Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СНАЖНЕ ЕКСПЛОЗИЈЕ ОДЈЕКУЈУ БЛИЗУ ДОЊЕЦКА! Руске самоходне хаубице пролазе кроз град, иду ка Украјинцима! (ФОТО/ВИДЕО)

19.02.2022. 09:54 00:35
Пише:
Србија Данас/Спутњик
Ruska vojska, Ukrajinska vojska
Руска војска, Украјинска војска / Извор: Shutterstock

Ситуација се захуктава из часа у час, прети општа ескалација

Украјинске снаге наставиле су у току ноћи да гранатирају насеља у ДНР и ЛНР, користећи претежно артиљеријско оружје и минобацаче.

РУСИЈА АКО ОДЛУЧИ ЗА 72 САТА БИ РАЗОРИЛА НАТО АЛИЈАНСУ: Амерички аналитичари забринути Бајденовом неспособношћу да се успротиви ПУТИНУ

РУСИЈА АКО ОДЛУЧИ ЗА 72 САТА БИ РАЗОРИЛА НАТО АЛИЈАНСУ: Амерички аналитичари забринути Бајденовом неспособношћу да се успротиви ПУТИНУ

ЕКСПЛОЗИЈЕ ШИРОМ ТЕРИТОРИЈЕ, ЉУДИ СПАСАВАЈУ ЖИВУ ГЛАВУ: Наставља се евакуација у Донбасу

ЕКСПЛОЗИЈЕ ШИРОМ ТЕРИТОРИЈЕ, ЉУДИ СПАСАВАЈУ ЖИВУ ГЛАВУ: Наставља се евакуација у Донбасу

СПРЕМА СЕ РАТ: Доњецк прогласио општу мобилизацију - припремају се за агресију Кијева

СПРЕМА СЕ РАТ: Доњецк прогласио општу мобилизацију - припремају се за агресију Кијева

Истовремено, из ДНР је у Ростовску област до сада евакуисано 7000 људи, од тога 2.500 деце. ЛНР је напустило 25.000 људи. ДНР и ЛНР су прогласиле општу мобилизацију.  

22:42
Из предграђа Доњецка чују се звуци експлозија

 Експлозије се сада чују из предграђа Доњецка.

- У овом тренутку јасно се чују звуци експлозија са периферије Доњецка, а о томе још нема званичних информација од власти или представништва републике - јављају извештачи са терена.

22:33
Самоходне хаубице "Гвоздика" пролазе кроз Доњецк, иду на линију фронта ка украјинским снагама

Самоходне хаубице, највероватније је у питању Гвоздика виђене вечерас како пролазе улицама Доњецка и крећу се према линији фронта са украјинском војском.

21:17
Више од 3.100 људи евакуисано из ЛНР-а

Више од 3.100 људи евакуисано је из самопроглашене Луганске Народне Републике током суботе, саопштиле су власти. Како се прецизира, највише људи је евакуисано аутобусима (2.266), као и возом (908).
На територији ЛНР тренутно је активан 61 пункт за евакуацију, а укупно саобраћа 219 аутобуса и један воз. Свеукупно је до сада евакуисано 16.747 људи.

21:13
Проруски борци гађали Бајрактаре ТБ2 изнад Доњецка

Проруски борци у Доњецку вечерас су гађали противавионски топовима дронове, наводно ТБ 2 извиђачка верзија који су се појавили изнад града.

Наводно један је оборен али нема потврде.

20:57
Украјина добила пакет војне помоћи од Канаде

Украјина је добила пакет војне помоћи Канаде, укључујући митраљезе и пушке, саопштио је данас украјински министар одбране Олексиј Резников.

- Примили смо војну помоћ у виду пушака, митраљеза са нишаном, опрему за надгледање у ноћним условима и војну опрему - навео је Резников на Твитеру.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

20:48 
Први воз са евакуисанима из Донбаса кренуо је за Вороњеж

Први воз који превози евакуисане из Донбаса кренуо је за Вороњежску област Русије, рекао је вршилац дужности руског министра за ванредне ситуације Александар Чупријан.

- Руске железнице су нам обезбедиле возове. Прве смо послали у Вороњежску област, где ће 500 евакуисаних бити смештено у привременим центрима - рекао је Чупријан за ТАС С.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

20:33
Блинкен: Америка спремна да одговори на сваку "агресију" Русије

Амерички државни секретар Ентони Блинкен саопштио је да је његова земља спремна да одговори на сваку "агресију Русије" ако буде потребно, напомињући да се ситуација у Украјини развија по сценарију који очекује Вашингтон.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

20:30
ОЕБС пријавио 1500 кршења примирја у источној Украјини
20:29
ОДКБ шаље трупе у Донбас?

Станислав Зас, генерални секретар Организације договора о колективној безбедности (ОДКБ) са седиштем у Москви, рекао је Ројтерсу да би то тело могло да пошаље мировне снаге у Донбас ако постоји међународни консензус за такво распоређивање.

20:20
Украјинска војска: Страни плаћеници стигли у источну Украјину

Украјинска војска саопштила је данас да су плаћеници стигли у источну Украјину коју држе сепаратисти да организују провокације у сарадњи са руским специјалним службама.

- Сврха ових провокација ће, наравно, бити оптуживање Украјине за даљу ескалацију - наводи се у саопштењу војске. Украјина је оптужила Русију да планира да организује провокације које би могле довести до цивилних жртава на истоку Украјине како би Москви дала изговор да нападне свог суседа. Русија пориче да је планирала напад на Украјину.

20:07
Русија ће предати Немачкој специјалну поруку са доказом о масовним гробницама у Донбасу

Русија ће предати Немачкој специјалну поруку са доказом о масовним гробницама у Донбасу, а све због изјаве немачког канцелара Олафа Шолца да су тврдње о геноциду у том региону смешне, изјавила је портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова.

- Ово је моја порука колегама у Министарству спољних послова Немачке: У вези са тврдњама канцелара Шолца да су изјаве о геноциду у Донбасу смешне, ми ћемо доказе о масовним гробницама у овом региону презентовати немачком руководству да их добро проучи - навела је Захарова на свом Телеграм каналу.

Она је нагласила да Русија не може да објави те материјале, ни да их пошаље Вашингтону, зато што ће их свака платформа одмах блокирати као недозвољен садржај.

Marija Zaharova
Марија Захарова / Извор: Профимедиа

20:03
НАТО повлачи особље из Кијева у Лавов

НАТО је из безбедносних разлога пребацио своје особље у Украјини из престонице Кијева у град Лавов, на крајњем западу земље, и у Брисел, изјавио је званичник НАТО.

- Безбедност нашег особља је приоритет, тако да је особље пребачено у Лавов и Брисел. Канцеларије НАТО у Украјини остају оперативне - рекао је тај неименовани званичник не износећи више детаља.

НАТО и савезничке земље, како додаје, прате ситуацију и разматрају све потребне мере.

NATO
НАТО / Извор: Профимедиа

19:57
Путин је био у праву!

Новооткривени документ из марта 1991. показује да су званичници САД, Велике Британије, Француске и Немачке писмено саопштили Москви да се НАТО неће ширити на Пољску и шире. Његово објављивање на немачком порталу долази пошто је ширење блока предвођеног САД довело до војног сукоба у источној Европи.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Vladimir Putin
Владимир Путин / Извор: Профимедиа

19:53
Европска унија саопштила је данас да ће координисати испоруку хуманитарне помоћи Украјини

Европска унија (ЕУ) саопштила је данас да ће координисати испоруку хуманитарне помоћи Украјини, посебно медицинског материјала и заштитне опреме ваздушним путем, на захтев Кијева. Помоћ коју пружају државе чланице "има за циљ да подржи напоре Украјине да се припреми за све могуће сценарије", наводи се у саопштењу Европске комисије.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Помоћ укључује медицинске маске за једнократну употребу, стерилне рукавице, електричне генераторе, антибиотике и дезинфекциона средства које обезбеђују Словенија, Ирска, Румунија и Аустрија. Француска ће обезбедити стотине шатора, простирки, ћебади и врећа за спавање, 3.000 рукавица за "хемијску, биолошку, радиолошку и нуклеарну" заштиту, као и покретну болницу која може да лечи 500 људи, наводи се у саопштењу.

- Чим је Украјина затражила нашу помоћ, радили смо даноноћно да помогнемо властима - рекао је европски комесар за управљање кризама Јанез Ленарчич.

- Помоћ цивилној заштити је на путу. Словенија, Румунија, Француска, Ирска и Аустрија су већ дале помоћ и очекујем даљу помоћ у наредним данима од других земаља чланица ЕУ - додао је он.

19:46
Доњецк вечерас

Сукоби трају читав дан и вече. Градом одјекују детонације, пуцњава из противаавиинских топова калибра 23 mm.

19:36
Огласила се британска шефица дипломатије

 Британска министарка спољних послова Лиз Трас оптужила је у суботу Русију да није "озбиљна по питању дипломатије“ и упозорила да би "најгори сценарио могао да се догоди већ следеће недеље“.

- Ово је један од најопаснијих тренутака за европску безбедност који смо доживели од почетка 20. века. И морамо да покажемо јединство без преседана - рекла је министарка.

- Постоји много људи који би желели да с надом размишљају о ситуацији, али мислим да се морамо припремити за најгори сценарио, а тај најгори сценарио би могао да се деси већ следеће недеље - додала је она.

19:28
Срећом, нико није страдао

Локалне власти на југозападу Русије данас су саопштиле да је граната погодила једну сеоску кућу у близини границе са Украјином, оштетивши кров, али том приликом нико није повређен. Украјина је, међутим, одлучно негирала два претходна извештаја да су њихове гранате пале на руску територију у близини границе, наводећи да су то лажне вести, пренео је Ројтерс.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

19:14
Пољска спремна да пошаље оружје Украјини

Пољска је спремна да Кијеву обезбеди додатно одбрамбено оружје, изјавио је данас премијер Матеуш Моравјецки након пораста тензија у сукобу на истоку Украјине.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

18:55
Франс прес: Гранате близу украјинског министра полиције

Гранате су експлодирале у близини украјинског министра унутрашњих послова Дениса Монастирског током његовог боравка на линији фронта на истоку земље, пренели су данас новинари АФП-а са лица места и додали да није било повређених. Инцидент се догодио се у близини села Новолугањск, у Доњецкој области, на линији фронта где се сукобљавају украјинске снаге безбедности и проруски побуњеници.

Монастирски је посетио то подручје у контексту пооштраних напетости са Русијом. Гранате су експлодирале док је министар излазио из ровова који раздвајају украјинске снаге и проруске сепаратисте. Новинари и министар заједно са делегацијом одмах су напустили то подручје.

18:40
Лојд Остин: Путин би могао у кратком року да нападне Украјину

Министар одбране САД Лојд Остин упозорио је да би руски председник Владимир Путин могао да одлући "у кратком року" да нападне Украјину јер је Москва дуж украјинске границе развила војну инфраструктуру која може да реагује у трену.

- Има неколико опција које су му доступне и могао би, могао би да нападне у кратком року - рекао је Остин за АБЦ Њуз.

На питање да ли Путин подиже тензије без намере да заиста изврши инвазију, Остин је рекао: "Не верујем да је то блеф. Мислим да је саставио праву врсту... ствари које су вам потребне за успешну инвазију“, рекао је.

- Да су се прераспоређивали у гарнизон, не бисмо видели такве ствари у смислу не само војника већ и логистичке подршке, медицинске подршке, борбене авијације које смо видели у региону - додао је он.

18:14
Украјина потврдила информације страних медија о погибији својих војника

- Министарство одбране Украјине потврдило је извештаје светских агенција да су током данашњег дана у сепаратистичком гранатирању линије разграничења у Донбасу погинула два војника, а да је рањено 5.

17:56
Граната погодила сеоску кућу близу границе са Украјином

Локалне власти на југозападу Русије данас су саопштиле да је граната погодила једну сеоску кућу у близини границе са Украјином, оштетивши кров, али том приликом нико није повређен.

Украјина је, међутим, одлучно негирала два претходна извештаја да су њихове гранате пале на руску територију у близини границе, наводећи да су то лажне вести, пренео је Ројтерс.

17:53
Немачка позвала своје држављане да напусте Украјину

Министарство спољних послова Немачке данас је позвало немачке држављане да напусте Украјину, пошто су тензије између Русије и Украјине додатно порасле. Немачки држављани се позивају да сада напусте земљу, наводи се у саопштењу Министарства, пренео је Ројтерс.

Више о томе сазнајте ОВДЕ.

17:48
Четири нове снажне експлозије одјекнуле су у близини Луганска

Како наводи, детонације су се добро чуле у центру града, а за сада није познато шта је узрок експлозија. Иначе, линија разграничења Донбаса налази се на свега 15 километара од Луганска.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

17:34
Оштећена главна пумпна станица у Доњецку

Пумпна станица Васиљевски, која снабдева водом скоро два милиона становника Донбаса са обе стране линије разграничења, оштећена је у гранатирању украјинских снага, саопштиле су власти сепаратистичког Доњецка.

Село Васиљевка, где се налази пумпна станица, остало је без воде, саопштио је представник ДНР. Раније је представништво ДНР у Заједничком центру за контролу и координацију прекида ватре (ZCCC) саопштило да су украјинске снаге гранатирале село Васиљевка у самопроглашеној републици Доњецк, испаливши четири минобацача калибра 82 милиметра.

17:10
Снаге ДНР-а ухватиле украјинског шпијуна у Донбасу

Власти самопроглашене ДНР привеле су агента украјинске обавештајне службе, који је умешан у експлозију аутомобила шефа Народне милиције ДНР Дениса Сињенкова, саопштио је "Први канал". Како се наводи, оперативци Министарства државне безбедности ДНР ухапсили су разоткривеног украјинског обавештајца Антона Мацањука 17. фебруара у изнајмљеном стану у Доњецку.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

17:06
Француска је препоручила својим држављанима да напусте Украјину, а да они који се налазе на истоку земље, хитно напусте то подручје.

- Препоручује се да напусте земљу сви француски држављани чији боравак у Украјини није преко потребан - навело је министарство у Паризу.

Додаје се да се они који се налазе "у областима Харкова, Лугањска и Доњецка", као и у Дњепарском региону, "позивају да напусте те области без одлагања".

17:03 -
Украјина објавила план напада на Донбас
17:00
Зеленски за CNN: Ми не паничимо!

Украјински председник Владимир Зеленски рекао је за CNN у да је дошао на конференцију у Минхену како би осигурао да се чује глас Украјине.

- Ја сам председник. За све наше партнере и пријатеље важно је да се не договарају иза наших леђа - рекао је.

- Не паничимо. Врло смо доследни да не одговарамо ни на какве провокације - додао је он.

16:58
Кремљ објавио снимке војних вежби којима присуствује Владимир Путин

Русија је данас тестирала своје нуклеарне ракете током вежбе "Гром" која се организује сваке године.

16:50
Напад на политичаре и стране новинаре

Агенција Ројтерс преноси, позивајући се на саопштење из кабинета Зеленског, да је група политичара и страних новинара који су били у зони конфликта на истоку Украјине нападнути и да су евакуисани у склониште.

16:46
Прве жртве сукоба на истоку Украјине

Два украјинска војника су погинула, четири рањена у нападу на истоку Украјине, саопштено је из Кијева

16:30
Зеленски: Бранићемо се сами!

Украјински председник Володимир Зеленски рекао је данас на безбедносној конференцији у Минхену да ће се Украјина сама бранити, са или без помоћи и без обзира на то да ли им савезници шаљу шлемове, попут Немачке, или оружје попут САД и Британије.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.
16:25
Земље Г7 позвале Русију да повуче трупе

Земље Г7 позвале Русију да не прави "фаталну грешку" - Повуците трупе

Министри спољних послова земаља Г7 позвали су Русију да „не прави фаталну грешку“, да повуче трупе од границе са Украјином и да ступи у преговоре са западним земљама о заједничкој безбедности, изјавила је министарка спољних послова Немачке Аналена Бербок.

Ukrajinska vojska
Украјинска војска / Извор: Профимедиа

16:18
Зеленски о ситуацији у Украјини

Председник Украјине Владимир Зеленски изјавио је током говора на Минхенској конференцији о безбедности да је Украјини годинама сервирана идеја да су врата НАТО-а за њу отворена, али да је реалност показала да је "незапосленима улаз забрањен"

- Зар Украјина не заслужује искрен одговор? То се тиче и НАТО. Ако постоје земље унутар Алијансе које нас не желе, или нас нико не жели, онда реците искрено. Лепо је то што су врата увек отворена, али су нам потребни искрени одговори - рекао је.

Председник Украјине је додао да ће иницирати самит у наредним недељама уз учешће Украјине, Немачке и Турске ради решавања безбедносних питања у Европи као и да ће покренути преговоре између учесника Будимпештанског меморандума (Украјина, Русија, САД и Британија) о гаранцијама безбедности.

15:45
Пронађен експлозив на траси кретања избеглица - две гранате пале на територију Русије

Ростовска погранична служба потврдила је да су две гранате пале на територију Руске Федерације. Једна граната експлодирала је два километра од руско-украјинске границе, док је друга пала на један приватни пољопривредни објекат. Жртава и повређених нема.

Такође, у близини града Краснодона у самопроглашеној Луганској Народној Републици испод моста преко кога се крећу аутобуси са избеглицама пронађена је експлозивна направа, саопштио је извор Спутњика. Истовремено, власти Доњецка саопштиле су да су добиле анонимну информацију да је минирана зграда на северу града.

У питању је, како наводе, део града где се налазе стамбени објекти.

13:37
Нова експлозија у Ростовској области, Горловка и Докучајевск поново на удару

У Ростовској области, недалеко од границе са Украјином, експлодирала је друга граната.

Украјинске снаге поново су отвориле ватру на насеља Горловка и Докучајевск, саопштили су представници ДНР у Заједничком центру за контролу и спровођење режима прекида ватре.

На Горловку је око 14 сати по локалном времену испаљено шест мина калибра 120 милиметара, чија је употреба забрањена Минским споразумима, а на Докучајевск 29 граната.  

13:27
Зеленски: Украјина неће одговарати на провокације у Донбасу

Председник Володимир Зеленски изјавио је данас да Украјина неће одговарати на провокације у источном региону Донбаса и да ће настојати да успостави мир дипломатским путем.

Зеленски је отпутовао у Немачку да би присуствовао безбедносној конференцији у Минхену, док се његова земља спрема за могући војни напад Русије, која је окупила више од 100.000 војника у близини украјинских граница, пренео је Ројтерс.

Русија негира да планира напад на Украјину.

- Не одговарамо на провокације и настојимо да успоставимо мир искључиво дипломатским путем - написао је Зеленски на свом Инстаграму. 

12:47
САД спремне да шаљу још војника

Шеф Пентагона Лојд Остин, изјавио је током посете Литванији да су САД спремне да пошаљу још на хиљаде војника на источно крило НАТО, ако за тим буде потребе.

12:44
У ЕУ договорене оштре санкције против Русије

Санкције ЕУ против Русије у случају избијања рата у Украјини обухватиће, између осталог, и енергетски сектор, изјавила је шефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен на Минхенској безбедносној конференцији. Више о томе прочитајте ОВДЕ.             

12:06
Портпарол Народне милиције ДНР: Добили смо план офанзиве Кијева

Обавештајне службе ДНР добиле су план офанзиве украјинских снага у Донбасу, рекао је портпарол Народне милиције ДНР Едуард Басурин. Операција би могла да почне ускоро, додао је он.

- Операција ће почети артиљеријским ударом и одвијаће се у три правца - рекао је Басурин и додао да су се у ДНР активирале украјинске диверзионе групе и да има жртава међу цивилима.

Интензитет ватре са територије под контролом Кијева се драматично повећао и јединице ДНР су приморане да узврате. 

11:24
Захарова: Злочин против човечности од стране Кијева

Представници Запада биће саучесници "злочина против човечности" од стране Кијева ако буду игнорисали ситуацију у којој се налазе становници Донбаса, упозорила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова. 

11:19
ДНР: На удару Доњецк

Испаљено шест мина калибра 82 милиметра, 20 граната, примењено стрељачко оружје. 

11:15
Лавров разговарао са француским шефом дипломатије

 Шефови дипломатија Русије и Француске разговарали телефоном. Париз дубоко забринут због ескалације на истоку Украјине.

10:57
Обустављена настава у школама

Самопроглашене Доњецка (ДНР) и Луганска народна република (ЛНР) обуставиле су, због заоштравања ситуације у Донбасу, наставу у свим образовним установама, преноси РИА Новости. 

10:48
Шеф Пентагона: Није блеф

Министар одбране САД Лојд Остин сматра планови Русије за "инвазију" на Украјину нису блеф, пренела је ТВ Еј-Би-Си.

- Не верујем да је то блеф... Мислим да су распоредили све што је неопходно за успешну инвазију - тврди Остин.

Lojd Ostin
Лојд Остин / Извор: Профимедиа

Како је истакао, "Русија има на располагању неколико опција и може да нападне у најкраћем року".             

10:05
Украјинске оружане снаге испалиле готово 200 граната

Украјинска војска је данас испалила скоро 200 граната и мина на територију самопроглашене ДНР, саопштио је портпарол Народне милиције ДНР Едуард Басурин.

- Ситуација на контакт линији наставља да се ескалира. Од почетка дана противник је 14 пута отварао ватру по територији ДНР користећи цевну артиљерију калибра 122 милиметра, минобацаче калибра 120 и 82 милиметра. Испалили су 190 граната и мина на рејоне 10 насеља - рекао је он.

Украјинска војска довлачи артиљеријске системе и муницију у правцу Горловке, додао је он, истакавши да је приметно и кретање тенкова.      

09:45
Огласио се шеф НАТО-а

Шеф НАТО Јенс Столтенберг рекао је да Алијанса и даље остаје отворена за дијалог са Русијом.

Такође је нагласио да је НАТО спреман да штити савезнике.

09:35
Наставља се евакуација

До 10 сати по локалном времену границу са Русијом прешло 10.356 грађана Донбаса. 

На територији Тарасовског округа Ростовске области на километар од државне границе Русије са Украјином наводно је експлодирала граната, саопштио је добро обавештени извор.       

Како је прецизирано, на лице места је изашла полиција. Нико није страдао у експлозији, нити је нанета материјална штета.         

09:25
Украјински председник данас на Минхенској безбедносној конференцији

Прес служба председника Украјине саопштила је да ће Владимир Зеленски данас учествовати на Минхенској безбедносној конференцији и да ће се истог дана вратити у Кијев.

Како се наводи, планирани су разг овори Зеленског са британским премијером Борисом Џонсоном, немачким канцеларом Олафом Шолцом, потпредседницом САД Камалом Харис а тема ће бити – војна подршка.