Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"ТРОСТРУКИ МУТАНТ" БРИНЕ ЈАВНОСТ - КРАЈ СЕ ОДЛАЖЕ? Нова открића стручњака бацају сенку на оптимистичну прогнозу

24.05.2021. 07:44
Пише:
Србија Данас/Блиц
korona virus
корона вирус / Извор: Профимедиа

Велика Британија је једна од неколицине земаља у свету у којима се масовна вакцинација спроводи успешно

Британске здравствене власти упозориле су јавност на ширење новог соја корона вируса, са "чудном комбинацијом гена" у Јокширу. Овај сој означен као "троструки мутант" изазивао је забринутост у јавности.

Које вакцине су покривене? Да ли ће укинути карантин? Недоумице које брину грађане: Најчешћа питања о ковид пасошима

Које вакцине су покривене? Да ли ће укинути карантин? Недоумице које брину грађане: Најчешћа питања о ковид пасошима

ОБАВЉЕНА ВАКЦИНАЦИЈА БЕЗ ЗАКАЗИВАЊА У ПАРАЋИНУ: Грађанима на располагању су било више серума

ОБАВЉЕНА ВАКЦИНАЦИЈА БЕЗ ЗАКАЗИВАЊА У ПАРАЋИНУ: Грађанима на располагању су било више серума

"У ЈУНУ СЕ ВРАЋАМО НОРМАЛНОМ ЖИВОТУ" Премијерка Брнабић открила који фактор је кључан за победу КОРОНЕ

"У ЈУНУ СЕ ВРАЋАМО НОРМАЛНОМ ЖИВОТУ" Премијерка Брнабић открила који фактор је кључан за победу КОРОНЕ

Индијски сој вируса, који је направио хаос у Индији, већ је присутан у Британији и изазива константно повећање броја случајева у Лондону, и на још неколико места у земљи. Појава ове нове, потенционално опасније варијанте, могла би да угрози најављено отварање земље.

Немачка је из тог разлога објавила како је увела карантин за све путнике из Британије, у страху од ширења нових варијанти на немачком тлу.

"Чудна комбинација гена"

Велика Британија је једна од неколицине земаља у свету у којима се масовна вакцинација спроводи успешно и које су успеле да број случајева корона вируса драстично смање и дођу на сам праг изласка из пандемије.

Међутим, иако је британски премијер Борис Џонсон обећао да ће се земља потпуно отворити у јуну, нова открића медицинских стручњака бацају сенку на ову оптимистичну прогнозу.

Boris Džonson
Борис Џонсон / Извор: Профимедиа

Наиме, министарство здравља је објавило како су у Јокширу и Хамберу утврдили ширење нове, далеко заразније варијанте корона вируса, колоквијално названу "троструки мутант". Од ове варијате, којој су дали назив "јокширска", а у стручној јавности као АВ.1, оболело је 49 особа у ове две британске провинције.

По стручњацима, овај нови сој садржи три мутације - две које се срећу код варијанте из Јужне Африке и раније познатог британског соја и једна, потпуно нова, названа Н439К, за коју се претпоставља да има везе са способношћу да заобиђе имунски одговор људског организма.

Министарство здравља је зато ову варијанту уврстило међу варијанте на које се обраћа посебна пажња.

Ипак, како је ова варијанта нова, односно откривена тек крајем априла, научници нису сигурни колико је она вирулентнија у односу на раније познате сојеве, који су одавно у циркулацији.

Доктор Кевин Смит, из Министарства здравља, умирио је мало јавност тврдњом да ова нова варијанта није "посебно заразнија".

korona virus
корона вирус / Извор: Профимедиа

- Оболели од ове варијанте нису теже болесни од других заражених корона вирусом. Нисмо превише забринути.

Др Грег Фел, директор института за јавно здравље из Шефилда је позвао јавност "да не паничи."

- Нема разлога да верујемо да је ова варијанта заразнија или да се лакше преноси. Такође, нема доказа да је отпорна на заштиту коју телу пружају вакцине.

Ипак, поучени искуствима из Индије, која има муку са сопственом верзијом "троструког мутанта", Британци се с правом плаше оног што би се могло десити ако би се овај сој показао као вирулентан.

Терор бенгалског соја

У јеку другог таласа у Индији, када је варијанта прозвана "двоструки мутант" обарала све рекорде по броју оболелих и умрлих, појавио се нови проблем. У питању је била трећа мутација у варијанти Б.1.617 (дуплог мутанта) примећена у Бенгалу, која је нахнадно идентификована у још четири индијске државе.

Две од тих варијанти "троструког мутанта" Б.1.618 - или како је још назван "бенгалски сој" - пронађене су у узорцима из четири државе - Махараштре, Делхија, Западног Бенгала и Чатисгарха, све захваћене другим таласом Ковида.

korona virus
корона вирус / Извор: Профимедиа

Оно што највише плаши стручњаке је могућност да овај сој могао да буде не само заразнији већ и, чега се стручњаци посебно плаше, способнији да избегне имуни систем организма, упркос томе што је особа раније била изложена вирусу (без ове мутације) или чак вакцинисана.

Иако дефинитивних закључака нема, индијски научник Винод Скарија из Савета за научна и индустријска истраживања Института за геномску и интегративну биологију (ЦСИР-ИГИБ) је изјавио како је "Удео Б.1618 је значајно порасто последњих месеци у Бенгалу" и да "заједно са Б.1.617 он формира доминантни сој у Западном Бенгалу".

Секвенцирање вирусних генома прикупљених у источној Индији спроводи Национални институт за биомедицинску геномику (НИБМГ), који је први секвенцирао бенгалски сој од пацијента 25. октобра прошле до јануара ове, је откривено да се овај сој размножио у прилично великом броју.

Сви британски држављани морају у карантин

Немачки институт за јавно здравље прогласио је у суботу Велику Британију и Северну Ирску "регијама вирусне варијанте", захтевајући од свакога држављанина Британије који уђе у Немачку да буде у карантину две седмице по доласку.

Немачка је изменила класификацију Британије која је сада идентификована као "подручје варијанте вируса" због ширења индијског соја вируса корона, саопштио је Институт "Роберт Кох".

Само немачки држављани или лица са правом боравка моћи ће да уђу у земљу авионом, возом или аутобусом. Сва лица која долазе у Немачку мораће да проведу две недеље у карантину, без могућег смањења, чак и ако се испостави да су негативни на вирус.

Korona virus
Корона вирус / Извор: Реутерс

- Овај корак је тежак за Британију, али је неопходан да би се спречило брзо ширење индијске варијанте у Немачкој - рекао је ​портпарол немачког министра здравља Јенса Шпана за ДПА.

Према одредби која ступа на снагу у недељу у поноћ у карантин морају и људи који су у потпуности вакцинисани и они који су се опоравили од корона вируса.

Случајеви забрињавајуће варијанте корона вируса који су први пут откривени у Индији настављају да расту у Британији.

Британија између страха и наде

По подацима Јавног здравља Енглеске, Британија је од 19. маја забележила више од 3.400 случајева индијске варијанте корона вируса и то највише у градовима Блекбурн и Болтон и у западном лондонском округу. Постоје и кластери у другим областима.

Индијска варијатна се највише проширила по Лондону, где је број случајева порастао за астрономских 80%. До сад је званично заражено 720 људи а двоје људи је умрло, мада се званичници страхују да има више оболелих који нису идентификовани.

Већ сада, стопа заражавања је негде између 0,9 и 1.1 што је највећи степен заражавања од јануара. То, уз откриће "троструког мутанта" изазива велику бојазан у јавности, која се опустила после успеха вакцинације.

korona virus
корона вирус / Извор: Профимедиа

Међутим, има и позитивних помака.

Број нових случајева британске "кент" варијанте је у сталном паду и мада нове варијанте изазивају оправдану забринутост, раст броја заражених је још увек проблем локалне природе, док у неким окружима број заражених опада константно.

Једино је Северни Велс проблематичан, док су бројке у осталим регионима на ниском нивоу. Број од 2.829 нових случајева дневно је далеко од 67.000 колико их је било у јануару, што доказује успех вакцинације, чак и уз појаву нове варијанте вируса.

Влада Британије зато и даље не одустаје од најављене нормализације живота у јуну.

Британија се ипак налази на прекретници - између краја и наставка пандемије. И по свему судећи кључ је у рукама владе и здравственог система - хоће ли вакцинација бити спроведена по плану и на време, пре него што се можда појави нека нова варијанта.