Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

УБИЛА СИЛОВАТЕЉА, ПА ОСУЂЕНА НА РОБИЈУ: Одбила председниково помиловање и морала да плати АСТРОНОМСКУ ОДШТЕТУ породици НАСИЛНИКА

23.05.2023. 09:12
Пише:
Србија Данас/Телеграф
zotvor_resetke_zena
зотвор_ресетке_зена / Извор: Фото: Профимедиа

Невероватна судбина жене која је убила свог силоватеља.

Мексички тужиоци саопштили су у суботу увече да повлаче тужбу против жене која је осуђена на шест година затвора због убиства мушкарца док ју је силовао и напао.

ЧУВЕНИ ПОЛИТИЧАР УХВАЋЕН СА КОКАИНОМ: Полиција га пронашла онесвешћеног од ДРОГЕ, одмах поднео ОСТАВКУ

ЧУВЕНИ ПОЛИТИЧАР УХВАЋЕН СА КОКАИНОМ: Полиција га пронашла онесвешћеног од ДРОГЕ, одмах поднео ОСТАВКУ

СРЦЕ ДА ПРЕПУКНЕ! Ово је дечак којег су вршњаци претукли и потом запалили, полиција саопштила језиве детаље злочина (ФОТО)

СРЦЕ ДА ПРЕПУКНЕ! Ово је дечак којег су вршњаци претукли и потом запалили, полиција саопштила језиве детаље злочина (ФОТО)

ПОТРЕСНА ПОРОДИЧНА ТРАГЕДИЈА НА ХАЛКИДИКИЈУ: Муж убио супругу пред рођеним дететом - тело нађено на ДЕЧИЈЕМ КРЕВЕТУ!

ПОТРЕСНА ПОРОДИЧНА ТРАГЕДИЈА НА ХАЛКИДИКИЈУ: Муж убио супругу пред рођеним дететом - тело нађено на ДЕЧИЈЕМ КРЕВЕТУ!

У пресуди од прошле недеље која је изазвала негодовање јавности, суд у држави Мексико рекао је да иако се сложио да је 23-годишња Роксана Руиз силована 2021. године, прогласио ју је кривом за убиство уз "претерану употребу легитимне одбране". Такође је наложено Руиз да плати више од 16.000 долара одштете породици њеног нападача.

Феминистичке групе, које су подржале одбрану Руизове љутито су протестовале, рекавши да пресуда криминализује жртве сексуалног насиља, а истовремено штити починиоце у земљи са високим нивоом родно заснованог насиља и фемицида. Демонстранти у Мексико Ситију носили су натписе "Одбрана мог живота није злочин".

Руиз, староседелачка жена и самохрана мајка, рекла је новинарима након пресуде да је због овог случаја добила пријетње смрћу и да је забринута за безбедност своје породице, посебно за живот свог четверогодишњег сина.

- Ово није правда - рекла је.

- Запамтите, ја сам та коју је тај човек сексуално напао, а умро је зато што сам се бранила... јер нисам желела да умрем од његових руку

roksana
роксана / Извор: Фото: Профимедиа

Одговарајући на гнев, председник Андрес Мануел Лопез Обрадор је током јутарњег брифинга за штампу рекао да ће тражити помиловање Руизове. Али њени адвокати су рекли да би прихватање помиловања значило признање да је Руиз починила злочин.

У саопштењу за јавност у суботу увече, државно тужилаштво је саопштило да је испитало случај - узимајући у обзир да је Руизова део рањиве групе - и утврдило да је "ослобођена кривице". Додаје се да тужилаштво верује да је деловала у самоодбрани.

Саопштење је прославио бранилац Руизове, Анхел Карера, иако је напоменуо да није званично обавештен о одбацивању оптужби.

- То значи да признају њену невиност - рекао је Карера за Асошијетед прес.

- То је признање да се једноставно бранила.

Meksiko
Мексико / Извор: Профимедиа

У мају 2021. Руизова је радила на продаји помфрита у Незахуалцоиотлу. Одбрана је рекла да је Руизова попила пиће са пријатељем и човеком кога је познавала у комшилуку. Он се понудио да је отпрати кући, а касније је замолио да преноћи јер је било касно и био је далеко од куће. Док је спавала на одвојеном кревету, мушкарац ју је напао и силовао.

Руизова је узвратила и претила да ће га убити, а затим је у борби успела да га убије у самоодбрани, рекао је Карера.

Суд је саопштио да је мушкарац ударен у главу и онесвешћен, рекавши да је то било довољно да се Руизова брани. Карера је рекао да је та тврдња "потпуно лажна", рекавши да није утврђено да је нападнути остао без свести.

Карера је рекао да је Руизова у паници ставила тело човека у торбу и извукла на улицу, где ју је ухапсила полиција у пролазу.

Meksiko eksplozija
Мексико експлозија / Извор: Профимедиа

Упркос томе што је Руизова рекла полицији да је силована, форензички преглед никада није обављен, што је кључни корак у процесуирању случајева сексуалног насиља, рекао је Карера. Уместо тога, полицајац је одговорио да је вероватно прво желела да има секс са мушкарцем, а затим се предомислила, рекао је адвокат.

Скоро половина мексичких жена је током живота доживела сексуално насиље, кажу владини подаци.

У 2022. години, мексичка влада је регистровала укупно 3.754 жене — у просеку 10 дневно — које су убијене, што је значајан скок у односу на годину раније. Само трећина је истражена као фемициди.

Карера је рекао да се нада да ће најава одустајања од случаја представљати преседан да се други случајеви родно заснованог насиља детаљније истраже и третирају са дубљом осјетљивошћу.

Асошиејтед прес обично не идентификује жртве сексуалног напада, али Руизова јој је дала дозволу да буде идентификована и учествује у јавним демонстрацијама које воде активисти који је подржавају.