Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПОТРЕСНА ИСПОВЕСТ ТРУДНИЦЕ ИЗ ГАЗЕ: Ханан се породила док су падале БОМБЕ

29.12.2023. 19:24
Пише:
Србија Данас/Курир
Foto: Profimedia
Фото: Профимедиа / Извор: Профимедиа

Пут до болнице представља превелики ризик

Рат на Блиском истоку букти већ три месеца. До сада је убијено више од 20.000 Палестинаца, а какви су изгледи, ситуација се не смирује. У борбама страдају сви, од најмађих до најстаријих.

ТЕРОРИСТИЧКИ НАПАД У ЈЕРУСАЛИМУ! Палестинац ликвидиран, његово беживотно тело лежи на поду (УЗНЕМИРУЈУЋ СНИМАК)Foto: Twitter Printscreen/@EretzIsrael

ТЕРОРИСТИЧКИ НАПАД У ЈЕРУСАЛИМУ! Палестинац ликвидиран, његово беживотно тело лежи на поду (УЗНЕМИРУЈУЋ СНИМАК)

ИЗРАЕЛ САСУО ВАТРУ НА СИРИЈУ! На Дамаск извршен ваздушни напад усред ноћи (ФОТО)Bombardovanje

ИЗРАЕЛ САСУО ВАТРУ НА СИРИЈУ! На Дамаск извршен ваздушни напад усред ноћи (ФОТО)

ПОЈАВИО СЕ НОВИ ЈЕЗИВ СНИМАК ИЗ ГАЗЕ: Палестинце одвели на стадион и скидају их до коже, међу њима и дечаци, а ЗАРОБЉЕНЕ И ЖЕНЕ (ВИДЕО)stadion

ПОЈАВИО СЕ НОВИ ЈЕЗИВ СНИМАК ИЗ ГАЗЕ: Палестинце одвели на стадион и скидају их до коже, међу њима и дечаци, а ЗАРОБЉЕНЕ И ЖЕНЕ (ВИДЕО)

Страхотама које носи рат погођене су и труднице, тако је једна од њих Ханан, испричала своје искуство порођаја у ратом захваћеној Гази.

Када се Ханан почетком децембра породила, била је растрзана између бола и страха од суочавања са порођајем без медицинске помоћи и терора од израелских напада који су јој претили ако би покушала да дође до болнице.

Пошто су болнице остале без залиха и биле пуне жртвама рата, Ханан је одлучила да се породи код куће. Медицинска сестра која је склониште потражила у њиховој згради притекла је да помогне, али није могла да понуди више од основних медицинских савета, пише Гардијан.

- Бол је био неописив, а ја сам очајнички желела да стигнем у болницу. Али ситуација у граду је то учинила немогућим. Одлазак у болницу био је превелики ризик - рекла је Ханан неколико дана након порођаја.

У Појасу Газе скоро да нема струје, искључено је напајање, оштећене електране, а залихе горива за генераторе готово су исцрпљене након више од два месеца израелских напада.

Жене које живе у Хананиној згради окупиле су се како би Хаја, медицинска сестра, могла да надгледа свог пацијента, и то користећи телефон да осветли собу.

Тешки услови

УН су саопштиле да су „озбиљно забринуте“ због трудница које немају приступ здравственој заштити у Гази. У октобру је процењено да је у Гази више од 50.000 трудница, а очекује се да ће се свакодневно порађати више од 100.

Број функционалних болница пао је са 36 на осам, а лекари широм Газе кажу да су преплављени жртвама ваздушних напада и борби. То је натерало стотине трудница да се порађају саме, код куће, попут Ханан.

- Почела сам да вриштим пред својом децом, која су већ била престрашена за мене и узнемирена због целе ситуације која их је снашла - рекла је она. Њена ћерка је почела да плаче, а Ханан се трудила да издржи бол.

- Сирин (ћеркин) плач сломио ми је срце. Нисам могла да је умирим, а њу је уплашио мој врисак. Тако да сам се усред сопственог страха и бола борила да их (децу) обуздам - прича Ханан.

Медицинска сестра Хаја радила је на породилиштима, али увек уз лекаре. „Никад нисам сама породила жену“, рекла је. Сада се нашла у ситуацији да сама мора да се побрине и за породиљу и за бебу.

Порођај је сложен посао, јер дете може да се роди са компликацијама, посебно узимајући у обзир тренутне услове у Гази, каже она. У инкубаторима је 130 новорођених беба, а Уједињене нације истичу да су они међу најризичнијим пацијентима на територији.

Четири бебе су умрле на одељењу интензивне неге болнице Ал-Наср након што је особље било приморано да се евакуише током напада и није могло да понесе бебе са собом. Пет беба је умрло у болници Ал-Шифа, пре него што су преживели неонатални пацијенти евакуисани у Египат.

Историја се понавља

Ханан, сада мајка три сина и ћерке, већ је побегла из једног рата пре десет година. Палестинка која је одрасла у Сирији, преселила се у Газу 2012. године како би побегла од грађанског рата у свом првом дому, да би је исто дочекало и у Гази.

Породица сада живи у западном делу појаса Ал-Наср, из којег су израелске трупе на почетку рата наредиле да се цивили евакуишу. Кренули су на југ ка Кан Јунису, али услови у граду су били толико лоши да су одлучили да се врате у Ал-Наср.

- Чак иако је то значило да ризикујем свој живот, радије бих да умрем достојанствено. Нисам могла да поднесем помисао да будем у склоништу за расељена лица, где моја деца нису имала душеке на којима би спавала, а недостајало је чак и основних потрепштина попут воде и хране - прича она.

Током порођаја пријатељи и комшије покушали су да помогну Хананиној породици колико су могли.

- Када сам видела бебину главу и зачула плач, целу собу преплавио је талас помешаних емоција – олакшања, страха, радости и анксиозности. Морала сам да импровизујем и пресечем пупчану врпцу, користећи маказе из Хананине кухиње. Није било стерилизатора, а нисам могла да изађем и набавим или купим медицинске маказе - прича Хаја.

Сви у згради сматрају Хананину бебу својим чудотворним дететом. Родитељи су срећни што је беба жива и изгледа здраво, иако нису могли да је одведу на уобичајене тестове кроз које новорођенче мора да прође.

- Сину сам дала име Вард, што значи цвеће. Надам се да ће имати будућност лепу као руже, чак иако се родио у срцу напада - каже Ханан.