Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ТРЖИШТЕ ДРОГЕ НА КОЛЕНИМА: Цене скочиле у небеса, дилери уместо опијата продају МАСКЕ И РУКАВИЦЕ (ВИДЕО)

27.04.2020. 07:37
Пише:
Србија Данас/Телеграф
meksička policija
мексичка полиција / Извор: Профимедиа

Корона учинила што нико није.

Пандемија корона вируса уздрмала је индустрију широм света, а није поштеђена ни међународна трговина дрогом. Картели који послују дуж америчко-мексичке границе, узгајивачи на пољима у Андима, па и улични дилери у Лондону и Паризу, суочавају се са истим проблемима као и било који други легалан бизнис, пише Ројтерс.

ПРЕЖИВЕО АУШВИЦ И НАЦИСТЕ, ОБОРИЛА ГА КОРОНА: Дека преминуо у дому за стара лица, у својој 94. години

ПРЕЖИВЕО АУШВИЦ И НАЦИСТЕ, ОБОРИЛА ГА КОРОНА: Дека преминуо у дому за стара лица, у својој 94. години

ГЕЈТС ПОЧИНИО ЗЛОЧИН ПРОТИВ ЧОВЕЧНОСТИ? Вакцина поделила Америку, Трамп удара на НЕДОДИРЉИВОГ МИЛИЈАРДЕРА

ГЕЈТС ПОЧИНИО ЗЛОЧИН ПРОТИВ ЧОВЕЧНОСТИ? Вакцина поделила Америку, Трамп удара на НЕДОДИРЉИВОГ МИЛИЈАРДЕРА

ПАРИЖАНИ ПРОТИВ КОРОНЕ НА ДИВАН НАЧИН: Заплесали насред улице, снимак обишао свет (ВИДЕО)

ПАРИЖАНИ ПРОТИВ КОРОНЕ НА ДИВАН НАЧИН: Заплесали насред улице, снимак обишао свет (ВИДЕО)

Муке муче и узгајивачи. Цена лишћа коке која се продају власницима нарко-картела опала је за невероватних 70 одсто у последњих месец дана колико је Перу у блокади због корона вируса. Хулијан Перез Малки, представник удружења узгајивача ове биљке каже да су пољопривредници забринути због "круто регулисаног тржишта", али признаје и да појединци још успевају да продају коку и на црном тржишту.

Власти у Перуу кажу да чак 90 одсто приноса иде кријумчарима који се сада муче да пласирају производ. С обзиром на то да је "сектор запао у кризу", узгајивачи сада планирају да траже од владе да откупи залихе.

- Перу мора да направи јасну стратегију. Сј**** смо, као и сви други произвођачи - каже Перез, а портпарол Агенције за борбу против наркотика у Перуу каже да би се могло размотрити слање помоћи погођеним подручјима.

Саговорници у полицији, стручњаци за наркотике, дипломате и људи који су умешани у нелегалну трговину на чак три континента потврђују да постоји проблем са залихама, да касне испоруке, те да су радници незадовољни, а милиони муштерија затворени у кућама због карантина. Зато, размишљају о иновацијама, јер "подземни свет" мора да преживи.

Корона је успела што нико није

Сесил Мангрум, детектив одељења за наркотике у полицији у Лос Анђелесу каже да је њиховог доушника недавно позвао сарадник из Мексика да му понуди 11 килограма метамфетамина за 6.400 долара по килограму. То је више него троструко већа цена у односу на ону од пре неколико недеља, која је такође била рекордна.

- Волео бих да постоји неки сајт где бисте могли да пријавите картеле за претеривање са ценама, јер су ове цене лудило - каже Мангрум.

Tajland - rat protiv droge
Тајланд - рат против дроге / Извор: Профимедиа/илустрација

Латинска Америка је епицентар глобалне трговине која годишње обрне око 650 билиона долара. Картели згрћу новац производећи и продавајући кокаин, мет, хероин, фентанил који продају широм света.

Ове године им то отежано иде, али стручњаци за наркотике верују да ће криза бити кратког даха. Картели су, наводе, способни да се прилагоде свакој ситуацији. Пандемија ће попустити, руте за транспорт ће поново радити, а купци и продавци ће поново моћи на улице.

Међутим, корона вирус је успео у нечему у чему ниједна влада на свету није - да успори дистрибуцију и производњу преко ноћи и зада ударац свима који учествују у продаји дроге.

У Мексику, картел Синалоа суочио се са бројним претњама претходних година, а ухапшен им је и вођа Хоакин Гузман, познатији као Ел Чапо. Ипак, никад им није било тешко као током епидемије корона вируса.

Meksička policija
Мексичка полиција / Извор: Профимедиа/илустрација

Поремећаји на светском тржишту довеле су до драстичног пораста цена за хемикалије попут ефедрина који је потребан за проиводњу мета.

- У међувремену, дошло је до делимичног затварања границе САД-Мексико, што је додатно отежало дистрибуцију наркотика... Не можемо да пређемо преко - жале се чланови картела Синалоа новинару Ројтерса.

И у Бразилу фрка

Неколико хиљада километара јужније, у Бразилу, нарко-дилери муче исте муке. Велика морска лука Сантос одакле крећу највеће пошиљке ка Европи, бележе пад у дистрибуцији од 67 одсто у односу на март прошле године. Циро Мораес, начелник полиције у Сантосу каже да је то јасан показатељ да и нарко-картели бележе губитке.

- Све то захваљујући корони, остакатила им је посао, макар и привремено - рекао је Мораес.

Амери престали да долазе по пакетиће

Мексико је можда претрпео најјачи ударац. Наиме САД им је партнер број 1 када говоримо о куповини и употреби нелегалних дрога. Последње године скоро милион држављана САД прешло је границу, било колима или пешке, показују подаци граничне полиције.

kontejner
контејнер / Извор: Профимедиа/илустрација

- Дрогу углавном шверцују у путничким возилима, јер она не пролазе толико ригорозне контроле као комерцијална возила. Затварање границе 21. марта тотално је пореметио систем кријумчарења - кажу безбедносни стручњаци.

Произвођач фентанила каже да је са затварањем границе све стало.

- Последњих седмица велепродајне цене су порасле за око 10 одсто. Килограм фентанила који моја организација продаје на велико купцу у Синалои дајемо за око 12.000 пезоса (490 долара), али та цена би се повећала на око 50.000 долара по килограму ако треба да стигне до Њујорка - објашњава произвођач.

Сировине уништавају картеле

Мексички и амерички званичници кажу да су картели уништени због недостатка сировина. Фентанил и мет, који годишње убију на десетине хиљада Американаца, праве се од хемикалија које се добављају из Кине, Индије и Немачке.

Meksiko tela u kesi
Мексико тела у кеси / Извор: Профимедиа

Затварање фабрика, мањак радника, успоравање испоруке и затварање граница и строжије контроле на границама које су отворене прекинуле су ланац снабдевања.

Човек који призводи мет за Синалоу каже да су цене сировина драстично скочиле.

Стручњаци у САД који раде при ДЕА кажу да је тржиште метамфетамина највише угрожено. Цене су скочиле, потражња пала. Једино, кажу, се фентанил "добро држи".

Џон Калери, специјални агент ДЕА у Сан Дијегу, каже да су цене наркотика у "његовом сектору" скочиле за око 20 одсто, осим мета, чија се цена готово удвостручила у последњих пар недеља и тражи се око 4.000 долара за килограм.

Он каже да је ситуација "мало боља" у градовима где није уведена потпуна корона блокада.

- У Хјустону, рецимо, тржиште се добро држало, а дилери су имали позамашне залихе. Сада су залихе при крају, па ће и њима доћи црни дани - каже Стивен Каско, начелник полиције у Хјустону.

Полиција у Ел Пасу у Тексасу каже да је смањен проток саобраћаја умањио могућност за превоз дроге.

policija, teksas
полиција, тексас / Извор: Профимедиа/илустрација

- Проблем је. Ако немате много возила на друмовима не можете да прођете непримећено. Сада се играмо мачке и миша. Како који дан се саобраћај повећа, тако они шаљу све више возила и обратно - каже Џером Вашингтон, шериф у Ел Пасу.

Доза са неба

Да картели немају своје методе и "кривине" које хватају, тешко би опстали све ове деценије, па тако је и сада. Јуре алтернативне правце и начине за доставу. Тренутно су изгледа актуелне испоруке "са неба", с обзиром на то да на границама неретко уоче дронове и лаке летелице како прелећу.

- Тактика кријумчарења се променила - кажу стручњаци.

Сада је највећа мука како зараду вратити у Мексико.

 У Лос Анђелесу мексички картели перу новац кроз мале радње, перионице, бутике са гардеробом. Неретко уместо новца у Мексико се шаље роба за домаћинство, коју ови после тамо продају и дођу до кеша, али радње у Калифорнији су сада затворене. Не може да се пере лова, не може да се шаље роба - каже један од агената ДЕА.

Све је паралисано

Јужна Америка је била препуна кокаина пре него што је било ко и чуо за Covid-19. Рекордна производња утицала је и на цену. Картели су повећали извоз, транспортујући невероватне количине на тржишта у САД и Европи, док су прибављали муштерије на Блиском Истоку и у Азији.

Само прошле године у Уједињеном Краљевству је заплењено 9.65 тона кокаина, што је рекорд од 1973. од када се чувају подаци. Прошлогодишња заплена дупло је већа од укупне заплене у 2017. и 2018. години, кажу званичници.

У Перуу, који је највећи произвођач коке након Колумбије, блокада због корона вируса деловала је као дугме за гашење. Затворене границе, обустављени летови и строжије контролисани путеви онемогућили су картелима превоз робе.

- Све стоји. Нико не купује, нико не продаје - каже Мигел Ангел Рамирез Васкез из перуанске полиције.

Међу најтеже погођеним областима су долине река Апуримак, Ене и Мантаро. Познати и као ВРАЕМ, где је око 43 одсто усева, којих у Перуу, према подацима канцеларије УН за дрогу и криминал, има на 50.000 хектара. Перез, представник узгајивача коке, рекао је да скоро готово пола милиона људи, колико их малтене има у читавом региону, живи близу усева.

Држава је купила део залиха за фармацију и производњу напитака, али по цени много нижој него што дају кријумчари. Такође, процењује се да чак 93 одсто усева иде на црно тржиште.

Перез каже да су у току преговори да држава купи све залихе, али није хтео да открива детаље.

- То је интерна дискусија, ради се на томе - био је тајновит Перез.

Други извори нису потврдили ову информацију, али у сваком случају истичу да је немогуће да држава откупи све залихе, јер једноставно у буџету нема толико новца да се све исплати.

- Такође тешко да ће држава желети да откупи од оних који су коку пласирали и на црно тржиште. То једноставно тако не иде - кажу извори из власти.

Рубен Варгас, главни човек Агенције за борбу против наркотика каже да није чуо за план узгајивача. Они кажу да је Агенција ове године већ дала око 20 милиона за развој руралних делова где земљу имају чланови синдиката. Не искључује да ће можда дати још новца.

- Разговараћемо са свим организацијама и произвођачима и чути шта имају да кажу и покушати да нађемо модел - рекао је Варгас.

У полицији су бесни због предлога узгајивача.

- Када им продаја добро иде онда су кријумчари први купци и најбољи купци, а сада када је тешко треба влада да им пружи руку. Шта мисле они да узгајају, ананас? - рекао је Рамирез Васкез.

У Бразилу друге муке

Преко границе у Бразилу, кријумчари се суочавају са другим проблемом.

- Цене кокаина нагло су скочиле услед смањења залиха - изјавио је савезни полицајац који је желео да остане анониман.

Brazilska policija
Бразилска полиција / Извор: Профимедиа

Он је рекао да је велепродајна цена килограма кокаина порасла 40 одсто, на 20.000 реала (3.735 долара) последњих недеља у северном амазонском граду Манаусу, транзитном чворишту за преношење андског кокаина кроз Бразил и даље у Европу.

- Док се дрога гомила у Колумбији и Перуу, овде у Бразилу је цена огромна, јер нема производа - рекао је полицајац.

У југоисточној бразилској луци Сантос заплене кокаина који је требало да стигне до Европе су опале, изјавио је Мораес, тамошњи шеф савезне полиције.

Цариници су у марту 2020. запленили нешто више од тоне кокаина, а у марту прошле године 3 тоне.

Мораес верује да све мање кокаина пристиже у Бразил, а сматра и да је потражња у Европи опала, поготово због тога што је и у Европи сада много теже вршити дистрибуцију робе.

- У Француској је затварање кафића и клубова довело до смањења употребе рекреативних дрога попут кокаина, МДМА, кетамина и ЛСД - наводи се у априлском извештају Центра за надгледање дрога и зависности од дрога (ОФДТ), у ком је испитиван утицај пандемије на нелегалну трговину наркотицима.

- Трговци су брзо реаговали на нову стварност, наводи се у извештају, са неким одржавањем сигурне удаљености од клијената, па чак и „продајом средстава за чишћење руку, рукавица и маски“ - стоји у извештају.

МЕЛАНИЈА СЛАВИ ПЕДЕСЕТИ РОЂЕНДАН: Лепота која траје ПОЛА ВЕКА, ево како јој је ТРАМП ЧЕСТИТАО (ФОТО)

МЕЛАНИЈА СЛАВИ ПЕДЕСЕТИ РОЂЕНДАН: Лепота која траје ПОЛА ВЕКА, ево како јој је ТРАМП ЧЕСТИТАО (ФОТО)

COVID-19 ЈЕ ДЕЛО ЉУДСКИХ РУКУ: Све је ПРОЦУРИЛО ИЗ ЛАБОРАТОРИЈЕ! Нобеловац који је открио СИДУ, шокирао свет

COVID-19 ЈЕ ДЕЛО ЉУДСКИХ РУКУ: Све је ПРОЦУРИЛО ИЗ ЛАБОРАТОРИЈЕ! Нобеловац који је открио СИДУ, шокирао свет

БОРИС ЏОНСОН ПОБЕДИО КОРОНУ: Стигао је у Даунинг стрит, сутра се враћа на посао

БОРИС ЏОНСОН ПОБЕДИО КОРОНУ: Стигао је у Даунинг стрит, сутра се враћа на посао

ОВЕ ДВЕ ДРЖАВЕ СЕ РЕШАВАЈУ ВИРУСА: Битну улогу одиграли НАУЧНИЦИ, дневно пријављују тек неколико случајева заразе

ОВЕ ДВЕ ДРЖАВЕ СЕ РЕШАВАЈУ ВИРУСА: Битну улогу одиграли НАУЧНИЦИ, дневно пријављују тек неколико случајева заразе

ЈЕЗИВЕ ФОТОГРАФИЈЕ ИЗ ЗАТВОРА: За окореле криминалце НЕМА МИЛОСТИ чак ни у време пандемије (ФОТО)

ЈЕЗИВЕ ФОТОГРАФИЈЕ ИЗ ЗАТВОРА: За окореле криминалце НЕМА МИЛОСТИ чак ни у време пандемије (ФОТО)