Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Трамп спреман за БЛИСКОИСТОЧНУ турнеју: Прва посета Саудијској Арабији

19.05.2017. 17:09
Пише:
СрбијаДанас/ DW
Tramp
Трамп / Извор: Реутерс

Прва турнеја по свету

Доналд Трамп креће на своју прву турнеју по иностранству, а први партнер којег ће посетити је Саудијска Арабија.

Хоће ли ЛАВАНДА замирисати Сиријом?! Да ли НОВИ АКТЕРИ и ФАЗЕ РАТА мењају ток КРВАВОГ сукоба?

ТРАМПОВ ТОМАХАВК У ПРИПРАВНОСТИ: Која држава ће бити СЛЕДЕЋА МЕТА Пентагона?

То путовање, али и друге догађаје у вези са Белом кућом, анализирају и немачки новинари, пише Дојче веле.

Немачка штампа се навелико бави својом омиљеном темом – Доналдом Трампом.

Наднаслов у Шпигелу онлајн: “Трампово прво путовање у иностранство“. Наслов: “Доналд открива свет“. Испод њега кратак опис проблематике: “Доналд Трамп креће на своје прво путовање у иностранство. Блиски исток и Европа, биће напорно. Хоће да покаже да држи свет под контролом. Ни од једног другог председника пре њега се није тако мало очекивало.“ 

Tramp
Трамп / Извор: Реутерс

- На свом путовању Трамп ће одржати два велика говора – у Ријаду и Јерусалиму. Хоће да покаже да може да буде президијалан, да има ситуацију под контролом, да аферу са Русијом може да остави за собом. У Ријаду ће говорити о исламу – тамо напето ишчекују да чују шта ће рећи. Говор припрема Трампов хардлајнер Стивен Милер који је већ био кореограф забране уласка у САД за грађане муслиманских земаља. Осим тога, Трамп је још у предизборној кампањи тврдио: Ислам мрзи Америку.

- И поред тога, у Ријаду ће се састати са савезницима. Саудијска краљевска кућа цени председника због његових критичких изјава о Ирану, а и други владари у региону желе да имају Трампа као партнера против крвног непријатеља у Техерану. Трамп се нада да ће заузврат добити подршку сунитског света у борби против ИС.

- У Израелу га чека мешавина скепсе и наде. Већ месецима Трамп говори да ће створити мир у региону – што је дил који није успео генерацијама дипломата. Проблем је у томе што нико не зна шта Трамп хоће ни за шта се залаже. С једне стране, он је за амбасадора САД у Израелу именовао човека који је у прошлости подржавао радикални покрет градње насеља. С друге стране, изненађујуће позитивно се изразио о палестинском председнику Махмуду Абасу -  пише Шпигел. 

Трамп сазвао ХИТАН састанак: Цео Сенат иде у Белу кућу! Ово ће бити тема разговора

Трновит пут до опозива 

Коментатор интернет-дневника Цајт сматра да је Трампу добро дошло то што накратко напушта САД.

- За председника је и састанак са његовим колумбијским колегом Хуаном Мануелом Сантосом био добра прилика да у недељи у којој се о њему свашта открило демонстрира нормалност. 

Један од закључака текста: “Истрага веза Москве и Овалне собе би у најгорем случају могла потрајати годинама. Већ сада сталне вести о улози Русије и Трамповим поступцима већ сада оптерећују планове Беле куће. 

Bela Kuća
Бела Кућа / Извор: Профимедиа

Велики подухвати су запели, после неких мањих делимичних успеха као што је на пример, напредак у реформи здравства. И сам Трамп би могао да прокоцка подршку републиканског естаблишмента. Интернет-сајт ’Политико’ пренео је да неки конзервативци иза затворених врата већ отворено размишљају о Мајку Пенсу као опцији. 

Тај сајт је цитирао једног посланика који је рекао да потпредседник већ вежба...“

 И интернет-дневник портала Т-онлајн пише да “Криза нагриза САД и прождире политичке ресурсе. Нормалан политички рад је готов замро. Готово нико више не говори о здравственом систему, о Трамповој реформи пореског система, о зиду на граници са Мексиком. 

Криза са Северном Корејом се не смирује, америчка војска се брине због ситуације у Авганистану, Турска је љута због америчких испорука оружја сиријским Курдима. Стране дипломате су запрепашћене због хаоса у Белој кући. У другим земљама би оптужбе попут ових у афери са Русијом одавно биле довољне да се сносе политичке последице. Али у САД је пут до опозива председника врло трновит. 

Mapa Saudijske Arabije
Мапа Саудијске Арабије / Извор: Профимедиа

Тако нешто је покушано само двапут у историји и оба пута није довело до резултата који су желели тужитељи.“ 

Именовање специјалног истражитеља за односе Трамповог тима и Русије такође је једна од главних тема – која ће, како пише швајцарски дневник Ноје цирхер цајтунг, председника САД “пратити неодређено време – са несагледивим последицама. 

Историја нуди довољно ужасних примера за скандале које су такви истражитељи већ ископали. Сада Трамп за петама има још једног пса-трагача који њушка... то што је ствар отишла тако далеко, Трамп може да припише сам себи: када је прошле недеље сменио шефа ФБИ Џејмса Комија, покренуо је лавину која би могла и њега да затрпа“.