Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"УНИШТИЋЕМО ЈЕРМЕНЕ" Нова језива изјава председника Азербејџана, Алијев упозорио Јереван (ВИДЕО)

13.04.2021. 13:08
Пише:
Србија Данас
Jermenija-Azerbejdžan
Јерменија-Азербејџан / Извор: Фото: СД илустрација/ Аревик Даниелиан/ Wikipedia

Погледајте цео видео снимак

Азербејџански председник Илхам Алијев одржао је 13. априла говор на међународној конференцији "Нова визија Јужног Кавказа: постконфликтни развој и сарадња", одржаној на универзитету АДА. Говор је могао да се прегледа и слуша на Алијевљевој фејсбук страници.

ФИРСТ минуте понуде за летовање у Турској! АКЦИЈА: Само 99€ за рани букинг

ФИРСТ минуте понуде за летовање у Турској! АКЦИЈА: Само 99€ за рани букинг

ТУРСКА ИЗНЕВЕРИЛА МИЛИТАНТЕ: Анкара обећала плату од две хиљаде евра, незадовољни плаћеници на улицама Африна (ВИДЕО)

ТУРСКА ИЗНЕВЕРИЛА МИЛИТАНТЕ: Анкара обећала плату од две хиљаде евра, незадовољни плаћеници на улицама Африна (ВИДЕО)

ХАОС У ЈЕРМЕНИЈИ: Зграда Министарства одбране у тоталној блокади, жене евакуишу хеликоптером (ФОТО/ВИДЕО)

ХАОС У ЈЕРМЕНИЈИ: Зграда Министарства одбране у тоталној блокади, жене евакуишу хеликоптером (ФОТО/ВИДЕО)

Азербејџан је спреман да потпише мировни споразум о Нагорно-Карабаху, али "не види" спремност за сличне кораке у изјавама јерменске стране, рекао је председник Азербејџана Илхам Алијев.

- Већ сам рекао да смо спремни да потпишемо мировни споразум о Карабаху. Али не видимо никакве реципрочне кораке од Јеревана. Супротно томе, изјаве јерменског премијера и министра спољних послова говоре о азербејџанофобији, туркофобији - рекао је он.

Азербејџански председник Илхам Алијев рекао је да Баку нема војне планове на граници са Јерменијом.

- Питали сте шта ће се догодити након што руски мировни контингент напусти регион. Ми имамо границе са Јерменијом у Товузу, у Зангалану. Наше граничне трупе су у непосредној близини јерменске стране. Да ли има инцидената? Не. Јерменска војска је деморалисана; наше трупе су удаљене пет метара од њих. Али ми немамо војне планове - рекао је он.

Постављена су и питања о модернизацији јерменске војске од стране Русије.

- Пренели смо свој став руским партнерима. Зашто се то ради? Све мисли о освети биће озбиљно сузбијене - рекао је председник Азербејџана.

Рекао је да је Азербејџанцу речено да се бори достојанствено и са поштовањем. Занемарио је све наводне ратне злочине и уништавање историјских и верских симбола.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

- Што се тиче нашег понашања током рата, од самог почетка је било јасно да Азербејџан води рат не само XXI века, већ и рат, тако да кажем, нове етике. Када је рат почео, одмах сам наредио својој војсци да се понаша достојанствено и уздржано, да учини све што је могуће како цивилно становништво не би патило - рекао је председник Азербејџана Илхам Алијев.

Поред тога, Алијев је рекао да је са руским председником Владимиром Путином разговарао о информацијама о коришћењу ракета "Искандер-М" у Карабаху.

- Поставио сам ово питање јер азербејџански народ жели да зна истину. Наш министар одбране такође је написао службено писмо руском колеги. Прошло је већ девет дана, али нема одговора - рекао је Алијев.

Раније је Азербејџан известио о откривању фрагмената ракета "Искандер-М", које је, према Бакуу, користила Јерменија током ескалације сукоба у Карабаху у јесен 2020. Фрагменте ракета показали су представници АНАМА .

Агенција је рекла да су фрагменти две ракете пронађени у граду Шуша 15. марта током чишћења територија од мина, модификација ракета се сада разјашњава, али нису објаснили на основу чега је закључено о њиховој употреби у јесен 2020. године.

- Дана 1. априла имао сам телефонски разговор са руским колегом Владимиром Путином. Као што знате, две стране се договарају о садржају телефонских разговора, дају заједничке, договорене информације. Али ја не кријем ништа од азербејџанског народа и верујем да би азербејџански народ требало да зна о свему. Разговарали смо о овом питању са Путином. По мом упутству, Министарство одбране Азербејџана послало је званично писмо са фотографијама, доказима. Али до сада нисмо добили никакав одговор - рекао је Алијев. Истовремено, Алијев је изјаве званичног Јеревана о ракетама назвао "чудним".

- Или говоре о неексплодираним пројектилима, а онда кажу да је то тајна. Дакле, ипак су коришћени. Чекамо званични одговор из Јеревана. Рећи ћу вам више, имамо довољно информација, али чекамо званична објашњења - рекао је. Алијев.

Неке од његових најзапаженијих изјава током говора биле су следеће:

- Азербејџан жели мир, али ако се јерменска страна покуша осветити, ми ћемо их потпуно уништити.

- Памтићемо своју историју, али немамо територијалне претензије ни према једној земљи, укључујући Јерменију. 

- Азербејџан сматра своје грађане Јерменима који живе на територијама под контролом руских мировних снага.

Вести о дешавањима у Нагорно-Карабаху можете прочитати ОВДЕ.