Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ИСТОРИЈСКИ СУСРЕТ - ПУТИН И ТРАМП СЛОЖНИ: Велики напредак у односима Русије и САД-а (ФОТО/ВИДЕО)

16.07.2018. 07:20 20:25
Пише:
Танјуг
Donald Tramp i Vladimir Putin
Доналд Трамп и Владимир Путин / Извор: Реутерс

Невиђене мере безбедности

Самит америчког и руског председника Доналда Трампа и Владимира Путина, одржава се данас у финској Председничкој палатиРади се о здању из 19. века, са погледом на Балтичко море, које је својевремено било резиденција руских царева у Финској.

Конференција за медије, коју су председници двеју земаља одржали након састанка, завршена уз обострано слагање да је данашњи самит "први корак" ка чишћењу заосталих проблема у односима две државе.

19.05 -  Путин је одбацио наводе да је Москва прикупљала компромитујући материјал о Трампу

Руски председник Владимир Путин одбацио је данас наводе да је Москва прикупљала компромитујући материјал о америчком председнику Доналду Трампу или његовој породици. Упитан на заједничкој конференцији за новинаре након састанка са Трампом, Путин је те тврдње одбацио као "чисту бесмислицу".

18.00 - Путин је дао Трампу необичан поклон

Путин је предао Трампу лопту са Светског фудбалског првенства, на шта му је председник САД рекао да ће се допасти његовом сину, па ју је бацио у публику - по свему судећи ка супрузи Меланији.

Donald Tramp i Vladimir Putin
Доналд Трамп и Владимир Путин / Извор: Реутерс

17.55 - Питање Крима

Ниједан од лидера није ни поменуо Крим све док их није питао један новинар. Путин је рекао да Трамп остаје при томе да је анексија Крима била илегална.

- Наш став је другачији - рекао је Путин.

17.45 - Наставак питања о наводном мешању у изборе

Новинар се након питања Трампу окренуо према председнику Русије, па га упитао исту ствар - да ли се Русија мешала у америчке председничке изборе 2016. године, али одмах му је одговорио поново Трамп. Неколико минута он је говорио о томе да није било никаквог мешања, а онда је проговорио Путин.

- Одакле вам идеја да ми Трамп верује или да ја верујем њему? Тражимо смеринце контакта и начин да превазиђемо различитости. Желео сам да победи Трамп јер је он говорио о нормализацији односа са Русијом - рекао је новинару.

17.44 - "Обе земље су одговорне"

Амерички новинар упитао је Трампа за његову објаву на Твитер налогу да су "блесавост и глупавост" САД угрозиле однос те земље са Русијом, а Трамп је одговорио да сматра да су "обе земље одговорне".

- Мислим да су САД биле блесаве. Мислим да смо сви били блесави и да је кривица на свима нама - поручио је Трамп.

17.25 - Трамп: Од пре четири сата су наши односи много бољи

Након Путина новинарима се обратио Трамп који је рекао да су односи САД и Русије били никад гори, али да су након састанка са америчке и руске делегације много бољи. Рекао је да је дуго разговарао са Путином о неслагањима између Русије и САД.

Он је истакао добру сарадњу Русије и САД у борби против тероризма. Трамп се захвалио Путину због дијалога који су водили и поново је честитао Русији на организовању Светског првеснтсва у фудбалу.

Он је рекао да су вођени веома конструктивни разговори и да се нада да ће у будућности односи две државе бити бољи.

17.11 - Путин: Успешан разговор

Руски председник Владимир Путин се први обратио новинарима. Он је рекао да су преговори које је водио са Трампом били успешни.

Он је рекао да се свет суочава са многим проблемима и да се они могу решити само заједничким договорима и сарадњом.

- Ови разговори су показатељ жеље да се они реше - рекао је Путин.

Како је изјавио, он и Трамп су се сложили по многим питањима.

Путин је изразио да постоје неслагања између руске и америчке политике, али је рекао да се нада бољој будућности.

Говорећи о Украјини, Путин је рекао да су се он и Трамп сложили да успоставе радну групу на високомнивоу и рекао је да би САД могле да мало погура украјинске власти како би се решили проблеми.

Рекао је и да су се сложили да разговарају о продужетку споразума о ограничењу наоружања СТАРТ. На крају је Путин поновио да се Кремљ није мешао у руске изборе.

17.05 - Конференција увелико касни, десио се и инцидент

Новинари су се унервозили јер конференција за медије никако да почне. У једном тренутку је реаговало и обезбеђење које је избацило једног човека са конференције који је носио транспарент.

ХАОС на конференцији Путина и Трампа: Непознати човек УПАО у салу, реаговало ОБЕЗБЕЂЕЊЕ

15:51 - Конференција за штампу је померена за 17:30 по средње европском времену. 

15:45 - Почели руско-амерички разговори у проширеном саставу након завршетка састанка Путина и Трампа

15:43 - Трамп намигнуо Путину?

Амерички председник Доналд Трамп описао је данас састанак са руским председником Владимиром Путином као "добар почетак".

15:25 - Завршен састанак "један на један" Трампа и Путина

Амерички медији пишу да је Трамп инсистирао да буде сам на састанку са Путином. 

Велико поштовање: Трамп ОВАКО ПОНИЖАВА ПРОТИВНИКЕ , али код Путина је направио ВЕЛИКИ ИЗУЗЕТАК! (ВИДЕО)

13:55 - Мере предострожности

13:50 - Почео састанак Помпеа и Лаврова

13:10 - Почео сусрет века: Почели директни преговори Путина и Трампа

Председници Русије и САД Владимир Путин и Доналд Трамп започели су тет-а-тет преговоре у Председничкој палати у Хелсинкију. Путин је на почетку састанка са Трампом рекао да је дошло време да се детаљно разговара о билатералним односима и међународним проблемима.

Donald Tramp i Vladimir Putin
Доналд Трамп и Владимир Путин / Извор: Реутерс

Путин је на почетку поздравио америчког колегу и рекао да се настављају "стални контакти", који су започети на међународним платформама.   

- Разговарали смо и телефоном и видели се неколико пута на платформама различитих међународних догађаја. Али, дошло је време да се детаљно разговара о билатералним односима и различитим болним тачкама у свету, којих има прилично много.

Donald Tramp i Vladimir Putin
Доналд Трамп и Владимир Путин / Извор: Реутерс

Трамп је, са своје стране, честитао Путину на доброј организацији Светског првенства у фудбалу. Он је додао да је цео свет заинтересован за добре односе Русије и САД. Амерички председник истакао је да намерава да са Путином разговара о нуклеарним потенцијалима САД и Русије.

Он је додао да је цео свет заинтересован за добре односе Русије и САД.

Амерички председник истакао је да намерава да са Путином разговара о нуклеарним потенцијалима САД и Русије. Шеф Беле куће подсетио је да Русија и Сједињене Америчке Државе имају 90 одсто укупног нуклеарног потенцијала, што сматра да није баш добро и стога се мора решити шта ће се са тим учинити.

Амерички лидер рекао је да би желео да разговара о војним питањима, трговини, нуклеарном оружју и Кини. Он је нагласио да Русија и САД имају шансе да поправе односе.

- Нисмо имали добре односе последњих неколико година - истакао је Трамп и додао да сада постоји могућност да се односи учине „много бољим“.

13:03 - Тренутак када Меланија и Доналд Трамп улазе у председничку палату у Хелсинкију

12:58 - Доналд Трамп и америчка делегација стигли у председничку палату у Хелсинкију

12:47 - Америчка делегација долази у Председничку палату у Хелсинкију

Председник Финске Саули Нинисте дочекао је у председничкој палати у Хелсинкију руског председника Владимира Путина, а колона возила у којој је председника САД Доналд Трамп на путу је ка палати.

Велика маса људи окупљена је у центру Хелсинкија, на углу главне престоничке улице Манерхајминти и улице Похјоисеспланади поред градског парка Еспланади.

12:42 - Путин стигао у председничку палату у Хелсинкију

12:34 - Састанак Путина и Трампа трајаће сат и по времена!

Планирано је да састанак тет-а-тет двојице лидера траје око сат и по, а преговори у проширеном саставу трајаће сат и 45 минута.

12:32 - Видео испод: Долазак Путиновог авиона у Финску и високе мере безбедности на аеродрому

12:30 - Помпео и Болтон присуствоваће преговорима председника Русије и САД

На разговорима између председника Русије и САД у америчкој делегацији ће, између осталог, бити и саветник председника за националну безбедност Џон Болтон и државни секретар Мајк Помпео.

12:20 - Разговор са Трампом ће почети за око 30 минута

Путин је са аеродрома одмах кренуо према Председничкој палати.

12:17 - Неколико протеста у Хелскинкију уочи самита Трамп - Путин

Неколико протеста одржава се данас у престоници Финске, Хелсинкију, уочи самита председника САД и Русије Доналда Трампа и Владимира Путина.

Према навадима хелсиншке полиције, укупно 13 протеста је планирано, а очекује се да ће на њима учествоавати од неколико особа до недеколико десетина особа, изјавио је неименовани полицијски извор, пренео је Тас с. 

Организација за заштиту животне средине "Гринпис" поставила је на торњу лутеранске цркве Калио у Хелсинскију огроман транспарент о борби против климатских промена уочи почетка самита председника САД и Русије Доналда Трампа и Владимира Путина у финској престоници.

На снимку финске државне телевизије YLE види се да на транспаренту пише "Угрејте нам срца, а не планету".

YLE јавља и да су се "Гринпис", на неколико места окупили и други активисти, па је тако група младих код парка Еспланада држала транспаренте на којима пише "Учини да Америка поново тргује!" (Маке Америца Траде Агаин!) што је порука Трампу у односу на његов предизборни слоган "Учини Америку поново великом!" (Маке Америца Греат Агаин!)

На тргу Елиелина одржан је мањи протест организације за заштиту људских права "Амнести интернешенел" током којег су пролазницима дељени памфлети.

12:10 - Црне лимузине на аеродрому дочекале руског председника. Сачекали Путина па се упутили на самит

12:07 - Тренутак када Путин излази из авиона

12:05 - Путин слетео на аеродром у Хелсинкију

Авион у којем се налази председник Русије Владимир Путин слетео је на аеродром Хелсинки-Ванта, јавила је финска државна телевизија YLE.

 Она је раније објавила је да би због кашњења Путина целокупна сатница данашњег самита са америчким председником Трампом могла да буде померена за 20 минута.

Наводи се да је првобитно планирано да Путин у 11,30 часова по средњеевропском времену слети у Хелсинки, пола сата касније у дође у председничку палату у престоници, да Трамп ту стигне десет минута потом и да њихов билатерални састанак почне 12,15 часова.

11:50 - Трамп почаствован, Меланија уживала са првом дамом Финске

Прва дама САД Меланија Трамп објавила је на Твитеру да је уживала у данашњем разговору са Џени Хаукио, супругом финског председника Саулија Нинистеа.

- Уживала сам у разговору са првом дамом Финске данас - добар разговор о питањима са којима се суочавају наше нације. Хвала, Џени Хаукио што сте ме угостили! - поручила је Трампова супруга на овој друштвеној мрежи.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Претходно је Трамп твитовао да је био почаствован дочеком и радним доручком који су им приредили председник Финске и супруга.

- Почаствован сам нашим јутрошњим сусретом. Хвала Вам! - навео је Трамп.

Нинисте је на Твитеру написао да је њихов разговор био "разноврстан".

- Разноврстан разговор на почетку занимљивог дана. Много ствари је стало у сат времена - написао је Нинисте.

11:40 - Путин касни, сатница се помера та 20 минута

Финска државна телевизија YLE објавила је да би због кашњења председника Русије Владимира Путина целокупна сатница данашњег самита са америчким председником Трампом могла да буде померена за 20 минута.

Наводи се да је првобитно планирано да Путин у 11,30 часова по средњеевропском времену слети у Хелсинки, пола сата касније у дође у председничку палату у престоници, да Трамп ту стигне десет минута потом и да њихов билатерални састанак почне 12,15 часова.

11:30 - Чека се долазак руског председника. Ево како су Финци дочекали Трампа

11:20 - Трамп је синоћ стигао у Хелсинки, а јутрос разговарао са финским председником

Трамп је синоћ стигао у Хелсинки, а јутрос се састао са финским председником Саулијем Нинистеом у председничкој резиденцији Ментинијеми, где ће самит америчког и руског председника и бити одржан.

Donald Tramp
Доналд Трамп / Извор: Реутерс

11:05 - Ускоро састанак - Да ли је Путин стигао у Хелсинки?

- Састанак тет-а-тет Путина и Трампа почеће у 12.15 (по средњоевропском времену), а састанак Путина и Саулија Нинистеа почеће у 15.30 - наводи се у распореду на званичној мобилној апликацији самита у Хелсинкију.

Бела кућа је раније саопштила да ће заједничка прес-конференција два лидера бити одржана у 16.50 по локалном времену.

11:00 - Колона црних аутомобила на аеродрому чека долазак Путина. Руски председник ускоро стиже у Хелсинки

Колона црних аутомобила паркирана је на финском аеродрому Хелсинки-Ванта и чека долазак председника Русије Владимира Путина, јавља финска државна телевизија YLE. Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Finska-samit- Tramp - Putin
Финска-самит- Трамп - Путин / Извор: Реутерс

10:56 - Помпео стигао у Хелсинки

Амерички државни секретар Мајк Помпео објавио је на Твитеру да се налази у Хелсинкију и да је спреман за састанак са руским министром спољних послова Сергејом Лавровим, у оквиру самита председника САД и Русије Доналда Трампа и Владимира Путина који се данас одржава у финској престоници. Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Majk Pompeo
Мајк Помпео / Извор: Реутерс

9:30 - Уочи самита са председником Русије Владимиром Путином, амерички председник Доналд Трамп оценио је данас да однос САД и Русије никада није био гори због "вишегодишњих америчких будалаштина и глупости", а сада и "намештеног лова на вештице". 

Трамп ОДУШЕВИО: Наш однос са Русијом никад гори захваљујући америчким будалаштинама! (ФОТО)

Као домаћин састанка, фински председник Саили Нинисте ће имати билатералне сусрете са оба госта. Пре самита, он ће званично поздравити Путина и Трампа. Билатерални разговори Трампа и Путина ће се одржати у Готској сали Председничке палате, након чега ће у Сали огледала бити приређен радни ручак са више чланова делегација. Шефови дипломатија двеју земаља - Сергеј Лавров и Мајк Помпео - ће такође имати билатерални сусрет

"Један од најбољих Мондијала ИКАДА!" Трамп честитао Путину и Русији на организацији СП! (ФОТО)

Vladimir Putin
Владимир Путин / Извор: Реутерс

Предвиђено је да, током поподнева, Трамп и Путин одрже заједничку конференцију за штампу. Лидери две суперсиле имају много тема за разговор - ситуација на Блиском истоку, пре свега Сирија, али и улога Ирана, затим Украјина, где исток земље контролишу проруске снаге, а ту су и западне санкције Русији уведене након анексије Крима, наводно руско мешање у америчке изборе, као и стање у коме се налазе нукеларни споразуми

Самит у Хелсинкију биће четврти сусрет председника Трампа и Путина од Трампове инаугурације у јануару 2017. 

Показао колики је ЏЕНТЛМЕН: Путин поклонио цвеће Бриџит Макрон (ФОТО)

Protesti u Helsinkiju uoči samita
Протести у Хелсинкију уочи самита / Извор: Реутерс

Од када су се прошли пут састали на самиту АПЕК-а у Вијетнаму у новембру 2017, Трамп је предузео мере одговора на руску "агресију", наводи Глас Америке. На пример, дозволио је продају смртоносног оружја Украјини, протерао 60 руских дипломата из САД после "напада нервним агенсом на руског шпијуна у Британији" и увео додатне санкције руским званичницима.

- Очигледно је дошао тренутак када је Трампа издало стрпљење и када је одлучио да је време да постане чвршћи према Путину. Тај тренутак је можда прошао, јер се сада чини да Трамп жели директан сусрет са Путином, био је решен да има не само неформални сусрет на маргинама неког већег скупа него прави самит један-на-један, што му даје већу важност. Зато ми се чини да се, после периода када је био спреман да буде чврст према Путину, Трамп сада враћа једном попустљивијем ставу - истиче Чарлс Капчан из Савета за спољнополитичке односе.

Трамп ШОКИРАО пред састанак са Путином: ЕУ НАМ ЈЕ НЕПРИЈАТЕЉ! (ВИДЕО)

Dolazak američke delegacije na čelu sa predsednikom Trampom u Helsinki
Долазак америчке делегације на челу са председником Трампом у Хелсинки / Извор: Реутерс

И мада неки посматрачи виде предности могућег приближавања САД и Русије, други су и даље песимисти.

- Постоји могућност да би однос могао да се благо унапреди, а то би само по себи било достигнуће јер су се односи погоршавали неколико година - посебно од руске анексије Крима и инвазије Источне Украјине. Трампу ће бити важно да постигне неку врсту договора са Русима, која ће трајати дуже од било којих досадашњих резултата самита са Ким Џонг Уном - каже Вилијам Кортни, извршни директор Форума пословних лидера Ранд.

Путин се састао са Макроном: Гледаћемо вечерас утакмицу! (ФОТО)

Melanija i Donald Tramp
Меланија и Доналд Трамп / Извор: Реутерс

Међутим, како се наводи у тексту, нормализација односа ће бити тешка док се не разреше три примарна питања: истрага специјалног тужиоца Роберта Малера о руском мешању у америчке изборе, наставак санкција Русији и припајање Крима Русији 2014 године.

Ипак, самит би потенцијално могао да одреди тон будуће динамике Москве и Вашингтона.

ФИНЦИ у Хелсинкију поручили Трампу и Путину: Градите сауне, а не рат!

Predsednička palata u Helsinkiju, u prošlosti je bila rezidencija ruskih careva
Председничка палата у Хелсинкију, у прошлости је била резиденција руских царева / Извор: Профимедиа

- Ово би могао да буде почетак бољег дијалога. Не очекујем да ће из Хелсинкија стићи било какве револуционарно нове вести. Трамп има способност да утиче на јавно мњење и покуша да добије подршку Конгреса, али мислим да ће управо због страховања која постоје у вези са његовим односом са Путином и Малерове истраге, забринутости због могућег дослуха са Русијом и мешања у изборе - морати да буде веома опрезан - истиче Капчан.

Међутим, ако се лидери договоре да разреше - или бар размотре нека од најспорнијих питања - однос две суперсиле би још једном могао да почне да се побољшава.