Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

У ЕВРОПУ СТИЖЕ "ИДЕАЛНА ВАКЦИНА": Даје се у једној дози, стручњаци одушевљени њеном ефикасношћу (ВИДЕО)

04.03.2021. 19:46
Пише:
Србија Данас/Блиц
džonson i džonson
џонсон и џонсон / Извор: Реутерс

Нарочито добро делује код младих људи.

Након мРНК вакцина компанија Фајзер и Модерна, амерички регулатори су прошле недеље одобрили употребу аденовирусног цепива фирме Џонсон и Џонсон (J&J). Очекује се да ће се ускоро, након одобрења Европске агенција за лекове, наћи у употреби у Европи. Даје у једној дози, а резултати су показали да је ефикасна 85 одсто у спречавању тежих облика болести.

Ефикасност је пала на 66 одсто када су у резултате били укључени и нешто умеренији случајеви.

"СПУТЊИК В" НАСТАВИО СА ДОМИНАЦИЈОМ: Још једна држава успешно регистровала руску вакцину

"СПУТЊИК В" НАСТАВИО СА ДОМИНАЦИЈОМ: Још једна држава успешно регистровала руску вакцину

ЕВРОПСКА КОМИСИЈА ИЗНЕЛА ЈАСАН СТАВ: Границе ЕУ морају остати затворене, не доприносе једностране одлуке

ЕВРОПСКА КОМИСИЈА ИЗНЕЛА ЈАСАН СТАВ: Границе ЕУ морају остати затворене, не доприносе једностране одлуке

"КОРОНА НИКАД НЕЋЕ ПОТПУНО НЕСТАТИ": Забрињавајуће тврдње председника Руске академија наука

"КОРОНА НИКАД НЕЋЕ ПОТПУНО НЕСТАТИ": Забрињавајуће тврдње председника Руске академија наука

То може деловати разочаравајуће када се погледају резултати ефикасности Фајзерове, Модернине, или аденовирусне вакцине Спутњик В, које су имале учинак од преко 90 одсто. Међутим, стручњаци наводе да упоређивање стопа ефикасности између различитих испитивања вакцина спроведених у различито време може довести у заблуду.

Управо због тога епидемиолози истичу да би сами примили прву вакцину која им је доступна, а за неке људе управо J&J вакцина може да буде идеална.

Млади, здрави људи и они који себи не могу да обезбеде одлазак по другу дозу, вероватно ће преферирати ову вакцину, а можда ће се свидети и онима који не подносе добро реакцију организма на вакцинисање. Поред тога, мора се узети у обзир да је J&J вакцина тестирана на врхунцу пандемије, што је можда утицало на бројке у испитивању.

Иако можда неће елиминисати болест, ова вакцина ће спречити најгоре исходе ковида - хоспитализацију и смрт. Штавише, она је јефтина за прављење, једноставна је за примену и пружа добру заштиту за само неколико недеља, без потребе за другом дозом.

Стручњаци узбуђени због једне дозе

Најочигледнија предност J&J вакцине је то што се даје само у једној дози, пише "Бизнис инсајдер".

У тренутку када у свету влада оскудација вакцина, а програми вакцинације се одвијају споро и уз бројне препреке, пресудно је убрзати пут до стицања колективног имунитета. А једном дозом може брже да се постигне него са две.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Такође, не само да је J&J вакцина лакша за примену, јер не захтева други долазак, већ је и знатно јефтинија од мРНК цепива, што је чини одличним алатом за борбу против пандемије широм света.

Одлична за младе људе

Нарочито добро делује код младих људи. За млађе, здравије људе предности једнокомпонентне вакцине нису занемарљиве - они могу да "одраде свој део посла" у борби против пандемије, а да притом не одвајају два пута слободно време за вакцинисање.

Људи млађи од 60 година нису у великом ризику од великих компликација COVID-19, и већа је вероватноћа да ће имати порблема да нађу слободно време за другу дозу, али је ипак неопходно да се вакцинишу.

Срећом, ова нова вакцина делује посебно добро у групи млађој од 60 година. У испитивању, учесници млађи од 60 година били су добро заштићени од озбиљних инфекција: Само 58 од више од 8.200 њих који су били потпуно вакцинисани добили су умерену до тешку болест. У контролној групи сличне величине, 180 волонтера је добило умерену до тешку инфекцију.

Спречава асимптоматско ширење вируса?

J&J вакцина је такође једина до сада за коју постоје докази да помаже у спречавању асимптоматског ширења вируса. То је посебно корисно за младе људе и раднике од виталног значаја који можда нису у могућности да се социјално дистанцирају.

Иако је потребно више истраживања да би се то знало са сигурношћу, подаци компаније J&J показују да њихова вакцина може бити око 74 одсто ефикасна против асимптоматских инфекција. То значи да би могла да буде одличан алат за постизање имунитета стада широм света, заустављањем тихог, неоткривеног ширења вируса.

Сигурна је и слабо изазива реакције

Већина вакцина које су у тренутно у примени широм света изазивају теже реакције од J&J цепива. Иако су привремена грозница, језа и општа малаксалост уобичајене реакције на вакцину, оне понекад могу бити довољно озбиљни да ометају дневне планове.

Ова вакцина такође може бити бољи избор за неке људе који имају алергије на полиетилен гликол.

J&J вакцина је такође једина чији клинички подаци показују успех у земљама у којима се нови сојеви вируса убрзано шире. Посебно је битно то што је ово цепиво било ефикасно 64 одсто у Јужноафричкој Републици, где су практично све локалне инфекције током студије биле узроковане новом варијантом Б.1.351.

Матаи Мамен, шеф истраживања и развоја компаније J&J, рекао је за "Бизнис Инсајдер" да је њихова вакцина оптимизована за стварање антитела и Т ћелија, док Фајзерова и Модернина нису.

- То нашу вакцину чини потенцијално заиста ефикасном у борби против мутација - објаснио је.