Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВИДИ СЕ СВЕТЛО НА КРАЈУ ТУНЕЛА: Отвара се 50 центара за вакцинисање, акција цепљења креће сутра

07.12.2020. 18:50
Пише:
Танјуг
Vakcina protiv koronavirusa
Вакцина против коронавируса / Извор: Профимедиа

Велика Британија сутра започиње велику акцију вакцинисања

Сутрашњи почетак вакцинације против вируса корона у Великој Британији дочекан је као "светло на крају тунела, каже Александра Јоксимовић амбасадорка Србије у тој земљи и додаје да ће сутра бити отворено 50 центара у различитим болницама широм Уједињеног Краљества где ће вакцинисање почети.

Прелазак на online трговину – једина нада за вашу фирму?

Прелазак на online трговину – једина нада за вашу фирму?

ТРЕСЕ СЕ РЕГИОН: Орбан поднео оставку

ТРЕСЕ СЕ РЕГИОН: Орбан поднео оставку

МИСТЕРИЈА КОРОНЕ: Знамо да је све почело у Кини, а СЗО сада жели да се врати у Вухан и провали како је све кренуло

МИСТЕРИЈА КОРОНЕ: Знамо да је све почело у Кини, а СЗО сада жели да се врати у Вухан и провали како је све кренуло

Потом је, каже она, предвиђено да се прошири на 1.560 локалних амбулант и додаје да ће бити отворени и посебни логистички центри на стадионима и конгресним салама ако би се убрзао број оних који се могу вакцинисати у једном дану.

Када је реч о приоритетима за вакцинисање Јоксимовић каже да су први на листи лица у домовима за старе и особље које их чува, а да затим следи категорија становништва изнад 80 година.

- После њих одмах долази категорија становништва које због одређене болести спада у осетљиве групе - објашњава Јоксимовић и додаје да ће се потом вакцинација спроводити према старости, те да ће се полако скала спуштати.

Како каже ове недеље је предвиђено да 800.000 већ буде вакцинисано, а посебан изазов представља чињеница да је потребна ревакцинација, односно сваки грађанин два пута мора примити вакцин

Она напомиње да вакцинација становништва у Великој Британији није обавезна, те да не постоји ни једна мера која обавезује грађане да се вакцинишу, али да расте проценат оних који желе да приме овај вид заштите.

Vakcina
Вакцина / Извор: Профимедиа

- Наравно као и свуда постоје покрети који се противе вакцинисању - антиваксери, постоји велики број лажних информација о безбедности и квалитету одређених вакцина, али како се тренутак вакцинације приближава чини ми се да расте проценат оних који су спремни да се вакцинишу, иако не постоји никаква регулатива која обавезује појединца да се мора обавезно вакцинисати - објашњава Јоксимовић.

Додаје да у британском друштву расте свест о томе да ће, што се више људи буде вакцинисало, то већу безбедност за сваког појединца у том ланцу и да ће земља моћи да се врати нормалном животу.

Каже да ће ово бити један дуготрајан процес за који, како наводи, пре свега британски министар здравља Мет Хенкок предвиђа да би могао Уједињено Краљевство негде до ускрса се вратити на неки вид нормалног живота, а да би до лета све могло да се врати у уобичајену рутину.

- Када говоримо о уобичајеној рутини тешко је да се предвиди како ће се сви сегменти вратити на период пре пандемије с обзиром на неке већ новостећене навике, а и неке новостечене страхове које су се појавиле међу становништвом - додаје она.

На питање да ли одобравање вакцине у Великој Британији пре него што је то учинила ЕУ говори о томе да је Лондону ишло на руку то што Уједињено краљенство напустио Унију, Јоксимовић наглашава да су власти у тој земљи дале специјално овлашчење регулаторном телу које би иначе до првог јануара 2021. године требало да буде усклађено са ЕУ.

- Међутим на основу овог специјалног овлашчења регулаторно тело је одобрило вакцину Фајзер у најранијој фази у односу на све друге земље - истиче она.

Али додаје да постоји велика забринутост да ли ће поручене дозе доћи до Уједињеног Краљевства, с обзиром да ће од првог јануара 2021. важити нови режими на границама.

- Због тога убрзано се увозе уз наравно логистичке компликације везане за услове у којима се морају чувати на минус 70 степени - објашњава Јоксимовић.

Vakcina
Вакцина / Извор: Профимедиа

Каже да се у тој земљи форсира тема кампање за вакцинацију, те да је у овом тренутку важна вест што су краљица Елизабета и принц Филип потврдили да ће се вакцинисати у наредном периоду, што је додатан подстрек у смислу жеље и осталог становништва да се вакцинише.

- Поред њих биће организоване и различите јавне личности који ће подстицати овај процес како би се обавио у што краћем могучем року - тврди Јоксимовић и додаје да је министар здравља Мет Хенкок изјавио да је спреман да се вакцинише пре телевизијским камерама.

Додаје да ће та кампања бити веома снажна и интензивна, те да како процес вакцинације буде текао, тако ће се она још додатно интензивирати како би се популацији објаснило због чега је неопходно да се у што краћем могућем року вакцинишу и колико је то једини пут за врачање у нормални живот.

На питање да ли то што је британско друштво прво добило вакцину против ковида сведочи о томе да ће прво најбогатије земље имати доступну вакцину, Јоксимовић каже да је Велика Британија у овом тренутку обезбедила 357 милиона доза вакцина од различитих произвођача, али да је важно речи и да је та земља произвела сопствену вакцину која је на путу да добије зелено светло за примену.

- Оксфордски универзитет у сарадњи са Астром Зенеком као дистрибутером је један од важних произвођача будуће вакцине и Велика Британија је обезбедила 100 милиона ових доза. Одмах примечујем одређену врсту компаративне предности уколико неко је аутор једне вакцине и произвођач и наравно да је доступност тој вакцини много једноставнија и боља - објашњава Јоксимовић

Међутим она додаје да је веома важна у овом тренутку глобална солидарност како би се пандемија зауставила, како би поново сви били безбедни и како би била омогучена комуникација као и пре пандемије.

- То се мора огледати у томе да свим државама, без обзира на њихову снагу, или географско позиционирање, или јачину заразе која у том тренутку у тој земљи влада, да истовремено вакцина буде доступна - наводи Јоксимовић.