Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ТРИ ДОЖИВОТНЕ РОБИЈЕ ЗА СРБЕ У ХОЛАНДИЈИ: Испливали детаљи четвороструког убиства у продавници (ВИДЕО)

12.01.2021. 10:51
Пише:
Србија Данас/Блиц
Holandija
Холандија / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/Hart ван Недерланд

Злочин се одиграо у новембру 2018. године

Клупко језивих околности четвороструког убиства у Холандији, иза којих стоје отац Ћамил А. и двојица синова Денис (32) и Дејан (34) српског порекла, осуђених у новембру прошле године на казне доживотног затвора, одвија се и две године након стравичног злочина који је шокирао Холандију.

СРБИ ПОХАПШЕНИ У ШПАНИЈИ ЗБОГ ТРГОВИНЕ НАРКОТИЦИМА: Марихуану су крили на невероватном месту (ФОТО)

СРБИ ПОХАПШЕНИ У ШПАНИЈИ ЗБОГ ТРГОВИНЕ НАРКОТИЦИМА: Марихуану су крили на невероватном месту (ФОТО)

САСЛУШАНИ ОСУМЊИЧЕНИ ЗА ПЛАНИРАЊЕ ВУКОТИЋЕВОГ УБИСТВА: Нисмо хтели да отрујемо шкаљарца

САСЛУШАНИ ОСУМЊИЧЕНИ ЗА ПЛАНИРАЊЕ ВУКОТИЋЕВОГ УБИСТВА: Нисмо хтели да отрујемо шкаљарца

У новембру 2018. године јавност у Холандији остала је запањена информацијом да је у једној продавници дошло до четвороструког убиства. Због великог броја жртава и чињенице да се брутални егзекутори слободно шетају, брзо је оформљен тим са више од 80 детектива и започета је једна од највећих полицијских истрага у Холандији.

Убрзо су им се на радару појавила тројица српских држављана који у том тренутку већ дуже живе на територији Холандије и то захваљујући биолошком трагу Дејана А. који је оставио на чаури пронађеној у продавници.

О злочину је недавно издата и књига "Квартетморд" у којој је први пут откривено да кривци можда никада не би пронађени да холандска полиција није имала Дејанов ДНК у бази података. Наиме, он је 25. маја 2012. године изведен пред суд у Алему јер га је девојка пријавила за злостављање. Најпре је ослобођен и биолошки подаци су обрисани из евиденције, али је након жалбе суђење поново одржано и тако се његов ДНК нашао у полицијској евиденцији.

КАО У КРИМИ ФИЛМОВИМА: Једног од најопаснијих Срба због грешке пуштају из затвора на слободу

КАО У КРИМИ ФИЛМОВИМА: Једног од најопаснијих Срба због грешке пуштају из затвора на слободу

ВАЖАН СВЕДОК ЛИКВИДАЦИЈЕ НАПУСТИО СРБИЈУ: Правосудни органи дозволили девојци убијеног Страхиње да изађе из земље

ВАЖАН СВЕДОК ЛИКВИДАЦИЈЕ НАПУСТИО СРБИЈУ: Правосудни органи дозволили девојци убијеног Страхиње да изађе из земље

Масакр у продавници

Холандска полиција је око 14 часова примила позив да се чула пуцњава у једној узгајивачници канабиса у месту Еншеде. Када су дошли на лице места, службеници су најпре на улазу у продавницу пронашли власника радње Туана Нгуиена, а унутра још три тела Артура Саргсиана (34), Макса Класена (62) и Маијкела Акфидана (27), сви са прострелним ранама.

Полиција је на основу доказана прикупљених на лицу места утврдила да је на жртве пуцано из два пиштоља са мале раздаљине, да је сасвим сигурно било више починиоца и изузети су снимци са сигурносних камера.

Тужилаштво је касније у оптужници убиство окарактерисао као хладнокрвно и брутално, али што је можда и најважније као добро организовано и унапред смишљено. Са друге стране, адвокат обране тврдио да је су управо чињенице попут оне да се све одиграло усред бела дана, да су оптужени оставили трагове свуда и побегли, указује да је реч о паничној и непромишљеној реакцији.

Полиција је данима покушавала да склопи мозаик и дође до кључног трага, па им је тако за око запала група од три мушкарца које су приметили на снимцима са сигурносних камера. Није им много требало да их пронађу, као ни трагове које их повезују са убиством.

Испоставило се да је реч о Ћамилу А. и двојици његових синова Дејана и Дениса за које холандски медији кажу да су Срби али да већ дуже време живе у Холандији.

У њиховом аутомобилу су пронађени крвави трагови, на једној од чаура је пронађен и Дејанов биолошки траг, у крвавој флеки на земљи је остао траг обуће једног од њих, а одећа коју су тог дана носили на снимку сигурносне камере никада није пронађена. Сви ови трагови несмуњиво су према мишљењу тужилаштва указивали на то да су тројица Срба егзекутори, подигнута је оптужница и затражене су три доживотне казне јер су, како је то тужилац објаснио, "пођеднако криви".

Мотив

Ни данас, више од две године касније, нико са сигурношћу не може да каже шта је био мотив. Најпре се веровало да је реч о пљачки која је пошла по злу, посебно ако се узме у обзир да је једна од жртава у џепу имала 8.000 евра који никада нису пронађени.

Ову тезу потврђује чињеница да су отац и синови, док су полицајци изнова и изнова претраживали место злочина, уживали у куповини и баханалијама. Тако су рецимо раднику у хотелу дали напојницу од 100 долара јер им је донео баде мантил.

Други могући мотив о ком се говоркало јесу наркотици, односно лоше испоручен пакет конопље једној од жртава.

Управо нејасан мотив био је један од агумената шесточланог тима адвоката који су бранили убице српског порекла. Током читавог процеса ниједан од оптужених није желео да изнесе своју одбрану, већ су искористили своје законско право да се бране ћутањем, због чега су правосудни органи али и породице жртава остали ускраћени одговора због чега су остали без својих најмилијих.