Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

УПОЗОРЕЊЕ ЗА СВЕ ТРУДНИЦЕ: Ево зашто будуће мајке не би смеле да приме вакцину, лекари дали детаљан одговор

10.12.2020. 18:18
Пише:
Србија Данас
Trudnice
Труднице / Извор: Профимедиа

Влада Велике Британије издала је смернице у којима је јасно ставило до знања да труднице не смеју бити вакцинисане

Трудницама у Великој Британијинеће бити понуђена Фајзерова продорна вакцина против коронавируса због недовољне испитаности, рекли су стручњаци.

Опрез! Овога се плаши свака жена! Не игноришите симптоме упорне Ешерихије

Опрез! Овога се плаши свака жена! Не игноришите симптоме упорне Ешерихије

БРИТАНИЈА СЕ СЛАМА ПОД ПРИТИСКОМ ПАНДЕМИЈЕ: Највећи број новозаражених од средине новембра

БРИТАНИЈА СЕ СЛАМА ПОД ПРИТИСКОМ ПАНДЕМИЈЕ: Највећи број новозаражених од средине новембра

МОНСТРУОЗАН ЗЛОЧИН ЗГРОЗИО АУСТРИЈУ Мучио и силовао своју децу 30 година, а одлука суда о казни шокирала јавност!

МОНСТРУОЗАН ЗЛОЧИН ЗГРОЗИО АУСТРИЈУ Мучио и силовао своју децу 30 година, а одлука суда о казни шокирала јавност!

А неће бити ни међу првима који ће добити Окфордову или Модернину, ако им буде одобрено, јер ниједна будућа мајка није била укључена у клиничка испитивања.

Влада Велике Британије издала је смернице у којима је јасно ставило до знања да труднице не смеју бити вакцинисане тек након што се породе.

Жене које мисле да би могле бити трудне позивају се да одлажу вакцинацију док се не увере да нису, а оне које покушавају да роде бебу такође не би требало да буду вакцинисане.

Међутим, мера је искључиво предострожност и није реткост да се неке групе искључе из употребе потпуно нових вакцина.

Фајзерову вакцину прошле недеље је одобрила Велика Британија са добром безбедносном оценом и нема доказа који указују на то да су труднице у опасности.

Fajzer
Фајзер / Извор: Реутерс

Али научници вакцину нису тестирали на трудницама или дојиљама, тако да не постоје конкретни докази да би била сигурна и ефикасна.

Научници морају да изврше изузетно ригорозно лабораторијско тестирање пре него што могу да испробају вакцину код трудница, јер су могуће последице и нежељена дејства. Адекватно тестирање на трудницама није могуће спровести у кратким временским оквирима у којима су развијене вакцине против коронавируса.

У Енглеској и Велсу има око 850.000 трудноћа годишње, што указује на то да 630.000 жена истовремено роди дете. Многи од њих ће ионако пасти у групу најнижег приоритета за вакцинацију, будући да су млађи од 50 година, последњи у реду, осим оних са врло озбиљним здравственим стањем. Тренутно нема доказа да трудноћа повећава ризик од Covida-19.

Неке вакцине које садрже живе верзије вируса обично се не препоручују у трудноћи због могућности мање инфекције, док се друге сматрају сигурним за употребу.

Деци млађој од 16 година такође неће бити понуђена вакцина због недостатка података о безбедности и ефикасности - вакцина је тестиран само на одраслима.

Moderna vakcina
Модерна вакцина / Извор: Реутерс

У уторак је одлучено да се људима са тешким алергијама не даје вакцина, након што су две особе претрпелЕ алергијске реакције након пелцовања.

Докторка Мари Рос Дејви, са Краљевског колеџа бабица (РЦМ), рекла је: "Тренутно нема довољно доказа који би препоручили вакцинацију трудница против Covida-19."

Међутим, Институт за јавно здравље Енглеске је потврдио да тренутни доступни докази не указују на било какву опасност вакцине за трудноћу.

- Не постоје докази о нуспојавама, али такође нема ни тренутних доказа о сигурности јер су труднице, као што је и нормално, биле искључене из свих испитивања вакцинације.

Иако су студије сугерисале да мајке могу пренети Covid-19 на своје нерођено дете, нема доказа да је већа вероватноћа да ће се труднице озбиљније разболети од других група.

Foto: Profimedia
Фото: Профимедиа / Извор: Профимедиа

Такође нема индиција да зараза болешћу може на било који начин наштетити нерођеном фетусу, јер већина беба и деце са Covidom-19 нема симптома.

Међутим, научници могу да погреше када су у питању вакцине. Ако не могу научно да докажу да је нешто сигурно, неће то препоручити такцу вроцедуру.

Труднице нису биле укључене у брза испитивања ни од стране Фајзера ни Окфорда.

Професорка Сара Гилберт, једна је од истраживача која је радила на стварању оксфордских вакцина, објаснила је ове недеље: "Морамо да завршимо одређене токсиколошке студије пре него што ћемо моћи да укључимо труднице у испитивања, а то је све у фази планирања у овом тренутку."

trudnica korona
трудница корона / Извор: Профимедиа/илустрација

Др Дејви је додао: "РЦМ подстиче даља истраживања у блиској будућности како би се проценила безбедност вакцине у трудноћи и током дојења."

- Док чекамо да сазнамо више о овоме, позивамо све труднице да искористе бесплатну вакцинацију против грипа, како би биле заштићене од вируса грипа који циркулишу ове зиме.