Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВЕЛИКА ГРЕШКА АМЕРИЧКИХ ВЛАСТИ: Подигли су нове оптужнице против Асанжа, а то би могло да СПРЕЧИ ЊЕГОВО ИЗРУЧЕЊЕ

27.05.2019. 06:57
Пише:
Србија Данас/Блиц
Džulijan Asanž
Џулијан Асанж / Извор: Реутерс

Оптужујући Џулијана Асанжа за кршење америчког Закона о шпијунажи из Првог светског рата у четвртак, федерални тужиоци у Вирџинији можда су закопали своје шансе да осигурају изручење оснивача Викиликса из Велике Британије.

То је зато што се нове оптужбе не односе на било какву тајну интерпретацију Закона о шпијунажи рачунара, већ на објављивање стотине хиљада америчких војних извештаја и докумената, које је објавио бивши аналитичар војне обавештајне службе Челси Менинг.

Чињеница је да је Викиликс објавио многе од тих докумената у сарадњи са међународним конзорцијумом водећих новинских агенција – укључујући The Гуардиан, the New York Тимес, Ле Монде, Ел Паис и Дер Спиегел, осигурао је да новинари и заговорници слободе говора одмах пишу о оптужбама против Асанжа као о неуставном нападу на слободу медија гарантовану првим амандманом.

Огласио се адвокат који је објавио Штрахеов снимак! ЈОШ НИЈЕ ПОЗНАТО КО ЈЕ МИСТЕРИОЗНА ЖЕНА СА ИБИЦЕ?!

Огласио се адвокат који је објавио Штрахеов снимак! ЈОШ НИЈЕ ПОЗНАТО КО ЈЕ МИСТЕРИОЗНА ЖЕНА СА ИБИЦЕ?!

НАТО СЕ УПЛАШИО РУСИЈЕ, СТОЛТЕНБЕРГ КУКА: Они нам нуклеарно прете, мораћемо да реагујемо новом СТРАТЕГИЈОМ!

НАТО СЕ УПЛАШИО РУСИЈЕ, СТОЛТЕНБЕРГ КУКА: Они нам нуклеарно прете, мораћемо да реагујемо новом СТРАТЕГИЈОМ!

АСАНЖ ЋЕ УМРЕТИ У ЗАТВОРУ У САД? Због свих тачака оптужнице прети му ДОЖИВОТНА РОБИЈА!

АСАНЖ ЋЕ УМРЕТИ У ЗАТВОРУ У САД? Због свих тачака оптужнице прети му ДОЖИВОТНА РОБИЈА!

Нова узбуна би могла олакшати посао Асанжовим адвокатима у Великој Британији, где тренутно служи 50-недељну затворску казну због кршења кауције, да докажу да је он тражен у Сједињеним Државама првенствено због срамоте Пентагона и Стејт Департмента, објављивањем информација добијених од узбуњивача, чинећи његове оптужбе политичке, а не криминалне природе.

Тиме би његов трансфер у Вирџинију на крају његове затворске казне у Лондону био незаконит, јер Члан 4 Уговора о изручењу, потписаног 2003. између САД и Велике Британије, јасно наводи да се „изручење неће одобрити ако је дело за које се тражи изручење политичке природе“.

У покушају тужилаца да разликују Асанжову објаву тих докумената од њихове употребне вредности од стране новинаских агенција, оптужница се фокусира на случајеве у којима је Викиликс објавио војне обавештајне датотеке које нису биле редиговане како би се уклонила имена Ирачана и Авганистанаца који су доставили информације америчким снагама.

Деклан Валш, који је у то време био дописник Гардијана из Пакистан, присетио се да је Асанж био индиферентан према штети коју може проузроковати откривањем тих имена, али како је новинар Алекс О’Брајан известио, изгледа да нема доказа да је било која од тих особа убијена као резултат објављивања на интернету.

Британске власти су већ суочене са захтевом за екстрадицију из Шведске, где су тужиоци поново отворили истрагу Асанжу са силовање као одговор на  жалбу поднесену 2010. Године. Тај случај је већ пресуђен у Високом суду у Енглеској. Након што је Асанж изгубио последњу жалбу против изручења Шведској 2012. године, нашао је уточиште у амбасади Еквадора у Лондону, где је живео до укидања азила ове године.

Британски судија ће донети прелиминарну одлуку о томе да ли ће дати приоритет шведском захтеву или америчком, али коначну одлуку о Асанжовом изручењу донеће главни за унутрашње послове Велике Британије.

ПРВО ПИСМО АСАНЖА ИЗ ЗАТВОРА: "Окружен сам УБИЦАМА, не дају ми да се браним и желе МОЈУ СМРТ!" (ВИДЕО)

ПРВО ПИСМО АСАНЖА ИЗ ЗАТВОРА: "Окружен сам УБИЦАМА, не дају ми да се браним и желе МОЈУ СМРТ!" (ВИДЕО)

Случај Џулијана Асанжа - Страшан амерички ударац за све који ОТКРИВАЈУ ИСТИНУ

Случај Џулијана Асанжа - Страшан амерички ударац за све који ОТКРИВАЈУ ИСТИНУ

"Безумље, ово је објава рата новинарству!" Стигле ПРВЕ РЕАКЦИЈЕ на нову ОПТУЖНИЦУ против АСАНЖА! (ФОТО)

"Безумље, ово је објава рата новинарству!" Стигле ПРВЕ РЕАКЦИЈЕ на нову ОПТУЖНИЦУ против АСАНЖА! (ФОТО)

Тај процес могао би бити веома политички, с обзиром на то да је премијерка Тереза Меј најавила своју скору оставку у петак, а један од водећих кандидата за њену функцију је Саџид Џавид, тренутни министар за унутрашње послове.

Неред у Великој Британији због застоја земље у изласку из Европске Уније могао би навести Џавида или његовог наследника у Министарству унутрашњих послова да тражи блиске везе са САД-ом и убрзао би трговинске разговоре са америчким председником Трампом слањем Асанжа тамо, али постоји и притисак на Џавида да озбиљно размисли о шведском захтеву након кампање #MeToo.

Прошлог месеца више од 70 британских законодаваца потписало је писмо Џавиду од Стеле Креси, члана Парламента опозиционе Лабуристичке партије, позивајући га да да приоритет захтеву за екстрадицију из Шведске:

- Морамо послати снажну поруку о приоритетима које Уједињено Краљевтсво има у решавању сексуалног насиља и озбиљности с којом се такве оптужбе гледају - написала је Креси.

- Позивамо вас да стојите са жртвама сексуалног насиља и настојите да осигурате да се случај против господина Асанжа може правилно истражити.

Тај став је поновио и Кристијан Кристенсен, професор новинарства на Универзитету у Стокхолму.

Марк Кламберг, професор међународног права на Универзитету у Стокхолму, прошлог месеца је тврдио да би Асанж могао имати чак и већу правну заштиту од изручења у САД, ако буде послат у Шведску, будући да шведски закон такође забрањује изручење за политичке прекршаје и за сваку одлуку којом ће да га пошаљу у САД, треба и одобрење Велике Британије.