Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ВРЕМЕ МЕТЕЖА Да ли је Вагнер и даље ПРЕТЊА за глобалну безбедност?! Плаћеници не престају са деловањем чак и након смрти вође

10.09.2023. 06:42
Пише:
Србија Данас/Еуроацтив
vanger
вангер / Извор: Фото: Профимедиа

Чини се да група Вагнер и након свих искушења функционише у завидном капацитету.

Руски председник Владимир Путин је недавно признао да Кремљ финансира Вагнера у износу од милијарду америчких долара. Али новац тече у оба смера.

"СА ПРИГОЖИНОМ ОДЛАЗИ СВЕ ШТО ЈЕ СТВОРИО" Генерал ФСБ открио шта ће бити са вагнеровцима - ово нико није очекивао

"СА ПРИГОЖИНОМ ОДЛАЗИ СВЕ ШТО ЈЕ СТВОРИО" Генерал ФСБ открио шта ће бити са вагнеровцима - ово нико није очекивао

ГЕНЕРАЛ АРМАГЕДОН НИЈЕ У ПРИТВОРУ?! Испливала прва фотографија Суровикина након побуне Вагнера - ево шта се дешава (ФОТО)

ГЕНЕРАЛ АРМАГЕДОН НИЈЕ У ПРИТВОРУ?! Испливала прва фотографија Суровикина након побуне Вагнера - ево шта се дешава (ФОТО)

"ВОЈНИ ИНСТРУМЕНТ ПУТИНОВЕ РУСИЈЕ" Страх све већи - ова земља ставила Вагнер на листу терористичких организација

"ВОЈНИ ИНСТРУМЕНТ ПУТИНОВЕ РУСИЈЕ" Страх све већи - ова земља ставила Вагнер на листу терористичких организација

Влада Велике Британије би требало да прогласи руску плаћеничку групу Вагнер као терористичку организацију према Закону о тероризму из 2000. Овај потез је значајан, али неки сматрају да је закаснио.

Ово је уследило након критике скупштинског одбора за спољне послове да влада није учинила довољно да се супротстави активностима Вагнера.

Шта се зна о Вагнеру?

Група Вагнер је приватна војна група, коју финансира Кремљ и активна је у промоцији руских интереса широм света. Формиран је 2014. уз помоћ руске војне обавештајне службе ГРУ, њени главни чланови били су бивши оперативци руског Спетсназ-а (Специјалних снага) и професионални војници које су карактерисали чврстина и бруталност.

Они су се борили у име Русије у Украјини, посебно у Донбасу, као и у Сирији и неколико афричких земаља.

На челу са покојним руским милијардером Јевгенијем Пригожином, они су се показали као најефикаснија борбена снага Русије у рату у Украјини, углавном зато што су били у стању да делују независно од неефикасног и често неспособног руског Министарства одбране.

Председник Владимир Путин је недавно признао да Кремљ финансира Вагнера у износу од милијарду америчких долара. Али новац тече у оба смера.

Вагнер је добио уносне уговоре у земљама попут Малија, Централноафричке Републике и Судана, пружајући аутократским владарима услуге безбедности и заштите у замену за концесије за злато, дијаманте и минерале. Велики део прихода вратио се у Москву и финансирао руске ратне напоре.

Групе за људска права оптужиле су Вагнера да је починио тортуру и злочине у бројним земљама.

Министар унутрашњих послова је изјавио: "Вагнер је био умешан у пљачке, мучења и варварска убиства. Његове операције у Украјини, на Блиском истоку и у Африци представљају претњу глобалној безбедности". Влада Велике Британије каже да плаћеници представљају претњу за британске држављане у иностранству.

Какву ће разлику направити забрана?

Забрана Вагнера, када постане закон, учиниће кривичним делом чланство у групи или помагање њеним активностима, укључујући трансфер токова новца. За нека кривична дела предвиђена је казна затвора до 14 година.

Овај закон ће значити да Вагнерова имовина може бити класификована као "имовина терориста" и може бити заплењена. Ово има огромне правне импликације за хиљаде Украјинаца који траже одштету, што значи да у теорији сада то могу да траже пред судовима у Великој Британији.

Доктор Џејсон Мекју, старији партнер у адвокатској канцеларији McCue Jury & Партнерс, поздравио је потез Велике Британије. Он је рекао да би то "готово онемогућило наставак пословања, финансија и логистике постмодерне терористичке организације".

Он је групу Вагнер описао као "једну од најзлобнијих, садистичких група плаћеника који су се изједначили са изопаченостима најгорих елемената Wafen SS (из периода нацистичке Немачке)".

Да ли је Вагнер и даље претња глобалној безбедности?

Да, према влади Велике Британије, због чега га забрањују.

Неко би могао рећи да ова мера долази преасно - више од годину дана након што су многи тражили да се Вагнер забрани - и да је Влада требало да реагује раније како би смањила активности Вагнера када је био на врхунцу моћи.

Вагнер је данас већ слабија организација него што је то била пре три месеца, пре него што је извела побуну и неуспели марш на Москву. Од тада га је заправо кочио Кремљ, приморавши га да преда тешко наоружање и потпише нове уговоре са руским Министарством одбране.

Његове снаге се више не боре у Украјини. Уместо тога, они су раштркани између Белорусије и Африке, док су се други придружили руској војсци или једноставно отишли ​​кући.

Vagner, Jevgenij Prigožin
Вагнер, Јевгениј Пригожин / Извор: Профимедиа

Његово руководство је обезглављено након мистериозног пада авиона у августу у којој су погинули Вагнеров вођа Јевгениј Пригожин, заменик лидера и финансијски директор. Западни званичници рекли су да је ово освета председника Путина за побуну, али је Кремљ негирао умешаност.

Међутим, Вагнер остаје велика и потенцијално реметилачка сила у неколико земаља у којима послује. Пољска и балтичке државе су забринуте да би могла покушати да подстакне невоље на граници са Белорусијом.

У неколико земаља западне Африке његове снаге су замениле Французе.

Аналитичари и посматрачи Кремља сада очекују да ГРУ преузме већи део руковођења Вагнером, удаљавајући се од директне борбе и окрећући се више сајбер ратовању и операцијама 'sive зоне' које се негирају.