Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Ударац Меркеловој који ће осетити читава Европа: Избори у Баварској прете да промене Немачку

16.10.2018. 12:37
Пише:
Србија Данас/Адванце.хр
Angela Merkel
Ангела Меркел / Извор: Профимедиа/илустрација

Хришћанско-социјална унија (ЦСУ) и Немачка социјалдемократска странка (СПД) доживели су пораз на регионалним изборима у Баварској. ЦСУ је добио тек 37,2 посто гласова, изгубивши скоро десет посто гласова у односу на претходне изборе и доживевши један од најтежих пораза у Баварској икад. СПД је добио тек 9,7 посто гласова и тиме дошао тек на пето место. Зелени су добили друго место, с драматичним растом гласова на 17,5 посто.

ЦСУ је сестринска странка Демохишћанске Уније (ЦДУ) и постоји само у Баварској, јединој федералној земљи Савезне Републике Немачке где нема присуства ЦДУ-а. У последње време челник ЦСУ-а од 2008. године и министар унутрашњих послова на савезном нивоу Хорст Зехофер у спору је са канцеларком Ангелом Меркел, која је уједно лидер ЦДУ-а. Спор се тиче немачке политике отворених врата имиграцији, што је довело до досад незапамћених неслагања између ЦДУ-а и ЦСУ-а. Вође ЦСУ-а били су сигурни у конзервативно опредељење Бавараца, али су се у томе очито преварили. 

Макрон донео неопходну одлуку: Реконструкција владе као одговор на постојеће проблеме, а ОВО СУ ИЗМЕНЕ

Није само питање локалне баварске политике, већ су баварски избори испит за одобравање владајуће коалиције у целој Немачкој и готово преломно питање будућности немачке политике.

Glasanje u Bavarskoj
Гласање у Баварској / Извор: Реутерс

Иако је и даље најача појединачна странка у Баварској, ЦСУ је доживела пораз који одражава став првенствено према ЦДУ-у. Следећи регионални избори биће спроведени у савезној држави Хесен, где се очекује опет пораз странке канцеларке Меркел. У том тренутку ће се и немачки демохришћани почети питати да ли желе да следе пут пораза какве остварују немачки социјалдемократи, такође странка која је у расулу и која не може оживети ни тренутак славне прошлости. Својим тврдоглавим, али шармантним и успешним ставом, ЦДУ је увек био извор стабилности у Немачкој, али чини се да се та времена одлазе у историју. Немачка постаје немирна, што узајамно узрокује таласања у целој Европи.

Порошенко прети НАТО пактом: Русија ће платити високу цену! (ВИДЕО)

То се већ видело на последњим парламентарним изборима када је ЦДУ/ЦСУ добио тек 32,9 посто гласова, а пораз у Баварској ће ојачати гласове оних који желе да склоне Меркелову  челног положаја ЦДУ-а у Берлину. Следећа конференција странке одржаће ће се у децембру у Хамбургу, а Меркеловој прете да више неће добити потпору за вођење странке, чиме она ефективно престаје бити и канцеларка. Звучи познато? Да, догодило се то још једној "челичној дами, Маргарет Тачер.

Angela Merkel
Ангела Меркел / Извор: Профимедиа

Даље, у Баварској су највише плате у целој држави, а са 2,8 посто незапослених земља Баварска је прва по броју запослених у целој Немачкој. Мађутим, гласачи су казнили велику коалицију због њених унутрашњих свађа, и због трогодишње политике отворених врата мигрантима. Подједнако, баварски премијер Маркус Зедер се примакао десници у својој мигрантској политици и наглашавању сигурности. Тиме је добио оне који су легитимизовали његов десни став, али многи умеренији гласачи ЦСУ-а једноставно су предали свој глас Зеленима. Они који нису били сигурни у искреност мигрантских начела дали су свој глас десничарској странци Алтернатива за Немачку (АфД). Уосталом, традиционално гласачко тело је знатно измењено миграцијама. Овде се не ради о мигрантима са Блиског истока, којих се многи тако боје због потенцијала промене друштва. Не, друштво мењају сами Немци, досељеници из бивше Источне Немачке. Они су ти који су променили баварску политичку сцену, а с тиме су променили и баварско друштво. ЦСУ се, међутим, није променио. И ту је знатно изгубио.

Грци подржали украјинску цркву, руски патријарх СПУСТИО ПРВУ РАМПУ: Верницима забрањен Атос!

Баварски избори су уједно важан предзнак страначке политичке сцене Немачке у скоријој будућности. Сви указују на снажан раст АфД-а, посебно након протеста у Кемницу који су изазвали политичку кризу која је потресла сам Берлин. Међутим, АфД је само половина приче. Друга половина јесте готово симетричан раст Зелених ове године. Они су постали најјаснија и некомпромисна алтернативом АфД-у, а за то су добили невероватан број гласова. У Баварској би могли да буду друга највећа снага у локалном парламенту. 

Skup pristalica Alternativa za Nemačku
Скуп присталица Алтернатива за Немачку / Извор: Профимедиа

Јасно, АфД хоће затворено друштво. Међутим, Зелени, који су стасали на мисли Јиргена Тритина и постмарксистичке левице, данас су водећа немачка странка отворености. Они су преузели традиционалан простор Слободних демократа (ФДП), немачке либералне странке, који су сматрали да су самим својим постојањем заузимали то место отворености. Уједно су и ти који су отворени не само према САД и Европској унији, већ и Русији. И најзад, баве се највећим проблемом нашег доба - климатским променама, што уосталом стоји и у њиховом имену. Њихови су гласачи образовани и утицајни и не ослањању се на раднике рударске индустрије као социјалдемократи.

Мистер Брегзит загрмео: Враћам се! Наши лидери су ударили у зид (ВИДЕО)

СПД, која сада може само да се каје својих грешака у прошлости, није у Немачкој ништа посебно другачија у свом поразу наспрам остатка Еуропе. Левичарске странке у Европи уједињене су у својој мизерној могућности остваривања изборних победа, захваљујући пре свега властитој неспособности, неинвентивности, социјалној олигархији и једноставно бастиону зависти и међусобне свађе која им није омогућила да нађу заједничке одговоре на изазове дигиталног доба. Не треба се нимало чудити ако ће СПД завршити на исти начин као социјалдемократске странке Чешке, Мађарске и Пољске.

Немачка је дефинитивно на раскрсници идеја, ако је Немачка на раскрсници, остатак Европе је у стању задржавања даха. Ипак, ради се о локомотиви европске привреде.