Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ВЕЧИТИ РАТ НА БЛИСКОМ ИСТОКУ: Зашто Трамп ствара АРАПСКИ НАТО и ко му је главна мета?

23.05.2017. 22:42
Trampov rat
Трампов рат / Извор: СД/илустрација

Говоримо о отварању Пандорине кутије која се више не може затворити

Синоћ се догодио страшан терористички напад у Манчестеру где су убијени махом млади људи за време концерта. Исламска држава је већ признала да стоји иза овог покоља. Дакле, напад није извела сиријска војска, нити либански Хезболах нити нека од паравојних група које се налази под контролом, или барем утицајем, Ирана. Но, слушајући говор америчког председника у Израелу само пар сати пре овог страшног напада, неупућена особа може стећи утисак као да сва зла која харају по површини овог света на овај или онај начин излазе из Техерана.

Трампова агресивна иранофобија трагична је на неколико нивоа. Као прво, може се дефинисати као последњи ексер у сандуку надања да ћемо видети неке позитивне аспекте Трампове спољне политике. Трагедија је још већа због чињенице да спољнополитички аспект заправо био и једина потенцијално позитивна тачка Трампове кандидатуре.

У плану изградња "СУПЕР-АУТОПУТА" Лондон-Москва-Њујорк?! Шта он ТАЧНО представља за ЧОВЕЧАНСТВО?

Од позива на глобалну сарадњу током кампање није остало више ништа - земље према којима је Трамп требао да смири тензије, дакле према Русији, Ирану, Кини, Северној Кореји, Сирији, Јемену, Венецуели, он не само да их појачава већ нас доводи у ситуацији да можемо нагађати која ће од ових (мањих) земаља бити идућа мета америчког империјализма.

Donald Tramp
Доналд Трамп / Извор: Реутерс

Од потајне наде у "Трампа помиритеља" остао је само горак укус у устима од, па макар и само деломичне, наивности. На Сирију је већ извео напад - и то два пута - онај ракетни и недавно ваздушне ударе на конвој сиријских снага. Но, то су само мање трагедије које долазе као увертира у нешто знатно веће и опасније.

Трамп управо наставља посипање најосетљивије регије света с оружјем у вредности више стотина милијарда долара. Док с једне стране прети Северној Кореји, која сама развија своје ракетне потенцијале, у исто време немило наоружава најрепресивнији режим познат у свету, Саудијску Арабију. У тој сунитској земљи, коју је посетио сам дан пре Израела, такође је одржао један од својих, сада већ препознатљивих, анти-иранских хушкачких говора.

ПРВИ КОРАК КА ТРАЈНОМ МИРУ У СВЕТУ? Објављен нацрт документа о забрани нуклеарног оружја

Ту долазимо до следеће велике трагедије. Трамп слави савезништво са Саудијском Арабијом, заосталим режимом који одрубљује главе неверницима, хомосексуалцима, прељубницима, па чак и вештицама, док у исто време демонизује Иран у којем су се управо одржали демократски председнички избори. Када су се беше последњи пут одржали избори у Саудијској Арабији? Може ли на то питање да нам одговори шеф земље која тврди како јој је мисија да шири демократију у свету?

Tenk
Тенк / Извор: Профимедиа

Оно што је Обама лукаво увидео као конкретну прилику за ширењем западних интереса, Трамп грубо одбацује и враћа се потпуно у наручје "традиционалним" америчким репресивним савезницима. Но, ствари су још и горе него што изгледају. Наиме, не само да Трамп ствара подлогу за нове сукобе на Блиском истоку - а сукоб Израела и Саудијске Арабије против Ирана био би незамисливо опасан - он на тим сукобима дословно инсистира крећући у мисију стварања нечег што већ многи називају "Арапски НАТО".

О чему се ради? Наиме, за време посете Саудијској Арабији Трамп је потписао документ, тзв. Ријадску декларацију, који позива на уједињење САД и блискоисточних земаља (не свих наравно, само проамеричких) у борби против ИС-а. Но, у документу се не спомиње само ИС, који је тек пригодни аргумент за стварање овог документа, већ је и велик део посвећен истицању Ирана као "дестабилизујеће снаге у региону". Да ствар буде још гора, исти документ наводи како ће главни град Саудијске Арабије, Ријад, постати "центар регионалних противтерористичких операција"?!

Трамп у Израелу: МИР на Блиском Истоку могућ - ИРАН не сме имати нуклеарно оружје

Нажалост, процес изградње "Арапског НАТО-а", с Ријадом као центром, кренуо је потписивањем гигантског договора о америчкој продаји оружја Саудијској Арабији - оружја у вредности преко 300 милијарди долара (!). Неће дуго проћи пре ного што ова машина за уништење постане активна. Како преносе саудијски медији, чланови Ријадске декларације, саставиће "резервну војску" која ће бројати око 34,000 војника. Циљ? "Борба против тероризма на простору Ирака и Сирије".

Vojska Saudijske Arabije
Војска Саудијске Арабије / Извор: Профимедиа

Да, бориће се "против тероризма" као што се и Трамп бори ракетним нападом на сиријску ваздухопловну војну базу на простору провинције Хомс. Борба против тероризма више није ни клише, то је једна окрутна шала на коју се нико не би смио насмејати. Ставити се на страну било које фракције милитантног Ислама је сулудо само по себи и то је претња свету, али ако је неко већ довољно луд да се иде стављати на страну једне фракције милитантног Ислама, и притом одабере ону сунитску, онда заиста можемо говорити о особи која има одређене апокалиптичне тенденције. Говоримо о отварању Пандорине кутије која се више не може затворити.

Духови из те кутије разнели су на комаде децу из Манчестера која су дошла да уживају на концерту. Исти духови убијају и убијаће све више, зато јер су стварани с том намером, а Трампов план могао би одшкринутој Пандориној кутији потпуно разбити поклопац. То ће бити рат који ће се водити свуда и нигде. Баци ће свет на колена.

КРИТИКУЈУ ТРАМПА: Техеран бесан на њега због споразума са Саудијском Арабијом

Iranska vojska
Иранска војска / Извор: Профимедиа

Ово је музика за уши америчких неоконзервативаца и вођа апсолутистичких заливских монархија. Биће то пројект који желе већ пола века (сетимо се Багдадског пакта из 1955. којег је сломила идеја несврстаности). Више од 60 година касније, Арапски НАТО поновно је у процесу стварања, а овог пута главна мета неће му бити Москва, барем не одмах, већ Техеран. САД је већ једном успео да наговори регионалну силу да нападне Иран - био је то крвави Ирачко-ирански рат који је трајао 80-их година. Касније су Американци елиминисали свог савезника у том рату, Садама Хусеина.

Четврт века касније Иранска револуција је поновно на мети и нови рат постаје неизбежан. Све је већ спремно - реторика о Ирану као о највећем спонзору тероризма на свету, уједињење сунитских снага - и то заједно с Израелом, као и слање огромне количине оружја.