Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ПРОЈЕКТИЛИ ИЗ ЈЕМЕНА ЛЕТЕЛИ КА ИЗРАЕЛУ?! Си Ђинпинг први пут проговорио о рату на Блиском истоку, ситуација све гора (ФОТО/ВИДЕО)

19.10.2023. 08:02
Пише:
Србија Данас
Foto: Youtube Printscreen/NEWS9 Live, Guardian News, FOX 5 New York
Фото: Youtube Printscreen/NEWS9 Ливе, Гуардиан News, FOX 5 New York / Извор: Фото: Youtube Printscreen/NEWS9 Ливе, Гуардиан News, FOX 5 New York

Рат на Блиском истоку ушао је у 13. дан

Ватрени окршај Израела и Палестине траје готово две недеље. Тензије су све јаче, нарочито после јучерашњег напада на болницу унутар Газе. Амерички председник Џозеф Бајден допутовао је у Израел како би пружио подршку својим савезницима, али је у свом обраћању нагласио да палестински цивили нису Хамас, и да не би требало да их свет тако посматра. Шта ће се све десити у току данашњег дана, остаје да видимо.

Foto: Tanjug/AP/Ariel Schalit
Фото: Танјуг/АП/Ариел Schalit / Извор: Фото: Танјуг/АП/Ариел Schalit

Пентагон: Ракете из Јемена потенцијално намење циљевима у Израелу

Ратни брод америчке морнарице који је распоређен на Средњем истоку пресрео је данас више пројектила код обала Јемена, а Пентагон не искључује могућност да је циљ пројектила био Израел.

Како је саопштио званичник Пентагона, пресретнуте су три ракете и више дронова.

 Више о томе прочитајте ОВДЕ.

У нападима у Израелу страдала 32 државља САД

Амерички Стејт департмент саопштио је да су 32 Американца убијена у Израелу. Једанаест америчких држављана се и даље води нестало, рекао је Метју Милер, портпарол Стејт департмента на конференцији за новинаре. 

Прелаз Рафа се отвара сутра

Прелаз Рафа између Египта и Појаса Газе биће отворен са египатске стране за испоруку хуманитарне помоћи Гази у петак ујутро, рекли су египатски безбедносни званичници на граничном прелазу за CNN. 

Нетањаху обишао трупе у близини Газе

Премијер Израела Бењамин Нетањаху рекао је групи војника у близини границе са Газом да је Израел на путу ка великој победи.

- Победићемо свом снагом. Цео Израел је иза вас, а ми ћемо снажно ударити наше непријатеље да бисмо могли да победимо - рекао је Нетањаху.

Израел евакуише своје амбасаде на Блиском Истоку?

Израелске власти наводно су издале наређење да сва њихова дипломатска представништва широм Блиског Истока, укључујући и амбасадау у Бахреину, буду евакуисани. 

Хамас убио девет Британаца

Потврђено је да је девет британских држављана погинуло, а још седам се води као нестало након Хамасових напада 7. октобра, рекао је портпарол Даунинг стрита. 

Немачка подржала Израел

Немачки министар одбране, Борис Писторијус, обећао је данас ''непоколебљиву подршку'' Берлина Израелу у борби против палестинске милитантне групе Хамас.

- Нема сумње, шта год можемо да учинимо да вас подржимо, уз материјалну подршку, урадићемо то. Немачка стоји уз Израел, уз народ Израела - рекао је Писторијус током заједничког обраћаја за медије са израелским колегом Јоавом Галантом, преноси Ројтерс.

Он је позвао на ослобађање талаца које је узео Хамас и изразио забринутост због могућности ескалације сукоба.

Писторијус је допутовао у Израел након посете немачким војницима који служе у окиру мировних снага УН у Либану. Раније данас, он је истакао да је против повлачења мировне мисије УН (УНФИЛ) из те земље, тврдећи да би такав потез у овом тренутку послао погрешан сигнал.

Си Ђинпинг први пут проговорио о рату на Блиском истоку

Кина жели да се рат између Израела и палестинског Хамаса оконча што пре, изјавио је председник Кине, Си Ђингпинг, пренели су данас државни медији, наводећи да је Пекинг спреман да ради са арапским владама на трајном решењу сукоба.

У питању су први јавни коментари кинеског лидера о рату у Израелу откако је избио пре скоро две недеље.

Си је казао да је прекид ватре императив, да треба што пре спречити ширење или спирално ширење сукоба у Израелу ван контроле, навели су кинески државни медији, пренео је Ројтерс.

Си је то изјавио после састанка са египатским премијером, Мостафом Мадбулијем, који је ове недеље био једини вишерангирани делегат са Блиског истока који је присуствовао кинеском инфраструктурном форуму "Појас и пут".

Кина подржава напоре Египта да пошаље хуманитарну помоћ Гази, рекао је Си Мадбулију, објавили су медији.

Ускоро ћете видети унутрашњост Газе

Израелски министар одбране поручио је пешадијским трупама да ће ускоро, како се изразио, „изнутра“ видети Појас Газе.

„Тренутно Газу гледате издалека, ускоро ћете је видети изнутра“, рекао је Галант, обраћајући се војницима распоређеним код Појаса Газе.

„Стићи ће таква наредба“, казао је Галант, пренео је „Тамс оф Израел“.

Помоћ још није стигла

Хамасов портпарол за прелаз Рафа, Ваел Абу Омар, изјавио је да до овог поподнева никаква помоћ или опрема за поправку путева није ушла у Газу из Египта. 

Нападнути Палестинци на Западној обали

Израелске одбрамбене снаге саопштиле су да су извеле ваздушни напад на групу наоружаних Палестинаца на избеглички камп Нур Шамс на Западној обали.

- Авион израелских снага извео је напад на одред наоружаних терориста који је представљао претњу за војнике у тој области, услед чега је убијено неколико терориста - наводи се у саопштењу војске.

У саопштењу се додаје да израелске снаге од синоћ спроводе противтерористичку операцију у Нур Шамсу како би привеле тражене осумњичене, уништиле терористичку инфраструктуру и заплениле оружје. 

Гађан Израел са територије Либана

Ракете су испаљене са територије Либана на север Израела, због чега су се у неколико градова огласиле сирене за ваздушну опасност, саопштиле су Израелске одбрамбене снаге.

Хамас је саопштио да је испалио 30 ракета са територије Либана на север Израела

Израелска војска одговорила је артиљеријском паљбом, наводи се у саопштењу. 

Сирене за ваздушну опасност у Израелу

Сирене су се огласиле и на југу Израела, у Ашкелону и Ашдоду, недалеко од Појаса Газе. Ашдод се налази на 43 километра од Тел Авива и у њему живи око 220.000 људи. 

Број жртава у појасу Газе повећан на 3.785, укључујући 1.524 деце

Број жртава у појасу Газе откако је Израел објавио рат против Хамаса повећао се на 3.785, укључујући 1.524 деце, 1.000 жена и 120 старијих људи, саопштило је данас Министарство здравља на тој палестинској територији.

Рањених је 12.493, међу њима готово 4.000 деце и 3.300 жена.

Израел тврди да су стотине људи погинуле у експлозијама ракета које нису прелетеле границу, укључујући једну која је изазвала смртоносну екплозију на паркингу болнице у Гази у уторак увече, наводе израелски медији. 

Израел побио Палестинце док су чекали у реду за хлеб

У израелским ваздушним нападима на Појас Газе уништено је више пекара и убијен и повређен велики број људи који су чекали да купе хлеб, објавила је палестинска агенција WAFA

Хуманитарне организације, попут Светског програма за храну, упозориле су да у Гази понестаје хране.

Више о томе прочитајте ОВДЕ

Израел ударио на Хезболах

Израелска артиљерија погађа насеље Меис ал-Џабал на југу Либана, рекли су локални становници за РИА Новости.

ИДФ је саопштила да је одговорила артиљеријским гранатирањем на место лансирања пројектила.

Артиљеријско гранатирање се наставља у Маис ал-Јабалу. Авиони су видљиви у ваздуху - рекао је саговорник агенције.

Више о томе читајте ОВДЕ

Хезболах званично ушао у рат

Бригаде ирачког Хезболаха званично су објавиле своје учешће у операцији ,,Поплава Ал-Акса''

Војни представник бригада ирачког Хезболаха Џафар Ал Хусеини рекао је да су „Американци кључни саучесници у погибији становника Појаса Газе и стога они (Американци) морају да сносе одговорност за последице“.

Нагласио је да су бригаде ирачког Хезболаха практично отпочеле борбу од данас, нападима на америчке базе.

Уништен читав градски блок у Кан Јунису

Директор медицинског центра Ел Насер Мохамед Закут саопштио је данас да је у ваздушним нападима уништен читав градски блок у Кан Јунису у Појасу Газе.

- Читав градски блок је јутрос гађан и уништен у ваздушним нападима у којима је убијено 13 људи, док се 25 особа води као нестало - рекао је Закут.

Додао је да спасилачке екипе неуморно раде на проналажењу несталих.

Кан Јунис је град и велики избеглички камп који се налази на југу Појаса Газе, а процењује се да у њему живи око 200.000 људи. 

Колапс здравственог система у Гази

Четрнаест здравствених установа у Гази престало је да ради због недостатка горива

Активирала се ПВО изнад Тел Авива

Хамас гранатира Тел Авив у знак освете за поубијане цивиле унутар Појаса Газе 

Хуманитарни радници: "У Гази понестаје свега, чак и врећа за тела"

Хуманитарни радници кажу да већ данима чекају на египатској страни прелаза Рафах допуштење да им се допреме хитне залихе помоћи.

Мохсен Сархан из Египатске банке хране рекао је за Би-Би-Сијев Радио 4 Тудеј програм да је 120 камиона помоћи стационирано на граници с Газом и "седам или осам теретних авиона натоварених залихама који долазе из Турске".

Сархан је додао да он и његове колеге хуманитарни радници постају све више фрустрирани јер не могу да помогну.

- Јако смо љути јер знамо да је људима тамо понестало воде, чак им је понестало и врећа за тела. - каже Сархан

Почетак копнене инвазије на Газу?

На друштвеним мрежама појавили су се снимци операције израелских снага безбедности у региону Тулкарм на западној обали реке Јордан: Ово је протумачено као почетак увођења трупа у Појас Газе

Израелска војска је објавила да је тренутно све спремно за копнену операцију у Појасу Газе: Трупе чекају наређење.

Нема више горива у главној болници у Гази

Нема више горива у болници ал Шифа у граду Гази, рекао је британски хирург, који већ 15 година помаже медицинским радницима на том подручју. То значи да не могу да раде никакви вентилатори, нити било која друга електрична опрема, рекао је др Ник Мејнард.

- Велика већина пацијената се сада једноставно не може лечити и они су у очајној ситуацији - рекао је. Његови пријатељи и колеге у Гази страхују да ће бити мртви пре него што помоћ стигне до њих, рекао је.

Одбили су да напусте болнице пред израелским наредбама за евакуацију, иако су знали да би то могло довести до њихове смрти, додао је др Мејнард.

Ресурси су практично непостојећи, а здравствени систем је на рубу колапса, каже. 

Јордански краљ долази у Египат

Јордански краљ Абдулах II је на путу за Египат како би разговарао о начинима окончања "израелске агресије на Газу".

Олаф Шолц ударио на Путина

Немачки канцелар Олаф Шолц затражио је данас ослобађање свих талаца које држи палестинска милитантна група Хамас, истовремено критикујући коментаре руског председника Владимира Путина о цивилним жртвама у палестинско-израелском сукобу, оцењујући их као "циничне"

У говору у немачком парламенту, Шолц је нагласио снажну подршку Немачке Израелу и поновио упозорење да би "била озбиљна грешка", уколико би се либанска милитантна група Хезболах, Иран или неко други укључио у рат.

Више о томе читајте ОВДЕ

Више од 3.500 погинулих у појасу Газе

Више од 3.500 људи је погинуло, а 12.000 је повређено у Појасу Газе, објавило је палестинско министарство здравља. На Западној обали погинуло је 69 људи, док је 1.300 повређено.

Подручје Ал Захре након јутрошњег бомбардовања
Сунак: "Британија солидарна са Израелом, важна и хуманитарна помоћ за Газу"

Британски премијер Риши Сунак изјавио је данас у Јерусалиму у разговору са израелским председником Исаком Херцогом да је Велика Британија солидарна са Израелом након напада Хамаса, али је истовремено истакао да је важно и пружање хуманитарне помоћи Палестинцима у Појасу Газе.

Сунак је истакао да Британија подржава народ Израела и његово право да се брани да би вратио сигурност за своју земљу и да се омогући безбедно ослобађање талаца које држи Хамас у Појасу Газе, пренео је Ројтерс.

Сунак је рекао да су Палестинци жртве онога што је Хамас урадио и да је важно да се настави пружање хуманитарне помоћи за палестинске цивиле.

Председник Израела критиковао је у разговору са Сунаком начин на који Би-Би-Си (BBC), како је навео, "искривљује чињенице" приликом извештавања о израелско-палестинском сукобу.

Херцог је рекао да жели да покрене питање објективности извештавања о тој трагедији, објавио је "Тајмс ов Израел", наводећи да је на то британски премијер климао главом, смешкајући се.

- Сматрамо да начин на који BBC карактерише Хамас представља искривљавање чињеница. Имамо посла са једном од најгорих терористичких организација на свету... - истакао је Херцог, наводећи да британски јавни сервис тако и треба да дефинише ту милитантну палестинску групу.

- Шта још треба да виде да би схватили да је ово ужасна терористичка организација? - запитао се Херцог.

BBC одбија да припаднике Хамаса назове "терористима".

Сунак је одговорио да напад Хамаса на југ Израела треба назвати правим именом, односно рећи да је то терористички акт који је извршила, како је навео, "зла терористичка организација Хамас".

Сунак борави у посети Израелу током које треба да се састане и са израелским премијером Бењамином Нетанијахуом.

Славој Жижек без длаке на језику

Говор Славоја Жижека на сајму књига у Франкфурту, где је говорио о актуелним дешавањима на Блиском истоку, и даље узнемирује део светске јавности. Дан након говора огласио се и сам Жижек који је нагласио да се не каје због својих речи.

Славој Жижек је одговорио на реакције на његов говор на свечаном отварању у уторак на почетку Сајма књига у Франкфурту, на којем је Словенија почасни гост, истакавши како не жали због својих речи и да мисли да је требало да буде оштрији.

Више о томе читајте ОВДЕ

Амерички аналитичар: "Израел ће кренути у копнену инвазију Газе"

Џереми Бовен, аналитичар Би-Би-Сија, каже да очекује да ће копнена инвазија кренути након што се заврше посете међународних званичника Израелу.

- Занимљиво је да би Џо Бајден вечерас требало да се обрати из Овалне собе. Савезници долазе овамо у Израел – САД, Немачка и сада Британија, такође чланица Безбедносног већа УН-а. Видимо и трупе и тенкове како се гомилају на граници с Газом. Дакле, када се ове посете, у којима су Израелци објашњавали који су њихови планови, заврше, у потпуности очекујем да ће Израел кренути с копненом инвазијом на Газу - каже Бовмен.

Израел бомбардује Газу

Израелске снаге бомбардују Тал ал-Хаву, густо насељени део Газе.

Још нема информација о штети и жртвама.

Јордан: "Нико у региону не верује у израелску причу о експлозији у болници"

Јордански министар спољних послова рекао је да "нико не прихвата" израелску причу о експлозији у болници у Гази. Ајман Сафади је рекао да људи "у овом делу света" неће веровати да су палестински милитанти случајно бомбардирали болницу ал Али осим ако се не спроведе независна истрага.

На питање верује ли Израелу, Сафади је рекао: "Нико не верује у ту причу у овом делу света".

- Једини начин на који би људи имали другачији наратив је да постоји независна међународна истрага о трагедији с беспрекорним доказима да напад није извео Израел - истакао је министар

Министарство здравства Газе окривило је за експлозију Израел, који је оптужио Палестински исламски џихад за погрешно испаљивање ракете, који је пак рекао да је Израел одговоран. Министарство здравства приопћило је да је убијена 471 особа, али ИДФ тврди да је бројка пренапухана.

Израел: "Бака и 12-годишњакиња које су узете као таоци пронађене мртве"

Израелски министар спољних послова објавио је да су два таоца, које је Хамас заробио 7. октобра пронађена мртва.

У питању су Кармела Дан (80) и њена 12-годишња унука Ноја Дан. Заробљене су у кибуцу Нир Оз.

Израел није навео где су тела пронађена. Израел је претходно описао Ноју као "осјетљиву, љубазну, духовиту и велику обожаватељку Харија Потера".

Нападнуте америчке војне базе у Сирији?

Две америчке војне базе у Сирији нападнуте су, известила је либанска телевизија Ал Мајадин, која је на страни Ирана. САД се за сада нису огласиле о наводним нападима, нити постоји званична потврда да су се догодили. Ал Мајадин је известио о ракетном нападу на базу Коноко у руралном делу северне регије Деир ал-Зор. Дошло је и до напада дроном на базу Ал-Танф близу сиријских граница с Ираком и Јорданом, наводи се.

Извештаји долазе након што је мало позната група под називом Ташкил ал-Варитиен, или Наследник, јуче преузела одговорност за напад дроном на америчку ваздушну базу ал-Харир у северном Ираку. Био је то један од два напада беспилотним летелицама у среду. Други напад био је усмерен на ваздушну базу ал-Асад, рекао је амерички званичник. У овом нападу дрон је пресретнут, али је ипак успео да експлодира, узрокујући мање повреде људства и оштећења дела опреме.

Русија послала помоћ Гази

Министарство за ванредне ситуације Русије испоручиће 27 тона хуманитарне помоћи становништву Појаса Газе

Помоћ је организована по налогу председника Руске Федерације Владимира Путина и у име Владе Руске Федерације. Руска хуманитарна помоћ биће предата представницима египатског друштва Црвеног полумесеца ради испоруке у појас Газе.

Становништву ће бити достављено брашно, шећер, пиринач и паста.

Иран: "Ово је крај Израела"

- Поручујемо Американцима и њиховим израелским пријатељима - данас ви шаљете ракете које убијају невине цивиле. Партнери сте у злочину који ће бити кажњен, јер ово је крај Израела - изјавио је Ебрахим Раиси, ирански председник.

Службеник америчког Стејт Департмента поднео оставку због америчког приступа рату

Службеник америчког Стејт Департмента, који је радио у агенцији задуженој за трансфер оружја америчким савезницима, поднео је оставку. Џош Пол навео је неслагање с оним што је описао као одлуке администрације да убрза пренос оружја Израелу.

- Не могу да радим на подршци низу великих политичких одлука, укључујући убрзано слање више оружја једној страни у сукобу, за коју верујем да је кратковидна, деструктивна, неправедна и контрадикторна самим вредностима које јавно заступамо - рекао је на Линктину Пол, који је био директор Конгреса и јавних питања у Канцеларији за политичко-војна питања Стејт Департмента

Пол је рекао да, иако препознаје ужас Хамасовог напада на Израел, такође верује да ће одговор Израела "само довести до веће и дубље патње" за Израелце и Палестинце.

Британски премијер стигао у Израел

Британски премијер Риши Сунак, који је стигао и Израел, у првој изјави рекао је да је „Велика Британија уз Израел“ и осудио „неизрецив, ужасан терористички акт“.

Сунак је рекао да ће се срести са израелским премијером Бењамином Нетанијахуом и председником Исаком Херцогом.

ИДФ објавио шта се дешавало на граници са Либаном у последњих 12 сати
Погођена кућа у Гази, убијено седморо деце

У ваздушним нападима на Газу убијено је седморо мале деце, потврдили су за АП становници и лекари овог града на југу Појаса Газе.

Они су саопштили да је у нападу погођена кућа, у којој је погинуло седморо мале деце и још три члана породице Бакри.

Вест се брзо проширила друштвеним мрежама, а језив призор тела мртве деце поређане једна поред друге на болничким носилима, уз још три мртва члана породице Бакри, изазвале су бес у Гази и на Западној обали, наводи америчка агенција.

„Ово је масакр. Нека свет види, ово су само деца“, саопштио је директор Европске болнице у Гази у Кан Јунису др Јусеф Ал-Акад.

Локални лекари су такође потврдили да су деца убијена у нападу и саопштили да је страдање породице Бакри само један од многих таквих случајева током јучерашњег дана.

Израелска војска није коментарисала ове информације

Ухапшено 500 америчких Јевреја који су упали у Конгрес

Око 500 америчких Јевреја, укључујући двадесетак рабина, ухапшено је после упада у зграду америчког Конгреса током протеста против рата Израела и Палестинаца.

Јеврејски глас за мир, једна од организација које стоје иза протеста, наводи да је то био „највећи јеврејски протест солидарности са Палестинцима у историји САД“ и додаје да је полиција Капитола „поцепала транспаренте „мир одмах“ које су демонстранти носили“.

Поред тих транспарената, демонстранти су носили и мајице „Не у наше име – Јевреји кажу примирје одмах“ и изговарали су и певали молитве на хебрејском, наводе из те организације.

Убијен командант војног крила треће по величини палестинске групе у Гази

Током израелских напада у Појасу Газе убијен је командант војног крила Народног комитета отпора из Газе Рафат Абу Хилал, тврди израелска војска.

Како се наводи, авиони су, на основу информација обавештајне службе Шин Бет, погодили зграду у граду Рафа у којој је био Абу Хилал.

Народни комитет отпора је трећа по величини палестинска група у Гази, после Хамаса и Исламског џихада.

Такође, израелска војска је навела да је гађала више припадника Хамасове специјалне јединице Нукба, која је предводила напад на југ Израела 7. октобра. Према тим наводима, убијено је више од 10 припадника Нукбе.

Израелска војска уништила је на стотине Хамасових позиција у последња 24 сата, укључујући оне за лансирање противтенковских ракета, тунеле, обавештајну инфраструктуру, оперативне и друге штабове, наводи се у саопштењу.

Хезболах упозорио "злонамерне Европљане"

Хезболах је упозорио своје противнике да је "хиљадама пута јачи" него пре, док су његови борци размењивали ватру на граници с израелским снагама у насиљу подстакнутом ратом између Хамаса и Израела. САД је упозорио Иран, који подржава Хезболах и Хамас, да се не меша у кризу. САД је распоредио два носача авиона како би спречио било којег државног или недржавног актера да ескалира сукоб.

Представник Хезболаха Хашем Сафедин, обраћајући се великој групи присталица, упозорио је америчког председника Џозефа Бајдена, израелског премијера Бењамина Нетанијахуа и, како их је назвао, "злонамерне Европљане" да буду опрезни.

"Људи и даље скупљају делове тела"

Новинар Би-Би-Сија Ружди Абуалуф, који извештава испред нападнуте болнице, рекао је да људи још увек "скупљају делове тела".

Палестинске власти кажу да је експлозију изазвао израелски ваздушни напад, али израелска војска каже да је то резултат неуспешног ракетног лансирања Палестинског исламског џихада.

У Гази убијена Џамила ал Шанти

Висока функционерка Хамасовог политичког крила Џамила ал Шанти убијена је у израелском нападу на Газу.

Није јасно да ли је њена погибија последица циљаног гађања или је случајно изгубила живот током израелског бомбардовања. Ал Шанти је била прва жена на високој функцији у Хамасу.

Салах позвао светске лидере да спрече покољ

Популарни египатски фудбалер Мохамед Салах позвао је светске лидере да се „уједине у спречавању даљег покоља свих невиних душа“ и за хитну испоруку хуманитарне помоћи народу у Гази.

- Било је превише насиља и превише туге и бруталности. Ескалација у претходним недељама је неподношљива за оне који јој сведоче. Сваки живот је светиња и мора бити заштићен. Масакр мора бити заустављен. Породице се уништавају - навео је Салах.

Палестина: "Израел убио тинејџере на Западној обали"

Израелске снаге убиле су троје људи, укључујући два тинејџера, рано јутрос на Западној обали, јавља палестинска службена новинска агенција WAFA. Упуцали су 14-годишњака у главу у избегличком кампу јужно од Бетлехема, а 16-годишњак је преминуо након што је упуцан у граду Тулкарму, објавила је новинска агенција.

Наоружане израелске снаге такође су упале у село Будрус, западно од Рамалаха, и пуцале и убиле младића, Гебријела Авада, док су другог раниле, објавила је WAFA.

У службеним подацима објављеним пре пуцњаве, палестинско министарство здравља саопштило је да је 61 особа убијена на Западној обали од 7. октобра, када је Хамас напао Израел. Протести су јуче одржани широм Блиског истока након експлозије у болници ал Али у Гази, за коју су локалне власти рекле да је убила 471 особу, иако Израел оспорава број мртвих.

Израел погодио два села на југу Либана

Израел је извео ваздушни напад на два села на југу Либана рано јутрос, известила је либанска телевизија Ал Мајадин.

Израелске ракете погодиле су Кафр Шубу и близину Одаисеха, додаје се. 

ИДФ погодио џамију унутар Газе
Египат отвара границу за 20 камиона хуманитарне помоћи

Египатски председник Абдел Фатах ал-Сиси одобрио је отварање граничнога прелаза Рафах за 20 камиона који превозе хуманитарну помоћ Гази, потврдио је данас амерички председник Џозеф Бајден. 

Бајден је изјавио да би хуманитарна помоћ Појасу Газе преко Египта могла да буде пуштена већ у петак.

Помоћ би могла да крене пошто је о томе постигнут договор с египатским председником и премијером Израела Бењамином Нетанијахуом да се омогући помоћ палестинској енклави преко прелаза Рафа с Египтом.

Претходно је Бајден рекао да је његов египатски колега Ел-Сиси пристао да отвори гранични прелаз Рафа ка Појасу Газе, како би ушло 20 камиона са хуманитарном помоћи.

Како је саопштила Бела кућа, Бајден и ел-Сиси су телефоном разговарали о координацији за испоруку хуманитарне помоћи Гази и механизмима за осигурање да се помоћ дистрибуира цивилном становништву.

Двојица лидера су се сагласила да блиско сарађују „на подстицању хитног и снажног међународног одговора на хуманитарни апел УН“.

Они су се сагласили и око потребе очувања стабилности на Блиском истоку, спречавања ескалације сукоба и стварања услова за трајни, трајни мир у региону.