Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

УПОЗОРЕЊЕ ИЗ АМЕРИКЕ! Како Хамасов напад МЕЊА СВЕТ? Бајден би могао изгубити изборе, а Украјна остати без потпоре

28.02.2024. 14:57
Пише:
Србија Данас/Адванце.хр
Džo Bajden
Џо Бајден / Извор: Профимедиа

Рат у Гази имаће утицај на исход изборне године САД-а.

Када је Хамас покренуо изненадни напад на Израел 7. октобра прошле године, мало ко је био свестан до које мере ће сукоб променити и регионалне и глобалне односе. Рат и даље траје, а израелска освета је немилосрдна. Израелска војска скоро 150 дана „сравњује” палестинску обалну енклаву, убивши око 30.000 Палестинаца, углавном жена и деце.

ВЕЛИКА ПОБЕДА! Смешкају се и Трамп и Бајден, "освојена" још једна државаDonald Tramp

ВЕЛИКА ПОБЕДА! Смешкају се и Трамп и Бајден, "освојена" још једна држава

БАЈДЕН ПОНОВО НА УДАРУ! Потез америчког председника изазвао је ЛАВИНУ коментара на друштвеним мрежама: "Глупо и нетактично" (ВИДЕО)Džo Bajden

БАЈДЕН ПОНОВО НА УДАРУ! Потез америчког председника изазвао је ЛАВИНУ коментара на друштвеним мрежама: "Глупо и нетактично" (ВИДЕО)

"НЕ МОЖЕ ДА СЕ СЕТИ ИМЕНА СВОЈЕ ЖЕНЕ" Бајден одговорио на оптужбе да је ПРЕСТАР, па ПОТКАЧИО Трампа: Треба да видите другог типа! (ВИДЕО)Foto: Youtube/Printscreen/Late Night with Seth Myers

"НЕ МОЖЕ ДА СЕ СЕТИ ИМЕНА СВОЈЕ ЖЕНЕ" Бајден одговорио на оптужбе да је ПРЕСТАР, па ПОТКАЧИО Трампа: Треба да видите другог типа! (ВИДЕО)

Упркос преговорима преко посредника, не изгледа да би се овај рат могао брзо завршити, посебно ако Израел истраје на ставу да Хамас мора бити потпуно елиминисан, јер чак и ако успеју да успоставе одговарајућу теократску палестинску власт у Гази након уништења ( у чему ће им (Египат и одређене заливске монархије које нису наклоњене Хамасу, односно виде Хамас као ентитет који је преблизу Ирану) радо помоћи) то не значи да се оваква нова ситуација може стабилизовати преко ноћи.

Рат у Гази би се могао наставити кроз герилски рат, на који ће Израел поново одговорити насилним нападима, а цивилне жртве ће бити неизбежне. Све се ово дешава у изборној години у САД, а чињеница да је Џо Бајден снажно подржао Израел – без обзира што је ту подршку успорио последњих дана – имаће велике политичке последице по САД, а самим тим и за света, јер би овогодишњи избори заиста могли да буду избор између два веома различита америчка пута.

Gaza
Газа / Извор: Профимедиа

То се можда највише тиче Украјине, која би могла бити потпуно без подршке у потенцијалној новој администрацији Доналда Трампа. Како ствари стоје, Трамп ће лако победити на републиканским предизборима и бити кандидат Републиканске партије за председника САД у новембру.

Али победити Бајдена неће бити лако. У својим јавним наступима Трамп – типично за њега – исмејава актуелног председника и покушава да га прикаже као сенилног. Али без обзира у каквом је стању био Бајден у новембру, сасвим је јасно да ће део бирачког тела гласати за њега без обзира на његове когнитивне способности јер знају да не гласају само за њега већ и за демократску контролу Беле куће.

Пут до победе за Доналда Трампа је стварање довољно незадовољства у Бајденовом табору које би одвратило гласаче да га подрже за још један мандат. То је нешто што Трамп неће моћи да изазове, али сам Бајден хоће. Један од „начина” на који ће Бајден отуђити сопствену базу је управо његова снажна подршка Израелу.

Bajden
Бајден / Извор: Профимедиа

Брутални рат Израела против Газе нанеће много штете Бајдену јер ће га његови бирачи казнити због подршке ономе што многи виде као израелски геноцид над палестинским народом. Наравно, свако ко боље познаје спољне послове зна да су САД фактор који омогућава Израелу да изведе овакву кампању против народа Газе.

Укратко, сам Бајден је саучесник у овом сценарију и то му многе демократе, посебно млађе, неће опростити. Демократски предизбори одржани су јуче у држави Мичиген. То је углавном формалност у којој би демократски бирачи требало да потврде Бајдена као кандидата своје странке.

Али, како преноси АП, око 15 одсто бирача је попунило гласачки листић без избора кандидата. Ово је директно и организовано кажњавање Бајдена, односно оштро упозорење пред изборе у новембру. Активисти и антиратне организације позвале су бираче да заокруже "неопредијељене" у знак протеста против рата у Гази.

Hamas
Хамас / Извор: Профимедиа

Циљ им је био да добију најмање 10.000 таквих гласова. На крају су их добили око 33.000. Прогресивно крило Демократске партије и њихова бирачка база знају у којој мери је Бајден одговоран за оно што се дешава у Гази, без обзира што је последњих дана наводно притискао Израел да прихвати примирје са Хамасом. Вероватно зато што су демократе схватиле да њихова контрола над Белом кућом виси у ваздуху због рата у Гази.

Демократе су се увек ослањале на гласове мањина, а на овим изборима могу да забораве на гласове Американаца арапског порекла и америчких муслимана ако нешто радикално не промене и конкретним притиском натерају Израел да прекине ватру.