Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОБЈАВЉЕНА ДЕТАЉНА ПРОГНОЗА ЗА ПРОЛЕЋЕ! Олује, поплаве - чак и суше! Велика забринутост прогностичара (ФОТО)

20.03.2023. 11:10
Пише:
Србија Данас/Јутарњи.хр
vreme
време / Извор: Фото: Accuweather

Прогностичари сматрају да би укупна количина падавина овог пролећа могла да буде близу историјског просека.

Неке ће земље и с почетком календарског пролећа имати зимске температуре, док ће се друге борити с потенцијално опасним временским приликама у касно пролеће, прогнозира AccuWeather у својој временској прогнози за пролеће 2023. године.

Центар за предвиђање климе је службено објавио да нити Ел Ниñо нити Ла Ниñа нису у току. Очекује се да ће ова неутрална фаза трајати од краја пролећа до раног лета, а могла би да пређе у Ел Ниñо током летних месеци.

ВРАЋАМО ТОПЛИЈУ ГАРДЕРОБУ! Детаљна прогноза до краја марта - пролећне температуре, али ПОНОВО следи ПРЕОКРЕТ (ФОТО)

ВРАЋАМО ТОПЛИЈУ ГАРДЕРОБУ! Детаљна прогноза до краја марта - пролећне температуре, али ПОНОВО следи ПРЕОКРЕТ (ФОТО)

СВЕ ЈЕ СРАВЊЕНО СА ЗЕМЉОМ! Црни дани у Јужној Америци: Расте број погинулих у стравичним земљотресима (ВИДЕО)

СВЕ ЈЕ СРАВЊЕНО СА ЗЕМЉОМ! Црни дани у Јужној Америци: Расте број погинулих у стравичним земљотресима (ВИДЕО)

"СВЕ СЕ ТРЕСЛО, А ОНДА СУ СЕ ЧУЛИ ВРИСЦИ" Језиви призори стижу из Америке - камере забележиле земљотрес уживо (ВИДЕО)

"СВЕ СЕ ТРЕСЛО, А ОНДА СУ СЕ ЧУЛИ ВРИСЦИ" Језиви призори стижу из Америке - камере забележиле земљотрес уживо (ВИДЕО)

Хладан ваздух, зимски услови и снег

Метеоролози AccuWeathera то су узели у обзир када су радили временску прогнозу за ово пролеће у Еуропи. Тврде да ће широм Европе од краја марта до почетка јуна превладавати хладан ваздух широм северне Европе, док ће у источним деловима бити благи временски услови, али на југу би могло бити олуја.

Март би тако могао да донесе налете зимског времена па чак и снег. Делови Велике Британије, Скандинавије и алпске регије вероватно ће се борити са снежним падавинама, док ће многи делови континента бити испод историјског просека.

Временски феномен који се назива изненадно загревање стратосфере одиграће велику улогу у стварању хладних услова у већем делу северне Европе током прве половине марта. Сваких неколико година дође до тога због поремећаја у вишим слојевима Земљине атмосфере где се налази поларни вртлог - појас хладних западних ветрова који круже око Земљиних поларних подручја. Повремено може доћи до ослобађања хладног ваздуха који је претходно био заробљен у вртлогу, а затим се врло брзо спушта из стратосфере на површину. Притом долази до великог пораста температуре у стратосфери.

Ипак, хладно време које је почетком марта превладавало на северу континента с временом ће прећи у блаже, мирније време које ће се наставити током раног пролећа.

vreme
време / Извор: Фото: Accuweather

Изненадно загревање

У априлу се такође очекује снажно загревање. Температуре широм Велике Британије могле би да се приближе историјским просецима до краја априла, али прогностичари AccuVeather-a верују да то неће бити постепено загревање.

- У Великој Британији и Ирској температуре би могле бити врло ниске до краја априла, а затим би се могле уравнотежити и бити близу историјског просека - каже метеоролог AccuWeathera Тајлер Рос.

Очекује се да ће се опасност од мраза и смрзавања задржати до средине априла у деловима Велике Британије. Могућност снега овог пролећа биће већа на вишим пределима Шкотске, Енглеске и Велса, док ће у равницама бити мања шанса за зимским падавинама.

Проблеми са сушом, али и олује и поплаве

У марту би у Великој Британији, Ирској и деловима Француске могло бити проблема изазваних сушом. И у фебруару је забележен знатан недостатак кише широм Велике Британије: Енглеска је забележила најсушнији фебруар у протеклих 30 година.

С друге стране, неки прогностичари су забринути због могућности поплава на просторима Италије и Балкана. Наиме, предвиђају олује и повећање количине пролећних падавина у јужним и средишњим деловима Европе.

- С обзиром на то како је Средоземно море топло, олује би могле да доведу до додатне влаге, што би повећало опасност од поплава. То је посебно забрињавајуће за западне падине Апенина и Динарских Алпа - кажу прогностичари.

Sredozemno more
Средоземно море / Извор: Профимедиа

Пролећни пљускови и кише добро ће доћи у Алпској регији како би помогле да се обнове нивоу река које су резултат исподпросечних зимских падавина. Прогностичари кажу да је снежни покривач у већини швајцарских, аустријских и италијанских Алпа 60-70 посто испод уобичајене количине за почетак марта.

Недостатак снега у италијанским Алпима имаће значајну улогу у стварању адекватних нивоа водостаја река током овог пролећа. Топљење снега из италијанских Алпа сваке године помаже у ублажавању проблема с наводњавањем у долини реке Пад која се улива у Јадранско море у близини Венеције.

У Италији би приток влаге у првом делу пролећа такође могао да доведе до повећане опасности од временских непогода попут опасних ветрова, туче и бујичних поплава. Међутим, таква влага може бити корисна за краткорочну сушу која је у току широм регије.

С порастом температура расте и опасност од временских непогода.

Како учинци наглог стратосферског затопљења буду поступно слабили широм северозападне Европе до краја марта, тренд високог ваздушног притиска могао би у тој регији довести до суших и топлих услова. Ипак, и даље су могући удари влаге, због чега прогностичари сматрају да би укупне количине падавина овог пролећа могле бити близу историјског просека.

Температуре ће постепено расти од Француске до Пољске одмаком пролећа. Почетком и средином марта су у деловима Француске већ плануле јаке грмљавинске олује, што је резултирало и торнадом који је погодио општину Понтарион у Француској.

Опасност од временских неприлика овог пролећа је посебно велика у Немачкој и Пољској, истичу прогностичари, као и у суседним подручјима северно и источно од алпских регија.