Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ИЗРАЕЛЦИ ЛИКВИДИРАЛИ ОПАСНУ ЗВЕРКУ - АЛ-ТАВИЛУ: Ко је био убијени командант Хезболаха чија смрт је Арапе завила у црно?!

09.01.2024. 10:18
Пише:
Србија Данас
Hezbolah, Izrael
Хезболах, Израел / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/India Today/Shutterstock

Борио се и током рата у Сирији

Према писању израелског листа "Тимес оф Исраел", убијени командант Хезболаха имао је улогу у нападу који је изазвао Други либански рат 2006. године.

ПУЦЊАВА НА ПАРКИНГУ ХОТЕЛА! Има мртвих, стигле велике полицијске снаге (ВИДЕО)Pucnjava

ПУЦЊАВА НА ПАРКИНГУ ХОТЕЛА! Има мртвих, стигле велике полицијске снаге (ВИДЕО)

ОДМОТАВА СЕ ЕПСТАЈНОВО МРАЧНО КЛУПКО! Списак гнусних дела све морбиднији, уперен прст и у Доналда ТрампаDžefri Epstajn

ОДМОТАВА СЕ ЕПСТАЈНОВО МРАЧНО КЛУПКО! Списак гнусних дела све морбиднији, уперен прст и у Доналда Трампа

ПРОШИРУЈЕ СЕ ОПСАДА КАН ЈУНИСА! ИДФ стеже обруч око оперативаца Хамаса (ВИДЕО)Foto: Twitter Printscreen/@kann_news

ПРОШИРУЈЕ СЕ ОПСАДА КАН ЈУНИСА! ИДФ стеже обруч око оперативаца Хамаса (ВИДЕО)

Висам ал-Тавила је највиши члан либанске групе који је убијен у граничним сукобима са Израелом. Био је близак са бившим шефом Кудса, иранским бригадним генералом Касемом Сулејманијем.

Елитни командант Хезболаха који је убијен у израелском ваздушном нападу на јужни Либан у понедељак, играо је централну улогу у неким од најистакнутијих напада групе, укључујући смртоносни прекогранични напад 2006. који је покренуо Други либански рат, пише израелски лист.

Група коју подржава Иран описала је Висама ал-Тавила као "команданта", док је високи извор у Либану рекао агенцији Ројтерс да је он био командант елитних Радван снага Хезболаха и највиши официр Хезболаха убијен до сада у недавним борбама дуж границе.

У Израелу, извештаји медија на хебрејском, без извора, тврде да је Тавил недавно постао вођа Радван снага, елитне јединице унутар Хезболаха за коју се сматра да је одговорна за бројне сукобе на граници Израела и Либана. Међутим, либанска новинска кућа Ал Мајадин, која се сматра блиском са Хезболахом, рекла је да су извештаји да је Тавил био командант Радвана лажни, без детаљнијег објашњења.

Безбедносни извор је за АФП рекао да је Тавил "имао водећу улогу у управљању Хезболаховим операцијама на југу", у близини израелске границе.

У саопштењу објављеном за Телеграму, Хезболах је саопштио да је Тавил "предводио" операције против израелских снага дуж немирне границе, на којој су од напада под вођством Хамаса 7. октобра готово свакодневне пуцњаве и прекогранични удари са обе стране.

Израелски званичници недељама захтевају да се Радван снаге повуку из граничног подручја како би се десетинама хиљада Израелаца расељених због борби омогућило да се врате својим домовима.

Тавил је у понедељак погинуо када је у ваздушном нападу погођен аутомобил у којем се налазио, у близини његовог родног града Кирбет Селма, неких 10 километара (6 миља) од северног Израела.

Група је саопштила да се придружио Хезболаху 1989. године, када је имао 14 година, напредујући кроз њихове редове.

Тавил, чија су два брата убијена у борби са ИДФ-ом, учествовао је у десетинама напада на израелске снаге и њихове либанске савезнике током 18-годишње окупације јужног Либана, све док се није повукао 2000. Године 1999. повређен је у врат током, како је Хезболах назвао "специјалне операције" на израелској војној постаји.

Седам година касније, Тавил је био члан специјалне јединице Хезболаха која је прешла у северни Израел 12. јула 2006, заробила два израелска војника и убила друге, што је изазвало вишемесечни Други либански рат, рекао је званичник Хезболаха, желећи да остане анониман у у складу са прописима.

Годинама касније, када се Хезболах придружио грађанском рату у Сирији 2013. године, Тавил је био задужен за координацију између либанске организације и сиријске војске у биткама против групе Исламска држава, према званичнику Хезболаха. Тавил је био блиски сарадник главног команданта Хезболаха у Сирији Мустафе Бадредина, који је убијен 2016, додао је званичник.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Током дугих година рада са либанском групом, Тавил је био близак Имаду Мугнијеу, војном шефу Хезболаха од његовог вођења групе 1982. до убиства у бомбашком нападу на сиријску престоницу 2008. који се приписује Израелу.

Поред тога, Тавил је имао блиске везе са генералом Касемом Сулејманијем, шефом иранских снага Кудс, који је погинуо у нападу америчке беспилотне летелице у Багдаду 2020. Сулејмани је водио спољне операције Корпуса гарде исламске револуције (ИРГЦ) и играо је кључну улогу у координацији између Ирана - и савезничких група као што су Хезболах и Хамас.

Хамас је у саопштењу изразио "наше најискреније саучешће због мученичке смрти команданта Висама Тавила, убијеног док је испуњавао своју дужност џихада у подршци Гази".

- Ескалација агресије ционистичког непријатеља (Израела) и убиство вође отпора неће одвратити снаге отпора - додала је палестинска група која је на власти у Гази, преноси Тимес оф Исраел.

Портпарол иранског Министарства спољних послова Насер Канани оштро је осудио напад и упозорио на "напоре ционистичког режима (Израел) да прошири обим сукоба и рата у региону".

Канани је описао акције Израела као "очигледне терористичке операције", за које је тврдио да су последица "болних удараца нанесених његовој лажној хегемонији у борбама на терену, укључујући и Појас Газе".

Високи извор у Либану рекао је да је Тавилова смрт представљала велики ударац, с обзиром на његово искуство, укључујући ангажовање са Хезболахом у Сирији и Ираку.

(Србија Данас/Тимес оф Исраел)