Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВАКЦИНЕ СТИГЛЕ У ЕВРОПСКУ УНИЈУ: Сутра почиње масовна имунизација у ЕУ!

26.12.2020. 18:15
Пише:
Танјуг
vakcina
вакцина / Извор: Профимедиа

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен потврдила је данас да су вакцине против корона вируса испоручене свим земљама ЕУ и да ће сутра по плану почети вакцинација.

- Вакцинација ће нам помоћи да се постепено вратимо нормалном животу. Када довољно људи буде вакцинисано моћићемо поново да путујемо, да се састајемо са пријатељима и породицом и имамо нормалне празнике - рекла је Фон дер Лајенова у видео обраћању објављеном на њеном Твитер налогу.

ЈЕДНО ЋЕМО МОРАТИ ОБАВЕЗНО ДА ЈЕДЕМО: Откривено коју храну и пиће смемо да користимо после вакцинације!

ЈЕДНО ЋЕМО МОРАТИ ОБАВЕЗНО ДА ЈЕДЕМО: Откривено коју храну и пиће смемо да користимо после вакцинације!

"СУТРА ПОЧИЊЕ ВАКЦИНАЦИЈА ШИРОМ ЕУ": Објављени ДЕТАЉИ имунизације европског становништва! (ВИДЕО)

"СУТРА ПОЧИЊЕ ВАКЦИНАЦИЈА ШИРОМ ЕУ": Објављени ДЕТАЉИ имунизације европског становништва! (ВИДЕО)

ДА ЛИ ЋЕ ВАКЦИНА ЗАУСТАВИТИ СМРТНОСТ ОД КОВИДА: У Хрватској 65 преминулих, сутра почиње имунизација становништва

ДА ЛИ ЋЕ ВАКЦИНА ЗАУСТАВИТИ СМРТНОСТ ОД КОВИДА: У Хрватској 65 преминулих, сутра почиње имунизација становништва

Она је нагласила да је ЕУ набавила довољно вакцина за 450 милиона својих грађана, а да су оне стављене на располагање истовременео свим чланицама.

Све земље добиле су вакцине произвођача Фајзер и Бионтек, тако да од сутра до 29. децембра могу да се спроведу Европски дани вакцинације. После тога вакцине ће бити испоручиване договореним планом.

Мађарска је, међутим, дан пре осталих чланица, већ данас почела вакцинацију здравствених радника. Прве вакцинације врше се у главном будимпештанском ковид центру, Централној болници Дел-Пест, а поподне и у другој главној будимпештанској болници.

vakcina Vojvodina
вакцина Војводина / Извор: Танјуг

Прве испоруке вакцине стигле су и у складишта у немачким савезним покрајинама. Савезне власти су послале десетине хиљада доза на укупно 27 локација. Одатле ће вакцине бити распоређене у центре за вакцинацију и мобилне тимове, који ће сутра почети са вакцинисањем.

Немачка војска ставила је хиљаде војника у приправност да помогну у предстојећој операцији вакцинације.

Француска је такође примила вакцине, а прве дозе биће дате житељима у области Париза.

Влада се нада да ће у јануару и фебруару бити вакцинисано око милион корисника геронтолошких центара.

Председник хрватске владе Андреј Пленковић потврдио је да су у Хрватску јутрос стигле прве дозе вакцина против covida-19, што, како је рекао, даје наду у нормализацију живота у идућој години.

Управник Хрватског завода за јавно здравство Крунослав Цапак и координатори дистрибуције, дочекали су јутрос првих 9.750 доза вакцине против корона вируса произвођача Фајзер и Бионтек, која се чува на температури од -70 степени Целзијуса, а сутра ће кренути у дистрибуцију по хрватским жупанијама.

Прва серија вакцина против коронавируса стигла је у Бугарску. Камион са првих 9.750 доза у пратњи полицијских аутомобила стигао је у суботу ујутру у Центар за инфективне болести у Софији, где су истоварене кутије са вакцинама Фајзер-Бионтек.

Словеначки премијер Јанез Јанша потврдио је да је прва серија вакцине против ковид-19 стигла и у Словенију и најавио почетак вакцинације.

Први који ће се вакцинисати биће становници домова за негу и најекспонираније медицинско особље. Национални институт за јавно здравље (НИЈЗ) вакцину ће дистрибуирати домовима за негу, домовима здравља у заједници и болницама.

vakcina
вакцина / Извор: Реутерс

Следећа пошиљка вакцине треба да стигне у Словенију наредне недеље, између 28. и 31. децембра, тачан датум још није познат. Друга серија треба да садржи 6.825 доза.

Прва серија вакцина против ковид-19 стигла је рано јутрос у Румунију.

Вакцине се налазе у војном складишту пре сутрашњег почетка вакцинације у девет болница широм земље.

Прве дозе вакцина против корона вируса допремљене су рано јутрос и у Аустрију где су уз полицијску пратњу стигле до складишта у Бечу одакле ће бити расподељене покрајинама.

Према ранијој најави аустријског канцелара, покрајине ће моћи да потраже до 975 доза вакцина из прве испоруке.

Прве вакцине биће дате сутра ујутро, а у Бечу се пријавило пет добровољаца, сви ризични пацијенти старији од 80 година.

Првих 9.750 доза вакцина против корона вируса стигло је синоћ у Грчку, преко границе са Бугарском, а на снимку са границе види се да је комби који их је превозио био у пратњи шест полицијских аутомобила.

Имунизација ће почети сутра у пет атинских болница, а први ће бити вакцинисани здравствени радници и корисници домова за старе.

Међу првима биће вакцинисани и председница Катерина Сакеларополу и премијер Кирјакос Мицотакис, сви чланови владе која број 42 министра, војска, полиција каоји се сматрају кључним за функционисање државе, као и опозициони лидери.

Вакцине су стигле и у Шпанију а најпре ће сутра бити вакцинисани корисници старачког дома у Гвадалахари.

Шпанија планира да прими од 4,5 милиона доза вакцине Фајзер током наредних 12 недеља, довољно за имунизацију, како се наводи, нешто више од 2,2 милиона људи.

У Словачку је такође стигло првих 9.750 доза вакцине против корона вируса, а вакцинација почиње у недељу.

Вакцинација ће почети у четири болнице - у Братислави, Нитри, Банској Бистрици и Кошицама, рекла је портпаролка министарства здравља Зузана Елијасова.

Словачка која има популацију од скоро 5,5 милиона, потписала је уговоре за набавку укупно 18 милиона доза, а очекује се да ће се вакцинисати око 3,3 милиона људи.