Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

КРУНИСАН КРАЉ ЧАРЛС ТРЕЋИ: Свечану церемонију уприличио грчки хор у знак сећања на принца Филипа (ФОТО/ВИДЕО)

06.05.2023. 10:47
Пише:
Србија Данас
Krunisanje kralja Čarlsa
Крунисање краља Чарлса / Извор: Фото: Youtube printscreen The Royal Family Channel,BBC,shutterstock

Свечана церемонија крунисања започеће у 10.20 ујутру по локалном времену (11.20 по средњеевропском) процесијом од Бакингамске палате преко Трафалгар сквера и поред парламента до Вестминстерске опатије, где би краљевска кочија требало да стигне око 11 сати

Подсетимо, крунисању је требало да приствује и председник Србије Александар Вучић, који ће отказао пут у Лондон због трагедије која се догодила у школи "Владислав Рибникар" у којој су страдали осморо деце и чувар, и трагедије у Младеновцу и селима Мало Орашје и Дубона, где је убијено осморо, а рањено 14 људи.

ТАЛАС "ИНЦИДЕНАТА" ПРОШИРИО СЕ БАЛКАНОМ: Младић витлао пиштољем у школи у Тирани

ТАЛАС "ИНЦИДЕНАТА" ПРОШИРИО СЕ БАЛКАНОМ: Младић витлао пиштољем у школи у Тирани

ОБОРЕН АМЕРИЧКИ АВИОН: Ситуација тензична у Јужној Кореји - сви се питају ко је одговоран?

ОБОРЕН АМЕРИЧКИ АВИОН: Ситуација тензична у Јужној Кореји - сви се питају ко је одговоран?

ОШТРЕ ПОРУКЕ ИЗ БУДИМПЕШТЕ! Сијарто поручио: ЕУ гурнула Европу у кризу, против смо ратне пропаганде и победићемо у тој борби!

ОШТРЕ ПОРУКЕ ИЗ БУДИМПЕШТЕ! Сијарто поручио: ЕУ гурнула Европу у кризу, против смо ратне пропаганде и победићемо у тој борби!

Председник Србије примио је писмо Његовог краљевског величанства краља Чарлса III у којем је краљ изразио саучешће српском народу које жали за жртвама.

- У потпуности разумем разлоге због којих нећете бити у прилици да присуствујете церемонији крунисања, имајући у виду јучерашње шокантне догађаје. Моја супруга и ја изражавамо најдубље саучешће Вама, српском народу и породицама и пријатељима свих жртава. Током моје посете Србији 2016. године, имао сам прилику да лично осетим љубазност и великодушност српског народа. Надам се и верујем да ће вам управо тај дух помоћи да пребродите ове тешке дане  - наведено је у писму британског краља.

Krunisanje
Крунисање / Извор: Фото: Србијаданас - shutterstock

15:36
Краљ и краљица поздравили окупљене

Краљ Чарлс и краљица Камила изашли су на балкон бакингемске палате да поздраве хиљаде грађана који су се окупили. Иако пљушти киша, грађани са усхићењем поздрављају краљаи његову супругу.

13:38
Три речи које је краљ Чарлс рекао сину Вилијаму

Након што је крунисан, краљу је пришао његов старији син принц Вилијам, који га је овлаш пољубио у образ. Тада му је Чарлс рекао: "Хвала ти, Вилијаме".

13:02
Крунисан краљ Чарлс Трећи

Краљ Чарлс постао је седми монарх који је понео златну круну Светог Едварда.

Широм Лондона чују се звона.

Након облачења златне одоре краљ је сео у крунидбену столицу где су му принели регалије.

У овом тренутку пева грчки хор, у знак сећања на оца краља Чарлса, принца Филипа.

Krunisan kralj Čarls
Крунисан краљ Чарлс / Извор: Фото: Sky News/Printscreen

12:46
Почео чин миропомазања

Краљ Чарлс ће се сада повући иза паравана, где ће бити почињен свечани чин миропомазања. Краља ће свештеник у Вестминстерској опатији помазати светим уљем благосиљаним у Јерусалиму, по рукама, грудима и глави, непосредно пре него што буде крунисан.

Из Бакингемске палате су раније саопштили да се чин миропомазања сматра ''приватним треном између суверена и Бога'', те ће се у те сврхе користити параван.

12:15
Краљ положио заклетву

Са руком на библији, краљ Чарлс је положио заклетву.

Церемонија крунисања британског краља Чарлса III почела је препознавањем, односно чином у коме се краљ представља свим кардиналима (конгрегација), односно чин у коме ће га они препознати као "несумњивог краља". Тај чин води кентберијски бискуп. Након препознавања конгрегација је одговорила: "Боже чувај краља Чарлса. Након тога почео је чин давања заклетве.

11:48
Краљ Чарлс стигао на одредиште, церемонија може да почне

Кочија у којој су краљ Чарлс и његова супруга стигла је испред Вестминстерске опатије.

11:40
Принц Хари стигао у Вестминстерску опатију

Подсетимо, крунисању не присуствује његова супруга Меган Маркл.

11:30
Људи поздрављају краља дуж руте

Хиљаде грађана који су дуж руте од Бакингемске палате до Вестминстерске опатије са одушевљењем прате церемонију и поздрављају краља и његову супругу, јављају наши репортери.

11:21
Кочија кренула ка Вестминстерској опатији

Краљ Чарлс и његова супруга Камила кренули су кочијом ка Вестминстерској опатији. Пар је у кочији која је специјално направљена за Дијамантски јубилеј краљице Елизабете 2012. године.

Кочија има хидрауличне амортизере и клима уређај.

10:40
Џил Бајден стигла у Вестминстерску опатију

Прва дама САД присуствује крунисању краља Чарлса. Она је у овим тренуцима стигла у Вестминстерску опатију.

Džil Bajden
Џил Бајден / Извор: Фото: Танјуг/АП

10:20
Краљ Чарлс стигао у Бакингемску палату

Чарлс је у пратњи супруге Камиле стигао у палату из које ће, за око сат времена, кренути пут Вестминстерске опатије.

09:23
Међу званицама бројне познате личности

У Весминстерску опатију стигли су чувена глумица Ема Томпсон и певач Лајонел Ричи.

09:20
"Ово је велики дан за нас"

Грађани Велике Британије кажу да су са нестрпљењем ишчекивали 6. мај и да су узбуђени.

"Ово је велики дан за нас", кажу нам.

Велики број грађана огрнуо је заставу док убрзаним ходом пешаче ка улицама куда ће проћи свечана поворка.

08:59
Полиција ухапсила шесторо демонстраната

Шесторо припадника антимонархистичког покрета ухапшено је док су покушавали да приђу Трагалгар скверу, јавља Sky News.

08:50
Прве званице стижу у Вестминстерску опатију

Први гости почели су полако да пристижу у Вестминстерску опатију. Око 20 чланова Дома лордова, обучени у традиционалне црвене одоре, стигли су да заузму своја места.

Prve zvanice
Прве званице / Извор: Фото: Танјуг/АП

 

8:00
Грађани на улицама током читаве ноћи

Бројни грађани чували су себи место на улицама током ноћи, како би данас из првих редова могли да прате церемонију крунисања.

Подсетимо, у поворци ће учествовати око 200 припадника оружаних снага, укључујући и коњицу, док ће још њих 1.000 бити распоређено дуж руте пута.

Церемонија у Вестминстерској опатији биће испрекидана музиком коју је одабрао краљ, са 12 новонаручених комада, укључујући један Ендрјуа Лојда Вебера и грчком православном музиком у знак сећања на краљевог оца, принца Филипа.

Краљ Чарлс III ће бити представљен "народу" - традиција која датира још из англосаксонских времена, тако што ће стојећи поред столице за крунисање старе 700 година, да се окрене лицем према четири стране опатије, након чега ће бити проглашен "несумњивим краљем".

Присутни ће узвикивати "Боже чувај краља!" а трубе ће се огласити након сваког окретања странама. Након тога уследиће полагање две заклетве - на Јеванђељу и на декларацији чиме ће се обавезати да ће остати "верни протестант", након чега ће бити помазан. Чин помазања обављаће се иза паравана, јер се сматра најсветијим делом службе због чега краљ мора да буде сакривен од погледа.

Након тога краљ ће носити круну Светог Едварда, први и последњи пут у животу, у златном капуту - Супертуники и биће му представљени владарска кугла, крунски прстен, владарско жезло са крстом и владарско жезло са голубом. Након тога широм земље ће се огласити звона и звонити два минута, трубе, а биће испаљена салва од 62 метка са лондонског Тауера, али и других градова и бродова Краљевске морнарице.

У завршном делу церемоније краљ ће преузети трон. У њу га могу чак подићи и надбискуп, бискупи и други свештеници краљевства који ће клечати пред новим краљем и закљињати му се на верност љубећи му десну руку. Принц Вилијам ће бити једини краљевски војвода који ће клекнути и одати почаст краљу Чарлсу. Након почасти, краљица Камила ће бити помазана, крунисана круном краљице Марије и устоличена на једноставнијој церемонији - иако неће морати да положи заклетву. После тога, краљ и краљица супруга ће сићи са својих престоља и ући у капелу Светог Едварда иза главног олтара где ће Чарлс скинути круну Светог Едварда и ставити круну Царске државе пре него што се придружи процесији из опатије уз интонирање националне химне.

Građani u Londonu
Грађани у Лондону / Извор: Фото: Танјуг/АП

Биографија краља Чарлса

Чарлс је рођен 14. новембра 1948. године у Бакингемској палати, а његово пуно име је Чарлс Филип Артур Џорџ, а први у линији за наследство постао је три године касније када је умро краљ Џорџ ВИ, а његова мајка Елизабета II преузела трон.

Када је напунио 21 годину добио је титулу принц од Велса, након чега је научио да говори велшки. Након универзитета, одлучио се да служи војску у морнарици, где се квалификовао да вози хеликоптер и тиме постао први члан краљевске породице који је завршио курс скакања са падобраном.

У младости Чарлс је повезиван са бројним женама и важио је за најпожељнијег нежењу. Имао је 21 годину када је први пут срео Камилу Паркер Боулс (тада Шанд), међутим њихову везу прекинула је његова одлука да уђе у Краљевску морнарицу и њена да се уда за мајора Ендруа Паркера Боулса, Чарлсовог пријатеља.

Четири године касније, 1977, среће 16-годишњу Дајану Спенсер, са којом је три године касније започео везу, да би се венчали у јулу 1981. године у преносу који је гледало 750 милиона људи широм света. Пар је 1982. године добио сина Вилијама, а 1984. Харија, а Чарлс је опет постао први у краљевској породици који је присуствовао порођајима. Чарлс и Дајана су се званично развели 1996. године, а она је годину дана касније погинула у саобраћајној несрећи заједно са својим тадашњим партнером. Осам година касније верио се са Камилом.

kralj Čarls III
краљ Чарлс III / Извор: Фото Shutterstock