Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

МОЋНА "ЗВЕР" СТИГЛА У СЕВЕРНУ КОРЕЈУ: Путинов ПОКЛОН Киму је ЧИСТ ЛУКСУЗ! (ФОТО/ВИДЕО)

25.02.2024. 14:54
Пише:
Србија Данас/Блиц
Kim Džong Un i Vladimir Putin
Ким Џонг Ун и Владимир Путин / Извор: Профимедиа

Доказ пријатељских односа

Руски председник Владимир Путин поклонио је луксузни аутомобил руске производње "аурус" севернокорејском лидеру Ким Џонг Уну, рекао је недавно портпарол Кремља Дмитриј Песков. Севернокорејска новинска агенција КЦНА такође је јавила је да је Путин поклонио је аутомобил руске производње севернокорејском лидеру, али није прецизиран модел.

УЗБУНА У ВАШИНГТОНУ: Амерички обавештајци тврде да су ОТКРИЛИ нови Путинов план, огласила се РусијаVladimir Putin

УЗБУНА У ВАШИНГТОНУ: Амерички обавештајци тврде да су ОТКРИЛИ нови Путинов план, огласила се Русија

ОПА! ДРХТИ ТЛО ПОД НОГАМА: Жене прошетале НАГЕ кроз град и показале МОЋ, одјек корака ОДЗВАЊА у глави (ВИДЕО)festival nagih

ОПА! ДРХТИ ТЛО ПОД НОГАМА: Жене прошетале НАГЕ кроз град и показале МОЋ, одјек корака ОДЗВАЊА у глави (ВИДЕО)

УШЛИ У ПОДРУМ И НИСУ СЕ ВРАТИЛИ ЖИВИ, УЗРОК СМРТИ ЈЕЗИВ! Незапамћена трагедија, Марија (8) остала сироче!devojčica

УШЛИ У ПОДРУМ И НИСУ СЕ ВРАТИЛИ ЖИВИ, УЗРОК СМРТИ ЈЕЗИВ! Незапамћена трагедија, Марија (8) остала сироче!

Песков је потврдио да је у питању луксузни аутомобил руске производње "аурус", преноси руска новинска агенција ТАС.

Путин је током посете севернокорејског лидера космодрому "Восточни" у региону Амор септембру прошле године показао Киму "аурус".

КЦНА наводи да су поклон примили Кимова сестра Ким Јо Џонг и секретар Централног комитета Радничке партије Северне Кореје Пак Јо Џонг.

Сестра севернокорејског лидера је истакла да тај поклон представља "јасан доказ посебних пријатељских односа, које су установили лидери две земље и да је у питању најбољу могући поклон". Она је захвалила Путину на поклону.

Две земље су успоставиле ближе везе откако су се Ким и Путин састали у септембру и обећали да ће промовисати размену у свим областима док се њихова међународна изолација продубљује због руског рата у Украјини и развоја нуклеарног оружја Северне Кореје.

Министарство спољних послова Јужне Кореје саопштило је да помно прати сарадњу Русије и Северне Кореје, позивајући обе земље да се придржавају резолуција Савета безбедности УН.

- Санкције Савета безбедности забрањују директну или индиректну набавку, продају или трансфер у Северну Кореју свих транспортних возила међународно категорисаних као ХС код 86 до 89, без обзира на њихово порекло, укључујући луксузне аутомобиле - рекао је портпарол министарства Лим Соо-сук на конференцији за штампу.

Страствени колекционар

Верује се да је Ким страствени ентузијаста аутомобила и да има велику колекцију луксузних страних возила, за која се верује да су прокријумчарена.

Мајбах и други у којима је виђен, укључујући неколико "мерцедесових" лимузина, "ролс ројс фантом" и "лексус" спортско теренско возило, луксузна су роба којој је резолуцијама Савета безбедности УН забрањен извоз у Северну Кореју.

Верује се да Северна Кореја снабдева Русију артиљеријом, ракетама и балистичким пројектилима за рат против Украјине. Кремљ није ни демантовао ни потврдио да користи оружје севернокорејске производње. Северна Кореја одбацује оптужбе за испоруку оружја Русији, што би такође представљало кршење санкција УН.

Звер на четири точка

"Аурус сенат" је "звер" у свету аутомобилизма: дуг је невероватних седам метара, тежак чак шест тона и покреће га хибридни В12 мотор од најмање 600 (а можда чак и 800) коњских снага са деветостепеним аутоматским мењачем.

Од нуле до "стотке" "сенат" стиже за само шест секунди, док је максимална брзина ограничена на око 250 километара на час. Пнеуматици "ауруса" израђени су специјално за председника Руске Федерације, а чак и при њиховом оштећењу или губитку притиска, возило и даље може да настави да се креће захваљујући посебним унутрашњим потпорама.

За потребе руског председника, "аурус сенат" је опремљен по највишим стандардима заштите, а његова каросерија је неуништива у случају било каквих непредвиђених околности или покушаја непријатељских напада.

Аутомобил је блиндиран са свих страна, резервоар је заштићен посебном технологијом како би се спречило евентуално цурење горива, а у возилу постоји и излаз у случају опасности или блокаде врата. Путници у возилу су заштићени и од тровања опасним гасовима захваљујући систему дистрибуције свежег ваздуха у ентеријер, а лимузина има и сопствени систем за гашење пожара.

Занимљиво је и да је онемогућена синхронизација мултимедијалних уређаја "сената" са паметним телефонима - а све са циљем заштите података и спречавања "хаковања" система. На порталу једног ауто дилера наводи се да укупно постоји чак 14 специјалних безбедносних компоненти.

(Србија Данас/Блиц /Јована Радовановић)