Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Свет и даље у шоку након убиства Захарченка: Тензије расту, нови сукоб НА ПОМОЛУ

31.08.2018. 21:00 22:48
Пише:
Србија Данас/ Спутњик
Aleksandar Zaharčenko
Александар Захарченко / Извор: Реутерс

Велика трагедија

Лидер Доњецке Народне Републике Александар Захарченко погинуо је у петак у експлозији у ресторану у центру Доњецка. У експлозији је тешко рањен министар за приходе и порезе Александар Тимофејев.

Власти ДНР су ово убиство означиле као терористички чин, уз сумњу да је злочин извршен по налогу Службе за безбедност Украјине, која те оптужбе негира. Осумњичени за убиство су ухапшени, а у републици је уведено ванредно стање. Провокација на линији разграничења у Донбасу за сада нема, али су безбедносне структуре у стању повећане борбене готовости, саопштено је из администрације лидера ДНР.

На хитној седници Народног савета ДНР за вршиоца дужности лидера републике изабран је вицепремијер Дмитриј Трапезников. 

Председник Русије Владимир Путин је у телеграму саучешћа поводом погибије Захарченка навео да је његово убиство подли чин, а да они који су изабрали пут тероризма не желе да трагају за мирним решењем сукоба у том региону. 

Изразивши саучешће житељима Донбаса, Путин је поручио: "Русија ће увек бити с вама".

Vladimir Putin
Владимир Путин / Извор: Реутерс

Убиство Александра Захарченка осудили су бројни руски званичници, међу којима су портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова, амбасадор Русије у САД Анатолиј Антонов, председник Међународног комитета Савета Федерације Константин Косачов, посланица Државне думе Русије Наталија Поклонска и други. 

Поред осуде убиства, Москва наглашава да је неопходно сачувати Мински споразум, који утврђује услове за решавање кризе на југо-истоку Украјине.

21:50 - Захарченко је мртав, МИРНОГ РЕШЕЊА НЕМА

Убиство Александра Захарченка је, показаће месеци пред нама, важан и "крупан" догађај, после којег више ништа неће бити исто. Најпре у Украјини, а затим, ланчаном реакцијом — и другде.

Више о томе читајте ОВДЕ.

20:48 - Огласио се Кијев поводом убиства Захарченка

Шеф Службе безбедности Украјине Василиј Грицак негирао је да су украјински диверзанти умешани у убиство лидера ДНР Александра Захарченка и изнео своје верзије тог догађаја.

Више о томе читајте ОВДЕ.

17:37 - Лавров: Убиство Захарченка је подривање мировног споразума

Sergej Lavrov
Сергеј Лавров / Извор: Профимедиа

Руски министар иностраних послова Сергеј Лавров оценио је данас да је убиство лидера Доњецке Народне Републике (ДНР) Александра Захарченка провокација, чији је циљ подривање мировног споразума из Минска и да зато нема услова за одржавање састанка у "Нормандијском формату" о Украјини.

Више о томе читајте ОВДЕ.

16:55 - Власти ДНР саопштиле детаље о погибији Захарченка

- То је била експлозивна направа без омотача, чији је основни принцип - експлозивни талас и ватра. Експлозија се догодила у тренутку када је он улазио у кафић. Прво је ушао телохранитељ, који је погинуо одмах. Други је у кафић ушао Александар Владимирович, а затим још један телохранитељ и министар за приходе и порезе ДНР Александар Тимофејев - рекао је Казаков. 

Више о томе читајте ОВДЕ.

16:35 - Захарченкове убице и даље на територији ДНР

Диверзанти који су умешани у убиство лидера самопроглашене Доњецке народне републике Александра Захарченка и даље се налазе на територији ДНР, рекао је новинарима портпарол Министарства за државну безбедност ДНР Михаил Попов.

- Диверзанти који су учествовали у убиству лидера ДНР Александра Захарченка налазе се на нашој територији, што захтева повећану будност грађана ДНР, како ради личне безбедности, тако и ради евентуалне помоћи Оперативном штабу у проналажењу злочинаца - рекао је Попов.

15:55 - Италија спремна да се укључи у истрагу о убиству Захарченка

Убиство лидера ДНР Александра Захарченка изазива жаљење, Италија је спремна да се укључи у истрагу о том инциденту, уколико је Европска унија буде покренула, изјавио је амбасадор Италије у Русији Пасквале Терачано.

- Оно што се догодило у Доњецку изазива жаљење. Уколико ЕУ буде донела одлуку да поведе истрагу о том инциденту, Италија ће јој се, наравно, прикључити. Италија, међутим, председава ОЕБС-у, а могуће је да је ОЕБС организација која ће моћи да учини више да би помогла да се утврди истина - рекао је амбасадор. 

15:46 - Повређени министар ДНР није у животној опасности

- Министар за приходе и порезе ДНР Александар Тимофејев, који је у петак тешко повређен у експлозији у ресторану у центру Доњецка, није у животној опасности - рекао је у суботу саветник лидера ДНР Александар Казаков.

- Животи троје хоспитализованих, међу којима је и Тимофејев, нису у опасности. Они имају мноштво рана од гелера и опекотине - рекао је он. 

15:00 - На линији фронта примећени украјински авиони и хеликоптери

Украјинске војне снаге покушале су да испровоцирају устанике Доњецке Народне Републике да отворе ватру, покретањем хеликоптера дуж контакт-линије, изјавио је новинарима министар одбране ДНР Владимир Кононов, преноси Доњецка новинска агенција.

- Према информацијама које имамо, украјинска страна јуче је покушала да летовима хеликоптера и авиона дуж контакт-линије испровоцира наше оружане снаге да наруше примирје - истакао је Кононов.

Опширније прочитајте ОВДЕ

12:20 - Убице Захарченка бомбу поставиле испод светиљке у ресторану?!

Разбијена стакла, поломљена врата, делови дрвених дасака - тако сада изгледа ресторан "Сепар" у центру Доњецка, у којем је јуче одјекнула снажна експлозија.

У том нападу убијен је лидер ДНР Александар Захарченко. Експлозивна направа била је постављена поред самог улаза. Према једној од верзија, била је сакривена испод светиљке.

Опширније можете пратити ОВДЕ

Aleksandra Zaharčenko
Александра Захарченко / Извор: Реутерс

11:20 - Сирија: Убиство Захарченка кукавички чин

- Сирија оштро осуђује терористички акт који је довео до погибије лидера Доњецке Народне Републике Александра Захарченка. Ово је очигледан покушај подривања мирног политичког решења у региону Донбаса и имплементације Минских споразума - преноси агенција извор у Министарству спољних послова.

Сиријско Министарство је додало да је убиство Захарченка, који је био један од потписника споразума, „кукавички чин“ и „угрожава безбедност и стабилност региона“. 

Panorama Damaska, Sirija
Панорама Дамаска, Сирија / Извор: Профимедиа

10:30 - Москва: Погибија Захарченка повећава степен напетости у Донбасу

Смрт лидера Доњецке Народне Републике Александра Захарченка не доприноси нормалној реализацији Минских споразума, јер инцидент повећава степен напетости у региону, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

- Погибија Захарченка несумњиво доводи до повећања напетости у региону што, наравно, само по себи не доприноси стварању услова за барем обећавајући почетак имплементације Минских споразума -  рекао је Песков новинарима.

Dmitrij Peskov
Дмитриј Песков / Извор: Профимедиа

- Ово је, свакако провокација. Остаје да се утврди ко стоји иза ове провокације, али то је свакако провокација која има негативне последице по атмосферу у региону и очигледно је да она не доприноси процесу решавања ситуације -  додао је портпарол руског председника. 

10:15 - Притвореници признали убиство Захарченка

Убиство лидера Доњецке Народне Републике, Александра Захарченка, организовале су Снаге за специјалне операције Украјине, притвореници су то већ признали, рекао је у телефонском разговору за Спутњик саветник лидера ДНР Александар Казаков.

- Ми већ знамо иницијатора — то су Снаге за специјалне операције. Највероватније ћемо ускоро моћи да именујемо руководиоца групе и надзорног официра из ове структуре -  објаснио је Казаков.

09:15 - Украјинска полиција повећава безбедност у Доњецку

Украјинске безбедносне снаге повећавају мере безбедности у делу Доњецке области који је под контролом Кијева након убиства лидера самопроглашене Доњецке Народне Републике, Александра Захарченка, саопштила је прес-служба обласне полицији.

ukrajinska policija
украјинска полиција / Извор: Профимедиа

08:00 - Приведено више осумњичених за убиство Захарченка

Полиција самопроглашене Доњецке Народне Републике (ДНР) на истоку Украјине привела је више осумњичених за експлозију у којој је у петак убијен лидер ДНР Александар Захарченко, изјавио је његов заменик Дмитриј Трапезников.

- Више људи је приведено. Током испитивања, потврдили су умешаност украјинске стране у овај злочин -  рекао је Трапезников, који је именован за новог лидера ДНР, преноси Тас с позивајући се на Доњецку новинску агенцију.

Опширније читајте ОВДЕ

07:15 - ДНР: Желимо интеграцију са Русијом

Дмитриј Трапезников, који се привремено налази на челу самопроглашене Доњецке Народне Републике након убиства Александра Захарченка, изјавио је да се политика интеграције ДНР са Русијом није променила.

- Наш спољнополитички курс — интеграција са Руском Федерацијом са перспективом придруживања Русији — остаје непромењен. 

Опширније можете прочитати ОВДЕ

Dmitrij Trapeznikov
Дмитриј Трапезников / Извор: Реутерс

00:57 - Захарченко изузетно ценио Србе

Захарченко је показао колико је велики човек био када је људима у Србији поручио следеће:

- Пренесите им моју захвалност. Ценимо напоре и удео свих који су дошли да нам помогну у борби за слободу и независност, и свих који нас подржавају издалека, који нам шаљу помоћ и моле се за нас. Донбас им то неће заборавити!

Опширније читајте ОВДЕ.

23:26 - Кадиров: Спремни да пружимо сву подршку народу ДНР

Лидер Чеченије Рамзан Кадиров је изјавио да је спреман да пружи сву неопходну помоћ житељима  ДНР поводом убиства лидера републике Александра Захарченка.

- У овом тешком дану за Донбас изјављујем да смо спремни да пружимо сву неопходну помоћ и подршку, нећемо вас оставити саме са својом несрећом - написао је Кадиров на свом телеграм каналу.

Лидер Чеченије је Захарченка назвао искреним, храбрим човеком, преданим свом народу. Он је изразио саучешће рођацима, ближњима и свим житељима ДНР поводом погибије Захарченка.

22: 56 - Сахрана Захарченка 2. септембра

Александар Захарченко биће сахрањен 2. септембра, рекао је вршилац дужности лидера ДНР Дмитриј Трапезников. 

- Због онога што се догодило објављена је тродневна жалост – од 1. до 3. септембра - рекао је Трапезников.

22:19 - Конференција за новинаре власти ДНР

Мере безбедности у Доњецкој народној републици појачане су због убиства лидера ДНР Александра Захарченка, рекао је новинарима вршилац дужности лидера ДНР Дмитриј Трапезников.

22:12 - Захарова: Нема сумње да иза убиства Захарченка стоји Кијев

Практично нема сумње да иза убиства лидера ДНР Александра Захарченка стоји Кијев, рукопис је очигледан, изјавила је у петак увече портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова.

Marija Zaharova
Марија Захарова / Извор: Профимедиа

21:55 - Овако сада изгледа ресторан у којем је убијен Захарченко

Разбијена стакла, поломљена врата, делови дрвених дасака — тако сада изгледа ресторан "Сепар" у центру Доњецка, у којем је данас одјекнула снажна експлозија.

Опширније читајте ОВДЕ.

21:50 - Једанаесторо људи је страдало у експлозији у центру Доњецка, у којој је погинуо лидер ДНР Александар Захарченко, саопштио је извор.

Опширније читајте ОВДЕ.

21:45 - Власти ДНР затвориле све границе, украјинска војска у стању борбене готовости

Власти Доњецке народне републике затвориле су границе, укључујући и границе с Русијом и ЛНР, ради извођења специјалне операције за одржавање реда, изјавио је саветник лидера ДНР Александар Казаков.

Опширније читајте ОВДЕ.

21: 14 - Објављен последњи снимак Александра Захарченка

Убијени лидер ДНР-а Александар Захарченко последњи пут је виђен у јавности у четвртак, дан пре атентата. Захарченко је том приликом положио цвеће на споменик преминулом руском певачу Јосифу Кобзону у Доњецку.

Опширније читајте ОВДЕ.

20:56 - Опроштај с лидером Доњецке народне републике Александром Захарченком биће одржан у Доњецку 3. септембра, изјавио је у петак саветник лидера ДНР Александар Казаков.

20:43 - Басурин: Експлозивна направа била је у кафићу

Експлозивна направа, услед чије је детонације погинуо лидер ДНР Александар Захарченко, налазила се унутар кафића, саопштио је у петак увече заменик команданта Оперативне команде ДНР Едуард Басурин.

- Истражни органи сада раде на томе. Истражује се како и где, а после тога ће бити издато званично саопштење - рекао је Басурин.

20:25 - Ово је нови лидер ДНР

Вицепремијер Доњецке народне републике Дмитриј Трапезников саопштио је да је именован за вршиоца дужности лидера ДНР.

Опширније читајте ОВДЕ.

20:13 Басурин: Украјинска војска на линији разграничења у стању борбене готовости

После убиства Захарченка власти ДНР су забележиле да је украјинска војска на линији разграничења доведена у стање борбене готовости, изјавио је Едуард Басурин.

ДНР има довољно снаге и средстава да се одупре евентуалној агресији Украјине, изјавио је Едуард Басурин.

- Главни циљ јесте дестабилизација ситуације, како у републици, тако и на линији разграничења - рекао је Басурин за телевизијски канал "Русија 1".

Он се обратио украјинском војном руководству и председнику Украјине Петру Порошенку, изјавивши да они ништа не могу да учине: "Стојимо на стражи на границама наше републике". 

Petro Porošenko
Петро Порошенко / Извор: Профимедиа

20:10 - Едуард Басурин: Власти ДНР после убиства Захарченка потпуно контролишу ситуацију у републици

20:07 - Представник СБУ: Могуће да су руске специјалне службе убиле Захарченка

Представник Службе за безбедност Украјине Игор Гусков изјавио је у петак да не искључује могућност да су у убиство лидера ДНР Александра Захарченка умешане руске специјалне службе. 

- Не искључујемо покушаје руских специјалних служби да уклоне прилично мрску фигуру, која је, имамо информације, сметала Русима и данас постала сувишна… Према нашим подацима, иза те експлозије стоје или милитанти, или руске специјалне службе - изјавио је Гусков за телевизијски канал "112 Украјина". 

19:59 - Басурин: У убиство Захарченка умешане САД

У убиство лидера ДНР Александра Захарченка умешане су САД, изјавио је за телевизијски канал „Русија 1“ заменик команданта Оперативне команде самопроглашене Доњецке народне републике Едуард Басурин.

Вршилац дужности лидера ДНР највероватније ће бити вицепремијер Дмитриј Трапезников, саопштио је у петак посланик Народног савета ДНР Владислав Бриг.

19:45 - Истражни комитет Русије покренуо истрагу о убиству Захарченка

 Истражни комитет Русије покренуо је кривичну истрагу о погибији лидера ДНР и рањавању министра за приходе и порезе самопроглашене републике, саопштила је портпаролка Комитета Светлана Петренко.

Лидер ДНР Александар Захарченко погинуо је у петак увече у експлозији која се догодила у ресторану "Сепар" у центру Доњецка, док је министар Тимофејев тешко рањен.

- Таква дејства су усмерена и против интереса Руске Федерације у сфери борбе против тероризма - рекла је Петренкова.

19:42 - Ухапшени осумњичени за убиство Захарченка

Осумњичени за убиство лидера самопроглашене Доњецке народне републике Александра Захарченка су ухапшени, саопштио је саветник лидера ДНР Александар Казаков.

Опширније читајте ОВДЕ.

19:41 - Ко је био Александар Захарченко?

Убијени лидер Доњецке народне републике већ у првим данима после државног удара у Кијеву, маја 2014. године, постављен је за војног команданта Доњецка.

Опширније читајте ОВДЕ.

19:38 - Путин житељима ДНР: Русија ће увек бити с вама

Поводом убиства лидера Доњецке народне републике Александра Захарченка, председник Русије Владимир Путин изјавио је да је то подли чин. Они који су изабрали пут тероризма не желе да траже мирно решење сукоба, изјавио је руски председник.

Опширније читајте ОВДЕ.

19:31 Руски амбасадор у САД: Потребно сачувати Мински споразум

Амбасадор Русије у САД Анатолиј Антонов сматра да је након погибије лидера Доњецке народне републике Александра Захарченка неопходно уложити напоре да се сачува Мински споразум.

Захарченко је погинуо у петак увече у експлозији која се догодила у ресторану "Сепар" у центру Доњецка. У експлозији је тешко рањен министар за приходе и порезе Александар Тимофејев.

- То што се данас догодило је трагедија - рекао је Антонов у програму телевизијског канала "Русија".

- Наравно, то је још један сигнал да се Мински споразум многима не допада. И данас смо дужни, према мом мишљењу, да уложимо додатне напоре да он буде сачуван од уништења, да не дозволимо да он пропадне - нагласио је руски дипломата.

Он је саопштио да очекује састанак са специјалним представником САД за Украјину Куртом Волкером да би разговарали о томе шта могу заједно да учине да не дозволе да пропадне Мински споразум.

19:26 - Хитна седница Савета министара самопроглашене Доњецке народне републике почела је у петак поводом убиства лидера ДНР Александра Захарченка, саопштила је портпаролка лидера ДНР Аљона Алексејева.

19:08 - Иза убиства лидера самопроглашене Доњецке народне републике Александра Захарченка стоје исти они људи који су убили командире "Гивија" и "Моторолу", изјавио је саветник лидера ДНР Александар Казаков.

- Постоји само једна варијанта – то су исти они који су убили "Гивија" и "Моторолу" -рекао је Казаков одговарајући на питање новинара ко је организовао убиство лидера ДНР.

19:01 - Провокација на линији разграничења у Донбасу нема, али су безбедносне структуре у стању повећане борбене готовости, саопштио је саветник лидера ДНР.

18:58 - Захарова: Запад треба да гарантује непристрасну истрагу о убиству Захарченка

Ситуацијом у Украјини управљају западне земље, због чега су оне дужне да гарантују непристрасну истрагу о убиству лидера самопроглашене Доњецке народне републике Александра Захарченка, изјавила је портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова.

- Многи светски политичари, руководство многих светских држава, може се рећи, преузели су ситуацију у Украјини под своје окриље и под сопствену контролу, говорећи о томе да практично ручно контролишу ту ситуацију и раде све да се миран живот врати у Украјину, а да је Украјина постала образац демократије - рекла је Захарова за телевизијски канал "Русија 24".

Marija Zaharova
Марија Захарова / Извор: Профимедиа

Према њеним речима, полазећи од тих фактора, као и од гаранција и изјава лидера водећих држава света да треба учинити све да ситуација у Украјини пређе под њихову контролу, сада они треба да гарантују и непристрасну истрагу.

18:52 - Власти ДНР прогласиле убиство Захарченка терористичким нападом.

18:44 - Представник Оперативне команде ДРН саопштио је да је Доњецк затворен за улазак и излазак због терористичког напада.

18:41 - Савет министара ДНР у петак је сазвао хитну седницу поводом убиства Захарченка. На седници ће бити именован вршилац дужности лидера ДНР.

18:39 - Поклонска: Захарченко је погинуо као херој и верни син свог народа

Коментаришући убиство лидера самопроглашене Доњецке народне републике Александра Захарченка, посланица Државне думе Русије Наталија Поклонска изјавила је да је он погинуо као херој и верни син свог народа.

18:34 - Лидер самопроглашене Доњецке народне републике Александар Захарченко преминуо је услед тешког рањавања главе, саопштио је извор из Владе ДНР.

Aleksandar Zaharčenko
Александар Захарченко / Извор: Профимедиа

18:26 - СБУ негира оптужбе за умешаност у убиство Захарченка

Служба безбедности Украјине потврђује да је у петак погинуо лидер самопроглашене Доњецке народне републике Александар Захарченко, али негира оптужбе за умешаност у тај злочин, саопштила је портпаролка СБУ Јелена Гитљанска.

18:19 - Заменик председника Савета министара самопроглашене Доњецке народне републике и министар за приходе и порезе ДНР Александар Тимофејев тешко је рањен у експлозији у Доњецку, саопштено је на званичном сајту ДНР.

18:17 - Шеф Комитета за питања ЗНД Државне думе: Иза убиства Захарченка стоји СБУ

Иза убиства лидера ДНР Александра Захарченка стоји Служба безведности Украјине, рекао је заменик председника Комитета Државне думе Русије за питања Заједнице Независних Држава Виктор Водолацки.

- Ово је страшна трагедија за Доњецку народну републику… Он је градио планове за развој републике, за социјално-економски стандард републике, мноштво планова, имао је пројекте о стадијумима реализације, повезане с даљом интеграцијом ДНР с руском економијом. Разматрана су и питања отварања кадетских корпуса на територији ДНР, 7. и 8. Септембра требало је да се састанемо да бисмо потврдили договор - рекао је Водолацки.

18:11 - Марија Захарова: Москва убиство лидера ДНР Александра Захарченка сматра терористичким чином

- Уместо да испуни одредбе Минског споразума и да трага за путевима решавања унутрашњег сукоба, кијевска партија рата реализује терористичке сценарије, погоршавајући ионако сложену ситуацију у региону. Не испунивши обећања о миру, решили су, очигледно, да пређу на крваву борбу - рекла је Захарова новинарима. 

18:06 - Председник Народног савета ДНР Денис Пушилин: Доњецк ће се осветити за овај злочин.

18:02 - Москва о убиству Захарченка: Кијевска партија рата прешла на крваву борбу

Кијевска партија рата реализује терористички сценарио, погоршавајући ситуацију у региону, која је ионако лоша, саопштило је Министарство иностраних послова Русије поводом вести да је у терористичком нападу у Доњецку убијен лидер ДНР Александар Захарченко.

17:53 - Забринути смо како ће се погибија Захарченка одразити на мински процес, изјавио је председник Међународног комитета Савета Федерације Константин Косачов.

Иза убиства Захарченка стоји Служба безбедности Украјине. Захарченко је имао много планова за развој и интеграцију ДНР, изјавио је посланик Државне думе Русије Водолацки.

Лидер ДНР је погинуо у експлозији у ресторану "Сепар" -рекао је Бердичевски новинарима.

Из администрације лидера ДНР је саопштено да је Александар Захарченко погинуо у терористичком нападу.

- Нажалост, лидер ДНР Александар Захарченко погинуо је у терористичком нападу. Околности се утврђују - наведено је у саопштењу.

Раније је извор у безбедносним структурама ДНР саопштио да је у експлозији рањен министар за приходе и порезе Александар Тимофејев, који је превезен у болницу.

Територију око ресторана опколила је полиција. На лицу места раде сарадници Министарства за ванредне ситуације и полиције.

Раније је саопштено да је у ресторану у центру Доњецка, удаљеном стотинак метара од резиденције Захарченка, одјекнула експлозија, да је један човек погинуо, а да је троје људи рањено.