Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ГОДИНУ ДАНА ОД ПОЈАВЕ КОРОНЕ: Шта све још не знамо о СМРТОНОСНОМ ВИРУСУ?

29.12.2020. 13:26
Пише:
Србија Данас/Блиц
Koronavirus
Коронавирус / Извор: Профимедиа

Скоро годину дана је прошло од прве појаве коронавируса, шта још увек не знамо о њему

Брзина којом је свет научио о корона вирусу је без преседана - вакцине су развијене рекордном брзином и прве вакцинације обављене су нешто више од 11 месеци откако је вирус пријављен Светској здравственој организацији, али још много тога се не зна о овој инфекцији нити када ће се пандемија завршити, пише CNN.,

Дешава вам се да ОСТАНЕТЕ БЕЗ ДАХА? Можда патите од ове болести, ево како да се заштитите!

Дешава вам се да ОСТАНЕТЕ БЕЗ ДАХА? Можда патите од ове болести, ево како да се заштитите!

НОВИ СОЈ КОРОНЕ СЕ ШИРИ СВЕТОМ: У којим све државама је потврђена мутација?

НОВИ СОЈ КОРОНЕ СЕ ШИРИ СВЕТОМ: У којим све државама је потврђена мутација?

Процес транзиције власти са Трампа на Бајдена одвија се успешно, осим у једној КЉУЧНОЈ области

Процес транзиције власти са Трампа на Бајдена одвија се успешно, осим у једној КЉУЧНОЈ области

Инфекција је, када је Кина први пут пријавила случајеве корона вируса Светској здравственој организацији 31. децембра 2019, описана као "мистериозни нови сој упале плућа", а није чак ни имала име.

У року од две недеље, кинески научници идентификовали су секвенцу генома вируса, генетски код који чини вирус, а у року од три недеље направљени су први комплети за тестирање.

Међутим, годину дана касније, с више од 81 милиона пријављених случајева и и 1,7 милиона преминулих широм света, и даље се много тога не зна о Ковиду-19, од базичних ствари, попут тога како је пандемија почела, до сложенијих питања, која укључују како ће се она завршити.

Према речима ванредног професора биологије на Институту за технологију Рочестер Морин Феран, свет је много сазнао о корона вируса, али у погледу разумевања било чега у свим правим детаљима, "имамо још километре и километре да пређемо".

- Вирусолози и јавни здравствени званичници деценијама ће бити заузети због овога - рекла је Феран.

Свет и даље покушава да сазна порекло вируса. У почетку је деловало да је он повезан с пијацом у Вихану, која је продавала живе животиње, али је студија научног часописа Лансет, објављена у јануару, показала да трећина иницијално оболелих није директно била повезана са пијацом. Поједини, попут америчког председника Доналда Трампа, изразили су сумњу у то да ли је вирус "пуштен" да циркулише након што је проучаван или створен у лабараторији у Вухану.

Научници наводе да постоји велики број доказа да је вирус настао у дивљини и да су најближи познати "рођаци" корона вируса превише генетски различити од Ковид-19 да би он процурео и покренуо пандемију.

У студијама су пронађени докази да је могуће да је вирус циркулисао САД и Европом у децембру 2019, месецима раније него што се мислило.

Кинески државни медији писали су да је могуће да је вирус потекао изван Кине.

Професор микробиологије на Аустралијском националном универзитету Питер Колингон каже да је врло веројатно да је вирус циркулисао САД-ом и деловима Европе пре нешто што су у овим земљама дијагностиковани први случајеви, али CNN наводи да нема убедљивих доказа да је потекао ван Кине.

Koronavirus
Коронавирус / Извор: Профимедиа

Упркос мноштву теорија завере, постоји неколико ствари око којих је већина научника сагласна - Ковид-19 је корона вирус, врста вируса која је одговорна за многе болести, од уобичајене прехладе до САРС-а.

- Он је зоонотски, што значи да је изворно потекао од животиња. Неке студије указују на шишмише као вероватне векторе за које се зна да носе корона вирусе. И већина научника и даље мисли да се вирус пренео на људе у Кини, јер су ту откривени први случајеви - наводи CNN.

Међутим, и даље се не зна где је вирус први пут прешао на људе и да ли је до преноса дошло преко друге животиње као посредника.

Одговоре на та питања можда никада нећемо сазнати, каже Феран.

Зашто се неко више разболи

Једна од непознаница је и зашто вирус утиче на неке људе више него на друге.

Када је први пут идентификован сматрало се да се ради о респираторној болести, али како су месеци одмицали, показало се да носи са собом читав низ разних симптома и могуцих компликација.

Сада је познато да они који се опораве могу дугорочно сећати последице попут анксиозности, оштећења на мозгу и хроничног умора, али истиче да научници не знају колико дуго ови ефекти Ковида-19 трају нити могу да објасне зашто неки људи трпе веће последице од других.

Koronavirus
Коронавирус / Извор: Реутерс

Како наводи CNN, чини се да је питање случајности колико ће озбиљно корона вирус утицати на људе, мада неки људи спадају у ризичније категорије да се тешко разболе због постојећих хроничних стања, старости или других фактора.

Научници су приметили да су мушкарци и старије особе склоније тежем облику Ковида-19, а донекле су упућени и у то зашто деца ретко имају теже симптоме - разлог је то што у носној шупљини имају мање рецептора АЦЕ2 путем којих корона вирус улази у наше ћелије.

Међутим, и даље не могу да објасне зашто је стопа смртности толико висока међу старијима, много виша него у случају обичног грипа.

Како се шири

Питање је и како се корона вирус шири. Кина је у јануару потврдила да би вирус могао да се преноси с човека на човека, али скоро годиону да касније, и даље се води дебата како се то тачно догађа.

Научници кажу да је кључан начин за ширење преко капљица, које људи избацују у ваздух током кашљања или кијања, а које падају на земљу после метар или два.

Међутим, неки научници тврде да се вирус шири и преко аеросола, односно много мањих честица које могу сатима лебдети у ваздуху и "путовати на веће удаљености".

То би могао да буде проблем, каже Колингтон, истичући да заштитне маске не могу да заштите од трансмисије аеросоли.

Он, међутим, сматра да иако је могућа трансмисија преко аеросоли, већину инфекција изазивају капљице.

koronavirus
коронавирус / Извор: Профимедиа

Колингтон сматра да би људи требало да се више усредсреде на ефекте протока ваздуха у затвореном, а истиче и да није познато колика је доза корона вируса потребна да би се неко заразио.

Једна од непознаница је колико дуго је особа која је прележала корона вирус имуна на њега, а неки случајеви потврђују да се људи могу заразити два пута. Колингтон међутиом истиче да се то ретко дешава.

Чини се да око 99 одсто заражених не оболи поново најмање шест месеци од када су захватили инфекцију, додаје Колингтон.

Научници још не знају ни одговор на питање колико траје природни имунитет од вируса, а исто важи и за вакцине - не зна се тачно колико дуго траје имунитет које оне пружају.

Они су ипак оптимисти у погледу вакцина и и мисле да је шанса да дође до дуготрајних нуспојава мало вероватна.

Када ће се завршити пандемија

Сва ова питања воде ка оном главном - када ће се пандемија завршити?

Многи наде полажу у вакцину, али ни то није брзо решење јер ће вероватно бити потребне године да би се вакцинисала већина становништва на свету, а анкете показују да неки људи не желе да приме вакцину.

Koronavirus
Коронавирус / Извор: Профимедиа

Чак и ако је неко вакцинисан, научници и даље не знају да ли је могуће да та особа добије вирус и шири га, чак и ако се сама не разболи.

- Велика је вероватноћа да чак и када вакцинација буде широко распрострањена, можда ћемо и даље морати да коегзистирамо с вирусом. На крају крајева, само је један вирус у људској историји искорењен помоћу вакцине - велике богиње - напомиње CNN.

Постоје и друге ствари које би могле да утичу на то колико ће дуго корона вирус бити с нама, попут тога да ли мутира или развија нови сој.

- Могуће је да ће вирус постати мање смртноносан или заразан, али је могуће и да постане вирулентнији - упозорава CNN.