Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ИЗРАЕЛСКА ВОЈСКА УДАРИЛА ЈАЧЕ НЕГО ИКАД: Појас Газе бомбардован уздуж и попреко, Израел послао важно обавештење арапским државама (ФОТО/ВИДЕО)

01.12.2023. 07:16
Izraelska vojska
Израелска војска / Извор: Shutterstock

Крај седмодневног примирја, рат на Блиском истоку се наставља.

Сукоб израелске војске и Хамаса ушао је у 56. дан. Министарство унутрашњих послова у Гази под контролом Хамаса саопштило је да је израелска војска извршила напад на северозапад Појаса Газе неколико минута након прекида једнонедељног примирја. ИДФ тврди да је Хамас први прекршио примирје и испалио ракету према израелској територији.

Тајмс оф Израел: Примирје пропало јер је Хамас одбио да ослободи 10 жена талаца

Примирје између Израела и палестинске милитантне групе Хамас данас је пропало након што је Хамас наводно одбио да ослободи 10 женских талаца и уместо тога покушао да ослободи отете из ''других категорија'', пише Тајмс оф Израел.

Хамас је тако наводно прекршио услове споразума о примирју, према којем је та група требало да прво ослободи све жене и децу које држи у Гази, у замену да Израел пристане на примирје од четири дана.

Израелске власти су одговориле како знају да Хамас још држи отприлике 17 жена и деце и да неће разговарати о другим категоријама талаца док они не буду ослобођени.

Шеф Мосада Дејвид Барнеа упозорио је Хамас да ће израелска војска наставити са нападима ако још једна група жена и деце не буде пуштена, на шта је Хамас одговорио испаљивањем ракете на Израел око сат времена пре него што је примирје требало да истекне у 7 сати ујутро.

Високи званичник Хамаса Осама Хамдан рекао је за Ал Арабију да је Израел одговоран што је примирје пропало, тврдећи да је Израел покушавао да укључи жене војнике на листу талаца за које је желео да буду ослобођени и да је одбио све друге предлоге Хамаса. 

Израел притворио више од 260 Палестинаца на Западној за време примирја

Израелске снаге притвориле су више од 260 Палестинаца на окупираној Западној обали током трајања примирја, саопштила је данас хуманитарна организација Удружење палестинских затвореника.

- Од 7. октобра забележено је да је ухапшено 3.400 људи, укључујући оне који су ухапшени у својим домовима, на контролним пунктовима, као и онима који су се предали под претњом и потом држани као таоци - наводи се у саопштењу.

Израелске снаге су саопштиле да је током примирја ухапшено најмање 100 људи, а када је реч у периоду од почетка сукоба Израела и палестинске групе Хамас, израел је саопштио да је ухапшено око 2.100 Палестинаца на окупираној Западној обали, од којих је, како се наводи, 1.100 било повезано са Хамасом, преноси Си-Ен-Ен. 

У Њујорку 15 синагога добило лажне претње бомбама

Најмање 15 синагога у Њујорку јутрос је добило претње бомбама, које су се испоставиле као лажне, саопштила је јеврејска безбедносна агенција у Њујорку.

Према наводима Мича Силбера, директора Иницијативе за безбедност заједнице, која координише безбедност јеврејских институција у Њујорку, претње су део кампање која има за циљ да се прекине рад синагога.

Он је додао да није деловало да постоји икаква стварна опасност за мете, преноси Тајмс оф Израел. Како наводе из ове иницијативе, претње је добило пет синагога на Менхетну, две у Бруклину, једна на Лонг Ајленду, две у округу Вестчестер и пет у другим деловима Њујорка.

- У синагоги има више експлозива. Ови експлозиви ће експлодирати за неколико сати и ја ћу ући у историју. Побринућу се да сви умрете - наводи се у једном од претећих мејлова који су данас послати. 

Претње су упућене усред пораста антисемитских злочина из мржње у Њујорку и широм САД након напада Хамаса на Израел 7. октобра и рата у Појасу Газе, који је уследио. 

Министарство у Гази: Убијено 178 људи у данашњим нападима Израела

Број убијених у данашњим израелским нападима, изведеним након истека примирја порастао је на 178, саопштило је Министарство здравља у Гази, којим руководи Хамас. Како се наводи у саопштењу, већину жртава чине деца и жене. Министарство је навело да је данас рањено 589 људи. 

Би-Би-Си напомиње да није могао независно да потврди ове податке. Израелска војска јутрос је саопштила да је обновила борбена дејства против Хамаса у Појасу Газе и да њени авиони изводе серију ваздушних напада на циљеве те милитантне групе.

Израелска војска тврди да је Хамас прекршио услове привременог примирја и да је испалио ракету према израелској територији непосредно пред истицање примирја јутрос у шест сати по локалном времену.

Блинкен: САД фокусиране и на план за "дан сутра" у Појасу Газе

Амерички државни секретар Ентони Блинкен саопштио је да су САД, поред разговора о актуелном рату Израела и Хамаса, фокусиране и на планирање за "дан сутра" у Појасу Газе и да је о томе разговарао са арапским колегама данас у Дубаију.

Израел обавестио неколико арапских држава да жели тампон зону у послератној Гази

Израел је обавестио неколико арапских држава да жели да направи тампон зону на палестинској страни границе са Појасом Газе, како би спречио будуће нападе, што је део предлога за будућност те енклаве по завршетку рата, јавља данас Ројтерс. 

Израел је своје планове поделио са суседима Египтом и Јорданом, као и са Уједињеним Арапским Емиратима, који су нормализовали односе са Израелом 2020. године, пренела је британска агенција, позивајући се на египатске и регионалне изворе.

Галант: Хамас разуме само силу

Израелски министар и члан ратног кабинета Јоав Галант изјавио је данас да палестинска милитантна група Хамас разуме само силу, додавши да ће израелске снаге наставити нападе на Појас Газе све док не буду постигле своје циљеве.

- Гледао сам нападе и видео њихов интензитет из кокпита борбеног хеликоптера ваздушних снага изнад Појаса Газе. Као што сам говорио од првог дана, сада понављам, Хамас разуме само силу - рекао је Галант у видео-обраћању, преноси "Тајмс оф Израел".

Joav Galant
Јоав Галант / Извор: Профимедиа

Тајани: Треба радити на смиривању тензија у Гази

Италијански министар спољних послова Антонио Тајани изјавио је данас да треба радити на смиривању тензија у Појасу Газе, додавши да је наставак преговора о ослобађању талаца позитивна вест.

- Верујем да преговори о ослобађању талаца морају да се наставе, јер тако треба да буде - рекао је Тајани новинарима, преноси АНСА.

Медији: Две особе на југу Либана убијене у израелском нападу

Две особе су убијене у израелском нападу на Хулу, место на југу Либана, јављају локални медији.

Реч је о мајци и њеном сину, преноси Ал Џазира. Либанска милитантна група Хезболах и Израел разменили су данас ватру у близини либанско-израелске границе, након што је окончано привремено примирје Израела и палестинске милитантне групе Хамас.

Ердоган: Прекид примирја веома негативан развој ситуације у Појасу Газе

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган оценио је данас у разговору са шеиком Мухамедом бин Заједом ал Нахјаном, председником Уједињених Арапских Емирата, да прекид примирја у Гази представља ''веома негативан'' развој ситуације у сукобу Израела и Хамаса, саопштено је из Ердогановог кабинета.

Амбасадор Палестине у Србији: Ово није рат, овде је само израелска окупациона војска која терорише и врши геноцид над палестинским народом у Појасу Газе

Амбасадор Палестине у Србији Мухамед Ал Намур изјавио је да је више до 40 људи данас изгубило живот у ваздушном нападу израелске војске на Појас Газе, након завршетка седмодневног примирја Израела и Хамаса, и истакао да више од половине страдалих чине деца.

- Око 6 сати јутрос израелска авијација је наставила агресију на палестински народ у Појасу Газе. Оно што Израел каже само је изговор, Израелци лажу од кад је почео овај сукоб, али и пре тога. Ја мислим да су можда Израелци унутар Појаса Газе испалили те ракете, за које кажу да су испаљене на Израел - изјавио је амбасадор.

Све о томе прочитајте ОВДЕ

Израелски званичник: Ослобађање талаца кроз преговоре или "на друге начине"

Израел би ослобађање талаца који су у заточеништву Хамаса могао да обезбеди преговорима, "или на друге начине", изјавио је данас један израелски званичник за Ројтерс.

Говорећи у Дубаију, на самиту ЦОП28, након што су се после седмодневног примирја борбе наставиле у Појасу Газе, заменик шефа израелске дипломатије генерал Џозеф, рекао је да Израел не одустаје од намере да обезбеди ослобађање свих талаца и уништи Хамас.

- Природно, дошли смо до тачке где бисмо желели да нађемо начин да осигурамо да се сви киднаповани пусте. Део тога би могли да буду преговори, али и неке друге методе - рекао је он, не пружајући више детаља.

Гутереш: Дубоко жалим због наставка војних операција у Појасу Газе

Генерални секретар УН Антонио Гутереш саопштио је на друштвеним мрежама да дубоко жали због наставка непријатељстава између Израела и Хамаса у Гази и да се нада да би примирје могло бити поново успостављено.

Он је додао да „повратак непријатељствима само показује колико је важно имати истински хуманитарни прекид ватре“.

Израелска погранична подручја на мети ракета из Појаса Газе

Ракета лансирана из Појаса Газе у последњих сат времена причинила је материјалну штету у кибуцу Мефалсим, саопштиле су данас локалне власти.

У нападу нико није повређен, пренео је "Тајмс оф Израел".

Израелске пограничне заједнице према Гази углавном су евакуисане због рата са Хамасом.

Сирене су се огласиле и у кибуцу Нетив ХаАсари и сеоском насељу Јад Мордехаију

УНИЦЕФ: Мора се спровести трајни прекид ватре

Дечји фонд Уједињених нација УНИЦЕФ апеловао је данас на успостављање трајног прекида ватре у Гази, описујући неделовање као "одобрење за убијање деце" након истека једнонедељног примирја између Израела и Хамаса.

"Трајни прекид ватре мора бити спроведен", рекао је новинарима Џејмс Елдер,портпарол УНИЦЕФ-а путем видео везе из Газе, пренео је Ројтерс.

„Изостанак деловања је у својој сржи одобравање убијања деце“, истакао је он.

Израелска војска саопштила је раније данас да је обновила борбена дејства против Хамаса у Појасу Газе и да њени авиони изводе серију ваздушних напада на циљеве те групе.

Израелска погранична подручја на мети ракета из Појаса Газе

Ракета лансирана из Појаса Газе у последњих сат времена причинила је материјалну штету у кибуцу Мефалсим, саопштиле су данас локалне власти.

У нападу нико није повређен, пренео је "Тајмс оф Израел".

Израелске пограничне заједнице према Гази углавном су евакуисане због рата са Хамасом.

Сирене су се огласиле и у кибуцу Нетив ХаАсари и сеоском насељу Јад Мордехаију

ИДФ: Потенцијални наставак примирја је на политичарима, а не на војсци

- Циљ израелске војске је да уништи Хамас да више никада та милитантна група не би починила злочин у Израелу, као и да врати таоце кући - рекао је данас портпарол Израелских одбрамбених снага (ИДФ) мајор Дорон Шпилман, док су израелске снаге обновиле борбена дејства у Појасу Газе.

Шпилман је истакао да је израелска војска од јутрос пресрела више ракета испаљених из Газе да војни циљеви остају „упоришта и терористи Хамаса“, као и места са којих су пуцали из ракетних бацача.

- Потенцијални наставак примирја је на политичарима, а не на војсци - рекао је Шпилман.

На питање о гађању цивилних подручја у Гази, Шпилман је рекао да Хамас делује директно из цивилних подручја у Појасу Газе и да због тога ИДФ мора да гађа те области, иако, како је навео, не жели да изазива цивилне жртве.

Бригаде Ал Кудс напале градове и насеља у Израелу

Рат на Блиском истоку се веома брзо поново захуктако до тачке кључања, полако се укључују све фракције које су биле активне на бојном пољу пре примирја.

Бригаде Ал Кудс, оружано крило палестинског покрета Исламски џихад, саопштиле су да су јутрос напале израелске градове и насеља као одговор, како су навели, на злочине против њиховог народа, наводи се у саопштењу те групе.

Хамас: У израелским нападима у Појасу Газе убијено више од 30 Палестинаца, криви су САД и међународна заједница

Више од 30 Палестинаца убијено је јутрос, а на десетине је рањено у израелским нападима у прва два сата након истека привременог примирја у Појасу Газе, саопштило је Министарство здравља у Гази.

Већина убијених су жене и деца, пренео је Ројтерс.

Владина канцеларија за медије под контролом Хамаса окривила је САД и међународну заједницу за наставак борби у Гази након што је данас прекинуто једнонедељно примирје између Израела и Хамаса.

Министарство је саопштило да Америка и међународна заједница "сносе одговорност за злочине 'израелске' окупације и наставак бруталног рата против цивила, деце и жена у Појасу Газе", пренео је Си-Ен-Ен.

У саопштењу се додаје да Палестинци имају право да се бране "свим средствима" и да успоставе палестинску државу са Јерусалимом као главним градом.

Израел из ваздуха послао летке упозорења

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) бацале летке у Кан Јунису на југу Појаса Газе у којима се становницима поручује да се евакуишу на југ у Рафу, упозоравајући да је Кан Јунис небезбедан, кажу Палестинци. 

ИДФ је објавио нову мапу Појаса Газе по којој је он подељен на стотине зона, а становници ће бити упозорени на места активних борби, пренео је "Тајмс оф Израел".

Од Палестинаца ИДФ тражи да обрате пажњу на своја подручја и прате будућа ажурирања војске.

Како се наводи, војска би могла да користи ту мапу да позове Палестинце из одређених области да се евакуишу када се копнена офанзива ИДФ прошири на југ Појаса Газе, уместо да захтева масовну евакуацију као што је то било у северном делу енклаве.

Медији: Преговори о ослобађању талаца и даље трају

Преговори са катарским и египатским посредницима о ослобађању талаца које Хамас држи у Појасу Газе и даље су у току, рекао је добро обавештен извор за Си-Ен-Ен-а, чак и након што је израелска војска саопштила да је јутрос обновила борбене операције у Гази.

Истовремено, палестински званичник близак преговорима рекао је за Би-Би-Си да се разговори о постизању споразума о примирју настављају, чак и док се борбе настављају.

Ниједна од главних страна укључених у преговоре, Хамас, Израел, Катар, Египат и САД, ни сат времена након истека седмодневног примирја јутрос, није јавно прогласила прекид преговора.

Према условима раније постигнутог споразума, очекивало се да ће Хамас предложити осму листу талаца која ће укључивати 10 жена и деце који ће бити ослобођени данас у замену за додатни дан привременог примирја.

Израел је захтевао да Хамас прво ослободи жене и децу пре него што пређе на друге групе талаца.

Израел је упозорио да ће се војне операције у пуном обиму наставити када се заврши тренутна фаза ослобађања талаца.

Амерички званичници су, међутим, рекли да ће се разговори наставити без обзира на ослобађање преосталих талаца.

Хамас: Најмање осам Палестинаца убијено у израелским нападима у Појасу Газе

Најмање осам Палестинаца убијено је јутрос у израелским ваздушним нападима на југ и север Појаса Газе, саопштили су Хамас и болнички извори.

Најмање шест Палестинаца убијено је јутрос у Рафи, граду на југу Појаса Газе, у израелском ваздушном нападу, саопштило је Министарство здравља у Гази које води Хамас.

Двоје деце убијено је у израелским ваздушним нападима на град Газа на северу Појаса, рекао је лекар из болнице Ал-Ахли Фадел Наим, пренео је Би-Би-Си (BBC).

Нетанијахуов кабинет: Хамас прекршио договор, влада посвећена ратним циљевима

Кабинет изреалског премијера навео је у саопштењу да је Хамас прекршио договор о привременом примирју, „није испунио своју обавезу да ослободи све жене таоце и испалио је ракете на Израел".

- Усред повратка у борбу, наглашавамо да је влада Израела посвећена постизању циљева рата — ослобађању наших талаца, елиминацији Хамаса и осигуравању да Газа никада више не може да угрози народ Израела - наводи се у саопштењу, преноси Тајмс оф Израел.

Хамас: Израелска војска напала северозапад Појаса Газе

Министарство унутрашњих послова у Гази, које контролише Хамас, саопштило је да је израелска војска извршила напад војним возилима на северозапад Појаса Газе неколико минута након што је јутрос прекинуто једнонедељно примирје између Израела и Хамаса.

У саопштењу се наводи да је Израел обновио и ваздушне нападе на ту област Појаса Газе, пренео је Си-Ен-Ен (CNN).

Палестински медији: Израел напада север и југ Газе

Палестински медији извештавају о израелским војним нападима на северу и југу Газе.

- Неколико ваздушних напада је извршено у јужном делу Појаса Газе - објавило је министарство унутрашњих послова и националне сигурности, којим управља Хамас.

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) су саопштиле да управо борбеним авионима гађају циљеве Хамаса у Појасу Газе.

Израел напао Кан Јунис
Неколико експлозија у Гази, Израел пресрео ракету на југу земље

Неколико експлозија и пуцњава чуле су се рано јутрос у северној Гази, јавила је новинска агенција Шехаб за коју се сматра да је блиска Хамасу.

Израелска војска саопштила је такође да је пресрела ракету лансирану из Газе рано јутрос након што су се активирале сирене за ваздушни напад у израелским заједницама, пренео је Ројтерс.

Израелска војска такође тврди да је Хамас прекршио услове привременог примирја и да је испалио ракету према израелској територији непосредно пред истицање примирја јутрос у шест сати по локалном времену.

Војска је потом навела да њени борбени авиони изводе талас ваздушних напада на циљеве Хамаса у Појасу Газе и да ће ускоро објавити детаље о тим нападима.

Крај примирја - рат се наставља

Израелска војска саопштила је данас да је обновила борбена дејства против Хамаса у Појасу Газе и да њени авиони изводе серију ваздушних напада на циљеве те милитантне групе.

Израелска војска тврди да је Хамас прекршио услове привременог примирја и да је испалио ракету према израелској територији непосредно пред истицање примирја јутрос у шест сати по локалном времену.

Војска је потом навела да њени борбени авиони изводе талас ваздушних напада на циљеве Хамаса у Појасу Газе и да ће ускоро објавити детаље о тим нападима.

Израелска јавна телевизија Кан навела је да је то први напад на Израел откако је почело примирје са Хамасом 24. новембра. 

Неколико експлозија и пуцњава чуле су се рано јутрос у северној Гази, јавила је новинска агенција Шехаб за коју се сматра да је блиска Хамасу.

Други медији повезани са Хамасом јавили су да дронови прелећу изнад града Газе.

Ниједна страна није најавила продужење примирја.