пентагона, изјавио је да европски савезници, који су већ скептични према Трамповој спољној политици, виде паралеле с инвазијом на Ирак, поготово зато што се чини да је Трампов "шаљиви" саветник за националну безбедност, Џон Болтон, пажњу администрације усмерио на Иран.

- У Европи није популарно умети за Доналда Трампа - рекао је он.

Заиста, постоје знакови да би Сједињене Државе могле кренути у конфронтацију, било намерно или случајно, па додаје да Пентагон наводно припрема ратне планове који укључују слање 120.000 војника у регион. Трамп је извештај назвао "лажним вестима", али је и додао: "Ако бисмо то урадили, послали бисмо много више трупа".

Скептицизам због упитног кредибилитета

Трампова администрација, која је презирала истину и свесно омаловажавала своје савезнике, сада се суочава с тешким теретом историје и доказивања, јер се бори око тензија с Ираном, након двогодишње системске градације економског, дипломатског и, коначно, војног притиска на Техеран, Бела кућа сада суочава са скептицизмом због својих упозорења и бомбастичних говора о иранској претњи америчким снагама.

Поделе око природе проблема избиле су на отворено у уторак у необичном приказу трансатлантске војне неслоге. Британски генерал, који је био заменик заповедника војне коалиције против ИСИС-а под вођством САД-а, рекао је да није било "повећане претње" од снага које Иран подржава у Ираку и Сирији, што је у супротности са америчким обавештајним подацима. Портпарол Централне команде САД-а изјавио је да коментари генерал-мајора Гајка "противрече идентификационим веродостојним претњама које су доступне обавештајним службама САД-а и савезника у вези с иранским снагама у региону".

У региону који је прожет конфликтима, теоријама завере и борбама за моћ као што је Блиски исток, магла рата је увек густа, напомињу даље стручњаци оцењујући да би се могло десити да Иран намерно тестира САД као одговор на ескалацију Вашингтона и да администрација једноставно преноси, а не претерује претње.

Постоји сумња међу америчким савезницима и домаћим критичарима Доналда Трампа о мотивима кључних играча у тиму Беле куће, неизвесности о понекад несталним инстинктима председника и ширем презиру за његову булдожерску спољну политику, а Трампова непрестана борба против чињеница и порицање очигледне истине може такође значити да се његов кредибилитет доводи у питање, чак и ако издађе пред нацију да говори о ономе што се може посматрати као веродостојна претња.

Неповерење у тим за националну безбедност

САД су појачале упозорења о претњама из Ирана, али се између Беле куће, Пентагона, ЦИА и америчких званичника води жестока дебата колико би заправо Трампова администрација требало да буду узнемирена због нових обавештајних података о Ирану. Основа нових обавештајних података су фотографије које приказују потпуно опремљене ракете на малим бродовима у Персијском заливу које су поставиле иранске паравојне снаге, што је подстакло бојазни да би Револуционарна гарда могла испалити на војне бродове САД, а други подаци указују на претње комерцијалним бродовима и претње нападима арапских екстремиста повезаних са Ираном на америчке трупе у Ираку.

Фотографије су различита врста упозорења у односу на раније претње из Ирана. Заједно с другим обавештајним подацима, фотографије могу указивати да се Иран припрема за напад на снаге САД – тако мисли, државни секретар Мајк Помпео, док други званичници, укључујући Европљане, Ирачане, чланове обе партије у Конгресу и неке друге у администрацији, кажу да би потези Ирана могли бити одбрана од наводних провокација САД. У сваком случају, питања о обавештајним подацима и жалбе посланика да нису обавештени о томе одражавају дубоко неповерење у Трампов тим за националну безбедност.

Трамп не верује у рат с Ираном

Мада је Трампова администрација у стању приправности због наводних кредибилних претњи из Ирана, сам председник је незадовољан неким од својих највећих савезника, за које мисли да би могли одвући САД у војни сукоб с Ираном и срушити његово обећање да ће повући земљу из скупих ратова. Трамп је више за дипломатски приступ смиривању тензија и жели да разговара директно с иранским лидерима, а председник се прошле недеље и викенда расрдио због, како сматра, ратног планирања које иде испред његовог размишљања. Болтон, који заговара промену режима у Ирану, "просто је на различитом месту" у односу на Трампа, иако је председник сам био оштар критичар Ирана и пре него што је ангажовао Болтона као саветника за националну безбедност.

Amerikanci
Американци / Извор: Фото: Профимедиа/илустрација

Трамп "жели да разговара с Иранцима, он жели договор" и отворен је за преговоре с иранском владом, рекао је званичник који додаје да Трампу не одговара прича о промени режима јер га подсећа на одлуку о уклањају ирачког председника Садама Хусеина пре инвазије САД 2003. године.

Трамп је раније рекао да је рат у Ираку био велика грешка која се могла избећи и његова политичка подршка коју ужива делом је изграђена на идеји да не треба понављати тако скупо трошење америчке крви и новца, док је Трампова првобитна политика према Ирану, пре доласка Болтона, била усмерена на неутрализовање нуклеарног споразума како би се дошло до новог са строжим условима за Иран.

Ко је одговоран за тензије?

Циљ Трампове тврде политике према Ирану је да режим у Техерану прекине своју подршку терористичким активностима и да поново преговора о нуклеарном споразуму и не треба кривити америчког председника ако Иран на притисак реагује нападима на Американце. Солидарност је уобичајена домаћа реакција кад САД повуку своје дипломате из стране земље због безбедносних претњи, али да сада "лојална опозиција реагује на претњу из Ирана кривљењем председника Трампа".

Као пажљиви посматрачи америчке политике, Иранци ће вероватно приметити да неке демократе криве Трампове превентивне потезе за пораст непријатељства, што може навести Иран да мисли да се може извући са безобзирним нападима на Американце.

Циљ стратегије САД, није да започне сукоб већ да примора Иран да прекине подршку тероризму и да поново преговара о нуклеарном споразуму. Трамп је позвао Иран да разговори крену из почетка и Европљани могу помоћи придруживањем кампањи притиска, уместо да лобирају у Вашингтону да попусти пред претњама Техерана. С претњама Ирана да ће напустити нуклеарни споразум и европским компанијама нерадим да пркосе америчким санкцијама Ирану, Европа нема разлога да повлађује режиму у Техерану.

Шварценегер МУЧКИ НАПАДНУТ С ЛЕЂА, није ни схватио шта се дешава! Погледајте како га је МЛАДИЋ патосирао (ВИДЕО)

Шварценегер МУЧКИ НАПАДНУТ С ЛЕЂА, није ни схватио шта се дешава! Погледајте како га је МЛАДИЋ патосирао (ВИДЕО)

ДЕЧАК (2) преживео три дана САМ У ДИВЉИНИ, а ево шта је прво рекао када су га ПРОНАШЛИ (ВИДЕО)

ДЕЧАК (2) преживео три дана САМ У ДИВЉИНИ, а ево шта је прво рекао када су га ПРОНАШЛИ (ВИДЕО)

"САЧУВАЛИ СМО ПРАВА МИЛИОНА РУСА": Одлука о повратку Русије у СЕ одјекнула Старим континентом

"САЧУВАЛИ СМО ПРАВА МИЛИОНА РУСА": Одлука о повратку Русије у СЕ одјекнула Старим континентом

Обамина администрација се коцкала да ће нуклеарни договор подстаћи Иран да промени своје понашање. Та опклада је изгубљена и Трампов приступ са санкцијама и дипломатским притиском приморао је режим у Техерану на тешке изборе око подршке екстремистима у иностранству док се суочава са све већим немирима код куће.

Права позадина блискоисточних тензија јесте да се Иран лоше понаша зато што Трампова политика максималног притиска функционише. САД су недавно Револуционарну гарду означиле као терористичку организацију, што је угрозило њене пословне интересе, док су затвориле рупе у продаји иранске нафте и најавиле нова ограничења на извоз метала. Све то је довело до гнева и претњи Техерана.

Ако Иран или његови савезници реагују на тај притисак убијањем Американаца, не треба кривити Трампа, већ "државне спонзоре тероризма у Ирану".