Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

УБИЈЕН ИЗРАЕЛСКИ ВОЈНИК, ИМА РАЊЕНИХ НА ГРАНИЦИ СА ГАЗОМ! ИСИС и Ал-Каида позивају муслимане на ЏИХАД (ФОТО/ВИДЕО)

22.10.2023. 07:15 22:47
Пише:
Србија Данас
Hamas
Хамас / Извор: Фото: YouTube/Printscreen/Wall Стреет Јоурнал

Сукоб Израела и Хамаса ушао је у шеснаести дан.

Израел је појачао нападе да би се припремио за следећу фазу рата и смањио опасност по војску. Из Египта је стигла прва хуманитарна помоћ у Појас Газе, али из Уједињених нација поручују да то није довољно и да због алармантног стања прети хуманитарна катастрофа.

Док Палестинци гину и пате, шеф Хамаса са породицом УЖИВА У ЛУКСУЗУ ДАЛЕКО ОД ЈАДА ГАЗЕ: Синови му згрћу милионе и проводе уз алкохол и жене по свету

Док Палестинци гину и пате, шеф Хамаса са породицом УЖИВА У ЛУКСУЗУ ДАЛЕКО ОД ЈАДА ГАЗЕ: Синови му згрћу милионе и проводе уз алкохол и жене по свету

"НЕ ОБАЗИРЕМО СЕ НА ЊИХОВУ ПРОПАГАНДУ" Израел упутио јасну поруку Хамасу

"НЕ ОБАЗИРЕМО СЕ НА ЊИХОВУ ПРОПАГАНДУ" Израел упутио јасну поруку Хамасу

"КРИЛИ СУ СЕ У ОРМАРУ ПОРЕД МРТВЕ МАЈКЕ" Потресна исповест новинарке која је спасила брата и сестру током напада Хамаса

"КРИЛИ СУ СЕ У ОРМАРУ ПОРЕД МРТВЕ МАЈКЕ" Потресна исповест новинарке која је спасила брата и сестру током напада Хамаса

Хамас планирао да употреби најопасније оружје!

Председник Израела Исак Херцог открио је у интервјуу за Скај њуз да је Хамас планирао да употреби хемијско оружје против израелских цивила.

Херцог је показао материјале пронађене са УСБ диска на телу терористе Хамаса у Израелу који је копиран од Ал-Каиде и укључује "детаљна упутства о прављењу хемијског оружја", укључујући "прецизна упутства за припрему уређаја за распршивање цијанидних агенаса",  наводе из кабинета председника.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Тинејџерка (16) убијена заједно са мајком и сестром у нападу Хамаса

Породица нестале британске тинејџерке Ноје Шараби (16) изјавила је да је она убијена у нападу Хамаса, заједно са својом 13-годишњом сестром и мајком. Ноја (16) и Јахел нестале су након што су милитанти напали кибуц Беери и убили њену мајку Лиен, рођену у Британији.

Више о томе прочитајте ОВДЕ

Нетанијаху је данас разговарао са лидерима Француске, Шпаније и Холандије

Француски председник Емануел Макрон и холандски премијер Марк Руте посетиће Израел ове недеље, изјавио је данас израелски премијер Бењамин Нетанијаху. 

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Израелски војник убијен, три рањена након напада Хамаса

Један израелски војник је погинуо, а три су рањена након што је Хамас напао војнике који су изводили акцију на граници са Појасом Газе, саопштио је портпарол Израелских одбрамбених снага (ИДФ) Данијел Хагари.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Скупови подршке Палестини и Израелу у европским градовима - окупило се на хиљаде људи

Хиљаде људи придружило се данас бдењима у Берлину и Лондону како би изразили своје противљење антисемитизму и подршку Израелу, док су у Бриселу, Паризу и другим градовима хиљаде пропалестинских демонстраната захтевале прекид ватре и помоћ за Палестинце у опкољеном Појасу Газе. 

Izrael
Израел / Извор: Профимедиа

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Одјекнула експлозија, извршен ракетни удар! Американци више нису безбедни на Блиском истоку!

Војна база коалиционих снага у Ираку Аин ал Асад данас је била мета ракетног напада, а једна експлозија чула се у бази, рекла су два војна извора за Ројтерс. У ваздушној бази Аин ал Асад налазе се америчке и друге међународне снаге у западном Ираку.

Irak
Ирак / Извор: Фото: Facebook/Printscreen/Iraq Аир Форце

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Пљуште нове претње из Израела: Ако отворе фронт на северу нећемо елиминисати само Хезболах 

Израел је обећао да ће покренути војни напад на Иран ако се Хезболах који има подршку Техерана придружи рату.

Нир Баркат, министар економије Израела, упозорио је да ће ирански ајатоласи бити "збрисани са лица Земље" ако Хезболах нападне Израел. Запаљиви коментари подижу озбиљну авет регионалног сукоба који брзо ескалира и долази уочи очекиване израелске копнене инвазије на Појас Газе како би једном за свагда уништио Хамас.

Izraelska vojska
Израелска војска / Извор: Профимедиа

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Шта раде амерички носачи авиона на Блиском истоку?

Вашингтон повећава војно присуство на Блиском истоку не само да би помогао Израелу у борби против својих непријатеља, већ и да би заштитио путеве транспорта нафте и течног гаса, пише лист Независима газета.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Блинкен упутио јасну поруку Израелу: Осмислите стратегију ко ће владати Газом после Хамаса

Амерички државни секретар Ентони Блинкен рекао је данас да би Израел требало да осмисли стратегију ко ће владати Појасом Газе након што Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) уклоне Хамас, наводећи ''да је чуо од Израелаца да они апсолутно немају намеру да владају Газом''. 

Entoni Blinken
Ентони Блинкен / Извор: Профимедиа

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Скупови подршке Израелу у Берлину и Лондону, Палестинцима у Паризу и Бриселу

Хиљаде људи придружило се данас бдењима у Берлину и Лондону како би изразили своје противљење антисемитизму и подршку Израелу, док су у Бриселу, Паризу и другим градовима хиљаде пропалестинских демонстраната захтевале прекид ватре и помоћ за Палестинце у опкољеном Појасу Газе.

Palestina
Палестина / Извор: Профимедиа

Египат: Неколико граничара лакше повређено израелских од гелера

Портпарол египатске војске рекао је вечерас да је део египатских граничара претрпео "лакше повреде" од гелера "након што је грешком опалио израелски тенк". Египатска војска наводи да је Израел "одмах изразио жаљење због ненамерног инцидента и истрага је у току", пренео је Тајмс оф Израел.

Израелске одбамбене снаге (ИДФ) су раније објавиле да су случајно погодиле египатску пограничну станицу у близини области Керем Шалом, између Египта, Газе и Израела. 

У Подгорици одржан скуп подршке Палестинцима

У Подгорици је данас одржан скуп подршке под називом "Црна Гора за Палестину" у организацији студената и младих из Црногорско-палестинског друштва, са којег је упућен позив председнику Црне Горе Јакову Милатовићу да осуди, како су навели учесници протеста, "геноцид у Палестини". 

Позив Ал Каиде и ИСИС-а на нападе повећавају изгелде за терористичке нападе?

Терористичке групе Ал Каида и Исламска држава позивају присталице да нападају Израел, САД и јеврејске мете, што повећава изгледе да би могло да дође до новог терористичког акта на Блиском истоку или на Западу, пише данас лондонски "Гардијан".

Islamska država, ISIS
Исламска држава, ИСИС / Извор: Профимедиа

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

УН: У Појас Газе данас није ушао ниједан камион са помоћи

Портпарол Агенције УН за помоћ палестинским избеглицама (UNRWA) Жилијет Тума изјавила је да данас у Појас Газе из Египта није ушао ниједан конвој са хуманитарном помоћи.

Египатски и израелски државни медији известили су раније данас да је 17 камиона помоћи прешло у Газу.

- До сада није било конвоја - рекла је Тума, преноси Тајмс оф Израел. 

Pojas Gaze
Појас Газе / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/Channel 4 News/BBC News/The Wall Стреет Јоурнал

Стејт департмент саветовао Американцима да не путују у Ирак

Стејт департмент саветовао је грађанима САД да не путују у Ирак, након што је Вашингтон наредио одлазак из Багдада и Ербила члановима породица дипломата и дела особља у које не улазе одреди за брзо деловање, због све већих претњи америчким кадровима и интересима.

Стејт департмент је ажурирао своје савете за путовања за Ирак и издао упозорење нивоа четири, у којем се саветује америчким грађанима да не путују у Ирак због тероризма, опасности од отмица, оружаног сукоба, грађанских немира и ирачког ограниченог капацитета да пружи подршку америчким грађанима, наводи се у саопштењу. 

Irak, američka vojska
Ирак, америчка војска / Извор: Профимедиа/илустрација

Хиљаде окупљених на пропалестинским демонстрацијама у Паризу

Хиљаде људи окупило се данас у Паризу на пропалестинским демонстрацијама које је дозволила полиција.

- Газо, Париз је са тобом - узвикивали су окупљени, машући палестинским заставама, преноси Ројтерс.

Према подацима полиције, око 15.000 људи изашло је на Трг Републике у француској престоници како би исказали солидарност са Палестинцима и позвали на прекид ватре, у време када је број страдалих у израелским нападима у Појасу Газе премашио 4.700.  

Галант: Копнена офанзива би могла да траје три месеца, али после неће бити Хамаса

Израелски министар одбране Јоав Галант упозорио је данас да би предстојећа копнена офанзива Израела на Појас Газе могла да траје три месеца, али је рекао да ће то бити последња таква офанзива, уколико Израел успе у својим намерама да уништи палестинску милитантну групу Хамас. 

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Амерички сенатори у посети Израелу: "Хамас мора бити уништен"

Вођа америчке делегације из Сената, сачињене од пет републиканаца и двоје демократа, републиканка из Јужне Каролине, Линдзи Грејем, рекла је данас да "око уништења Хамаса нема преговора".

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

САД врше притисак на Тел Авив да одложи копнену инвазију на Газу 

Америчка влада извршила је притисак на Израел да одложи копнену инвазију на север Појаса Газе како би се ослободило још талаца, али и како би могла да стигне помоћ у Газу, рекла су данас два извора упозната са ситуацијом.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Брутална порука Израела: Након овога Хамас више неће постојати! 

Министар одбране Израела, Јоав Галант истакао је да овај рат треба да буде "последња кампања у Гази, из простог разлога што после овога неће постојати Хамас" током оперативне дискусије у оперативној сали ваздухопловних снага Израела.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Сукоб Хамаса и израелске војске унутар Појаса Газе

Борци Хамаса сукобили су се са израелским трупама унутар Појаса Газе, саопштили су данас из Хамасовог војног крила -  Ал-Касам бригада.

У питању је, како се чини, један од првих сукоба између две стране на копну унутар Појаса Газе откако је избио рат 7. октобра, пренео је Си-Ен-Ен.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Израел гранатирао војни пункт у Египту

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су данас да је један од њихових тенкова случајно гранатирао египатски војни пункт у близини Керем Шалома, на граничној тромеђи са Појасом Газе.

ИДФ је изразио "тугу због инцидента" и поручио да ће инцидент бити истражен, преноси Тајмс оф Израел.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Израелци употребили "Гвоздену жаоку"

Израелски прецизни минобацач "Гвоздена жаока" први пут је употребљен у акцији, када је елитна јединица Израелских одбрамбених снага "Маглан" користила ово иновативно оружје за гађање положаја Хамаса у Појасу Газе, открио је данас портпарол израелске војске.

"Гвоздену жаоку" је развила фирма Елбит Системс, а први пут је јавности представљен 2021. године. Минобацач је дизајниран за употребу и на отвореном терену и у урбаним срединама, уз коришћење прецизног циљања како би се смањила могућност колатералних жртава. 

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Разорна експлозија близу границе Египта са Газом: Завијају сирене 

Експлозија и сирене амбулантних возила чули су се данас после подне у близини граничног прелаза Рафа, између Египта и Појаса Газе, непосредно након што је други хуманитарни конвој прешао границу из Египта, рекли су очевици, пренео је Ројтерс.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

"Ситуација ће измаћи контроли!" Иран упутио застрашујуће упозорење Израелу и САД 

Иран је данас упозорио да ће ситуација у региону Блиског истока измаћи контроли уколико Израел настави војну акцију у Појасу Газе.

Ирански министар спољних послова Хосеин Амир-Абдолахијан упозорио је Израел и САД да би ситуација на Блиском истоку могла да измакне контроли, ако, како је навео, одмах не зауставе "злочин против човечности и геноцид" у Гази, објавио је Би-Би-Си (BBC).

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Одржан протест подршке народу Палестине у Београду

Протест за подршку народу Палестине одржан је данас на Тргу републике у Београду, а организован је од стране организације "Подршка народу Палестине из Србије" заједно са палестинском дијаспором у Србији и Друштвом српско-палестинског пријатељства.

Palestina
Палестина / Извор: Фото: Танјуг/Тара Радовановић

Амбасадор Палестине у Србији Мухамед Ал Намур поручио је окупљенима да палестинком народу значи подршка. 

Palestina
Палестина / Извор: Фото: Танјуг/Тара Радовановић

- Палестински народ је слободан народ као што је српски народ. Палестина је наша домовина, ми смо већ 12.000 година тамо, нисмо дошљаци, ми смо староседеоци - истакао је Ал Намур.  

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Израелска војска: Напали смо Хезболах на југу Либана, више терориста Хамаса елиминисано у Гази

У најновијем развоју догађаја у израелско-палестинском сукобу, израелска војска саопштила је да је извела ваздушни напад на позиције Хезболаха на југу Либана, као одговор на ракетне нападе те милитантне шиитске проиранске групе на северни Израел раније данас.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Нападнут Деир ал Балах!

Најмање 143 особе су погинуле, а рањено је 262 у израелским ваздушним нападима током ноћи на Деир ал Балах у централној Гази, саопштила је болница Мученика Ал-Аксе која је примила рањене.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Постоји велика опасност од напада на америчке снаге! 

САД сматрају да постоји могућност за ескалацију и да постоји повећан ризик од напада на америчке снаге и држављане на Блиском истоку, изјавио је министар одбране САД Лојд Остин.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Блинкен: Иран и земаље које су под његовим утицајем ризик за ескалацију рата

Амерички државни секретар Ентони Блинкен изјавио је данас да Вашингтон види потенцијал за ескалацију текућег рата на Блиском истоку због акција Ирана и земаља које су под његовим утицајем у региону.

САД не желе ескалацију, рекао је Блинкен у интервјуу за Ен-Би-СИ њуз, пренео је Ројтерс. Он је додао да се САД надају да ће палестинска исламистичка група Хамас ослободити још талаца. 

Председница синагоге Детроита избодена на СМРТ: Јеврејка била кључан фактор у муслиманско-јеврејским односима 

Председница синагоге у Детроиту пронађена је избодена на смрт испред своје куће у центру града у суботу ујутро.

Саманта Вол (40) била је шеф синагоге Исаац Агрее у центру Детроита од 2022. године, а раније је радила за неколико демократских политичара, укључујући конгресменку Елису Слоткин.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Отишао на музички фестивал, а постао херој због једне трагичне ствари 

Раз Пери (20), који болује од рака лимфних жлезда, био је један од људи који су 7. октобра били на музичком фестивалу Супернова на југу Израела када су ту из Појаса Газе упали припадници палестинског екстремистичког покрета Хамас.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Бесрамна изјава бившег израелског премијера запањила свет

Нафтали Бенет, бивши премијер Израела, изјавио је данас да хуманитарна криза у Појасу Газе "није израелска брига".

BBC наводи да Израел контролише ваздушни простор изнад Појаса Газе, као и морски појас те палестинске енклаве, а под стриктном контролом је и кретање тамошњих људи и робе.

Више о томе прочитајте ОВДЕ

Пекинг предложио модел решења палестинско-израелског сукоба 

Специјални изасланик кинеске Владе за Блиски исток, Џаи Јун, позвао је Уједињене нације да сазову мировну конференцију за решавање палестинско-израелског сукоба.

У саопштењу објављеном на званичном сајту кинеског Министарства спољних послова, Јун истиче да УН нације морају да омогуће рано сазивање "ауторитативније, утицајније и веће међународне мировне конференције", преноси Интерфакс.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Антијеврејски инцидент у центру Беча!

Аустријски медији пишу о антисемитском чину који се у петак увече догодио у центру Беча, где је испред синагоге насилно стргнута израелска застава.

Хрватски Вечерњи лист преноси писање аустријских медија и наводи да се појавио видео-снимак који је на друштвеној мрежи X објавио Бини Гутман, бечки члан управе Светског јеврејског конгреса.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Израел уништио "Хамасову руту терора": Користили су џамију као базу за извођење напада

Израел је рекао да је открио "подземну руту терора" унутар џамије у граду Џенин у северној Западној обали.

The Тимес оф Исраел је у недељу објавио фотографију ИДФ на којој се наводно виде врата на поду џамије која је гађана рано јутрос.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Нетанијаху: Либан ће бити разорен уколико Хезболах потпуно уђе у рат са Израелом

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху упозорио је данас да ће Либан бити разорен, уколико либанска милитантна група Хезболах уђе у рат и поручио тој групи да не отвара други ратни фронт са Израелом јер би то била, како је навео, "животна грешка". 

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

У Појасу Газе убијено 29 запослених у UNRWA

Најмање 29 запослених у Агенцији УН за помоћ и рад палестинским избеглицама (UNRWA) убијено је у Појасу Газе откако је палестинско-израелски сукоб почео да ескалира, саопштила је данас та организација.

У објави UNRWA на платформи X је наведено да су половина убијених били наставници који су радили у школама те агенције.

- У шоку смо и у жалости. Сада је потврђено да је 29 наших колега у Гази убијено од 7. октобра. Половина ових колега били су наставници UNRWA - наводи агенција у саопштењу на Твитеру. 

Други конвој од 17 камиона помоћи улази на египатску страну прелаза Рафа

Конвој од 17 камиона са хуманитарном помоћи ушао је преко прелаза Рафа из Египта у јужни део Појаса Газе. То је друга пошиљка хуманитарне помоћи у Појас Газе од разорног напада Хамаса 7. октобра на јужни део Израела, пренео је "Тајмс оф Израел".

Уједињене нације процењују да је потребно око 100 камиона дневно да би се задовољиле потребе становника Газе. Двадесет камиона са хуманитарном помоћи ушло је јуче у Појас Газе преко прелаза Рафа са Египтом.

То су били први камиони који су ушли у Појас Газе откако је Израел увео блокаду пре две недеље, након напада Хамаса.     

Joav Galant
Јоав Галант / Извор: Фото: Танјуг/АП/Тсафрир Abayov

Милион и по становника напустило домове на северу Газе

До сада је милион и по становника Појаса Газе напустило домове због ескалације палестинско-израелског сукоба, саопштила је данас прес служба палестинске владе коју контролише Хамас.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Број страдалих порастао на 4.651

Портпарол министарства здравља у Гази рекао је да је од 7. октобра, услед израелских напада, страдао 4.651 Палестинац, од којих су 40 одсто деца.

Рањено је више од 14.245 особа, од којих су 70 одсто деца и жене, наводи портпарол Ашраф Ал-Кудра.

Према његовим речима, у последња 24 сата убијено је 266 Палестинаца, укључујући 117 деце.

Pojas Gaze, Palestina
Појас Газе, Палестина / Извор: Профимедиа

Лавров сутра у Техерану

Руска страна потврђује да руски министар спољних послова Сергеј Лавров планира посету Техерану 23. октобра, рекла је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Снимак вође Хамаса док гледа напад
Огласиле се сирене

Сирене за упозорење на ракетне нападе огласиле су се у израелским насељима Беит Шемеш недалеко од Јерусалима, Киријат Гату и у другим урбаним зонама централног Израела.

Како преноси Тајмс оф Израел, тренутно нема извештаја о повређенима или материјалној штети.

ИДФ: Трећи напад дроном

Израелске одбрамбене снаге саопштиле су да су данас извеле напад дроном на још једну ћелију на југу Либана, која се спремала да изведе удар противтенковским вођеним пројектилима на заједницу Зарит на северу Израела.

Ово је напад на трећи ћелију коју је ИДФ извео данас у јужном Либану, усред вишеструких ракетних напада терористичке групе Хезболах, пренео је "Тајмс оф Израел". 

Погинуо високи командант Хамаса

Портпарол Израелских одбрамбених снага (ИДФ) Данијел Хагари изјавио је данас да је високи командант Хамаса погинуо у израелском ваздушном нападу током ноћи у Појасу Газе.

- Не заустављамо наше нападе на појас - рекао је он, додајући да је на десетине припадника Хамаса, укључујући заменика команданта те милитантне групе, убијено у нападима током ноћи, пренео је "Тајмс оф Израел".

Он је истакао да ИДФ појачава нападе у Појасу Газе како би смањила претње својим снагама у припремама за следећу фазу рата, мислећи на очекивану израелску копнену офанзиву.

- У следећу фазу идемо под најбољим условима за ИДФ и у складу са одлуком политичког ешалона - додао је Хагари.

Палестинци поново добили упозорење од Израела

Палестинци су изјавили да су добили поново упозорења од израелске војске да се преселе са севера Газе на југ појаса, уз додатну поруку да би могли бити идентификовани као симпатизери "терористичке организације" ако остану ту.

Порука је послата јуче у лецима означеним називом и логотипом Израелских одбрамбених снага, а такође, је послата и путем аудио порука преко мобилних телефона широм Појаса Газе, јавља Ројтерс, пренео је "Гардијан".

Упозорење за Хезболах

Израел и САД упозорили су Хезболах, који има подршку Ирана, да не отвара други фронт у рату.

Потресне фотографије рата на Блиском истоку
Израелска војска саопштила да је број потврђених талаца које Хамас држи у Појасу Газе сада 212
Сирене за опасност

Сирене за упозорење за ракетну опасност огласиле су се јутрос у бројним насељима на југу Израела, укључујући Ашкелон. Тренутно нема извештаја о повређенима или штети, преноси Тајмс оф Израел.

Сирене за опасност од ракетног напада претходно су се огласиле у централном Израелу.

ИДФ: Убијени командоси Хамаса

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су да су у ваздушном нападу у близини границе са Појасом Газе убиле два командоса Хамасове јединице Нухба, која 7. октобра предводила напад Хамаса на југ Израела. 

Напад израелске војске на милитанте који су покушали да лансирају ракете са територије Либана

Израелска војска саопштила је да је извела напад на милитанте који су покушали да лансирају противтенковске ракете са територије Либана према Израелу.

- Пре одређеног времена војници Израелских одбрамбених снага уочили су терористичку ћелију која је покушавала да лансира противтенковске ракете у правцу области Авивим у близини либанске границе. Војници су извели напад на ћелију пре него што је успела да изврши напад - наводи се у саопштењу војске на Телеграму. 

УН се надају да ће други конвој помоћи данас бити пуштен у Газу

Шеф Уједињених нација за хуманитарну помоћ Мартин Грифитс, изјавио је да се нада да ће другом конвоју хуманитарне помоћи данас бити дозвољено да уђе у Појас Газе.

Израел појачао нападе на Појас Газе

Најмање 29 људи погинуло је у нападима израелских ваздушних снага синоћ на Појас Газе, а десетине су повређене, јавила је палестинска новинска агенција ВАФА.

Претходно је „Ал Џазира“ јавила да је Израел интензивирао ракетне нападе на Појас Газе, наводећи да су на мети напада и јужни делови те палестинске енклаве. На мети напада био је избеглички камп у граду Нусеират, у којем живе хиљаде Палестинаца.

У нападу на један ресторан погинуло је осам особа, а десетине су рањене.

Pojas Gaze
Појас Газе / Извор: Профимедиа

Раније је палестинско Министарство унутрашњих послова саопштило да је Израел синоћ гранатирао пијацу Нусеират и да у нападу има жртава.

Портпарол Израелских одбрамбених снага (ИДФ), контраадмирал Данијел Хагари рекао је раније у суботу да ће Израел од синоћ појачати нападе на Газу "да би се смањила опасност за израелску војску у наредним фазама рата".

Хагари је поновио позиве становницима Појаса Газе да се евакуишу на југ те енклаве, пренео је Ројтерс.

Медицински извори: Најмање 50 Палестинаца током ноћи убијено у Гази
Израел напао Сирију

Израел је јутрос извео ваздушне ударе на сиријске аеродроме у Дамаску и Алепу и они нису у функцији због оштећења на пистама, јавила је сиријска државна телевизија позивајуци се на војни извор.

- Јутрос у 05.25 сати Израел је истовремено извео војну агресију пројектилима из Средоземног мора западно од Латакије и са окупиране сиријске Голанске висоравни, гађајући међународне аеродроме Дамаск и Алеп - наведено је у саопштењу.

Како се истиче, један радник аеродрома у Дамаску је погинуо, а један је повређен.

 

Шта се све дешавало у току јучерашњег дана?

И током јучерашњег дана настављени су сукоби израелске војске и Хамаса. Израел је појачао нападе како би се припремио за следећу фазу рата и смањио опасност по војску. Хамас је, с друге стране, ракетирао јужне и централне области Израела.

У међувремену су, у Појас Газе ушли први камиони с хуманитарном помоћи. Конвој од 20 камиона са храном, водом, лековима, медицинском опремом ушао је из Египта, преко прелаза Рафа, који је убрзо након тога поновно блокиран.

Израел не дозвољава помоћ Гази у гориву, па је палестинско Министарство здравља упозорило да ће то довести у опасност животе болесних и рањених.

Конвој прве помоћи од 20 камиона који је стигао у Газу далеко је од довољног и представља само почетак јер је за више од 1,6 милиона Палестинаца у тој енклави хитно потребна много већа испорука помоћи, поручују из УН.

Портпарол Хамаса Абу Убаида рекао је да је та група намеравала да ослободи још два таоца из "хуманитарних разлога", али да је Израел одбио да их прими.

Из кабинета Бењамина Нетањахуа одговарају да је реч о "пропаганди".

Хамас је у петак ослободио америчке држављанке, мајку и ћерку, Џудит и Натали Ранан, које су киднаповане током првог напада на Израел 7. октобра.

У међувремену је у Каиру одржан самит. Арапски лидери осудили су израелско бомбардовање Газе уз захтев да се обнове напори за мировно решење, док је председник палестинске самоуправе Махмуд Абас поручио да Палестинци неће бити расељени или отерани са своје земље.