Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

У ИЗРАЕЛ СТИГАО ПРЕКАЉЕНИ АМЕРИЧКИ "ГЕНЕРАЛ ИНВАЗИЈА" Све је спремно за офанзиву, ово су следећи кораци

25.10.2023. 07:56
Пише:
Србија Данас/Блиц
Džo Bajden, Benjamin Netanijahu
Џо Бајден, Бењамин Нетанијаху / Извор: Фото: Youtube printscreen/Sky News/VICE News/ANI News/Shutterstock

Израел припрема копнену операцију великих размера у окружењу у којем су милитанти Хамаса са седиштем у Гази имали године и године да припреме мрежу тунела и поставе замке широм густих урбаних блокова северне Газе.

Израел дуже време најављује велику копнену офанзиву на Појас Газе, али се чини да за сада оклева. Разлог томе су вероватно и поруке које долазе из Сједињених држава. Колико је САД битно како ће се даље одвијати сукоб Израела и Хамаса показује и чињеница да су послале једног од својих најискуснијих генерала и још неколико војних саветника у Тел Авив.

"ГЛЕДАЛИ СМО КАКО УЛАЗИ У ХАМАСОВ КАМИОН СА КРВАВИМ БАТРЉКОМ УМЕСТО ЛЕВЕ РУКЕ" Језива исповест мајке Израелца отетог на фестивалу (ВИДЕО)Rejčel Goldberg

"ГЛЕДАЛИ СМО КАКО УЛАЗИ У ХАМАСОВ КАМИОН СА КРВАВИМ БАТРЉКОМ УМЕСТО ЛЕВЕ РУКЕ" Језива исповест мајке Израелца отетог на фестивалу (ВИДЕО)

ИЗРАЕЛЦИ ОБЈАВИЛИ ЈЕЗИВ СНИМАК: "Тата, зовем те из израелског кибуца, голим рукама сам убио десет Јевреја!" (ВИДЕО)Hamas

ИЗРАЕЛЦИ ОБЈАВИЛИ ЈЕЗИВ СНИМАК: "Тата, зовем те из израелског кибуца, голим рукама сам убио десет Јевреја!" (ВИДЕО)

ИЗРАЕЛЦИ ОБЈАВИЛИ ЈЕЗИВ СНИМАК: "Тата, зовем те из израелског кибуца, голим рукама сам убио десет Јевреја!" (ВИДЕО)Hamas

ИЗРАЕЛЦИ ОБЈАВИЛИ ЈЕЗИВ СНИМАК: "Тата, зовем те из израелског кибуца, голим рукама сам убио десет Јевреја!" (ВИДЕО)

Бајденова администрација је недавно послала Џејмса Глина генерала маринаца са три звездице и неколико других америчких војних официра у Израел да помогну у саветовању руководства израелске војске у њеној операцији у Гази, према речима двојице америчких званичника и два израелска званичника обавештена о овом питању.

"Генерал инвазија"

Глин је раније помагао у вођењу снага специјалних операција против Исламске државе и имао важну улогу током интензивних борби у Фалуџи, једном од најкрвавијих и најконтроверзнијих центара битака америчких снага током рата у Ираку, као и у борбама против ИСИС.

Овај потез одражава дубоку умешаност Бајденове администрације у рат у Гази, наводи Аксиос.

Израел припрема копнену операцију великих размера у окружењу у којем су милитанти Хамаса са седиштем у Гази имали године и године да припреме мрежу тунела и поставе замке широм густих урбаних блокова северне Газе.

Глин и други војни официри који саветују израелску војску (ИДФ) "имају искуство које је прикладно за врсте операција које Израел спроводи", рекао је портпарол Савета за националну безбедност Џон Кирби у понедељак на брифингу у Белој кући.

Амерички саветници неће бити ангажовани ни у каквим борбама, рекао је амерички званичник, додајући да ће Глин такође понудити смернице о ублажавању цивилних жртава током градског рата, пише Гардијан.

Војни тим је један од многих брзих потеза које је Пентагон направио како би спречио да ионако интензиван сукоб између Израела и Хамаса прерасте у шири рат.

Циљ је такође и да се заштити америчко особље, које је у последњих неколико дана било изложено узастопним нападима у Ираку и Сирији, углавном као резултат наоружаних дронова, за које Пентагон каже да их је вероватно одобрио Иран.

Како пише Аксиос, овај потез је првенствено фокусиран на очекивану израелску копнену инвазију. Амерички официри ће са Израелом поделити лекције које су САД научиле из борбе против ИСИС-а у Мосулу.

Не очекује се да ће Глин остати у Израелу да би пратио копнену инвазију израелских снага, рекли су извори са директним сазнањем о овом питању.

- Замолили смо неколико званичника са релевантним искуством да једноставно помогну израелским званичницима да размисле о тешким питањима која предстоје и истраже своје опције. ИДФ ће, као и увек, доносити сопствене одлуке - рекао је портпарол Пентагона за Аксиос.

Амерички званичници су прилично забринути јер сматрају да Израел није спреман за копнену офанзиву, али и због потенцијалног великог броја жртава.

Државни секретар Ентони Блинкен рекао је за ЦБС у недељу да Бајденова администрација разговара са израелским званичницима о њиховим војним плановима за Газу и како најбоље да постигну жељене резултате.

- Дајемо им најбоље савете. Важно је, као што смо рекли, не само шта раде, већ и како то раде, посебно када је реч о томе да цивили буду заштићени колико год могу да буду у овој унакрсној ватри коју је изазвао Хамас - рекао је Блинкен.

Амерички министар одбране Лојд Остин имао је скоро свакодневне телефонске разговоре са израелским колегом Јоавом Галантом, током којих га је позвао на значај пажљивог разматрања начина напада на Газу, где ће терористи деловати из тунела и густо насељених подручја, преноси "Тајмс оф Израел" писање "Њујорк тајмса", који се позива на неименоване америчке званичнике.

У недељном интервјуу за АБЦ "Ове недеље", Остин је рекао да би копнена инвазија коју Израел планира да покрене могла да потраје дуже него што је Американцима било потребно САД да уклоне Исламску државу са власти у Мосулу, у Ираку, када је он био шеф Централне команде америчке војске.

- Урбане борбе су изузетно тешке. То иде спорим темпом. Ово може бити мало теже због подземне мреже тунела коју је Хамас изградио током времена и чињенице да су имали дуго времена да се припреме за борбу - рекао је Остин.

Офанзива као у Фалуџи или Мосулу

Амерички званичници рекли су да Израел мора да одлучи да ли жели да елиминише терористе Хамаса комбинацијом хируршких напада и циљаних упада специјалних снага, као што су САД урадиле заједно са ирачким и курдским војницима у Мосулу 2017. године, или да покрене широку копнену инвазију, као што су америчке трупе урадиле заједно са ирачким и британским снагама у Фалуџи 2004.

Један израелски званичник је за "Тајмс оф Израел" рекао да су владини министри више пута указивали на Фалуџу као на пример врсте операције коју желе да ИДФ покрене у Гази.

Обе стратегије ће резултирати великим губицима, иако би модел Фалуџе био далеко крвавији и за војнике и за цивиле, рекли су амерички званичници, додајући да многи у Пентагону сходно томе више воле пример Мосула. Али чак и у тој бици, 9.000 до 11.000 цивила је убијен

Амерички званичници рекли су листу да су напустили разговоре са израелским колегама осећајући се као да још нису видели остварив план акције за постизање циља премијера Бењамина Нетањахуа о искорењивању Хамаса.

"Њујорк тајмс" је известио да САД такође желе још времена да би се боље припремиле за све потенцијалне нападе на америчке мете у региону од стране група блиских Ирану, за које верују да ће се вероватно повећати како рат буде одмицао.

Блинкен је рекао је у недељу да би Израел већ требало да осмисли стратегију ко ће владати Газом, ако ИДФ заврши своју најављену мисију рушења Хамаса.

Чини се да је то био први пут да је Вашингтон јавно позвао Израел да размисли о својој широј стратегији, након што су званичници који су раније говорили анонимно рекли да су Бајден и званичници администрације приватно притискали Нетањахуа и његове помоћнике да смисле неку стратегију, како би избегли исте грешке које су САД направиле након напада 11. септембра 2001. године, што је довело до тога да су више од деценије биле увучене у блискоисточне ратове.

Израелски званичници су јавно рекли да су тренутно фокусирани на искорењивање Хамаса и да не размишљају о томе шта би могло да дође касније.

"Тајмс оф Израел" наводи да ИДФ верује да је боље пре да почне копнену офанзиву него касније како би се постигли владини циљеви. Војска је саопштила влади да је у потпуности спремна за копнену офанзиву у појасу Газе и верује да може да постигне постављене циљеве, чак и уз ризик великих жртава за војнике.

Израелска војска, међутим, страхује да влада можда никада неће издати наређење за почетак копнене офанзиве или ће је одложити на дужи период, додаје лист.

Начелник израелског генералштаба: Спремни смо

Начелник генералштаба израелске војске Херци Халеви изјавио је да су израелске копнене снаге "веома добро припремљене" за офанзиву на север Појаса Газе.

- Желимо да сведемо Хамас на тачку нестајања. Њихове лидере, њихово војно крило. Зато нападамо свом силом. Убијамо им високо рангиране команданте, оперативце, уништавамо им инфраструктуру и све то радимо са великом одлучношћу - рекао је Халеви, пренео је "Тајмс оф Израел".

Он је додао да је маневар за офанзиву на југу добро припремљен.

Говорећи о очигледном кашњењу копнене офанзиве, Халеви је рекао да постоје "тактичка, оперативна и стратешка разматрања" која израелској војсци даје више времена.

- Наше снаге ће имати више времена да се припреме боље и то је оно што радимо сада - поручио је Халеви.

Три фазе рата

Министар одбране Јоав Галант изнео је у петак циљеве Израела у рату против Хамаса у појасу Газе, рекавши да ће након уништења терористичке групе на тој територији доћи до нове "безбедносне реалности".

Говорећи на састанку комитета за спољне послове и одбрану Кнесета у Тел Авиву, Gallant је рекао да циљеви рата укључују елиминацију Хамаса уништавањем његових војних и владиних капацитета.

Joav Galant
Јоав Галант / Извор: Профимедиа

Поред тога, крајњи циљ је уклањање сваке одговорности коју Израел има над Газом стварањем новог "безбедносног режима" у Појасу. Галант је члановима одбора рекао да ће рат имати три главне фазе.

- Ми смо у првој фази, у којој се одвија војна кампања са (ваздушним ударима), а касније са (копненим) маневром са циљем уништавања оперативаца и оштећења инфраструктуре како би се поразио и уништио Хамас - рекао је Галан.

Он је рекао да ће друга фаза бити настављена с борбама, али слабијим интензитетом јер трупе раде на "елиминисању џепова отпора".

- Трећи корак биће стварање новог безбедносног режима у Појасу Газе, уклањање одговорности Израела за свакодневни живот у Појасу Газе и стварање нове безбедносне реалности за грађане Израела и становника (подручја око Газе) - рекао је он.

И копнена офанзива можда у фазама

- То (копнена офанзива) би се такође могло десити у фазама са додатним упадима малих група израелских војника, а не потпуном инвазијом - рекао је у понедељак за ЦНБЦ Данијел Курцер, амерички амбасадор у Израелу од 2001. до 2005. године.

Курцер, који је сада професор за студије блискоисточне политике на Универзитету Принстон, рекао је да постоје оперативни разлози да Израел не уђе одмах у Газу.

- Велика забринутост је да ће се Израел суочити са заседама и борцима који излазе из тунела у Гази током копненог напада - рекао је Курцер.