Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ТРАМП ВРАЋА ВОЈНИКЕ КУЋИ: САД и талибани договорили план о повлачењу америчких трупа из Авганистана!

27.01.2019. 00:41
Пише:
Танјуг
Američke trupe
Америчке трупе / Извор: Профимедиа

Сједињене Америчке Државе и талибани можда су постигли споразум око плана повлачења америчких трупа из Авганистана, рекли су у суботу извори упућени у преговоре за Глас Америке (ВОА).

Заузврат, побуњеничка група дала је уверавања да ниједној међународној терористичкој групи неће бити дозвољено да користи авганистанско тло за претњу Америци, нити било којој другој земљи у будућности.

Путинов моћни "Перекоп" спреман за велику пловидбу Северним морским путем (ФОТО/ВИДЕО)

Тај договор је резултат готово недељу дана дугог интензивног дијалога између САД и представника побуњеника у Дохи, у Катару. Представници владе домаћина и Пакистана такође су присуствовали састанцима.

Извори су рекли за Глас Америке да се очекује да две стране у преговорима објаве план о повлачењу већ у сутобу, а најкасније до понедељка, уколико се све буде одвијало по плану.

СТОТИНЕ КУРДА УЛЕТЕЛО У ТУРСКУ ВОЈНУ БАЗУ! Похватали турске војнике и специјалце, па уследио пакао! (ВИДЕО)

План о повлачењу САД предвиђао би да талибани надзиру прекид ватре. Међутим, и повлачење, и прекид ватре били би "ограничени и условљени". Извори, међутим, не искључују могућност да председник Доналд Трамп најави коначни споразум са талибанима у свом говору о стању нације, када буде окончано затварање владе. 

Melanija Tramp, Donald Tramp
Меланија Трамп, Доналд Трамп / Извор: Профимедиа

Није одмах било коментара САД, нити талибана о извештајима о напретку у разговорима. Специјални изасланик САД за помирење у Авганистану, Залмај Халилзад, предводио је америчку страну у ономе што су посматрачи описали као ангаживање без преседана између две противничке стране у 17 година дугом рату.

Извори су рекли Гласу Америке да верују да ће споразум о условљеном и ограниченом повлачењу и прекиду ватре дати обема странама шансу да тестирају ситуацију "не преузимајући превелики политички ризик".

Званичници у Пакистану преузимају све заслуге за убеђивање талибана да се ангажују у дијалогу, на захтев САД.

- Успех Пакистана је у томе што је преусмерио недавну позитивну енергију у својим односима са Сједињеним Државама ка авганистанском мировном процесу, зарад добробити целог Авганистана - изјавио је високи пакистански званичник за Глас Америке како су разговори напредовали у Дохи.

ОВО ЈЕ ПРАВА ПРАВЦАТА ПЉАЋКА! Западни банкари УКРАЛИ ВИШЕ ОД 30 ТОНА ЗЛАТА Венецуели, УЗУРПАТОР ПОДРЖАО колонизаторски потез

Исламабад инсистира на томе да је мирни Авганистан кључан за пакистанску будућу безбедност и економску стабилност, као и за регион у целини.

američke trupe
америчке трупе / Извор: Профимедиа/илустрација

Пакистански званичници верују да ће било какав споразм у овој фази помоћи да се премости јаз неповерењиа између САД и талибана и да ће "додати тако потребан политички капитал" на рачун Вашингтона за постизање коначног циља мира у Авганистану. Овај споразум се можда покаже као важан корак у каснијим озбиљнијим фазама преговора, кажу они.

Влада у настанку пакистанског премијера Имрана Кана, која је донела резолуцију према којој је конфликт у Авганистану највиши спољнополитички приоритет, види амерично континуирано учешће у обнови Авганистана кључним за будућу безбедност и економску стабилност у региону.

- Политичко помирење мора успети... Ми желимо да САД напусте Авганистан као пријатељ региона, а не као губитник - рекао је портпарол Пакистана, генерал-мајор Асиф Гафур пре разговора у Дохи.

Није јасно да ли су талибани пристали да започну директне разговоре са владом националног јединства председника Ашрафа Ганија у Авганистану, администрацијом за коју критичари тврде да остаје крхка, венчана за политичке контроверзе и која пати од нејединства.

Талибани су такође до сада одбијали да се ангажују са авганистанском владом у мировном процесу, одбацујући је као нелегитиман ентитет и "америчку лутку на струни".

Говорећи на састанку Светског економског форума у Давосу, председник Гани по први пут је јавно критиковао мировне напоре које предводи Калилзад и најавио да авганистанска влада можда неће прихватити било какав могући резултат разговора у Дохи.

Гани је упозорио да свако примирје које САД евентуално потпишу са талибанима мора да утре пут директним разговорима између његове владе и побуњеника како би се одлучило о свим темама, укључујући и повлачење страних трупа.

- Постоји дискусија, али дискусија треба да буде враћена назад. Ми нећемо веровати у дискусију која не укључује регион - рекао је Гани упитан да ли су разговори у Катару близу споразума.

- Уколико не добијемо све делове на прави начин, један део сам неће успети - додао је.

Током свог говора, председник Гани је такође открио да су, откако је преузео дужност крајем 2014, безбедносне снаге изгубиле више од 45.000 припадника у борбама са Талибанима. Авганистански цивили такође носе терет конфликта, а Уједињене нације настављају да документују ниво цивилних жерава у годишњим извештајима.

Милиони других су отерани у избеглиштво унутар Авганистана, а борбе су обесхрабриле многе и одвратиле их од повратка из избегличких кампова у Пакистану и Ирану.

Ašraf Gani
Ашраф Гани / Извор: Профимедиа

Поред хуманитарних последица борби, оне коштају Сједињене Државе готово хиљаду милијарди годишње, док је војска САД изгубила готово 2.500 људи. 

Присуство око 14.000 америчких војника значи да ће Вашингтон наставити да плаћа око 45 милијарди долара годишње да би одржао војне операције, уколико мировни разговори не успеју да донесу жељени резултат.

Истраживање Америчког универзитета објављено прошле године показује да је у рату у Авганистану убијено око 150.000 људи, укључујући и владине снаге, побуњенике, америчке војнике и припаднике коалиције предвођене НАТО. 

Амери одлазе, Албанци се распадају на мафијашке кланове - КРАЈ ЛАЖНЕ ДРЖАВЕ: Шешељ детаљно о Косову (ВИДЕО)

Војна инвазија предвођеној САД покренута је након терористичких напада на америчке градове у септембру 2011, које је спровела Ал Каида, наводно из својих база у Авганистану.