Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СУКОБ У НАГОРНО-КАРАБАХУ: Меркелова хитно разговарала са Ердоганом о конфликту, поново сирене за ваздушну опасност (ФОТО/ВИДЕО)

06.10.2020. 09:29 23:00
Пише:
Србија Данас
rat između Azerbejdžana i Jermenije
рат између Азербејџана и Јерменије / Извор: Реутерс

Сукоб је започео у фебруару 1988. године

Ситуација у Нагорно-Карабаху ескалирала је крајем прошле недеље. Две стране се међусобно оптужују за иницирање сукоба. Министарство одбране Азербејџана је 27. септембра саопштило да су Оружане снаге Јерменије гранатирале места на линији разграничења у Карабаху и да међу жртвама има цивила и војника.

Сукоб у Нагорно-Карабаху започео је у фебруару 1988. године, када је ова аутономна област објавила отцепљење од Азербејџанске SSR. После оружаног сукоба 1992-1994, Баку је изгубио контролу над Нагорно-Карабахом и седам суседних региона.

У сукобима око Нагорно-Карабаха погинуло више од 40 цивила.

Према званичним извештајима из Бакуа и Јеревана, на азербејџанској страни је од почетка сукоба око Нагорно-Карабаха погинуло 27, а на јерменској 19 цивила.

Nagorno Karabah
Нагорно Карабах / Извор: Фото: Профимедиа/СД илустрација

Број цивилних жратава и Азербејџану од почетка сукоба порастао ја на 27, док је 141 цивил рањен, саопштила је данас канцеларија азербејџанског државног тужиоца.

У саопштењу се додаје да су у гранатирању несељених подручја оштећена 63 цивилни објекат и 376 стамбених зграда.

Јерменски министар здравља Арсен Торосјан саопштио је да је у Нагорно Карабаху погинуло најмање 19 цивила, док их је 80 рањено.

Јерменске власти у виша наврата су тврдиле да азербејџанске снаге гранатирају насеља у Нагорно-Карабаху, међу којима и главни град непризнате државе Степанакерт различитим оружјем.

 

Деманти Јеревана: Нисмо гранатирали нафтовод

Портпаролка Министарства одбране Јерменије Шушан Степањан демантовала је изјаву Бакуа о покушају јерменске стране да гранатира нафтовод Баку-Тбилиси-Џејхан.

- Изјава азербејџанске стране да су наводно јерменске јединице покушале да изведу напад на нафтовод Баку-Тбилиси-Џејхан је безочна лаж. Више пута смо изјављивали да не циљамо нафтну и гасну инфраструктуру, али без обзира на место размештања, сви војни објекти и циљеви, одакле се пуца на Карабах, биће уништени - написала је Степањанова на Фејсбуку.

Баку: Јерменске снаге покушале да нападну нафтовод

Државно Тужилаштво Азербејџана саопштило је да су оружане снаге Јерменије покушале ракетни напад на нафтовод Баку-Тбилиси-Џејхан.

- Оружане снаге Јерменије покушале су данас око 21 сат по локалном времену ракетне ударе на део нафтовода Баку-Тбилиси-Џејхан. Нафтовод има посебан значај за енергетску безбедност Европе и највећи је стратешки пројекат у региону. Захваљујући одлучним мерама наше војске тај покушај је био спречен - наводи се у саопштењу.

Нафтовод је дуг 1.768 километара, а од тога 443 километра пролази кроз територију Азербејџана, 249 километара је на територији Грузије, а 1.076 километара иде кроз Турску.

Изградња је почела 2003. године, а пуњење нафтом 2005. Капацитет нафтовода је 1,2 милиона барела дневно.

Нагорно-Карабах позива да се формира међународна антитерористичка коалиција

Председник непризнатог Нагорно-Карабаха Араик Арутјуњан је, у светлу вести о терористима који ратују на страни Азербејџана у сукобу у Нагорно-Карабаху, позвао да се формира међународна антитерористичка коалиција.

Rat između Azerbejdžana i Jermenije
Рат између Азербејџана и Јерменије / Извор: Реутерс

- Као председник државе која се бори за своју независност, позивам цивилизовани свет да активно учествује у борби против тероризма. Императив дана је формирање активне и ефикасне међународне антитерористичке коалиције - написао је Арутјуњан на Фејсбуку.

Више о овој вести прочитајте ОВДЕ.

Пашињан: Ако је Баку спреман на уступке и ми смо

Јерменија је спремна за уступке када је реч о конфликту у Нагорно-Карабаху ако таква спремност постоји и на страни Азербејџана, изјавио је јерменски премијер Никол Пашињан.

Nikol Pašinjan
Никол Пашињан / Извор: Реутерс

- Конфликти треба да се решавају на бази узајамних уступака. Нагорно-Карабах је спреман, Јерменија је спремна на реципрочне уступке на које је спреман Азербејџан - рекао је Пашињан у интервјуу за француску агенцију АФП.

Више о овој вести прочитајте ОВДЕ.

Азербејџан објавио снимак освојеног пункта и технике противника

Министарство одбране Азербејџана објавило је видео-снимак заузетог пункта јерменских оружаних снага и заробљених трофеја.  

Претходно је Министарство објавило видео оклопне технике заузете током сукоба у Карабаху.

Министарство одбране Азербејџана тврди да су противници побегли

Оружане снаге Арменије оставиле су оклопна возила (тенкове) и побегле.

Степанакерт: Поново сирене за ваздушну опасност

У престоници непризнатог Карабаха, Степанакерту, поново су се огласиле сирене за ваздушну опасност.

Nagorno-Karabah
Нагорно-Карабах / Извор: Реутерс

У околини града чује се артиљеријска паљба.

Лавров и Зариф изразили забринутост због ескалације сукоба у Карабаху

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров разговарао је телефоном са шефом иранске дипломатије Мухамедом Џавадом Зарифом. Министри су изразили забринутост због невиђене ескалације у зони сукоба у Нагорно-Карабаху, наводи се у саопштењу МИП Русије.

- Москва и Техеран су изразили озбиљну забринутост због невиђене ескалације у зони сукоба у Нагорно-Карабаху. Указано је на опасност уплитања у сукоб радикалних бораца нелегалних оружаних формација из Сирије и Либије. Константовано је да не постоји алтернатива за дипломатско решавање проблема, чији почетак треба да буде прекид ватре без предуслова - саопштила је руска страна.

Sergej Lavrov
Сергеј Лавров / Извор: Профимедиа

Лавров је указао на интензивне напоре Русије, између осталог, и у оквиру тројке копредседавајућих Минске групе ОЕБС-а, у циљу успостављања мира у региону.

Миистри су поново скренули пажњу на важну улогу коју у томе могу играти земље-суседи Азебрејџана и Јерменије.

Јерменска граната у дворишту цивила

Граната коју је испалила Јерменија погодила је двориште једног сељака у Агдаму.

У сукобима око Нагорно-Карабаха погинуло више од 40 цивила. 

Улице Агдама после јерменских "интервенција"
PSSE осудио хушкачку реторику Турске

Надзорни одбор Парламентарне скупштине Савета Европе осудио је хушкачку реторику Турске у вези са сукобом у Нагорно-Карабаху и позвао је Анкару да прекине са таквим акцијама, наводи се у саопштењу шефа надзорног одбора ПС СЕ Михаела Острупа Јенсена.

Turska
Турска / Извор: Профимедиа

- Још једном подсећам да су обе земље (Јерменија и Азербејџан), када су постале чланице Савета Европе, преузеле на себе обавезу да решавају своје спорове мирним путем. Та обавеза, која је наметнута свим државама-чланицама, такође подразумева да све државе-чланице морају да се уздржавају од свих акција које подстичу зараћене стране да решавају своје спорове употребом силе. С тим у вези, чланови Одбора осудили су хушкачку реторику Турске, а такође су известили о директном учешћу у сукобу и позвали ту земљу да хитно прекине са таквим акцијама - наводи се у саопштењу објављеном на сајту Парламентарне скупштине Савета Европе.

Меркелова са Ердоганом о конфликту Јерменије и Азербејџана

Немачка канцеларка Ангела Меркел разговарала је данас путем видео конференције са турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом и изјаснила се за примирје у конфликту између Јерменије и Азербејџана.

Rat između Azerbejdžana i Jermenije
Рат између Азербејџана и Јерменије / Извор: Реутерс

Канцеларка је нагласила да је неопходно успоставити разговоре у оквиру Минск групе ОЕБС-а који би имали за циљ суштински напредак.

Више о овој вести прочитајте ОВДЕ.

Иран: Свако мешање са стране у Нагорно-Карабаху штетно

Свако мешање са стране у конфликт око Нагорно-Карабаха штетно је и контрапродуктивно, саопштио је данас портпарол иранске владе, Али Рабиеи.

Iran
Иран / Извор: Профимедиа

Он је навео да не постоји могућност војног разрешења конфликта затраживши и од Јеревана и од Бакуа да одмах окончају непријатељства.

Више о овој вести прочитајте ОВДЕ.

Техеран: "Јерменија да врати Нагорно-Карабах"

Техеран сматра да би Јерменија требало да врати Нагорно-Карабах Азербејџану, али да то не треба да се реши војном акцијом, изјавио је виши саветник иранског врховног вође Али Акбар Велајати.

У Јерменији мирно, једна ствар ипак указује да нешто није у реду

Јерменија и Азербејџан су увелико у рату око Артсаха (древни јерменски назив за област), односно Нагорно-Карабаха, међутим, ситуација у главним градовима ове две земље, засад, делује нормално. Иако су Јермени увели ратно стање, у Јеревану не изгледа као да је рат - продавнице, кафићи, ресторани раде нормално, људи шетају градским улицама, а јавни транспорт функционише.

Да ипак нешто није у реду може се приметити по честим возилима које шаљу помоћ јерменским војницима, али и по броју волонтера, који помажу својој земљи. Јереван је ваздушном линијом на око 150 километара од ратне зоне.

Baku
Баку / Извор: Профимедиа

Наспрам главног града Јерменије, у Бакуу је скроз мирна ситуација, чак се игра и фудбалска лига, док су Јермени прекинули такмичење. И Азери су прогласили ратно стање, али све функционише нормално.

Руска агенција преноси да су становници главног града подигли много више застава испред кућа него иначе, а вијоре се и турске заставе непосредно поред азербејџанских. Баку је на 400 километара од ратне зоне.

Британија и Канада траже прекид ватре

Британија и Канада саопштиле су да постоји хитна потреба за заустављањем војне акције у и око Нагорно-Карабаха и позвале све стране да се врате за преговарачки сто.

Баку: Јереван у Нагорно-Карабаху ангажује плаћенике из Ирака и Сирије

Служба државне безбедности Азербејџана саопштила је да Јерменија у борбама у Нагорно-Карабаху ангажује плаћенике из Ирака и Сирије.

Како се наводи, пресретнут је разговор плаћеника који учествују у борбама дуж линије раздвајања у Карабаху.

- У агресији против Азербејџана Јерменија користи стране плаћенике, конкретно борце курдских група које је врбовала на територији Ирака и Сирије. Азербејџанска служба државне безбедности је путем радио везе пресрела разговор терориста који припадају Радничкој партији Курдистана и који учествују у борбеним дејствима на територији Азербејџана - наводи се у саопштењу.

ЈЕРМЕНИЈА АНГАЖОВАЛА КУРДЕ У БОРБАМА У КАРАБАХУ? Баку изнео нове тврдње

ЈЕРМЕНИЈА АНГАЖОВАЛА КУРДЕ У БОРБАМА У КАРАБАХУ? Баку изнео нове тврдње

Турска нуди сарадњу Русији за решавање ситуације у Карабаху

Министар спољних послова Турске Мевлут Чавушоглу изјавио је да сви знају колико је Русија уложила напора да се разреши конфликт у Нагорно-Карабаху, баш као и Турска, стога је од изузетне важности да се покрене заједнички рад Москве и Анкаре по том питању.

Како је рекао, свака земља би требало да буде на страни истине, а истина је на страни Азербејџана.

- Све земље, укључујући Русију, требало би да буду на страни истине. Русија је у саставу минске тројке, има односе и са Азербејџаном и са Јерменијом, због чега мора да уложи многе напоре како би се конфликт решио. Ми желимо да уложимо још више напора, зато је и потребан заједнички рад - рекао је Чавушоглу.

- Све земље, укључујући Русију, требало би да буду на страни истине. Русија је у саставу минске тројке, има односе и са Азербејџаном и са Јерменијом, због чега мора да уложи многе напоре како би се конфликт решио. Ми желимо да уложимо још више напора, зато је и потребан заједнички рад - рекао је Чавушоглу.

Више о овој вести прочитајте ОВДЕ.

Јерменска граната у дворишту цивила

УЗНЕМИРУЈУЋА ФОТОГРАФИЈА можете је погледати кликом ОВДЕ.

Азербејџан поново бомбардује главни град Карабаха

Портпаролка јерменског Министарства одбране Шушан Степањан саопштила је да је у току ракетни напад на главни град непризнатог Нагорно-Карабаха, Степанакерт.

- Непријатељ је започео ракетни напад на Степанакерт - написала је Степањанова на Фејсбуку.

У граду се чуло неколико експлозија и чуле су се сирене. Људи се спуштају у склоништа.

АЗЕРИ ПОНОВО БОМБАРДУЈУ ГЛАВНИ ГРАД КАРАБАХА: Ракетним системом "Смерч" по недужним цивилима (ФОТО)

АЗЕРИ ПОНОВО БОМБАРДУЈУ ГЛАВНИ ГРАД КАРАБАХА: Ракетним системом "Смерч" по недужним цивилима (ФОТО)

Договор Путин и Ердогана може довести до краја сукоба Азербејџана и Јерменије

Тренутне борбе између Јерменије и Азербејџана око региона Нагорно-Карабах можда довеле до тога да Ердоган остави Путина у најкомликованијој позицији у последњих неколико година.

Неко време је изгледало као да су пријатељи. Руски председник Владимир Путин, некадашњи агент КГБ, успео је полако да створи везу са једним од најнезгоднијих чланова НАТО, турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом. Чинило се да њих двојица често телефонирају, Турска је избачена из програма Ф-35 предвођеног САД за куповину руског ракетног система С-400, а Анкара је изненада изгледала ближа са Москвом него са Бриселом.

Више о овој вести прочитајте ОВДЕ.

Руска обавештајна служба: Хиљаде сиријских милитаната увучено у конфликт у Карабаху

Хиљаде ектремиста који се боре на Блиском истоку, укључујући терористе Нусра фронта, пребацују се у зону сукоба у Нагорно-Карабаху, изјавио је директор Спољнообавештајне службе Русије Сергеј Наришкин.

- Према информацијама доступним Спољнообавештајној служби, активно се увлаче у зону сукоба плаћеници из међународних терористичких организација које се боре на Блиском истоку, између осталог "Џабхат ал-Нусра", "Фиркат Хамза", "Султан Мурад", као и екстремистичке курдске групе. Притом се ради о стотинама, па чак и хиљадама екстремиста, који рачунају да ће зарадити на новом рату у Карабаху - рекао је Наришкин.

Nagorno Karabah
Нагорно Карабах / Извор: Профимедиа

Према његовим речима, оружана конфронтација која се распламсава у Карабаху попут магнета привлачи милитанте из различитих међународних терористичких структура.

Више о овој вести прочитајте ОВДЕ.

Наредба азербејџанској војсци: Припремите напад уз примену оружја велике разорне моћи

Министар одбране Азербејџана Закир Гасанов наложио је да се направи план напада на војно-стратешку инфрастркутуру јерменских снага у Нагорно-Карабаху уз примену оружја велике разорне моћи.

Такође је поручио војсци да предузму све могуће мере како би се ослободила окупирана територија Азербејџана.

Nagorno Karabah
Нагорно Карабах / Извор: Профимедиа

Азербејџански министар одбране је уједно и запретио јерменским снагама да ће, у случају да војска Нагорно-Карабаха у нападу на азербејџанске положаје употреби ракетне комплексе "Искандер", бити пружен адекватан одговор. 

Јерменска ракета разозила азербејџански тенк

Директан погодак вођеном ракетом у тенк види се на снимку који се појавио на друштвеним мрежама. Како је наведено, јерменске снаге ракетом уништавају азербејџански тенк.

На снимку се види вођена ракета која лети неколико секунди и директно погађа тенк у тренутку када оклопњак покушава да окрене цев ка месту са кога се снима. 

Директан погодак у гусеницу тенка највероватније је онеспособио оклопно возило, али се снимак прекида у тренутку поготка. 

Азербејџански град Тертер на мети артиљерије, цивили се 10 дана крију у склоништима

Цивили у азербејџанском граду Тертеру, који је на мети артиљерије јерменске војске, већ десет дана су у склоништима због своје сигурности и борбе за опстанак.

Један део грађана се од 27. септембра налази у склоништима. Други су напустили домове и привремено преселили у друга насеља која сматрају сигурнијима, јер су далеко од зоне сукоба. 

Nagorno Karabah
Нагорно Карабах / Извор: Профимедиа

Међу онима који су у склоништима је и Јавид Хекимов.

- У склоништу сам с четворо деце и комшијама. Неколико пројектила је пало у близини моје куће. Међутим, засад нема проблема. Бићемо овде због наше сигурности и предострожности - појаснио је Хекимов.

Више о овој вести прочитајте ОВДЕ.

Турски министар спољних послова допутовао у Баку

Турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу допутовао је у Азербејџан где се састао са председником те земље Илхамом Алијевом и са другим представницима азербејџанске власти.

По слетању на аеродром у Бакуу, Чавушоглу је написао на Твитеру да је он допутовао у Азербејџан како би подржао братски азербејџански народ.

Више о овој вести прочитајте ОВДЕ. 

Нагорно-Карабах: Нисмо ми покренули сукобе, нећемо ми тражити примирје

Председник парламента самопроглашене републике Нагорно-Карабаха Артур Товмасјан изјавио је да је сукобе у овом региону испровоцирао Азербејџан, те да Степанакерт нема намеру да тражи примирје.

- Рат је покренула власт Азербејџана, али га сада води војно и политичко руководство Турске. Ово није рат Јермена и Азербејџанаца, то је покушај Турске да се угура на Закавказје - рекао је Товмасјан.

Према његовим речима, међународна заједница и стране државе виде све и требало би да примене санкције против турског председника Реџепа Тајипа Ердогана.

Више о овој вести прочитајте ОВДЕ.

Асад: Турска је средство Запада за спровођење њихове политике

Председник Сирије Башар ел Асад дао је ексклузивни интервју за РИА Новости у којем је говорио, између осталог, о улози Турске у дешавањима у његовој земљи, али и најновијим сукобима у Нагорно-Карабаху. Асад истиче да је понашање турског председника Реџепа Тајипа Ердогана опасно из више разлога.

- Што се тиче тренутних догађаја, ми у Русији пратимо регионални сукоб Јерменије и Азербејџана. И, наравно, Турска игра своју улогу. Нећу рећи позитивну или негативну. Али желим да поставим питање о Турској и о Ердогановој политици. Последњих година Турска се труди да максимизира свој међународни утицај. Видимо њено присуство у Либији, мешање у ситуацију у Сирији, у територијалне спорове у Грчкој, а сада даје отворену подршку Азербејџану - рекао је Асад.

"ЕРДОГАН ЈЕ ГЛАВНИ ПОКРЕТАЧ СУКОБА У НАГОРНО-КАРАБАХУ" Асад раскринкао потезе Турске

"ЕРДОГАН ЈЕ ГЛАВНИ ПОКРЕТАЧ СУКОБА У НАГОРНО-КАРАБАХУ" Асад раскринкао потезе Турске

Ердоган: Јерменија мора да напусти окупирану азербејџанску територију

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да Јерменија мора да напусти окупирану азербејџанску територију.

Он је то изјавио у разговору са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом током састанка у Анкари, саопштила је председникова администрација.

Erdogan
Ердоган / Извор: Профимедиа

Наводи се и да је Ердоган током разговора обратио пажњу на то да "одлуке Савета безбедности УН и ОЕБС-а позивају Јерменију да у потпуности напусти окупирану азербејџанску територију".

Претходно је Ердоган изјавио да се нада да ће Азербејџан наставити офанзиву и ослободити своју земљу у Карабаху.

- Азербејџан је већ ослободио велику територију. Надам се да ће наставити своју борбу док не ослободи све своје земље у Карабаху - рекао је Ердоган.

Јерменске снаге се повлаче

Председник непризнате републике Нагорно-Карабах Араик Арутјуњан изјавио је да је током јучерашњег дана на Степанакерт испаљено преко 100 ракета из лансирног система "Смерч". Истовремено, азербејџанске снаге тврде да се војска Нагорно-Карбааха повлачи дуж целе линије фронта.

- Изгледа да је разлог због чега је азербејџанска страна интензивирала гађање Степанакерта јесте што је јерменска војска успела да испуни све задатке, да одбије нападе и с ваздуха и с копна. Поред тога, азербејџанске снаге су поново претрпеле велике губитке - рекао је он.

Више о овој вести прочитајте ОВДЕ.