Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ЏОНСОНОВ ГОВОР ШОКИРАО БРИТАНЦЕ: Премијер све време псовао као кочијаш, споменуо Пепу Прасе и Лењина (ВИДЕО)

23.11.2021. 09:31
Пише:
Србија Danas/The Гуардиан
Boris Džonson
Борис Џонсон / Извор: Фото: Youtube/PrintScreen/The Гуардиан

Шта би ово?

Британски премијер Борис Џонсон гостовао је на скупу Конфедерације британске индустрије (ЦБИ), где је пословним челницима североисточне Енглеске одржао бизаран говор који је ужаснуо његове страначке колеге и запањио јавност.

НАПЕТО КОД ТАЈВАНА! Амерички ракетни разарач упловио у мореуз, Пекинг спреман да реагује

НАПЕТО КОД ТАЈВАНА! Амерички ракетни разарач упловио у мореуз, Пекинг спреман да реагује

АУТОБУС СМРТИ У БУГАРСКОЈ ПРЕЖИВЕЛЕ ДВЕ ДЕВОЈЧИЦЕ И ШЕСТОРО ОДРАСЛИХ: Тела погинулих угљенисана (ФОТО/ВИДЕО)

АУТОБУС СМРТИ У БУГАРСКОЈ ПРЕЖИВЕЛЕ ДВЕ ДЕВОЈЧИЦЕ И ШЕСТОРО ОДРАСЛИХ: Тела погинулих угљенисана (ФОТО/ВИДЕО)

ЈЕЗИВИ СНИМЦИ СА МЕСТА НЕСРЕЋЕ У БУГАРСКОЈ: Путници изгорели до непрепознатљивости, сумња се да је због овога избио пожар (ФОТО/ВИДЕО)

ЈЕЗИВИ СНИМЦИ СА МЕСТА НЕСРЕЋЕ У БУГАРСКОЈ: Путници изгорели до непрепознатљивости, сумња се да је због овога избио пожар (ФОТО/ВИДЕО)

У неповезаном иступу буквално је скакао с теме на тему - спомињао је лик из британског цртаћа "Пепа Прасе", себе је поредио са Мојсијем, а имитирао је и звук мотора аутомобила док убрзава.

Најављујући почетак нове зелене индустријске револуције, изјавио је да "влада не може све да поправи, јер прави покретач раста није влада, већ приватни сектор", а затим је кренуо да хвали енергију и оригиналност исте на прилично необичном примеру.

- Дигните руку ако сте били у Пепа Прасе свету у Хемпширу, викно је премијер бизнисменима па се похвалио да је он тамо са супругом и сином провео викенд - преноси Гардијан.

- Јуче сам отишао у Пепа Прасе свет, што би сви морали да ураде...Руке горе ако сте били у Пепа Прасе свету! Свидело ми се тамо. Свет Пепа Прасета је моје место. Има врло сигурне улице, дисциплину у школама, ставља велик нагласак на нове системе масовног превоза... Одлично је тамо, чак и ако су помало стереотипни према тати свињи - додао је Џонсон.

Премијеров говор критиковала је Рејчел Ривс, лабуристкиња и британска министарка финансија у сенци.

Премијер се мало погубио?

- Ово само показује колико неозбиљно Борис Џонсон схвата свој посао. Нико се није смејао, јер његова шала уопште није била смешна - рекла је она.

Ни Ричарт Сварт, извршни директор Бергер групе није био одушевљен премијеровим наступом.

- Говор је био катастрофалан, баш испод нивоа за једнога премијера. Треба нам озбиљно државничко понашање које ће нас паметно усмеравати и водити кроз ковид кризу, Брегзит, недостатак радне снаге и друге изазове с којима се суочавамо, а не ово - рекао је он.

- Нисам очекивао да ће говорити о Пепи Прасе. Чини ми се да се премијер прилично погубио - оценио је Нил Витакер, директор маркетинга и комуникација у националној фирми за обуку Леарнинг Цурве Гроуп.

Џонсон је током свог говора неколико пута рекао "дођавола" и замолио публику да му "опрости" због пауза које су трајале и по пола минута како би сложио своје белешке.

Потом је испричао да га је Пепа Прасе научила праву лекцију о снази британске креативности.

- Ко би уопште поверовао да је свиња, која изгледа попут фена за косу, или можда Пикасовог фена за косу, свиња коју је BBC одбио и која се сад извози у 180 земаља, с тематским парковима у Америци и Кини, ко би рекао да тај посао, који за ову земљу вреди најмање 6 милијарди фунти, и даље расте?! Кад мало боље размислим, па то је чиста генијалност, зар не? - рекао је премијер.

Boris Džonson
Борис Џонсон / Извор: Фото: Реутерс

Имитирао звук аутомобила

У бизарном говору присетио се и свог првог искуства са електричним аутомобилима, које је својевремено тестирао као дописник за часопис GQ и пред окупљенима је имитирао и звук аутомобила који убрзава.

- Један такав ауто изгледао ми је као зец на точковима, а други је био прва Тесла која се продавала у Великој Британији. Заправо су ми оба возила изгледала као некоришћена опрема за теретану на отвореном - нашалио се Џонсон а потом најавио да ће широм земље повећати број места за пуњење електричних возила.

У једном тренутку се чак упоредио са Мојсијем, истичући како је управо он осмислио "план од 10 тачака" за помоћ фирмама у борби против климатских промена.

- Тих нових десет заповести које сам осмислио пре тачно годину дана када сам се вратио са Синаја праве су смернице за развој индустрије - рекао је он.

Лабуристи су његово излагање назвали "националном срамотом", али Џонсона то није дотакло. Када су га новинари након његовог суманутог наступа питали да ли је добро рекао је: "Мислим да су људи схватили што сам хтео да кажем. Мислим да је добро прошло".

Ово не функционише

Упркос оптимизму премијера, његов говор изазвао је озбиљну забринутост у Даунинг стриту, рекао је неименовани извор Телеграфу.

- Ово једноставно не функционише. Кабинет мора да се пробуди и захтева хитне промене или ће ово постати још горе - рекао је неименовани извор.

Донедавни члан кабинета за Гардијан је рекао да се "ствари само таложе, и то ствари које се тичу његове компетенције" додајући да је све, када је реч о Џонсоновом вођству, доведено у питање после "две прилично ужасне седмице".

Гардијанов саговорник за сада не верује да ће неко одмах покушати да свргне Џонсона са чела конзервативаца и владе, јер су лабуристи и конзервативци изједначеног рејтинга у већини анкета.

Ипак, упозорава да би Џонсон могао да буде у озбиљном проблему ако Конзервативној странци падне рејтинг.

Velika Britanija
Велика Британија / Извор: Профимедиа/илустрација

Двојица утицајних конзервативних парламентараца су за Гардијан оценили премијеров испад као "хаос" и оценили да неко мора да узме узде у руке, јер Џонсон губи поверење странке.

Сер Ед Дејви, челник опозиционих либералних демократа, рекао је да је ово обраћање "савршена метафора за Џонсонову хаотичну, некомпетентну владу".

Мајка Природа, Лењин и пич***е

Џонсон је у једном тренутку свог говора рекао и да Мајка Природа не воли да ради од куће, па је проценио да ће се велики број радника вратити у канцеларије упркос пандемији.

- Знам да постоје људи који мисле да је пандемија променила радне навике и да ће сви радити само уторком, средом и четвртком, а акроним нећу понављати... - рекао је он алудирајући на британски акроним "twat", односно "пич***е".

- Не желим да звучим као неки фанатик, али имам своје сумње и то не само оне да млади људи треба да иду у канцеларије како би учили, надметали се... Постоје и здрави еволуциони разлози зашто Мајка Природа не воли да ради од куће.Тако да предвиђам да ће се људи вратити у канцеларије, на путеве и у возове - додао је он.

Џонсон је наставио да људи желе брзи интернет и да се његова распрострањеност повећала од када је он премијер са 7 на 65 посто.

Британски премијер је током говора парафразирао и Лењина, рекавши како је електрификација кључна за нову, "зелену" индустријску револуцију.